Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   64 / 200
(#) mormogipapa hozzászólása Márc 26, 2011 /

Helló
Van egy codegen sowah 300w atx 2.03 model: 300x tápom. Kérdésem az lenne hogyan tudnék külső tápegységet csinálni belőle. Autórádiót akarok róla üzemeltetni a sufniba. Nincs rajta kapcsoló,ha bedugom nem indul el. P4-es számítógépbe volt. Köszi
(#) Sendi válasza mugab hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Helló Mugab.
Köszönöm a válaszodat. Közben méregettem, úgy tűnik, hogy nem teljesen van igazad. A kis trafó primerje 5-6 mH , ha a szekundert rövidre zárom, akkor leesik 8 uH környékére. Megint tanultunk.
(#) hideg83 válasza mormogipapa hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Ha összezárod a Power on (zöld), és a test (fekete) szálat, akkor addig marad bekapcsolva a táp, amíg ez a két szál zárva van.Elvileg.
(#) mugab válasza Sendi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A mérést sok tényező meghamisíthatja,
Én ebből indultam ki.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Jelentem a graetzes változat lenyomott egy műszakot hiba nélkül...

Üdv
Inhouse
(#) mormogipapa válasza hideg83 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Helló

Tehát ezen a csatin a zöldet és melyik feketére gondolsz? Hogyha nem össze zárom hanem kapcsolót teszek rá úgy is jó?

csati.jpg

(#) Inhouse válasza mormogipapa hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Csak bele kellene olvasni ebbe a fórumba. Nem gondolod, hogy mindenkinek egyenként újra és újra le lesz írva ugyanaz éveken keresztül?
Bármelyik fekete test, mivel több is van benne. A kapcsoló is jó.
De átalakítás nélkül nem lesz jó, mert nem a +12V-ot tartja stabilan, hanem a +5V-ot, a +12V meg esni fog a terhelésre...

Üdv
Inhouse
(#) doomkiller válasza mormogipapa hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Hali! Nekem is van egy ilyen Codegen tápom és 10A terhelésnél a feszültség 11,5V, szóval megtartja a "stabil" 12V-ot, üresjáratban 11,7V van a kimeneten. Nyugodtan használhatod autórádióhoz.
(#) mormogipapa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Tisztelt mindenható. Végig olvastam de nem találtam választ a kérdéseimre azért tettem föl itt. Nem gondolok semmit különösen nem várom el hogy ugyanazt írja le bárki is évekig. Amúgy kösz a segítséget
(#) besi99 hozzászólása Márc 27, 2011 /

Sok mindent mondtatok,csak egyet nem tettetek. Ezen folyóiratban rengeteg cikk,és leírás,található ebben a témában. Ahelyett,hogy a fel akarnátok találni a spanyolviaszt,némi lapozgatás lkell csak

Mormogi!

találat 1

találat 2

találat 3

stb....

Üdv
Inhouse
(#) mormogipapa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

nem olvastam elég figyelmesen ezek szerint. Köszönöm. Odáig eljutottam hogy a zöld és fekete kábelt rövidre zárva elindult a táp. Valami csoda folytán a 12 v csatin megjelent 25 v ezen kell ügyködnöm hogy a 12 v legyen csak.

Köszi mégegyszer

Ez a 25V átalakítás nélkül jelent meg? Akkor ott van valami bibi, terheletlenül sem szokott így megugrani...
Kondi nem púposkodik?
Mennyi a +5V? Jó a műszered?
Egy fekete és egy sárga között mérted a 25V-ot?

Üdv
Inhouse
(#) dudzsi hozzászólása Márc 28, 2011 /

Sziasztok!
Átalakitottam egy ATX-s tápot, amin a feszültséget lehet állitani. A PC táp átalakitása labortápnak cikkböl csinálom. Egy dolog nem akar sehogy se müködni. A 494-s ic 2 lábára rakok egy 100k poti középsö lábát a szélsöket meg gnd-re és a14 lábra. Tudom is állitani a feszültséget aminek a max most 13.75V. De minimum csak 8.75V-ra tudom levinni. Szóval csak 5V. Mennyire baj az hogy 100k potit használok? Ha nem gond akkor miért nem megy lejebb. Köszi
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Na most feljebb huztam a az alap feszültséget. Most 20V, de igy is csak 8V megy le. Viszont észre vettem hogy onnan is megy lejjebb csak lassan. Gondolom ez a kondi kisülése. Kilehet ezt küszöbölni vakahogy?
(#) john94 hozzászólása Márc 29, 2011 /

Hello!
Van itthon 2-3 régi PC tápom és szeretnék belőle csinálni egy forrasztóállomást egy egyszerű 12V-os forrasztópákához.
Csak annyit szeretnék,hogy mutassa,hogy kb hány fokos a páka.Azért gondoltam a PC tápra,mert ahhoz már csak 1-2 alkatrész kellene.
Valaki tudna ebben nekem segíteni?
(Vagy ha hülyeséget mondtam,akkor bocs...)
(#) Kovidivi válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Rakj rá terhelést! Pl. 200ohm terhelést, vagy ha kisebbet raksz, akkor legyen megfelelő terhelhetőségű!
(#) mormogipapa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Meg oldódót félig meddig a dolog. Megmozgattam a kábeleket a tápba újabb mérésnél már rendesen jött a 12 v. A mozgatás előtt az 5 v részen 10,5 v jött. Kondik nem púposak. A műszer jó lemértem vele 2 fajta aksit. Fekete és sárga közt mértem. Köszi
(#) dudzsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Oké köszi igy már oké. De van még egy kérdés. A potit árnyékolt kábelra raktam és a középsö láb és a gdn közé raktam egy 100nF kondit. De ha terhelem visitó hangot ad. Már egy 21W-s izzonál is. Ez mitöl van? Én ugye a 2-s lábat szabályzom ahogy ott a cikbe is van.
(#) dudzsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Ja és acikkbe irják hogy a ventinek az áramot a segédtáprol veszi le. De ott honnan? Mert én nem találtam ott semmiolyan feszültséget ami jó. Vagy rossz helyen méregettem.
(#) oregharcos válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Üdvözöllek!
Régi motoros vagyok a szakmában, de most a tápok kifogtak rajtam. Én is átalakításon görcsölök. megépitettem a Chirio oldalon levő szabályozhatót, de a végtranyók eldobták magukat. Másikat vettem elő, de azzal sem jártam sikarrel. Egy olyan tápot kell a havernak csinálni ami 16V/3A-t bír.
Látom, hogy itt vagy, hátha tudnál pár jó tanácsot adni, amit előre is köszönök!
(#) dudzsi válasza oregharcos hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Hello!
Én már alakitottam át jopár tápot akkutöltönek. Ott 8A a töltése. Szerintem 3A birnia kellet volna. Nekem is csak ez a szabájzos dolog az ujdonság. Hány ampernál adta meg magát?
(#) Inhouse válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Mivel a segédtápról megy a TL494, ezért ott legalább 7V-nak lennie kell, de inkább többnek. 13-14V-ig simán mehet a venti róla, csak ott már elég hangos. Fölötte meg meg kell oldani, hogy kevesebbet kapjon. Mégis hol kerested?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Nem igazán kell semmit hozzáépíteni 16V/3A-hez... Egy ellenállást kell cserélni és a 12V-os kondit nagyobb feszültségűre. A +5V/-5V/-12V részeket lehet kiszedni...és kész. Esetleg az 5V ág dupladiódáját áttenni a 12V-os ágra.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Én arra gondoltam, hogy ATX tápot alakítottál át, de közben visszanéztem, hogy miből is építkeztél...minden tiszteletem a cikk szerzőjének, de szerintem AT-s PC tápban nincs segédtáp, ezért nem találtál feszültséget... Az a kis trafó arra van, hogy a TL494 2 kis tranzisztorral ezen keresztül galvanikusan leválasztva hajthassa meg a 2 tranzisztort a primer körben. Szokott lenni még egy kis trafó, azon 1 menet sorba van kötve a primer tekerccsel, és korlátozó szerepe van... Azt sem igazán értem, hogyan lehet AT-s tápnál 0V-ig leszabályozni...

Üdv
Inhouse
(#) oregharcos válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia Dudzsi! Köszönöm a gyors váaszt! Az este nem bírtam válaszolni. Én a tápokat leválasztó traforól, és előtét 220V/40, 60, 100, 250W-os (kezdem a 40W-al, ha nincs gond kapcsolom a nagyobbat) égőn keresztűl szoktam mérni. Ha szükséges, akkór toroid trafóval emelem 50-ről-240V-ra feszűltséget. Több tápot megcsináltam, legtöbbnél a kondik ESR-je nem volt jó, vagy a dioda, és végtranyó zárlat volt a hibás.Nem alakítottam át még egyet sem. Ez egy atx táp volt, amit átalakítottam az olasz chirio oldal alapján. Nem volt különösen terhelve, mert egy 24V/15W-os égőt kötöttem rá. El sem indult a táp, oszcilloszkóppal mérve a 494-es oszcillátora rendben ment, viszont a 8-as, 11-es lábon nem volt jel. Természetes, hogy a komparátorok letíltották a kimeneti jelet, ezt akartam másnap kikutatni. Amikór bekapcsóltam, a 220V/40, 60W-os előtét izzó teljes fénnyel égett, ami a teljesítmény tranzisztorok zárlatát jelzi, valóban zárlatossá váltak. Ha jobban belemegyünk pc-táp lelkébe, rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű a vizsgálata, átalakítása. Ugyanis a kimeneti feszültségből kapja az IC a visszacsatoláson keresztűl szabályozó feszültséget, viszont ha nem jó jel érkezik az IC komparátoraia, akkór letílt és nincs kimeneten fesz. Ezért látom jónak a ha5kj-barátunk leírását, hogy amíg kisérletezünk, a komparátorokat egy külső tápról járassuk, és a végtranzisztorok kollektor körébe tegyünk be ellenállást, hogy ne menjenek tönkre.
A leírás itt található: (#76272)ha5kj Ápr 4, 2007

Bővebben: Link

Kár, hogy az ellenállások mérete nincs beírva, de sejtem, hogy 0.5-2KOhm között lehet, és legalább 2-5 W /tranzisztortól függ/ igaz, hogy nem könnyű berakni, mert kevés a hely. Mindent összegezve, örülök, hogy legalább Neked és más fúrumtársamnak, sikerült megoldani az átalakítást. Én még átgondolom, hogy merre tovább?
Természetesen minden javaslatot szívesen veszek, amit előre is köszönök!
Minden jót!
(#) oregharcos válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Még egy gondolat. Igazad van abban, hogy 0-ig nem lehet levinni a feszültséget. Hacsak úgy nem, hogy negativ feszültséget állítunk elő.
Egyelőre ennyi.
Minden jót kívánok!
oregharcos
(#) mugab válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Idézet: "Esetleg az 5V ág dupladiódáját áttenni a 12V-os ágra. "
Az nagy hiba lenne...
Az 5 voltos ágban én 40 voltosakat láttam, a 12-nél meg 200 voltosakat, és 12 voltnál 50 volt körül megy a szekunder csúcsfesz.
(#) Inhouse válasza mugab hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Jogos!

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Idézet:
„Hacsak úgy nem, hogy negativ feszültséget állítunk elő.”

Ezt kifejtenéd?

Üdv
Inhouse
Következő: »»   64 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem