Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bemenetválasztó mátrix
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dcenter hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Igaziból fogalmam sincs, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést..körülbelül sötétben tapogatózok a témát illetően, ezért várnék pár megvilágosító választ (ha javítotok, nyilván értesítem az adminokat az áthelyezésről)..
Egy elméleti szinten működő ötlethez szeretnék információkat kérni és nem tudom hol induljak el. A konkrét dolog az lenne, hogy szeretnék egy "bemenetválasztó mátrixot" építeni, aminek az lenne a feladata, hogy 10 hangfrekvenciás bementet (tetszőlegesen, egyenként bemenetenként) 24 másik bemenetre tudjak kapcsolni, 3 fokozatban.
Tehát azt szeretém megoldani, hogy van 10 mono hangfrekvenciás bemenő jelem, amit 3 külön fokozatban tudok továbbküldeni.

- első fokozatban: ki tudjam választani, hogy a 10 bemenet egyenként milyen kimenő útra kerüljön tovább a 8 létező útból(pl.: a harmadik bemenő jel az ötödik kimenő útra kerüljön tovább)
- második fokozatban: az említett 10 bemenet (az első fokozathoz hasonlóan) továbbküldhető legyen még 8 "útra"
- harmadik fokozatban: az előző 10 bemeneti jel még további 6 útra legyen routolható.
Így állna össze a 24 variáció, mátrixos formában, nyomógombos választási lehetőséggel az egyes fokozatoknál.
A kérdésem az, hogy ezen elv megvalósítására van-e valami konkrét IC vagy nekem kéne programoz(tat)nom egy pic-et.. vagy.. hogy működik ez?

Bocsi a túlzottan laikus hozzáállásért, próbálok felnőni az esetleges válaszokhoz utánaolvasással
(#) proba válasza dcenter hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Piccel is megoldhatod,de sima bemenetválasztókkal is.
Az elsö esetben a 10 bemenetre raksz egy bemenetválasztót (ezzel kiválasztod melyik bemenet) a 8 kimenetre megint teszel egy fordított bemenet választót (inkább kimenetválasztónak nevezném) A két válogató pontot összekötöd.Ezzel az első feladat már csak a gombok kialakítására csökken.
A másik kettő szintén így megoldható.
Ha bevállalod a kétgombos kezelést akkor eléggé egyszerűen megoldható,Ha nem akkor lehet a gombokat összediódázni.
(#) karpi válasza dcenter hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Analog/digital CMOS switch ...Analog Multiplexer /Demultiplexer.
pld. MMC4053 ....4052.....4016 ...stb .Ezek "kicsik" de lehet tobbet tenni .
Van tobb kapus/csatornas nagyobb is (egy toblabu IC-ben ) telefonkozpontokhoz is hasznaltak 8/1 csatornas es 16/1 csatornas .
Ezek kombinaciojabol ki lehet hozni a kapcsolokat .
A kapcsolo kivalaszto logikat ugy lehetne megoldani hogy egy memoriaba beteszed a kivant kapcsolas kodjat amit onnan "kiolvashatsz " sorban egy szimpla nyomogombal ha nincs tul sok csatorna kombinacio.
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Nem vette fel a modositast igy hat kulon kuldom . MMC4067 ,74HCT4067 16/1 chanel analog mux/demux. De van 2 x 8/1 csatornas egy IC-ben .datasheetcatalog
A katalogusban ra lehet keresni a tobbire tipusra is . Szoval ezeken digitalissan programozhato a kivalsztas /osszekotes . A katalogusban megvannak az adatok melyik tipus mit tud ..
Persze az jel nagysagat is figyelembe kell venni ...a katalogusban kell irja menyit bir atvinni torzitas nelkul.valamint melyik tud atvinni szimetrikus jelet a fodhoz kepest stb stb...
(#) pucuka válasza dcenter hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Benne van a nevében is, mátrixot kell csinálni. A 10 bemenet 10 sort jelent, a kimenetek oszlopokat. Ha három féle különböző kimenet csoportot szeretnél, akkor három síkot kell képezned, két db 8, és egy hat oszlopost. A 10 bemenetet közösíted mind a három mátrix sík sorában. A mátrix pontokba kapcsolókat teszel (pl. 4066), és a vezérlésüket is egy a kapcsoló mátrixal megegyező mátrixba kötöd, így a vezérlés is digitálisan, sor - oszlop módon történhet. De megoldhatod egyszerű mechanikus kapcsolókkal (reteszelődő nyomó gombbal is) és van olyan is, amelyikben jelzőfény van.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
A mátrixpontok számának megfelelő analóg kapcsoló azért kicsit túlzás.Ha csak a sorokra meg az oszlopokra rak egy egy kapcsolót ,a kimeneteiket simán összekötve töredék kapcsolóval megoldható,és egy az egyben mátrix jeleivel vezérelhető.illetve 2/4 YACKLEY kapcsolóval egy sík elintézhető.
(#) lazsi válasza dcenter hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Mindenképpen kell valami kisimpedanciás meghajtó fokozat mindegyik bemenetre, hogy a rákapcsolt kimenetek számától függetlenül ne terheljenek.
(1. bemenetet rákapcsolod az 1. csoport 1. kimenetére, eddig O.K. Ha ezután ugyanerre a bemenetre a 2. és 3. csoportból is rákapcsolsz egy-egy kimenetet, akkor ne csökkenjen az 1. kimeneten a jel...) Egyszerű, 1-szeres erősítésű műveleti erősítő megfelelő lehet, vagy akár csak egy emitterkövető.

Mivel a multiplexereket binárisan lehet vezérelni, a bemenet kiválasztásához ideális lehet a peremkerekes kapcsoló. Mint ez vagy mint ez.

Annyi darab multiplexer kell, ahány kimeneted van (8 + 8 + 6 = 22). Így előfordulhat, hogy egy bemenet egy csoporton belül is több kimenetre csatlakozik. Ha ez rossz, akkor bonyolult vezérlőlogika kell, ami ezt kizárja.

Ha csoportonként egy időben csak egy jelút lehetséges, akkor kevesebb multiplexer is elég. Csoportonként egy bemenet és egy kimenetválasztó, vagyis összesen 6 db. (3 db. 10-es, 2 db. 8-as és egy 6-os. 6-os biztosan nincs, tehát ahelyett is 8-as kell, ha nincs 10-es, ahelyett 16-os biztosan van.)

Tovább bonyolítja a dolgot, ha megengedhető az is, hogy egy időben több bemenet kapcsolódjon egy kimenetre. Ilyenkor valahogy összegezni kell a jeleket.
Pucuka válaszában szereplő mátrixpontokban elhelyezett kapcsolós megoldás esetén is probléma lehet az egyszerre több bemenet kiválasztása egy kimenethez. Ha egyszerű kapcsoló helyett váltókapcsolót használsz, akkor ez kiszűrhető, viszont ilyenkor a bemeneteknek prioritása lesz.


Még egy fontos dolog: Az analóg kapcsolók általában szimpla tápot igényelnek. A hangfrekis jel viszont a földhöz képest szimmetrikus, így szükség lesz szinteltolásra. Ha a bemeneten emitterkövető van, az helyből megoldja ezt a problémát, de annak a bemenetére mindenképpen kell csatolókondenzátor.
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Nem az a probléma, hogy egy (mátrix) bemenetre, hány (mátrix) kimenet kapcsolódik, mert a mátrix kimenetére nagy impedanciával csatlakozunk. A probléma inkább az, hogy több kimenetre való kiválasztásnál a bemenetek egymást terhelik. Ezért a mátrix bemeneteit soros ellenállással kel indítani, mert ilyenkor ellenállásos összegző alakítódik ki.
A multiplexeres megoldás elvileg azonos a yaxlei megoldással. Ha az összes variációs lehetőségre nincs szükség, akkor természetesen egyszerűsíthető a kapcsolás.
Tehát el kell dönteni, hogy az összes variációra szükség van, (alkatrésztemető) vagy elég ahány kimenet annyi 10 állásos forgókapcsoló, vagy mux. Persze a szinteltolásokról, és megfelelő jelszintről gondoskodni kell, ha félvezetős kapcsolókat használunk. El kell dönteni, hogy mechanikus, vagy elektronikus kapcsolókat alkalmazunk.
(#) patkolttojas válasza dcenter hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia!

Vagy harminc évvel ezelőtt én is hasonló dolgot követtel el és a 4066-os analóg QUAD kapcsolót használtam. Szerintem ma is működik. Nagyon egyszerűen kezelhető. Nem feltétlen ez a típus kell, van sokféle analóg multiplexer és demultiplexer IC. Tervezd meg egy kockás lapon, hogy mi a maximum kombináció, amit használnod kell és keress olyan típust, amivel a legkevesebb alkatrészből megoldható.
Gondolom Te tudod, hogy pontosan miről van szó, tehát ezt nyilván Neked kell megoldanod.

Szerintem nem kell ide PIC, minél egyszerűbb a kapcsolás, annál biztonságosabban üzemel. Vannak túlfeszültség ellen védett típusok is (ma már), irányfüggetlenek, viszonylag kis belső ellenállással rendelkeznek , áthallásra nagyon jók, érdemes viszont a nyákot úgy tervezni, hogy megfelelő árnyékolása legyen.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem