Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1274 / 3996
(#) zolika60 válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Lehet, hogy az adapter szűrése és vagy teljesítménye kicsi.
(#) laszbence96 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Az adapter 18v-ot és 400mA-t ad le. Szerinted ez elég?
(#) szucsip válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Esetleg kiszáradhatott a pufferkondenzátorok közül 1-2, vagy ami még esélyes: az egyenirányító diódahíd mehetett tönkre.
(#) zolika60 válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Elég. Tegyél rá egy szép nagy elkót.
(#) laszbence96 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

A suliban ** már vagy 10 éve Úgyhogy lehet, hogy az a baj.
Köszönöm!

*Vesztegelt ..
(#) laszbence96 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Mi az az elkó? Még elég kezdő vagyok.
(#) MaTe193 válasza laszbence96 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Elektrolitkondenzátor.Nagy kapacitású,polarizált kondenzátor.Röviden ELKO.
(#) szucsip válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Igen, és így néznek ki általában :
(alumínim fóliás) elektrolit kondenzátorok
(#) balazs90 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Sziasztok, a beépített hangváltós magas sugárzót hogyan kell bekötni?

Köszönöm előre is.
(#) szucsip válasza balazs90 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Egyszerűen párhuzamosan teszed a mélysugárzóval (avagy egy szélessávú hangszóróval)

Figyelj a polaritásra, különben nem lesz fázishelyes a hangkép, ami igen csak tudja bántani a fület (még az enyémet is, pedig nem vagyok túl igényes ilyen téren)

Egyébként a fordított polaritással való bekötés nem tesz kárt a magassugárzóban.
(#) grimgrin44 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Üdv!

Egy kérdésem lenne a műveleti erősítőkkel kapcsolatban, azon belül is a műszererősítővel. Az a helyzet, hogy a levezetett képletet nem nagyon értem, hogy miért az ami...Ha esetleg valaki el tudná magyarázni röviden, hogy mi miért annyi, azt megköszönném

Itt a link, ahol a rajz látható:Bővebben: Link

A képlet pedig: Uki= R2/R1 * (1+ 2*R4/R3)*(U1-U2)

A választ előre is köszönöm
(#) laszbence96 válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Köszönöm mindenkinek!
(#) balazs90 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Köszönöm a választ, tehát ami megy kábel a hangszóróra azt rákötöm, majd tovább viszem és polaritás helyesen rákötöm a magassugárzóra?

Köszönöm.
(#) szucsip válasza balazs90 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Igen. Tehát párhuzamosan a mélysugárzóval.
(#) balazs90 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Köszönöm.
(#) marcy002 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Helló abban szeretném kérni a segítségeteket hogy van egy IMI 220v 1500W ami 2920 pörög és most nyomógombbal indul. De mivel nekem kompresszora kéne hogyan tudnám automatikusra meg csinálni ?Hogy ne keljen neki nyomógombra szükség az induláshoz ??

Előre is köszi marcy
(#) szucsip válasza marcy002 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Háát. A nyomógomb adja a segédfázist.
Esetleg állandóra kötheted a nyomógombot, de azt nem biztos, hogy bírni fogja a motor. A hatásfokat tuti leromlik.
(#) mex válasza marcy002 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Kell egy időrelé, ami átveszi a nyomógomb szerepét arra a max 1mp-re, legalábbis én így oldottam meg egy eredetieg háromfázisú motorral szerelt kompresszor üzemeltetését. Természetesen indításkor tehermentesíteni kell a nyomócsövet, ez pedig egy további szelepet jelenthet, ha nincs még beépítve.
(#) GxxANC válasza GxxANC hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Erről a kapcsolásról lenne szó. A rajzon nem jelöltem a nem lényeges dolgokat, mint például a stabIC-t beállító ellenállások és pontos bekötés, stb, de szerintem jól kivehető, mit is szeretnék. 7824-el működött, bár az igaz, hogy csak feszültséget mértem, hogy az OK-e, terhelni nem terheltem meg, nem tudom, jelent-e bajt ez a megoldás.

LM350x2.png

(#) lapose válasza GxxANC hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Jó lesz!
(#) haligo01 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok!

Segítsetek légyszíves hogyan tudom megmérni és meghatározni egy akkumlátor kapacitását egy Voltcraft VC840-el?

Köszönöm.
(#) 3.1b41a59l26u53 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Tisztelt qvasz2, és mindenki aki ért hozzá
Háát az az igazság, hogy szájharmonikához pont tök jó, hogy nem ad tökéletesen tiszta hangot a mikrofon, tehát ha jó dirty-blues hangot szeretnénk pont jobb ez az ősrégi darab (szénmiki). Igazából az a problémám, hogy a tárcsás telefon hallgatójából kb. 200ft, és egy óra bütykölés (mondom: kezdő vagyok) árán olyan miksit sikerült csinálnom ami igaz, hogy kicsit kevésbé jó hangot ad, mint egy eredeti, kristálybetétes biciklilámpamikrofon, de hogy nem 70-80 ezer forint a külömbség az biztos.
De amikor ugyan ezt, (szimpla rákötés az erősítőre) megpróbáltam a mikrofon résszel (3-mal is, tehát nem a mikrofon rossz), alapból is zúgott az egész, és csak recsegett ha belebeszéltem. Kérdés: mit kell csinálni hogy megszólaljon.
köszi
(#) szucsip válasza 3.1b41a59l26u53 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

A zúgást árnyékolt kábelek használatával lehet csökkenteni. Kiírtani csak differenciál erősítős bemenettel lehet, vagy úgy, ha a mikrofonhoz lehető legközelebb teszel egy műveleti erősítőt, ami abból a pár száz uV mikrofonf által indukált feszültségből emberléptékű (pár száz mV , tehát 1000szeres erősítés) feszültséget állít elő.
Ezt az egészet leárnyékolod, és a MÁR ERŐSÍTETT jelet viszed a Hi-Fi-be, annak pedig az AUX bemenetére.

Természetesen az árnyékolt kábel dolog itt is fennáll.

Egyéb trükkök: a nagyjelű kábel mindkét végére teszel egy-egy ellenállást, mondjuk olyan 470ohm körülit. Ez az árnyékolt kábelen átmászó zavarfeszültséget még le tudja húzni földre valamelyest.
(#) szucsip válasza haligo01 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Üdv!

Ha kapacitás alatt az un. Ah -t érted, vagy mAh -t, akkor a kérdésedre egy elegáns válasz van: sehogy.

Először is megbecsülöd, hogy kb hány Ah -s lehet az akku.
Aztán ezt az Ah számot elosztod 20-szal (ólomakkunál 20 órás periódusra van specifikálva a kapacitás).

Na van egy Ah számod, ez már az osztás hányadosa. Építesz egy áramgenerátort, aminek kb ekkora az árama.

100%-ra töltöd az akkut. Aztán az áramgenerátorral elkezded kisütni. Addig sütöd kifelé, míg le nem merül "kisülésig" (ólom-sav akkunál ez tipikusan 11,9V) Eközben figyeled az eltelt időt.

Mivel ismerted (jó esetben méred is) az áramgenerátorod áramát (Amper; A), és tudod, hogy hány óra alatt sütötte ki az akkut (óra; h) 100%-ról kimerült-ig, ezért a két értéket összeszorzod, és megkapod az A*h =Ah értéket.
(#) gaboca323f hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Üdv!

A következő kérdésem lenne:

Adott egy hálózatról üzemelő discofény, a benne lévő ütemvezérlő is hálózatot kap. Trafó nincs benne. Milyen eljárással kap a vezérlő neki megfelelő áramot?
Továbbá, van nekem néhány kis fogyasztású tranzisztoros ic-c áramköröm (pl led villógó) 9voltos elemről mennek.
Hasolló elven rá lehetne körni a hálózatra ezeket?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Csatoltam egy nyáktervet a vezérlőről.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Gyors kérdés: A potméter forgó gombját hogy kell ráerősíteni a potméterre ? Nem tudok rájönni.
(#) Balaa16 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Rányomod, és kész!
(#) benocs24 hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Sziasztok! 250VAC 6A-os világítós billenő kapcsolónak mi a bekötése? 1;1a;1b melyik megy mihez hogy kapcsoljon is és világítson is? Köszi a segítséget előre is!
(#) janikukac válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Hat, nallam nem olyan. Nallam ha siman rarakom, akkor lotyog. Megoldal? Bocsi az ekezet hiany miatt, de rossz a gepem.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Az erositomet szeretnem szabalzozni evvel. Hova kapcsoljam az erositomet ra, hogy ha allitgatom, akkor valtozzon ami kell. Bővebben: Link
Következő: »»   1274 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem