Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   83 / 376
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szép nagy doboz. Nekem is egy ekkora toroid csücsül a tápban. Nincs még maród semmilyen? Előlapot marhattad volna, akkor szebbek lennének a lukak.
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Majd takar a csatlakozó. Semmi maróm nincs, kézi géppel martam, a nyák amibe csináltam meg olyan mint az üveg. Törik fúrásra. Azért kell ekkora toroid mert ha véletlenül nagyobb motor kerülne rá. A tápnyákon a nagyáramú motortáp vezetősávja még 2 db 3 mm2 vezetékkel át van hidalva. Jó lesz ez csak az alapvető baján nem tudok változtatni. Azaz nem az enyém lesz. A jó a szervóban hogy akár a mechanika jóságát is mutatja a beállítóprogram. Egyéb ismert előnyei mellett. Meg azért dinamikára nem rossz, tuti korlátozni kell mert szétverné a gépet. Úgy beszéltem meg a gazdájával hogy Ő kapcsolja be először mert ennyire drága cuccot be se merek kapcsolni. Őszintén árát sem tudom.
(#) Rasiel hozzászólása Márc 31, 2011 /

Srácok-lányok, támadt egy furcsa ötletem a mai nap.

Mennyire lenne hasznos egy olyan CNC vezérlő elektronika amihez nem kell PC, hanem bedugod neki az SD kártyát, vagy bármi mást, és elkezd dolgozni ahogy kell? szerintetek?
(#) karaszbandi válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

és a kártyára hogy kerül rá?
(#) Szebence válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Ötlet nem rossz, viszont a kiveitelezés meglehetősen bonyolult. Ahozz írni kell egy saját programot valamilyen mikrokontrollerben ami képes feldolgozni a kártyáról beolvasott file formátumokat, jobb esetben kellene rá egy kis lcd is, hogy lehessen navigálni a file-ok, mappák között.

Az, hogy a kártya hogy kerül bele, az megoldható egy mezei kártyaolvasóval. Vannak nyomtatók is, amikben kártyaolvasó van és gép nélkül kinyomtatja a fényképeket, ez a legkevesebb.
(#) Rasiel válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Hehe, na itt kezd érdekes lenni.

Folyamatában így képzeltem el a dolgot:
megtervezed azt amit marni szeretnél, és csinálsz belőle egy marófájlt, ami tartalmaz mindent.

Ezt átkonvertálod egy programmal ami lefordítja neked "step/dir formátum fájl"ra (hozzáteszem nem tudok ilyen programról , de biztos van vállalkozó kedvű ember aki csinálna...)

Végül átmásolod az SDre a "step/dir fájl"-t, amiiről kiolvassa mondjuk egy AVR, és egyszerűen a PC LPT portját "imitálva" meghajtja a motorokat.

Kb ennyi az ötletem...nemtudom mennyire jó vagy hasznos.
Én látok benne fantáziát.
(#) Rasiel válasza Szebence hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Csak jobb lenne windows nélkül nem ?

No microsoft, no problem
(#) sunraw válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Nem rossz ötlet, de ha az anyagi oldalát nézed és a belefektetett munkát, lehet egyszerűbb összedobni egy alap Pc-t kb 20k-ból mint azt a feldolgozó egységet, amire te célzol. Egy sima vonalas rajz G kódja is több száz sor, az összetettebbekről nem is beszélve. Itt a Pc fő szerepe a feldolgozás és a vezérlés. Ez felügyelhető és viszonylag könnyen javítható.
Ebből az elgondolásból kiindulva, inkább egy másoló marót vagy gravírozót tudnák elképzelni, ami pl. egy scanner segítségével beolvasna egy rajzot és azt dolgozná fel a munka folyamán.
(#) Szebence válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szerintem halott ügy az egész, egyébként ki beszélt itt Windows-ról meg Microsoftról??? Nem értem a kérdésed.

Nem az ablakossal van gond, mi nem tudjuk rendesen kezelni.
(#) sunraw válasza Szebence hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

A kiszolgáló op rendszerre gondol, szerintem.

Sok helyen olvastam, hogy problémát okoz a PC, mert az energiagazdálkodás miatt az LPT port időzítése teljesen "random". Azért gondoltam erre a kis kütyüre, mert viszonyleg egyszerű de nagyszerű. és nem kell semmi mással foglalkoznia mint a jelek kiadásával. Nem kel gui-t kezelnie, memóriát kezelnie, stb.... mit nem értesz?

Ez igaz, de már létezik USB szabványos vezérlő is. A munka ellensége az idő, bár mindenki tudja, hogy jó munkához idő kell vagy inkább úgy mondanám, hogy a szép munkához idő kell. Viszont hagyjuk ezt a témát, mert nem igazán vág már a fórum eredeti csapásához.
(#) gulasoft válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Nekem van egy pic-es vezérlőm. Soros porton megkapja hányat lépjen és arra lép, de nem fejeztem be, mert egyszerűbb egy mach3-at felrakni, mint vadi újat írni.

Megjöttek a nagy tengelyek, leszedtem a kicsiket, lehet hogy tényleg csak a távolság volt a baj, meg a súly, mert leszedve egész jól mozog, annyira, hogy akár el is adom őket egy kis géphez jó lehet.

Rendben, akkor hagyjuk a vezérlőt, aki mégis lát benne fantáziát írjon...
(#) Rasiel válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

eltudod küldeni a terveket ?
(#) Rasiel hozzászólása Ápr 1, 2011 / 1

Találtam pár érdekes dolgot a kínai vezérlőről amiről ment a vita itt nemrég.

Rajzoltam egy saját tákolmányt is, ami jó bármihez (mondjuk a bee hez) azt nemtudom hogy működőképes-e....
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia

Olyan nincs hogy jo bármihez .

Nekem nagyon fontos hogy tugyjak referencia kapcsolot üzemeltetni ami nem eggyezik a végállásokkal és résoptoval müködik , és az is fontos hogy ne legyen baleset veszélyes a vezérlése a Spindle relének és nem tartom fontosnak a galvanikus levállasztást ( amiket rajzoltál azok az elvek de ez igy még kevés ) . Az nagyon fontos hogy a vezérlöben legyen Sleep üzem mod és igy kissebb táppellátással is tudom üzemeltetni a léptetöimet és kb 20% árammal tul tudom öket hajtani hiszen a beállitott gerjesztés addigtart mig a léptetö kapja a step jelet utánna 25%-on pihen .Szemben azokkal a vezérlökkel amikböl ez a funkcio hoiányzik hiszen a legnagyobb áramot állásközben veszik fel . Az is nagyon fontos hogy a sleep modbol lépésvesztés nélkül "ébredjen fel" .

Azért van millio féle LPT kártya mert mások az igények és illeszteni kell mindent .Vannak vezérlök amikhez csinálni kell LPT kártyát és vannak vezérlök amiket szét kell "barmolni " ahoz hogy meg feleljenek az igényeknek .

Milyen LPT ártya kell egy MSD vezérlöböl felpitett rendszerhez ?
Milyen LPT kártya kell az L297-298-hoz milyen vezérlö ártya kell a 6560-hoz ?
Milyen LPT kártya kell egy álltalam emlitett résoptos referenciás géphez ?( nem induktiv ( drága ) nem reed ( nem pontos ) hanem résopto ami pontos is és olcso is .

Az csak egy dolog hogy van az LPT kártyán 12 kimenet és 5 bement de ezzel még nincs kész , csak ha nagyon alap az igény .

Rajtam kivül van itt valaki akinek indult már be maromotor szerszám csere közben ?
Az hogy ezt meggátoljam nekem többet ér mint 100 olcson beszerezhetö vezérlö ( persze utolag is beleépithetö ) ( és az aki csak használni tugyja de épiteni nem az mit csinál ? ) .

Ez nem vitatéma , mindenki eltugyja dönteni hogy mit szeretne .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Természetesen nem jó bármihez, ez kicsit túlzás volt a részemről. Én most a két vezérlő között agyalok a csájníz-made HY-TB3-DVM (ez hívják hibásan TB6560-as vezérlőnek)
és a minibee között. valószínűleg az utóbbi lesz, mert szükségem van fokozatmentesen állítható motoráramra. Viszont a kínai vezérlőnek tetszik a leválasztás része, az pedig különösen hogy akár egy ultragagyi joystickel tudom vezérelni kézzel a motorjaimat. Ezért próbáltam meg lerajzolni az elvet, hogy a két dologból össze tudjak gányolni egyet ami jó És azért tettem fel hátha valakinek segít. Ki tudja?!
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Elöször az igényeidet nézd meg és utánna dönts az elektronikárol .

A piacon olcson 1 és 2 A között lehet beszerzni léptetöket ( hobbi célra ) ezek a léptetök nagyrésze 200 lépéses , a felhasznált orso álltalában menetes szár a motor sebessége nem igazán tugyja tullépni az 1000fordulatot , Eddig mind a két vezérlö tökéletes vállasztás .
A különbség az illesztésben van ( mi az ami fontos és mi az ami nem ? ) .

Konkrétan ird le magadnak hogy mit szeretnél hogy tugyjon a cnc géped és a végére rájössz hogy csak az eggyik vezérlö kiépités felel meg a céljaidnak kompromisszum mentesen .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Már beszereztem motorokat

Vexta C szériába tartozik 17 volt , 0,48A
0,9°/lépés 1NM nyomaték.

a kínai vezérlőt csak átalakítással lahet használni. de én nem tudok és nem is nagyon szeretnék SMD alkatrészekkel bajlódni. Eddig a gépemből ennyi van, a többi folyamatosan derül ki, ahogy érkeznek az alkatrészek, illetve ahogy mérem fel folyamatosan miből tudok építeni... vagyis, a "nézzük meg miből élünk" lépésnél tartok
(#) gulasoft válasza Rasiel hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Hát tervek éppen nincsenek. Van egy saját fejlesztésű pic24fj128ga008-as feltét kartyám, ahhoz csináltam egy tesztboardot, ahol minden láb körbe ki van vezetve, plusz van rajta egy anya sor amiből az egyik a föld a többibe meg lehet dugdosni alkatrészeket. (ez a része kicsit olyan mint egy próbapad).
Van egy 3.3V-os soros illesztésem, ezt saját magam csináltam, és van valmelyik 74-es sorozatú illesztésem ami meg a vezérlő felé megy.

Hogy Én is mondjak ilyen nagyokat:moduláris a felépítése

Van a vezérlő modul, ő kapja a tápot, ebből előállít 5V-ot, azt tovább adja az illesztő portnak, az csinál 3.3V-ot és a és továbbadja a pic modulnak, amihez hozzá van rakva a soros modul.
A soros porton bejön a parancs, az továbbküldi a pic-nek, az értelmezi, és elkezdi gyártani a step jeleket, valamint állítja a dir jelet.
Az átmegy az illesztőhöz, ami a a step,dir,enable,reset jeleket továbbítja vezérlőhöz, ami meg hajtja a motorokat.
Na elég moduláris?

Tudtam már küldni x,y kordinátát abból számolt valami adott áttétellel step darabot, és léptette a motort. Egy gond volt vele, hogy még cirka 10 napig programozhattam volna mire komplett lett volna, és akkor még csak egy vezérlőm volt.
Ekkor jött meg a kínai vezérlő, felraktam egy üres gépre a mach3-at, feldugtam a portra a kínai vezérlőt, elolvastam a leírást ami lépésről lépésre végigvitt a beállításokon, betöltöttem a demó alkalmazást és láss csodát forgott a motor ment a dolog, nem kellett bénázni.

Akkor neked a kínai vezérlő biztos nem jó. Ami nálam van az 1.5A-3A-ig jó, de 2.8A körül ad ki max, talán ezért is megy egy éve, mert nincs csúcsra járatva az ic.
Ilyen pici áramokhoz a minibbe jó lesz, de azt az 1Nm-et erős kétkedéssel fogadom, mert az én 23-asaim 3A 24 volt mellett adnak 1,7Nm-ert.
(#) Rasiel válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

kár hogy nem fejezted be.

Apropó kínai vezérlő, neked nem bizonytalankodik néha lépéskor?

Nem volt mindegy milyen mach-al volt hajtva, a sajátját szerette, azt raktam fel, azóta megy.

Külföldi fórumokon olvastam hogy bizonytalankodik a vezérlő, és hogy sikerült gyógyítani is. az egyik hozzászolósomban csatolva lett a teljes vezérlő kapcsolási rajza, javításokkal együtt! Hátha kell

Köszi, elrakjuk, bár nekem nem volt vele gondom. Hogy melyik a gyógyítás azt még nem néztem, de Saláta is írta miket érdemes kicserélni benne.
Kínai, olcsó alkatrészek.

Sok meló lett volna még vele, ha belegondolsz komplett gkód értelmező kellett volna bele. Gyakorolni jó volt, és a soros portot fel tudom használni másra is, akárcsak az illesztést.

Jaja, bár amit én kigondoltam abba nem kell G kód értelmező, pont a bonyolultsága miatt

Ja az nem kellt volna csak egy komplett rogram, ami lefordítja a gkódot stepp jelekké, ami megint ugyan annyi meló. Erre vannak a célprogik, ezért hagytam én is abba. Az enyém csak fúrt volna, még persze lehet megcsinálom, de akkor már a tb6560-asokkal, egy chipet úgyis kapok valamikor, már csak kettőt kell, és akkor lehet hogy ezt kapásból két oldalasra tervezem meg, úgyis ki akarom próbálni a furatgalvanizálást.
Következő: »»   83 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem