Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   26 / 81
(#) mps hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Sziasztok! Az a kérdésem, hogy ezzel a pákával dolgozott e már valaki? Bővebben: Link Ha igen, mi a véleménye? Előre is köszi a válaszokat!
(#) Doncso válasza mps hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Nekem van ilyenem. Hát professzionalitást ne várj tőle. Nekem ott lóg a falon. Inkább a kézi ónszippantómat használom, nekem valahogy nem nagyon vállt be. Lassan is fűt nagyon, kevés is a hő, és hamar is elég a hegye.
(#) mps válasza Doncso hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Köszi!
(#) Doncso válasza mps hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
De azért, hogy jót is mondjak, egyetlen dologra viszont jól tudtam használni, ha olyan bontani való panel került a kezembe, ami régi puha ónnal volt forrasztva. Ezeket nagyon jól leszívta. De például egy kétoldalas panelt nem szív át, illetve a mai ónok, mintha ridegebbek lennének, ezeket sikertelenül taknyoltam csak. A nagyon régi SONY tv paneleit viszont jól tudtam bontani vele. De ár érték arányba inkább egy rendes ónszippantót javasolok neked, hosszútávon sokkal jobban fogod tudni használni mint ezt. Bővebben: Link de még EZT is többre becsülöm, én ilyet használok évek óta. Nekem tökéletesen bevállt.
(#) mps válasza Doncso hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
A sima ónszippantó nekem is bevált már az elmúlt 21néhány évben, ám most olyan feladat elé állítottak, ahol nem teljesen működik. Olyan lcd-ket kellene kivennem ami tiszta üveg, kétoldalas nyákból, és utána vissza is tenni. Ha egy pici forrasztás a helyén marad akkor törik a kijelző, erre gondoltam ezt megoldás gyanánt, de ahogy írod pont erre nem jó. Mármint a kétoldalasból teljesen kivenni az ónt. Minden esetre köszi még egyszer!
(#) joetaylor válasza mps hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Ha munkához kell akkor ahhoz nagyon sok neves cég gyárt kiforrasztó pákákat a hozzávaló állomással. Van olyan ami tartalmazza szivattyút a szükséges szívóhatás létrehozásához de létezik olyan megoldás is ahol külső levegőforrás segítségével hozzuk ezt létre. Bár néhány esetben a vákuumos kiforrasztás nem igazán sikeres. Nagyon fontos a hegy belső átmérőjének helyes megválasztása. Sajnos egy jó kiforrasztó páka az azt kiszolgálni képes állomással az egyik legdrágább forrasztóeszköz ami szükséges egy munkaasztalon.
(#) mps válasza joetaylor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Sajnos ezzel tisztában vagyok, nem is lenne gond, ha ez egy hosszabb távú munka lenne, de sajnos nem az . Csak olyan "gyors segély"
(#) joetaylor válasza mps hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szerezz be egy olyan elektromos főzőlapot (rezsó) ami tudja a 250-300 fokot. A panelt rárakod és szépen begyújtasz alá és amikor az ón megolvadt akkor szépen kiszeded az alkatrészedet.
(#) mrobi hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Csak egy tipp. Én amikor régi rossz panelból bontok valamit akkor úgy szoktam hogy a pákával felmelegítem az ónt és kompresszorral lefújom a meleg lágy ónt. Eléggé drasztikus módszer de nagyobb dolgoknál vagy éppen többlábú dolgoknál amit nem lehet mozgatni (mint pl egy tüskesort) ott jól jön.
(#) mps válasza mrobi hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Ez nem is rossz ötlet, kipróbálom, köszi!
Joetaylor:sjnos van mögötte cucc, rogtön a lábak mellett két rj45, és sokan mások, ezért nem megy a hőlég sem.
Köszi a segítségeiteket!
(#) mrobi válasza mps hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Csak arra vigyázz hogy ha még használni akarod a panelt akkor érdemes körberagasztani a kivételre szánt fórszemeket mivel az ón a nyákon csapódni fog össze vissza. Én sima ragasztószalaggal le szoktam ragasztani. És akkor nem fog a nyákon rövid zárt okozni.
(#) apac hozzászólása Márc 16, 2011 /
 
Pár hete vettem egy FAHRENHEIT 28011 állomást. Erről szeretném leírni a véleményemet:
Eddig nekem csak egy 220/30W-os pákám volt, meg egy 100W-os pillanatforrasztó. Addig el is voltam velük, míg nem kezdet el érdekelni az elektronika jobban. Néha egy kis vezetékforrasztás vagy dióda csere, bontás, erre tökéletesen voltak. Persze én is átestem azon, hogy ha piszkos volt a forrasztó hegye, akkor szépen lecsiszoltam. Ennek meg is lett az eredménye, pár óra alatt el is éget. Meg jó néhányszor meg is égettem magamat. A Főiskolán is tanultunk elektronikát, EEPROM programozást, különböző mikrovezérlők felépítését meg hasonlókat. De ez csak mind elmélet volt. Gyakorlatban ebből semmit sem csináltunk meg. (Ezért is van hogy sok informatikus kikerül a suliból, de azt sem tudja hogy néz ki belülről az számítógép.)
A suli után dolgoztam és nem volt időm elektronikával foglalkozni. Maximum tápegységet javítottam vagy kábelt csináltam. De az utóbbi időben egyre jobban kezdet érdekelni a dolog, így eldöntöttem, hogy amikor van egy kis plusz pénzem abból valami eszközt veszek a „műhelyembe”. Forrasztót is akartam egy komolyabbat, de sohasem volt akkora keretem hogy bírjak venni egyet. Idén végre összejött rá a pénz így beruháztam egy FAHRENHEIT 28011 állomásba. (Nem ez lett volna ha nem sikerül egy ismerősön keresztül nagykeráron megvenni, hanem egy SMA-050.)
A sok rizsa után végre akkor a forrasztóról:
- első ránézésre megtetszet, olyan modern a kialakítása
- a pákát még 3-4 óra után is kényelmes tartani
- vezetéke nagyon puha és nem töredezik
- hegyet könnyű cserélni benne
- nekem még a hozzáadott hegy van, ami már legalább 30 órát ment és semmi sem látszik rajta, igaz tisztítom is folyamatosan (nem reszelővel)
- négy fajta hegy kapható hozzá
- langyos az állomás 24 óra folyamatos működés után
- a kijelzője elég nagy és könnyen olvasható
- a vezérlés és a pákatartó külön van így külön is mozgathatóak (A pákatartót messzebb téve a vezérléstől nem kell félni hogy valami baja lesz.)
- a pákatartó alulról ki van súlyozva fémmel így nem dől fel csak nehezen
- elég gyorsan felfűti a pákát
- jól tartja a hőt forrasztás közben
- hőszabályzása elég pontos (pár fok eltérés van csak)
- előre beállított fix hőmérsékletek külön gombokkal (200C, 300C, 400C)
- kikapcsolás után is megjegyzi a beállított hőmérsékletet
- elég nehéz úgyhogy bőven van benne „vas” a vezérlésben
Ha már ennyire dicsértem, akkor egy kis negatívumot is:
- hegyeket csak párban lehet hozzá venni, igaz nem drága így sem (650Ft/pár)
- hozzáadott szivacs egy nagy ****, pár óra után szétmegy
- a hegyeken lévő fehér védőréteg elég hamar megég 3-4 mm hosszan (igaz utána a hegynek nem lesz semmi baja sem, csak csúnya)
Én nem bántam meg, hogy ezt vettem. Amire nekem kell arra bőven elég. Igaz nem is egy Veller (az más árkategória, meg szerintem otthonra fölösleges annyit költeni rá), de azért nem is egy kínai csoda. Lehet azt is mondani, hogy ezt is kinában gyártották (mint mindent), de legalább normálisan össze lett rakva. Kezdőknek és hobbistáknak szerintem kitűnő választás. Nem fogja megbánni senki sem aki megveszi.
(#) yohnsee válasza apac hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Egy kicsit én is hozzászólnék. Eddig amikkel én próbáltam forrasztani: Solomon, 100W csehszlovák pisztolypáka, az a 220-as kínai csoda, Metcal SP200, kattogós Weller, és most kikötöttem ennél a Farenheit állomásnál, amit Te is használsz. Kb. 1 hete használom, elég jó, bár nekem a favorit a metcal, csak sajnos a nagyobb felületekbe "beleragad", kevés a teljesítménye. Ez a kis állomás egész pofás, a szivacsról nem sokat tudok mondani, mert én nem a gyárit kaptam hozzá (nem volt meg). Ez a farenheit meg kicsit olyan érzés, mint a solomon kiegészítve egy precíz hőfokszabályzóval. Egyelőre tetszik, majd meglátom 1-2 hónap használat után.
(#) janikukac hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Valakinek tapasztalata a védőlakkokkal kapcsolatban? Melyiket éri meg? Hogyan lehet szépen alkalmazni?
(#) ludus válasza janikukac hozzászólására (») Márc 27, 2011 / 1
 
Szia!
Sima akrilán lakkot használok régóta nekem teljesen bevált és valószínűleg ez is a legolcsóbb az összes lakk közül bár nem erre a céra készült.
(#) janikukac válasza ludus hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Azt simán akrilánnak nevezik? Milyen színt ad?
(#) ludus válasza janikukac hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Teljesen átlátszó. Ha nem SMD-zel szerintem tökéletesen megfelel. Maratás után átsúrolod a nyákot szárítás után le is lehet lakkozni. Véd az oxidációtól és a forrasztást sem akadályozza.
http://www.arukereso.hu/epito-es-felujito-anyag-c3997/akrilan-femve...64021/
(#) janikukac válasza ludus hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Nem SMD-zek, de ennyi pénzért szinte már lakkot is tudok venni..
(#) ludus válasza janikukac hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Semmi sincs ingyen de azért a lötlack szerintem 1,5-szer ennyibe kerül. Ha olcsóbb megoldást keresel akkor marad a denszeszben oldott gyanta!
(#) janikukac válasza ludus hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Azt már kipróbáltam... :wilting:
(#) ludus válasza janikukac hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hát nem valami szép az biztos. Bár biztosan megoldható de nekem nem sikerült ráadásul nem bírom a denszesz szagát se :vomit:
(#) janikukac válasza ludus hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hihi..
(#) helektro válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Én használtam direkt nyákra való lakkot. Wolf.
Arra vigyázz, hogy ne járjon le, mert akkor nagyon foltos, csúnya lesz a nyák.
Én többször lefújtam úgy, hogy csillogjon, hogy megfelelő fedést adjon.

Bár meg kell mondjam, hogy nekem annyira nem jött be.
Mostanában inkább kémiai ónozot használok. Védi a nyákon a rezet, jobban is vezet és a forrasztás is könnyebb. Bár ez sem olcsóbb, és ha nem zárod le légmentesen, akkor rövid időn belül meg is romlik.
(#) MarQs hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy audio/video/DC kábelek, hosszabbítók ritkán, alkalmi készítéséhez mik a szükséges eszközök, kiegészítők?
Forrasztópákán és ónon kívül lehet még valamire szükségem? Pl. a folyasztószer alkalmazása ilyen kötésekhez csak ajánlott, vagy nélkülözhetetlen?
Ez utóbbi ha mindenképp szükséges, akkor milyet célszerű használni, illetve mi az ajánlott forrasztódrót vastagság az említett kábelek szerelésénél?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget - még eléggé kezdő vagyok a témában! Üdv!
(#) MarQs válasza MarQs hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Idő közben felfedeztem a "Videó" szekciót így most már profi vagyok a témában!
Probléma megoldva!
(#) kisist1 hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Akit érdekel ALUMÍNIUM FORRASZTÁS EGYSZERŰEN, ez kérem jelezzen itt, mert találtam pár megoldást.

Első:
Durafix Durafix Aluminium lágyforrasz.
Egy száll kb 3mm vastag, hosszát nem találtam meg, de szemre olyan 50cm lehet
Ára 2000Ft
Itt szerezhető be Link
Videó róla. Link

Második:
Alu-Sol alu forrasztó ón
1mm vastag, 100cm hosszú
ára 400Ft
Itt szerezhető be Link
Videó róla nincs, de olyan lehet mint a harmadik, csak vékonyabb

Harmadik:
1,8mm vastag, 45cm hosszú
Ára 1500Ft
Itt szerezhető be: Link
Videó róla itt a lap alján: Link

Negyedik:
Jellemzőit nem ismerem, de ez a legolcsóbb
A súLYa 1kg, vastag, hosszúság ismeretlen
Ára 5000Ft
Elvileg a Metalo glóbusztól lehet beszerezni
Videó róla nincs
Akit KOMOLYAN érdekelne ez a negyedik, azzal szívesen vennék felesben egy gurigát.
Írj ide üzenetet, vagy inkább ***
A jellemzőit megérdeklődöm, és még jelzem a fejleményeket.
(#) oibacsi hozzászólása Máj 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Tanulgatom az smd forrasztás technikát, viszonlyag tűrhetően megy, de a kérdésem már inkább ide tartozik.
Szóval azt szeretném tudni, mivel érdemes leginkább forrasztás után letakarítani a nyákot? Nézegettem ezt a terméket, megfelel az adott célra? Van esetleg biztosabb módszer, ami nem károsítja az smd-t sem?
Előre is köszönöm!
(#) p_istvan válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Szervusz!
Isopropyl alkohol kell neked!
(#) Zsora válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Én két (három) terméket szoktam használni:
- Electrolube FLU ill. LFFR (folyasztószer eltávolító)
- Electrolube IPA (izopropanol / izopropil alkohol)

További kellékek:
- ecset (a FLU-nak tartozéka)
- antisztatikus törlőkendő
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Milyen eséllyel károsodnak az alkatrészek kiforrasztáskor? Sokféle alkatrészt forrasztottam már ki, némelyik nem jött ki azonnal, és kegyetlenül felhevült.
Egy 230V/60W-os pákával dolgozom.
Egyáltalán van értelme kiforrasztgatni?

Előre is köszi
Következő: »»   26 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem