Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
valszeg sz*r árút adtak el neked (beszáradt)!
Próbáld meg, hogy miután benyomtad a tűt, egy picit (óvatosan!) összenyomod a filc testét! Ha csak annyi volt a baja, hogy a tű mellett volt elzáródva, akkor ez kimoshatja a dugulást!
Ha végképp nem boldogulsz, akkor acetonba (körömlakk-lemosó) mártsd bele, míg meg nem színezi. Egyik sem tuti módszer, de a semminél jobb.
Hi!
De most akkor 0 dB-ig menjen fel max hangerőnél, vagy 3-ig? Nekem sima deprezem van, amin dB-es skála van Annak elég az egyenirányítás simán, vagy kell az elé is valami ellenállás?
http://www.vatera.hu/high_power_led_1w_50lm_feher_27517291.html
Erről volna szó..amúgy ennek az aljáa kell a bordát rakni?vagy hova? Mert nem tudom elképzelni,hogy kéne hűteni,még nincs itt a kezemben a cucc...
Értem..köszi szépen,akkor jól tudtam...csak már elég régen volt
Igen, nagy valószínűséggel az alját kellene hűteni majd!
Nem is a tetejét
Hali!
Hogyan tudom kiszámítani, hogy egy tranzisztor bázisára mekkora ellenállást kell tenni? Konkrétan azt akarom megvalósítani, ha egy BD250 testet kap egy mikrokapcsolóról, akkor nyisson ki. Mikor teljesen kinyit, akkor 1.5A folyik majd rajta, tápfeszültség: 12-14V. Köszi előre is! Krisz
Szia.
Ha kapcsoló üzemmódban használod a DB250-est, akkor egy 1Kohmos bázisellenállás, és egy 10Kohmos felhúzóellenállással megoldható... A konkrék kiszámításhoz egy szép "kis" képlet van. Lásd F.mellék. Bár ott NPN tranyó van példaként de a képletek gond nélkül alkalmazhatók a PNP-s kapcsolásra is... Csak a tápfeszűltséget, a védődióda polaritását kell felcserélni.
Értem...csak azért mert akkor meg tudom oldani sima bordákkal is,van itthon 1-2 méret...mert én arra gondoltam hogy ezekhez vmi spéci borda lenne,amit rá kell húzni és akkor körbeveszi a fényforrást...de akkor az alját..oksi...köszi szépen...
Általában úgy szokták megoldani, hogy a NYÁK lemezt hagyják meg körülötte-alatta hűtőfelület gyanánt.
Ha powerled, akkor nem elég a NYÁK. Irdatlan módon felmelegszenek ezek a ledek nagy áramon hajtáskor (400 mA - 1 A). Ha nem nagyfényű powerled, akkor talán elég lesz.
Edit: Most látom a ledetet. Nem elég a nyák. Kell alá réz vagy alumínium hűtőfelület.
Helló. A problémám az, hogy 5v-ot szeretnék leszedni az USB portról, és próbapanelon ügyeskedni vele (meg 1 piccel) de nyugtasson meg valaki, hogy az USB port Rövidzárvédett.
Ez ha jól tudom akkor a tápegységetől függ. Ha az védett akkor véleményem szerint oké.
Köszi szépen!
Ha nem gond, akkor nem számolgatok, hanem ezeket az értékeket használom. Még valami: Mi van, ha kihagyom a felhúzóellenállást? Kísérleteztem, hogy 820 Ohm-ot raktam a bázisra, és nem tettem felhúzóellenállást, de azt tapasztaltam, hogy késik egy kicsit a kapcsolás. Egy égőt kapcsolok vele, és így későbben villant fel, mint amikor közvetlen adtam az égőnek tápfeszt.
hogy kell egy trafónak a keresztmetszetét kiszámolni?? :nemtudom:
Szia!
Itt van egy rajz, ezen más elég hasznos dolgok is vannak!
Na ezzel nem nyugtattál meg, mert a tápegységem 500W-os, szóval bírja adni a szuflát. Ha a töredéke elkezd a kezeim alatt ívethúzini, akkor is megüt a guta.
Thomy és Frankye
Köszi szépen...majd beszámolok az eredményről... üdv
Hello, ha nem vagy biztos a dologban (szerintem ne légy! ) Akkor Te tedd rövidzárvédetté az USB-t , "kívülről", pl egy gyors elektronikus biztosítékot, vagy egy low dropout -os tápegységet...vannak variációk...Lehet, hogy egy erősebb FET is megtenné, áramgenerátor gyanánt
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy néhány olyan áramkören amiben meghatározott dolgok vannak, (mini zongora bicikli lámpa...) van a nyákon egy fekete pötty az mi?
az USBn nem csak max. 5 V és max. 0,5A jöhet ki? ez barátok között is maximum 3W...
ha csak 5 V kell, és a géped sem akarod tönkrevágni, lehet jobban járnál, ha szereznél egy mezei 9 voltos (esetleg állítható, de 8V mindenképp) dugasztápot, utánakötnél egy próbanyákra épített (vagy légszerelt) 7805ös stabilizátoros áramkört a mellékelt kapcs.rajz szerint, raknál valami hűtőbordát meg egy régi ventillátort rá (a ventit meg kötheted a gépre ), így akár 1At is leadhat stabil 5V mellett...
hy all!
Kérdésem a következő: az egerekben van egy érzékelő ami látja ha mozog az eér. Na már most arra lenék kíváncsi hogy milyen távolról látják még egymást és az, hogy van a lábkiosztása. Van egy fehér aminek 2 lába van és van egy fekete aminek 3 lába van. előre is köszi
Hali!
Kipróbáltam így a BD250-et (1k a bázison, 10k felhúzó), de ugyanaz a jelenség, tehát kicsit késve kapcsol. Ugyanúgy, mint ha csak egy 0.5-1k közötti lenne a bázison, semmi más. Úgyhogy inkább nem bontom szét, és rakom be ezt a két másik ellenállást, jó lesz ez így is. Vagy van így valami hátránya (csak a 0.5-1k közötti van a bázison)?
A bázis árama, men lehet nagyobb a katalógusban megadott értéknél! ... Az izzóknak is van egy kis késleltetése, mivel nemtud elég gyorsan felmelegetni, s ez is hozzáadódhat a késleltetéshez. Valamint, ha a BD... nek kicsi az bétája (jel erősítési értéke), akkor azt egy datrlington kapcsolással tudod kompenzálni. Ekkor az első tranyó adja a megfelelő jelerősítést, míg a másik tranyó biztosítja a megfelelő "kapcsoló" áramot... A pontos étrékek kiszámításához mégiscsak a képletet kellene alkalmaznod! A felhúzó ellenállás, a stabil műkődés miatt kell. Ennek hiányában a tranyó meghatározhatatlan állapotba kerülhet. Főleg a nagy bétaval rendelkezőknél jelentkezhetnek gondok. Ha a bázist határozott jelszintre húzzúk, akkor sokkal kisebb lessz a bizonalan működésből adódó gondok esélye.
Készits egy próbakapcsolást nyomógombal, és figyeld meg a kapcsolás paramétereit. Mert elkébzelhető, hogy a pic progiján kell módosítani. PLD: Túl gyors ki-be kapcsolgatás a porton, vagy késleltetett az adat érvényesítése a kimeneten.... STB.
olyan kérdésem lenne, h egy 4013 cmos ic nek hogyan lehet bekapcsolásnál rövid időre(kb fél sec) magas jelet adni órajelnek? Ezalatt állítanám be az rs tárolót.
Szia!
A fehér, áttetsző tokozású alkatrész, az egy IR LED (PL mint :>>> EZ <<< ) lessz . A "fekete" három lábú, az egy tokba integrált 2db fototranzisztor. Valószínűleg az emitereik a közösek, azaz a középső láb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |