Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Mitől lenne egy szkóp balkezes? Nem mindegy melyik kézzel nyúlsz hozzá?
Gondolom nem mindegy, azért kérdezi, mert valószínűleg balkezes
Szerintem egyébként nincs, illetve nem nagyon gondolnak erre a tervezéskor
Ha balkezes lennél tudnád mennyire rossz az elrendezés. Semmi sem esik kézre és a kezeddel takarod az ernyőt, ha valamit éppen állítasz.
Sok szkópnál a csatornák bemenete a V/DIV poti mellett. Ez is nagyon zavaró és még sorolhatnám. Szóval lehet, hogy vicces a kérdés, de számomra kevésbé.
Értem a problémádat, de nem emlékszem, hogy láttam volna olyan szkópot, amelyiknek az ernyője jobb oldalon van. Olyan viszont van (jellemzően az egyszerűbb, régi típusok), amelyiknek felül van az ernyője, és alatta a kezelőszervek. Az kézre áll bárkinek.
A probléma érthető, de balkezes szkóp nincs.
Max. olyan aminek a képernyője középen van.
Sziasztok!
Egy kérdés, szkóp vásárlása elött vagyok eddig egy egysugaras szkópot használtam, de megfáradt most ha már veszek szkópot szeretnék kétsugarast venni. Kérdésem a következő volna 1időalap vagy 2időalap, ha jól gondolom akkor az 1időalapos szkópnál mind a 2 sugarat csak ugyan azon az időalapon tudom csak vizsgálni, de a 2időalaposnál sugaranként más más időalapot tudok beállítani? Így pl: a 2időalaposnál tudok az 1es csatornán 1kHz-et mérni a 2es csatornán pedig 30kHz-et egyszerre, de ezt az 1időalapossal nem lehetne megoldani ha jól gondolom. Gyuri.
Azért mérget ne vegyél rá:Bővebben: Link
A doksiban elég érthetően le van írva, hogy mire való a kettős időalap, de van töbféle megoldása is, az adott szkópnál a konkrét működését a gépkönyvből lehet megtudni. Amit Te írtál hogy a két csatorna egymástól függetlenűl rendelkezne saját időalappal, nem jelemző! Idézet: „Amit Te írtál hogy a két csatorna egymástól függetlenűl rendelkezne saját időalappal, nem jelemző!” A szkópot általában 1 áramkörnél szokás használni, az a jó ha minél több csatorna van, de nincs nagyon értelme 1 áramkörön belül más időalapot használni, mert akkor egymáshoz viszonyitás megszűnik.
Ha nekem írtad, akor nem értem...
Másrészt, részben igazad van, a csatornákat egymáshoz képest azonos időalappal kell vizsgálni. De a kettős időalap nem is erre való, hanem konkrétan egy bemenet megjelenítésére és közben a megjelenített jel egy kiválasztott részének egy gyorsabb eltérítéssel való "kinagyítására". Ez pl. akkor hasznos, amikor a "kinagyított" részletre nem lehetne szinkronizálni egyszeűen a kíván eltérítési sebességgel, kettős időalap nélkül. Ilyen jel pl. a TV-k soreltérítése.
A javításaim 90%-át autóerősítő teszi ki, ahol szeretném nézni a végfokkimenetét + a kapcsolótápnak a jelalakját. Mert ha az 1kHz hez állítom be az időalapot akkor a tápnak a frekije ami 30kHz körül megy nagy átlag akkor azt nem igazán látom mert túl összenyomott lesz a kép az ernyőn.
Remélem jól gondolom, de javítsatok ki ha tévedek.
Istvánnak tökéletesen igaza van.
Így szokott működni a kettős időalap.
Ha az általad leírt feladatot egyszerre akarod látni a két csatornán, az így értékelhetően persze, hogy nem megy, de szerintem ezesetben erre nincs is szükség, külön kell a kettőt vizsgálni, ez még egycsatornás szkóppal is lehetséges.
Uraim köszönöm a segítséget, megtaláltam a problémámra a megoldást. Beszéltem tegnap egy szakival és azt mondta, hogy csak olyan szkópal lehet megoldani azt amit én szeretnék amin külön van mindkét sugárnak az időalap kapcsolója pl: PHILIPS PM3267.
Gyuri.
A két külön időalap kapcsoló viszonylag ritka, régebbi Philipseken volt. Az említett típus is ilyen.
EMG 1553 is ilyen, szerintem jobb a Philipsnél. Üdv.
Az EMG-el csak az a gond, hogy a hírek szerint sok a kontakt probléma és nagyon változó minőségű alkatrészkészlettel szerelték. A cucilizmusban nehéz volt a valutás alkatrészek beszerzése, vagy ez volt vagy az éppen. Pedig bennem buzog a nemzeti öntudat, de nem mertem még EMG-t venni, még próbára sem.
Nekem gyengéim a Japán cuccok, amiben még nem csalódtam. (Kikusui, Iwatsu, Hitachi, National-Panasonic, Leader, Trio-Kenwood, Meguro....)
Köszi az infót, megtaláltam én is, az urbánéknál van is egy darab, de 120-ért? Akkor inkább a Philips.
Sziasztok!
Úgy adódott, hogy vehetnék egy régi Orion 10MHz-es oszcilloszkópot, 5000Ft-ért. Minden van hozzá, még a gyári áramköri rajza is. A képcső cserélt, jó állapotú, nincs beégve. Nekem digitális áramkörökhöz(<1MHz-es működési tartománnyal), és audió (erősítők, hangszínszab., stb) kapcsolásokhoz kellene. Mindezt tetézve azzal, hogy nem használtam szkópot szakközép óta (15éve...) Megérné, vagy hagyjam inkább?>
Sziasztok!
Uraim egy kérdés Farnell szópról mi a véleményetek? Gyuri.
Ez a szkóp hangfrekvenciás mérésekre teljesen megfelel. Nagy hiányossága, hogy nincs a képernyő(n) előtt raszter, ezért inkább csak jelalak vizsdálatra jó, mérésre nem annyira. (úgy emlékszem, eredetileg volt) A digitális jelek vizsgálatához nagyon kevés a sávszélesség, gyakorlatilag az általad említett tartományban csak arra jó, hogy lássad, hogy van jel, nincs jel. A digitális jeleknél igen fontos a jelek fel, és lefutásának vizsgálata, ami még alacsonyfrekvenciás jelek esetén is elég gyorsak 100 ns alattiak, amit ezzel a szkóppal nemigen fogsz tudni vizsgálni. Mindezek ellenére, egy jól használható, stabil szkóp.
OK, a rács az van,a kép nem konkrétan arról van, csak neten hirtelen ezt találtam.
Köszi a véleményt, szerintem beszerzésre kerül Amúgy, ha jól gondolom (abból amit írtál), digitális jelvizsgálathoz minimum 100MHz-es kellene?
Vagy nézd meg az enyémet az apróban. Valamivel drágább, de jobb is. Rajz ahhoz is van. A gyors jelváltozások miatt nem árt ha van nyújtás a szkópon, nem tudom hogy az Orionon van-e. Az Elkis-el a 0,5us-ot még tudod 10x-ére nyújtani, ez 50ns/osztás.
Valóban, a tied sokkal jobb. Viszont van 2 hibája (na jó csak az egyik hiba): ez is csak 10MHz-es, és a távolság. Mármint Szegedhez...
Amúgy tetszik, a kapcsoló hibájával együtt is.
Olyan 50 - 60 MHz től már jó. (erős engedménnyel 25 MHz) A nyújtás lehetősége nem sokat ér, ha a gyors jel nem megy át a függőleges erősítőn.
Nem tudom konkrétan mire akarod használni, de élesztettem már vele kapcsitápokat és pwm végfokot is. Ezekhez általában elég a 100ns/osztás, és ez még belefér a szkóp 10MHz-ébe. Egy ilyen jel egyébként az 50MHz-es szkópomon is szinte ugyanolyannak látszik, de nem foglak rábeszélni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |