Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   24 / 173
(#) zolika60 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Mitől lenne egy szkóp balkezes? Nem mindegy melyik kézzel nyúlsz hozzá?
(#) Gabi válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Gondolom nem mindegy, azért kérdezi, mert valószínűleg balkezes

Szerintem egyébként nincs, illetve nem nagyon gondolnak erre a tervezéskor
(#) blackdog válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Ha balkezes lennél tudnád mennyire rossz az elrendezés. Semmi sem esik kézre és a kezeddel takarod az ernyőt, ha valamit éppen állítasz.
Sok szkópnál a csatornák bemenete a V/DIV poti mellett. Ez is nagyon zavaró és még sorolhatnám.
Szóval lehet, hogy vicces a kérdés, de számomra kevésbé.
(#) zolika60 válasza Gabi hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Balkezes vagyok én is, mégsem értem.
(#) kendre256 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Értem a problémádat, de nem emlékszem, hogy láttam volna olyan szkópot, amelyiknek az ernyője jobb oldalon van. Olyan viszont van (jellemzően az egyszerűbb, régi típusok), amelyiknek felül van az ernyője, és alatta a kezelőszervek. Az kézre áll bárkinek.
(#) meszi válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

A probléma érthető, de balkezes szkóp nincs.
Max. olyan aminek a képernyője középen van.
(#) kadarist hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Fejre kell állítani és már készen is van a balkezes szkóp.
(#) GyurikaBx hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!
Egy kérdés, szkóp vásárlása elött vagyok eddig egy egysugaras szkópot használtam, de megfáradt most ha már veszek szkópot szeretnék kétsugarast venni. Kérdésem a következő volna 1időalap vagy 2időalap, ha jól gondolom akkor az 1időalapos szkópnál mind a 2 sugarat csak ugyan azon az időalapon tudom csak vizsgálni, de a 2időalaposnál sugaranként más más időalapot tudok beállítani? Így pl: a 2időalaposnál tudok az 1es csatornán 1kHz-et mérni a 2es csatornán pedig 30kHz-et egyszerre, de ezt az 1időalapossal nem lehetne megoldani ha jól gondolom.
Gyuri.
(#) Gabi válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szia, igen úgy van, ahogy gondolod.
(#) GyurikaBx válasza Gabi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Köszönöm a megerősítést.
(#) p_istvan válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Azért mérget ne vegyél rá:Bővebben: Link
A doksiban elég érthetően le van írva, hogy mire való a kettős időalap, de van töbféle megoldása is, az adott szkópnál a konkrét működését a gépkönyvből lehet megtudni.
Amit Te írtál hogy a két csatorna egymástól függetlenűl rendelkezne saját időalappal, nem jelemző!
(#) laszlo987 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Idézet:
„Amit Te írtál hogy a két csatorna egymástól függetlenűl rendelkezne saját időalappal, nem jelemző!”

A szkópot általában 1 áramkörnél szokás használni, az a jó ha minél több csatorna van, de nincs nagyon értelme 1 áramkörön belül más időalapot használni, mert akkor egymáshoz viszonyitás megszűnik.
(#) p_istvan válasza laszlo987 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Ha nekem írtad, akor nem értem...
Másrészt, részben igazad van, a csatornákat egymáshoz képest azonos időalappal kell vizsgálni.
De a kettős időalap nem is erre való, hanem konkrétan egy bemenet megjelenítésére és közben a megjelenített jel egy kiválasztott részének egy gyorsabb eltérítéssel való "kinagyítására". Ez pl. akkor hasznos, amikor a "kinagyított" részletre nem lehetne szinkronizálni egyszeűen a kíván eltérítési sebességgel, kettős időalap nélkül. Ilyen jel pl. a TV-k soreltérítése.
(#) GyurikaBx válasza laszlo987 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

A javításaim 90%-át autóerősítő teszi ki, ahol szeretném nézni a végfokkimenetét + a kapcsolótápnak a jelalakját. Mert ha az 1kHz hez állítom be az időalapot akkor a tápnak a frekije ami 30kHz körül megy nagy átlag akkor azt nem igazán látom mert túl összenyomott lesz a kép az ernyőn.
Remélem jól gondolom, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) meszi válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Istvánnak tökéletesen igaza van.
Így szokott működni a kettős időalap.
(#) gkari válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Ha az általad leírt feladatot egyszerre akarod látni a két csatornán, az így értékelhetően persze, hogy nem megy, de szerintem ezesetben erre nincs is szükség, külön kell a kettőt vizsgálni, ez még egycsatornás szkóppal is lehetséges.
(#) GyurikaBx válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Uraim köszönöm a segítséget, megtaláltam a problémámra a megoldást. Beszéltem tegnap egy szakival és azt mondta, hogy csak olyan szkópal lehet megoldani azt amit én szeretnék amin külön van mindkét sugárnak az időalap kapcsolója pl: PHILIPS PM3267.
Gyuri.
(#) meszi válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

A két külön időalap kapcsoló viszonylag ritka, régebbi Philipseken volt. Az említett típus is ilyen.
(#) asd123 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

EMG 1553 is ilyen, szerintem jobb a Philipsnél. Üdv.
(#) meszi válasza asd123 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Az EMG-el csak az a gond, hogy a hírek szerint sok a kontakt probléma és nagyon változó minőségű alkatrészkészlettel szerelték. A cucilizmusban nehéz volt a valutás alkatrészek beszerzése, vagy ez volt vagy az éppen. Pedig bennem buzog a nemzeti öntudat, de nem mertem még EMG-t venni, még próbára sem.
Nekem gyengéim a Japán cuccok, amiben még nem csalódtam. (Kikusui, Iwatsu, Hitachi, National-Panasonic, Leader, Trio-Kenwood, Meguro....)
(#) GyurikaBx válasza asd123 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Köszi az infót, megtaláltam én is, az urbánéknál van is egy darab, de 120-ért? Akkor inkább a Philips.
(#) BEMcorp hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok!

Úgy adódott, hogy vehetnék egy régi Orion 10MHz-es oszcilloszkópot, 5000Ft-ért. Minden van hozzá, még a gyári áramköri rajza is.
A képcső cserélt, jó állapotú, nincs beégve.

Nekem digitális áramkörökhöz(<1MHz-es működési tartománnyal), és audió (erősítők, hangszínszab., stb) kapcsolásokhoz kellene.
Mindezt tetézve azzal, hogy nem használtam szkópot szakközép óta (15éve...)
Megérné, vagy hagyjam inkább?>
(#) GyurikaBx hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok!
Uraim egy kérdés Farnell szópról mi a véleményetek?
Gyuri.
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Ez a szkóp hangfrekvenciás mérésekre teljesen megfelel. Nagy hiányossága, hogy nincs a képernyő(n) előtt raszter, ezért inkább csak jelalak vizsdálatra jó, mérésre nem annyira. (úgy emlékszem, eredetileg volt) A digitális jelek vizsgálatához nagyon kevés a sávszélesség, gyakorlatilag az általad említett tartományban csak arra jó, hogy lássad, hogy van jel, nincs jel. A digitális jeleknél igen fontos a jelek fel, és lefutásának vizsgálata, ami még alacsonyfrekvenciás jelek esetén is elég gyorsak 100 ns alattiak, amit ezzel a szkóppal nemigen fogsz tudni vizsgálni. Mindezek ellenére, egy jól használható, stabil szkóp.
(#) BEMcorp válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

OK, a rács az van,a kép nem konkrétan arról van, csak neten hirtelen ezt találtam.
Köszi a véleményt, szerintem beszerzésre kerül
Amúgy, ha jól gondolom (abból amit írtál), digitális jelvizsgálathoz minimum 100MHz-es kellene?
(#) Ge Lee válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Vagy nézd meg az enyémet az apróban. Valamivel drágább, de jobb is. Rajz ahhoz is van. A gyors jelváltozások miatt nem árt ha van nyújtás a szkópon, nem tudom hogy az Orionon van-e. Az Elkis-el a 0,5us-ot még tudod 10x-ére nyújtani, ez 50ns/osztás.
(#) BEMcorp válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Valóban, a tied sokkal jobb. Viszont van 2 hibája (na jó csak az egyik hiba): ez is csak 10MHz-es, és a távolság. Mármint Szegedhez...
Amúgy tetszik, a kapcsoló hibájával együtt is.
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Olyan 50 - 60 MHz től már jó. (erős engedménnyel 25 MHz) A nyújtás lehetősége nem sokat ér, ha a gyors jel nem megy át a függőleges erősítőn.
(#) Ge Lee válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Nem tudom konkrétan mire akarod használni, de élesztettem már vele kapcsitápokat és pwm végfokot is. Ezekhez általában elég a 100ns/osztás, és ez még belefér a szkóp 10MHz-ébe. Egy ilyen jel egyébként az 50MHz-es szkópomon is szinte ugyanolyannak látszik, de nem foglak rábeszélni.
(#) GyurikaBx hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok!
Uraim egy kérdés Farnell szópról mi a véleményetek?
Gyuri.
Következő: »»   24 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem