Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Helló
Van egy codegen sowah 300w atx 2.03 model: 300x tápom. Kérdésem az lenne hogyan tudnék külső tápegységet csinálni belőle. Autórádiót akarok róla üzemeltetni a sufniba. Nincs rajta kapcsoló,ha bedugom nem indul el. P4-es számítógépbe volt. Köszi
Helló Mugab.
Köszönöm a válaszodat. Közben méregettem, úgy tűnik, hogy nem teljesen van igazad. A kis trafó primerje 5-6 mH , ha a szekundert rövidre zárom, akkor leesik 8 uH környékére. Megint tanultunk.
Ha összezárod a Power on (zöld), és a test (fekete) szálat, akkor addig marad bekapcsolva a táp, amíg ez a két szál zárva van.Elvileg.
A mérést sok tényező meghamisíthatja,
Én ebből indultam ki.
Jelentem a graetzes változat lenyomott egy műszakot hiba nélkül...
Üdv Inhouse
Helló
Tehát ezen a csatin a zöldet és melyik feketére gondolsz? Hogyha nem össze zárom hanem kapcsolót teszek rá úgy is jó?
Csak bele kellene olvasni ebbe a fórumba. Nem gondolod, hogy mindenkinek egyenként újra és újra le lesz írva ugyanaz éveken keresztül?
Bármelyik fekete test, mivel több is van benne. A kapcsoló is jó. De átalakítás nélkül nem lesz jó, mert nem a +12V-ot tartja stabilan, hanem a +5V-ot, a +12V meg esni fog a terhelésre... Üdv Inhouse
Hali! Nekem is van egy ilyen Codegen tápom és 10A terhelésnél a feszültség 11,5V, szóval megtartja a "stabil" 12V-ot, üresjáratban 11,7V van a kimeneten. Nyugodtan használhatod autórádióhoz.
Tisztelt mindenható. Végig olvastam de nem találtam választ a kérdéseimre azért tettem föl itt. Nem gondolok semmit különösen nem várom el hogy ugyanazt írja le bárki is évekig. Amúgy kösz a segítséget
Sok mindent mondtatok,csak egyet nem tettetek. Ezen folyóiratban rengeteg cikk,és leírás,található ebben a témában. Ahelyett,hogy a fel akarnátok találni a spanyolviaszt,némi lapozgatás lkell csak
nem olvastam elég figyelmesen ezek szerint. Köszönöm. Odáig eljutottam hogy a zöld és fekete kábelt rövidre zárva elindult a táp. Valami csoda folytán a 12 v csatin megjelent 25 v ezen kell ügyködnöm hogy a 12 v legyen csak.
Köszi mégegyszer
Ez a 25V átalakítás nélkül jelent meg? Akkor ott van valami bibi, terheletlenül sem szokott így megugrani...
Kondi nem púposkodik? Mennyi a +5V? Jó a műszered? Egy fekete és egy sárga között mérted a 25V-ot? Üdv Inhouse
Sziasztok!
Átalakitottam egy ATX-s tápot, amin a feszültséget lehet állitani. A PC táp átalakitása labortápnak cikkböl csinálom. Egy dolog nem akar sehogy se müködni. A 494-s ic 2 lábára rakok egy 100k poti középsö lábát a szélsöket meg gnd-re és a14 lábra. Tudom is állitani a feszültséget aminek a max most 13.75V. De minimum csak 8.75V-ra tudom levinni. Szóval csak 5V. Mennyire baj az hogy 100k potit használok? Ha nem gond akkor miért nem megy lejebb. Köszi
Na most feljebb huztam a az alap feszültséget. Most 20V, de igy is csak 8V megy le. Viszont észre vettem hogy onnan is megy lejjebb csak lassan. Gondolom ez a kondi kisülése. Kilehet ezt küszöbölni vakahogy?
Hello!
Van itthon 2-3 régi PC tápom és szeretnék belőle csinálni egy forrasztóállomást egy egyszerű 12V-os forrasztópákához. Csak annyit szeretnék,hogy mutassa,hogy kb hány fokos a páka.Azért gondoltam a PC tápra,mert ahhoz már csak 1-2 alkatrész kellene. Valaki tudna ebben nekem segíteni? (Vagy ha hülyeséget mondtam,akkor bocs...)
Rakj rá terhelést! Pl. 200ohm terhelést, vagy ha kisebbet raksz, akkor legyen megfelelő terhelhetőségű!
Meg oldódót félig meddig a dolog. Megmozgattam a kábeleket a tápba újabb mérésnél már rendesen jött a 12 v. A mozgatás előtt az 5 v részen 10,5 v jött. Kondik nem púposak. A műszer jó lemértem vele 2 fajta aksit. Fekete és sárga közt mértem. Köszi
Oké köszi igy már oké. De van még egy kérdés. A potit árnyékolt kábelra raktam és a középsö láb és a gdn közé raktam egy 100nF kondit. De ha terhelem visitó hangot ad. Már egy 21W-s izzonál is. Ez mitöl van? Én ugye a 2-s lábat szabályzom ahogy ott a cikbe is van.
Ja és acikkbe irják hogy a ventinek az áramot a segédtáprol veszi le. De ott honnan? Mert én nem találtam ott semmiolyan feszültséget ami jó. Vagy rossz helyen méregettem.
Üdvözöllek!
Régi motoros vagyok a szakmában, de most a tápok kifogtak rajtam. Én is átalakításon görcsölök. megépitettem a Chirio oldalon levő szabályozhatót, de a végtranyók eldobták magukat. Másikat vettem elő, de azzal sem jártam sikarrel. Egy olyan tápot kell a havernak csinálni ami 16V/3A-t bír. Látom, hogy itt vagy, hátha tudnál pár jó tanácsot adni, amit előre is köszönök!
Hello!
Én már alakitottam át jopár tápot akkutöltönek. Ott 8A a töltése. Szerintem 3A birnia kellet volna. Nekem is csak ez a szabájzos dolog az ujdonság. Hány ampernál adta meg magát?
Mivel a segédtápról megy a TL494, ezért ott legalább 7V-nak lennie kell, de inkább többnek. 13-14V-ig simán mehet a venti róla, csak ott már elég hangos. Fölötte meg meg kell oldani, hogy kevesebbet kapjon. Mégis hol kerested?
Üdv Inhouse
Nem igazán kell semmit hozzáépíteni 16V/3A-hez... Egy ellenállást kell cserélni és a 12V-os kondit nagyobb feszültségűre. A +5V/-5V/-12V részeket lehet kiszedni...és kész. Esetleg az 5V ág dupladiódáját áttenni a 12V-os ágra.
Üdv Inhouse
Én arra gondoltam, hogy ATX tápot alakítottál át, de közben visszanéztem, hogy miből is építkeztél...minden tiszteletem a cikk szerzőjének, de szerintem AT-s PC tápban nincs segédtáp, ezért nem találtál feszültséget... Az a kis trafó arra van, hogy a TL494 2 kis tranzisztorral ezen keresztül galvanikusan leválasztva hajthassa meg a 2 tranzisztort a primer körben. Szokott lenni még egy kis trafó, azon 1 menet sorba van kötve a primer tekerccsel, és korlátozó szerepe van... Azt sem igazán értem, hogyan lehet AT-s tápnál 0V-ig leszabályozni...
Üdv Inhouse
Szia Dudzsi! Köszönöm a gyors váaszt! Az este nem bírtam válaszolni. Én a tápokat leválasztó traforól, és előtét 220V/40, 60, 100, 250W-os (kezdem a 40W-al, ha nincs gond kapcsolom a nagyobbat) égőn keresztűl szoktam mérni. Ha szükséges, akkór toroid trafóval emelem 50-ről-240V-ra feszűltséget. Több tápot megcsináltam, legtöbbnél a kondik ESR-je nem volt jó, vagy a dioda, és végtranyó zárlat volt a hibás.Nem alakítottam át még egyet sem. Ez egy atx táp volt, amit átalakítottam az olasz chirio oldal alapján. Nem volt különösen terhelve, mert egy 24V/15W-os égőt kötöttem rá. El sem indult a táp, oszcilloszkóppal mérve a 494-es oszcillátora rendben ment, viszont a 8-as, 11-es lábon nem volt jel. Természetes, hogy a komparátorok letíltották a kimeneti jelet, ezt akartam másnap kikutatni. Amikór bekapcsóltam, a 220V/40, 60W-os előtét izzó teljes fénnyel égett, ami a teljesítmény tranzisztorok zárlatát jelzi, valóban zárlatossá váltak. Ha jobban belemegyünk pc-táp lelkébe, rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű a vizsgálata, átalakítása. Ugyanis a kimeneti feszültségből kapja az IC a visszacsatoláson keresztűl szabályozó feszültséget, viszont ha nem jó jel érkezik az IC komparátoraia, akkór letílt és nincs kimeneten fesz. Ezért látom jónak a ha5kj-barátunk leírását, hogy amíg kisérletezünk, a komparátorokat egy külső tápról járassuk, és a végtranzisztorok kollektor körébe tegyünk be ellenállást, hogy ne menjenek tönkre.
A leírás itt található: (#76272)ha5kj Ápr 4, 2007 Bővebben: Link Kár, hogy az ellenállások mérete nincs beírva, de sejtem, hogy 0.5-2KOhm között lehet, és legalább 2-5 W /tranzisztortól függ/ igaz, hogy nem könnyű berakni, mert kevés a hely. Mindent összegezve, örülök, hogy legalább Neked és más fúrumtársamnak, sikerült megoldani az átalakítást. Én még átgondolom, hogy merre tovább? Természetesen minden javaslatot szívesen veszek, amit előre is köszönök! Minden jót!
Még egy gondolat. Igazad van abban, hogy 0-ig nem lehet levinni a feszültséget. Hacsak úgy nem, hogy negativ feszültséget állítunk elő.
Egyelőre ennyi. Minden jót kívánok! oregharcos
Idézet: "Esetleg az 5V ág dupladiódáját áttenni a 12V-os ágra. "
Az nagy hiba lenne... Az 5 voltos ágban én 40 voltosakat láttam, a 12-nél meg 200 voltosakat, és 12 voltnál 50 volt körül megy a szekunder csúcsfesz.
Idézet: „Hacsak úgy nem, hogy negativ feszültséget állítunk elő.” Ezt kifejtenéd? Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |