Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   81 / 376
(#) Rasiel válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Említetted h van neked is vezérlőd. küldj róla valamit meglesem azt is!
(#) gulasoft válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Keress rá e-bey-en tb6560-asra, vagy a vaterán.
(#) Rasiel válasza (») Márc 28, 2011 1 /

Úgy gépelek hogy nem nézem mit írok, és néha a shift lassabb mint szeretném ha fáradt vagyok különösen sokszor előfordul. Majd figyelek rá ! De előbb kialszom magam. Most kezdem. Mindenkinek jó munkát / sulit / hobbielektronikázást!
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szóval azt mondod, hogy tesztnek g0-al küldjem meg 0.1-es fogással a legalacsonyabb fordulatszámmal és nem lesz baja?
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia

Ha a G0-ád 1250mm-töl nem több akkor igen ( ha négy élü akkor 8000 határ eset de viszi ( kicsit hüteni kell valoszinü ) ha ragadna ( nem valoszinü ) agy neki bátran elötolást ( a Te léptetöddel ( ugy látom 1,7-es ) és azzal a mechanikával tudni kell neki az 1400 - 1500 fordulatot de akkor a gyorsitás ( rámpa ) ne legyen több 400-tol mert blokkolni fog ( határ fordulat ) .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Figyeld a horony alját ha nem sima akkor valami nem stimmel .Általában az szokott lenni hogy a maroszár belépö élén van egy kis rádiusz ( kopás ) és az elötolás felnyomja rá .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Nem fog eltörni a szár? Az első 0.1-nél mondjuk még kiugrik jó esetben, de mikor már 4-5 mili mélyen jár, már nem nagyon tud ugrálni. Kicsit hihetetlennek tűnik hogy azt bírni fogja, de ha te mondod..
(#) Rasiel válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Kulzol60 úr nem válaszolt. Nem ad el léptetőmotrot?
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia

Elmentél aludni . Nem adok el belöle és most nem is tudok segiteni a beszerzésben mert ami használhato volt elhoztam . Megnézem a Vaterát hátha van valami.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

4-es szár ? Hát én elég betoji vagyok a marokkal kapcsolatban de a négyest azt tisztelem .

Ha lenne olyan hosszu vágoélü ami átéri az anyagomat ( 10 - 15mm ) akkor azzal is merném mostmár .
Nyugodtan , ha az elején nem törik akkor nem is fog , ha bizonytalan vagy akkor probáld takaritani a hornyot .
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Jövőre most már tényleg megnézem ezt a CNC találkozót. Ráadásul a bejárattól 30m-re lakom, szinte csak az út másik oldalára kell átmennem.
(#) kulzol60 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia

Az idén lessz még vagy 3 , ebböl egy összel szintén veled szemben . Április vége Debrecen A nyáron valahogy
( Fehérvár és Kecskemét , valamelyik a kettö közül).
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Lehet megvárom a 25-ös X tengelyeket, a nagy kocsikkal, azzal még stabilabb lesz az x, és ettől a z is, sőtt gyorsabb is lehet az x mert jobb lesz a csúszás, majd a danamid rögzítésén változtatni kell, de előbb legyen a kezemben a tengely, utána kitalálom hogy rögzítsem a két kocsi közé stabilan.
(#) gulasoft hozzászólása Márc 29, 2011 /

Na ilyen lett a nyák fúrás, az x-em akad, azt akarom lecserélni, az most függőleges irányban lett a scannerbe rakva. Lehet látni, hogy az y mennyire pontos, ott vannak a 25-ös csúszkák, és az cipeli az egész oszlopot, a most rendelt párnak meg csak a z-t kell cipelnie.
A nyák fúrás és galvánónozás után került fóliázásra, levilágításra és előhívásra.
Ki nem marom, mert nem cserélem most a maratót a bubisba olyanra ami viszi az ónt is, majd ha már telített lesz a mostani.

img027_3.jpg

(#) PIC válasza Antauri hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia!
Köszi a gyors választ, Én sajnos nem tudtam írni eddig.
A földet közösítettem és még szenvedtem egy kicsit, aztán sikerült. Megmozdult és egérnyilakkal tudtam forgatni. A motor tuningot kell még beállítanom rendesen.
Lenne még 1 kérdésem:
Sajnos ilyen motorom egy van, de van picit kisebb 2db.
Ezek 4db kábellel voltak hajtva ha jól tudom hídba. Ugyan abból a nyomtatóból valók mint a nagyobbik társuk.
Ezeket ugyan így meg tudom hajtani azzal az áramkörrel?
Ez a típusa:
NBM
(PM42L-048-SYC8
LOT NO.TA2827)

Előre is köszi,

István
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia

A 25-ös tengelynek ehez a mostani forgácsoláshoz mi köze van ?

Pont azért kellene most és majd a tengely cserélése után még egyszer dolgozni vele hogy lásd a különbséget .

Nem nagyon van ötletem ezért csak megprobálom leirni : az X 16-os lin vezetéket és csapágyat kicseréled 25-re ezáltal az egészgéped sulya meg nö .
Az Y csapágynak több sulyt kell cipelnie mint eddig ( kb a 30%- al) mivel az X tengely sulypontja fent van ezért ez a suly többlet elég jelentös különbséget fog okozni és az Y csapágyad mint egy forgáspont fog viselekdni a változo terheléseknél ( indulás - megállás , fogás vétel ) ezért olyanrol mint dinamikus mozgás le is mondhatsz sött még a sebességben is fog korlátozni .
Az X 25-ös tengely miatt a maroszár központja messzebb kerül az X tengely központjátol és ez megint ugyan azt az eredményt produkálja mint amit az Y csapágyra irtam .

Kiváncsi leszek hogy hogyan reagál a váz a sulytöbbletre .

Valami nekem nem kerek a furásoddal .
Lehet hogy csak a furo hegye ment arrébb ( lassu elötolás , hosszu kilogo furoszár , életlen keresztélü furo stb ) de nem látom azt hogy az eltérés egyenletes lenne .
Ez a foto most ugye 90fokkal el van forditva ?

Holtjáték nincs valamelyik tengelyen ?
A derékszöget beállitottad ?
Mekkore mikrosteppet használsz?
(#) kulzol60 válasza PIC hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia

A tipusa alpján ez egy Nema 17 (42L ) és 7,5fokos (048) létetömotor és ha 4 vezeték jön ki belöle és Neked bipoláris vezérlöd van akkor igen ( a két motor között azonban lehetnek eltérések feszültségben és áram igényben ezért szinte biztos hogy nem ugyan olyan erövel , sebességgel fog menni mint a másik ).

Igen el van fordítva, és ha megnézed a sarkok jók, miközben holtjáték nincs. Azért nem egyenletes az eltérés, mert mint írtam akad, az X. A tengelyek kicsit olyanok mintha rozsdásak lennének, van le lenne patogozva róla egy külső réteg, a csapágy itt egy picit megakad, utána a menetes szár áterölteti, ezen a megakadáson, olyankor "ugrik" egyet, és megy a következő megakadásig. Ezt meg kell szüntetni, és ennek a legolcsóbb megoldása ezeknek a tengelyeknek a cseréje volt. Ha a 13kilós kalapácsot kisújjal tudtam mozgatni a váz tetején mikor még nem volt benne meghajtó tengely, akkor nem hiszem, hogy az a 2-3 kiló súlytöblet ami belekerül, nagyon megfogná, tényleg csak a dinamika lehet gond, de legalább a belógás megszűnik.
(#) PIC válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Értem, tehát akkor jó ez a vezérlő csak még két ugyan ilyen kapcsolást össze kell dobnom a másik két motorhoz. Feszültséggel nem lesz gond szerintem mert a nagyobbik 24v-os ezek meg minimum 12v-osak és mind a három motort 12v-ról hajtanám (egyelőre).
Gondolom akkor a két kisebb motorhoz még 2-2 kábelt kötnöm kell, hogy ugyan olyan vezérlést kapjanak mint a nagyobbik tehát hat kábeles. (Igaz ebből kettő ugyan úgy (+).

Köszi
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Gyere át, úgyis kezet akartam már rég rázni a labortápom tervezőjével, nagyon sok mindent hagytál ki, Váradi esztergája fenomenális volt. Totál lenyűgözött, még mindig csak az állam keresem.

Szia

Amit linkeltél rajz az egy sima UNIPOLÁRIS vezérlö rajza .
Ha a léptetöd tényleg 4 vezetékes akkor azt erre a vezérlöre NEM kötheted rá csak ha szét bontod a léptetöt és a 4 vagy 8 tekercset ami benne van ujra vezetékeled ( ez hülyeség ) .
4 vezetékböl nem tudsz 5 vagy 6 vezetéket csinálni .
A két vezérlö fajta ( unipoláris és bipoláris ) más képpen müködik .

Hagy azt a kalapácsot el hiszem .

Amiröl én beszélek az az hogy tegyél az Y csapágyad alá egy méröorát ha ez megvan akkor tedd rá a kalapácsot .

Meg arrol beszélek ( ha már kalapács a példa ) hogy markold meg a kalapácsod nyelét a végénél és ugy hogy a feje felfelé van a kezed az asztalon mozgasd elöre hátra és látni fogod hogy a kezed már visszafelé jön de a kalapács még nem ( utánna csináld ugyan ezt agy nagyobb kalapáccsal is ) és gondolkozz el rajta hogy ezt hogyan tudod megszünteni mert ez csak egy csapágy amiböl Neked van 3 és azok is ugyan ezt csinálják az eggyik jobban a másik nem annyira .

Ez két különbözö hiba a cnc épitésben .

Hidraulika henger a 16-os ? az szokott igy lepatogzani .

Gőzöm nincs honnan szedték. Kaptam, őket, a golyós perselyek meg zsír újak voltak.
(#) PIC válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Bocsi, nyomatékosabban kellett volna mondanom, hogy ugyan olyan csak kisebb tehát 6pin-es csati van rajta de csak 4 volt bekötve. Forrasztani se kell csak bele kell nyomni a kábeleket két éles pöcökbe ami belevág a szigetelésébe és ezáltal érintkezik. Nem tudom a nevét ennek a csatlakozó típusnak de egyszerű és nagyszerű.
Amikor tudom kipróbálom, hogy +2 kábellel (+) (+) hogy duruzsolnak a kisebbek. Aztán írok

István

igy már más

Találtam 4-es kétélű marót, és elolvastam a leírást, ami szerint 10.000 a legkisebb fordulat.
Kipróbáltam a 0.1-es fogást g0-al, simán vitte, időnként azért berezonált de ezt a gyenge x-nek tudom be. A héten megjön az erősebb cucc, Akkor lesznek az igazi tesztek. Egy ilyen hss maró meddig jó ha csak alut marok vele?

Na ugye .

Tugyja a fene meddig jo , de legalább könnyü élezni .
Csak tömörkeményfémet használok mostmár .

Pont azért lényeges az elötolás meg a többi velejáro hogy ne menjen ki az éle .Ha nagyon dolgozik akkor törik vagy kopik az éle ha meg kisit dolgozik éget és azért kopik az éle , valahol a kettöközött .

10 000fordulat ? az mi ?
A marokat elvileg " munkában " definiálják annak a mértékegysége pedig m/min vagy m/sec .A lényeg az hogy a maro egyköre alatt mekkora forgácsot vállasszon le ( hu de csunya lett ) de igy éthetö .

10000/perc
(#) MolnarG válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

10 000 fordulat/perc. Kicsit sokallom... 12-es hosszlyukmaróval, alumíniumba 0.5 mm-es fogásmélységgel 120 mm/perc előtolással 2000 ford/perc -et használtam (gyári cnc gépen).
(#) MolnarG válasza MolnarG hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Bocsánat, nem hosszlyukmaró volt hanem négyélű szármaró.
Következő: »»   81 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem