Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   69 / 107
(#) Novak válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Arról nem is beszélve, hogy szendi001 hozzászólásában a "túl nagy a teljesítménye" jelzés nem is az általa korábban felrakott adóra vonatkozott, hanem a Fantasy által belinkelt 15W-osra.
Ettől függetlenül pedig ha hetvenharmadszorra linkeli be az adott rajzot, és próbál segíteni egy fórumtársnak, abban sem látok semmi rosszat. Annak, aki segítségre szorul, annak ez nagy segítség lehet, az akit meg nem érdekel, az nem nyitja meg hetvenharmadszori alkalomra, és kész.
A fórum azért van, hogy segítsünk egymásnak, nem azért hogy megszóljuk a segítő szándékot.
(#) peter793 hozzászólása Márc 21, 2011 /

Valakit érdekel 2SC1971 ? Ha kell valakinek keresetek meg.
(#) simib hozzászólása Márc 23, 2011 /

Sziasztok!

Én is megépítettem ezt az FM transmittert: Bővebben: Link

Valamit produkál az adó, mert sikerült befognom egy erősen "sistergő" jelet egy vevővel, de nagyon rossz minőségben. Ráadásul valami gerjedés is lehet mert 2 helyen is fogom ezt a jelet, 97,8 MHz-en és 99,8 MHz körül is és elég széles tartományban. A kapcsolásban annyival tértem el, hogy tettem be egy 9V-os feszültségstabilizátort is, ez lehet a probléma forrása?

A leden mért feszültség rendben van 1.925 V és a 10-es lábon a leírtak szerint egy picivel magasabb ez az érték.

Tudnátok tanácsot adni, hogy hol keressem a hibát?

Köszönöm!
(#) simib válasza simib hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Még egy kép...

IMGP9602.jpg

(#) szendi001 válasza simib hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Van kondi a 9 voltos stab ic be és kimeneteinél?

Ha a stabilizátorra gyanakodsz, akkor vedd ki és adj neki más tápfeszt.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Van kondi. Az egész áramkör tápfeszültsége az, ami a LED -en esik, és az is rendesen szűrve van. Úgyhogy majdnem mindegy mekkora a nyers tápfesz, csak a LED túlterhelése korlátozza. Nagyon valószínű, nem tápfesz probléma (már ha világít a LED)
(#) simib válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Igen, világít a led...
(#) gaben62 válasza simib hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Jó ez a kapcsolás, csak ez a dedos szöveg ne lenne.
Nem kell a tekercsel bajlódni, mert a panelon a fóliából rajzoltan van kialakítva.
Ugyan meddig tart egy néhány menetes tekercset elkészíteni? Mondjuk úgy hogy meg van adva a belső átmérő és a huzalvastagság.
Ez max. 3perc 0,65ös huzalból, és még hangolni is lehet, néhány 10-15MHz-et.
(#) j.zoli hozzászólása Ápr 3, 2011 /

Üdv!
Új vagyok errefelé, ma regeltem. Segítsetek: hová lehet felrakni ha van az embernek egy feleslegessé vált szintézeres 1.5W-os FM adója ?
(#) banyaiakos válasza j.zoli hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Itt van felül vastag betűvel, hogy apróhirdetés.
(#) efiscp válasza simib hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Az enyém se megy rendesen még mindig. Raktam rá nagyobb antennát (kb 1,5 mm vastag sodort rézdrót, 25 centi), meg készítettem köré egy dobozt alufóliával bevonva, hogy árnyékoljon (persze az antenna kilógott belőle), illetve az elemtartót odaragasztottam a panelhoz, hogy az elem ne mozogjon a tekercs fölé, de még mindig nagyon érzékeny...
(#) pucuka válasza efiscp hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nem antennát raktál rá, csak egy darab drótot. Lehangoltad egyáltalán? Mert ha nem, akkor mindenre "érzékeny" lesz a környezetében, és nem lesz "hatótávolsága" sem
(#) efiscp válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Lehangolás alatt mit kell érteni? Gyanítom, hogy nem tettem meg.

Az antenna talpponti impedanciájának (az adó végfok csatlakozási pontjában) meg kell egyeznie az adó kimeneti impedanciájával. Mivel ezek többnyire komplex impadanciák elég nehéz, és viszonylag bonyolult folyamat. Ha a sugárzó fizikai mérete megegyezik a hullámhossz negyedével (figyelembe véve a rövidülési tényezőt ami a hossz, és az átmérő, valamint a körülötte levő dielektrikum függvénye) akkor legkönnyebb a helyzet, viszonylag egyszerűen lehet illeszteni egymáshoz. Ha a sugárzó (jóval) rövidebb a szükségesnél, kiegészítő impedanciát (hosszabbító tekercset) kell használni, ami természetesen nem sugároz, de legalább a sugárzó az illesztettség miatt igen. Az így kiegészített antennát lehet aztán a végfok kimenő impedanciájához illeszteni. Ezt az áramkört matching áramkörnek hívjuk. A nehézséget az okozza, ha nem te méretezel, vagy mérsz, akkor nincs információd az áramkör egyik eleméről sem. Úgyhogy mérési lehetőségek hiányában lehet kísérletezni. És ez a legnagyobb probléma az adó -> antenna helyes működésében.

Kösz a magyarázatot. Ahogy így számolgattam, erre a frekvenciára (az enyém 90 MHz-n ad) nagyságrendileg 80 centis antenna kéne. Novak kapcsolásában nincs ilyen kiegészítő tekercs, és kihangsúlyozza, hogy max 10 centis "antennát" használ. Így nem értem, hogy az ő áramköre miért működik ilyen jól.

Úgy, hogy a 10 cm -es darab drót antennája egy kapacitív osztón (aminek az osztásaránya igen nagy, mert a párszor 10 mW -os adóteljesítményből párszor 10 nW teljesitményre oszt) keresztül csatolódik, igy gyakorlatilag az adó nem is "látja" a sugárzót. Az osztás 1000 !

A C13-as kondenzátorra gondolsz? Az nekem is be van építve. Bár nem értem, a google szerint két kondenzátorból áll a kapacitív osztó. A C20 lenne a párja? (az is be van építve).

Azt nem tudom, nincs előttem a rajz, de az biztos, hogy a kicsatoló kondi, amire a sugárzót kötöd elég kis értékű, néhány, max 10 pF értékű, és a kimenet (amire a kicsatoló kondi megy legalább 100 pF al van terhelve.

Itt a rajz: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/304/ba1404schb.jpg
A C13 gondolom a kicsatoló, a 10pF stimmel. A pár 100pF nagyságrendű kondi a C20 (680pF) a kimenet és a föld közt egy soros (R11) ellenálláson keresztül. Ezek nálam is így vannak beépítve.

akkor valamit elszabtál esetleg, rövid lábak, rövid összekötések

Foglalatban van az IC, azt még megpróbálhatom leforrasztani, és közvetlenül beültetni. A többi alkatrésszel nem lehet baj, azok a legrövidebb kivezetéssel vannak beforrasztva.

A foglalat már több esetben okozott gondot.
(#) efiscp válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

No kapott tőlem egy új nyákot, amibe közvetlenül forrasztottam be az IC-t. Talán mintha egy hajszálnyival jobb lenne, de még mindig eléggé érzékeny, még a telefon és áramkör közötti jack kábel mozgatására is. Kezdem azt hinni, hogy a rádiótechnika nem szeret engem.
(#) szendi001 válasza efiscp hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Kitartás! Ez nem nehéz szakág Javaslom építs addig is egy másik típusú adót, aztán térj vissza ehhez az adóhoz. Jó esséllyel ekkor el fog indulni!
(#) H2opok hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Üdv
Ezt
http://www.electronics-diy.com/BA1404_Stereo_FM_Transmitter.php
az áramkört szeretném megépíteni, minden alkatrész megvan, csak az L1-es alkatrészt nem lehetett kapni:
http://www.electronics-diy.com/product_details.php?pid=147&name=3.5...9nH%29

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen pl. 1 rossz fm rádióban van-e, és hogy vannak ezek jelölve, esetleg milyen színnel?
Előre is köszi
(#) szendi001 válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Ez a kapcsolás sokszor fent volt korábban. Ha minden más megvan, akkor nem kell sokat idegeskedni a tekercsen. Tekerj fel 5-6 menetet egy 4 es csigafúró szárára, és légmagosan ültetsd be a tekercset. Széthúzással összenyomással tudod hangolni. Lehet hogy a 10 pF helyére kell 15 pF vagy 22 pF kiviteltől függően. Érdemes megkeresni az adó jelét valahol az FM sáv közepén! A drót az 0,4-0,6mm átmérőjű zománcozott huzal legyen. (A csigafúró értelemszerűen csak sablon)

Így néz ki a végeredmény:
Bővebben: Link

Üdv: Joe
(#) H2opok válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Értem, köszi. Amúgy azért kellene ezt megépítenem, mert ha jól tudom, ennek legalább 30-50m között van a hatótávja. Vagy tévedek?
(#) szendi001 válasza H2opok hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Mire akarod használni? A tranzisztoros is elvisz annyit.
(#) H2opok válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

1 robotba (1:1 es R2D2) lenne az audio effekt lejátszásához. A távon lenne a telefonom + ez, és a robotba pedig 1 autós fejegység elektronikája, a rádió és erősító rész miatt. Max 20- 30m kell szerintem, attól távolabb nem kell. Néztem én szivargyujtóst is, de annak 12V kell meg azt mondják, max 10m a hatótáv. Azért döntöttem e mellett. Remélem jó lesz.
(#) j.zoli válasza banyaiakos hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Uj regelokent,forumos aktivitas miegyeb nelkul nincs aprohirdetes. Gondolom ezt elfelejtetted.
Következő: »»   69 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem