Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motorvezérlés

Témaindító: rozsda, idő: Máj 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 86
(#) rozsda válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Én nem akarok vitatkozni főleg azért mert nem értek hozzá de szerintemis rosszul gondolod.Főleg azért mert ott is van a 2ON és a 3ON vezérlés.3ON-ban három félvezető van bekapcsolva egyszerre a hidban és egyik tekercs vége sem lóg.Egyenletesebb áramvezetés és kevesebb felharmónikus.Lóska Péter Villamos kismotorok elektonikus szabályozása.Én is szoktam ám olvasni.
Ami itt készülne az valódi szinusz frekiválltó.Ősszedobtam egy hidat is és szépen látszik a három tekercs árama.Az indulásnál tényleg bajok vannak de erre való az U/f arány.

Ui.:
Remélem mindenkinek megnyilik a PDF.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Az a baj, hogy ezt a lépcsős szinuszt meg kell szűrni. Mivel kevés lépcsőből áll, ahhoz, hogy szép szinuszt kapjál, alacsony töréspontú szűrő kell, ami azt jelenti, hogy már 50 Hz-en is sokat fog vágni, tehát, a szinusz amplitudója is csökkenni fog. Tehát, nem lesz állandó az amplitudó a frekvencia függvényében. Sajnos, nekünk pont fordítva kellene, az U/f viszonyhoz nemhogy csökkennie, hanem nőnie kellene az amplitudónak... Kicsit átrajzoltam a kimeneti szűrőket, betettem egy-egy Shallen-Key szűrőt, ez másodrendű szűrő, de még ezzel is változik a szinusz amplitudója, a pdf-en lehet látni. A szűrők 200Hz körüli aluláteresztők. Ha magasabb frekire állítod őket, akkor kevésbé változik az amplitudó, de elég töredezett lesz a szinusz. Így sem jó, legfeljebb 30 Hz-től. Amit lehetne csinálni, hogy legalább kétszer ennyi lépcsőből kellene előállítani a lépcsős szinuszt. Erre írtam, hogy sorbakötni a C164-eket. Ekkor finomabbak a lépcsők, kevésbé kell megszűrni, kevésbé változna az amplitudója a szinusznak. De ez tényleg egy alkatrésztemető lesz. És ez még csak az alapjel.
Lehet használni szinusz ROM-ot is, amit ismerek az az MM5220BM, ez 2 x 7 bites ( a szinusz plusz- és a minusz oldalát is 128 lépcsőből csinálja meg ), nagyon jó, de ebből is 3 db kell, plusz DA konverterek, szóval, legalább annyi alkatrész. Nézz körül, hátha van valami öszkomfortosabb ic...

És, akkor még nem beszéltünk arról, hogy a frekvencia függvényében nőnie kellene a szinusz amplitudójának. Ezt úgy lehet egyszerűen megcsinálni, hogy a VCO bemeneti jele egy-egy analóg szorzóra is rá van kötve. A szorzók másik bemenetén pedig a szinusz van. Ez már jó drága is, mert az analóg szorzó nem egy olcsó dolog. Vagy meg lehet csinálni úgy is, hogy nem a C164 kimenetén lógnak a szinuszos súlyozású ellenállások, hanem ezeken keresztül egy változtatható tápfeszt kapcsolgatnak tranyók a szűrők bemenetére. Ez még bonyolultabb, mert egy rakás tranyó kell hozzá...

Erre mondtam, hogy inkább valami komplett motormeghajtó ic-t kellene használni, mert ez így reménytelen.

Meg lehetne csinálni analóg módon is, háromszögjel ( VCO-s ) a kimenetén pedig valami diódás vágó, ami nagyjából szinuszt csinál a háromszögjelből. Így működik a Philips funkciógenerátorom és elég stabil, igaz, az is alkatrésztemető. Vagy lehet ICL 8038-as funkciógenerátor ic is, vagy a Maxim 8038-asa. Persze, ezekhez kell egy 3 f-ú VCO-s háromszöggenerátor...

Egész jó. De nézd meg ezt mondjuk 5 Hz-en.
Indulásnál még rosszabb a helyzet, mert ugye a motor nem forog, nincs benne indukált fesz, aztán zabálja az áramot. Frekvenciafuttatással persze, kényelmesebb, de akkor is gond van, ha nagyobb nyomaték kell. Szóval áramkorlát nélkül nem nagyon fog menni...
(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Az ms fájlt csak holnap délután tudom megnézni.
Én valahogy éreztem hogy a háromfázisú szinuszal lessznek a legnagyobb gondok.Nézegettem több generátor IC-t is de drágának tartom őket.Voltak próbálkozásaim diódás+fet-es jelformálóval.Gyönyörű szinuszt kaptam végeredménynek.Majd megpróbálltam fázistolóval 120°-ban eltolni de sajna az is frekifüggő.De lehet hogy ez a megoldás mert kevésbé alkatrésztemetőnek tartom.Márcsak 3fázisú háromszög kellene amit gyanitok,megintcsak frekifüggő.
Részemröl még nincs föladva.Majd alszok még rá egy párat.Felleltem egy másik lépcsős megoldást de még nemértem a működését (mert nem is működik) de elvileg 64 lépcsőböl rak(na) össze egy szinuszhullámot.
Ha nem megy mikrokontroller nélkül akkor nem kell mert kevésbé felhasználóbarát.És szerintem sok felhasználó szivesebben összerakna egy bonyolultabb panelt mint mikrokontroller programozásba és (el)irásba belekezdeni.

Ui.:
Esetleg valaki másnak valami épkézláb ötlete?
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Mondom a szinusz 90 fokonként ugyanazokat az értékeket veszi fel, csak a sorrend és az előjel más.
Ha ezt a 90 fokot (4bit) 16 részre felbontjuk az már elég.
Ezeket kell oda vissza számolgatni és hozzávenni az előjelet. Amikor foglakoztam vele, akkor 3db 1/16-os analaóg kapcsolóval, és egy ellenálláslétrával oldottam volna meg: létrával leosztom a szinusz mintavételezett értékeket, majd ezeket kapcsolgatom megfelelő sorrendben, a kimeneten meg az előjelet műveletis fokozattal kapcsolom hozzá.
(3db számláló, 3db 1/16 analóg kapcsoló, 3kimeneti előjelképző, és egy vezérlő a számlálóknak meg az előjelképzásnek, a vezérlő bemeneti frekvenciája (VCO ról) arányos a kimeneti előállított szinuszéval)
(így akár kézzel is bekeverhető a harmadik harmónikus, később lesz jelentősége..).
(#) rozsda válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Mondod te.Én meg követni sem birom.Ez simán egy hónap házi nekem.Nem tudsz valami konkrétabb dolgot felrakni?Vagy könyv vagy folyóirat cimet ami a témával foglalkozik?

A Dani arra gondol, hogy a szinusz 0 és 90 fok között ugyanolyan, mint 90 és 180 fok között. Tehát fogsz egy előre-hátra számlálót, amikor előre számlál, akkor a dekódolt kimeneteken megjelenő jel vezérli az analóg kapcsolókat, vagy tranyókat, amik a szinuszos súlyozású ellenállásokat kapcsolgatják a szűrőre ( vagy egy összegzőpontra ) Elindul a számlálás felfelé, eléri a 90 fokot, vagyis a 16-os értéket, aztán a számláló visszafelé számlál, visszafelé teszi a kimenetre az ellenállásokat és így építi fel a 90 és 180 fok közötti szakaszt a szinuszból. Tehát egyenirányított, lépcsős szinuszt állít elő. Aztán valahol van egy flip-flop, ami minden második periódust megfordítja egy opamppal, ebből képződik a szinusz negatív fele. Tényleg ic temető, én is használtam, de nem volt más és egy nagy berendezésnél ez elmegy, de egy motornál már nem nagyon...

Nem fogsz tudni jó megoldást csinálni és még csak a szinusznál tartunk. Még PWM-et is kell belőle csinálni, ráadásul úgy, hogy tudja az U/f viszonyt is. Meg kell bele áramkorlát is.

Lehet, hogy egy olyan ic, ami erre a célra jó, az 2...5 ezer Ft, de abban szinte minden benne van.

Vagy: mikrokontroller... szerintem, állj neki, meg lehet azt tanulni...
(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Nem hiszem el hogy ez ilyen komoly feladat.
Még nem kezdtem neki amit felvázolt Dani.Annyit árulj már el hogyan tudok előjelet válltani opamppal?
Nézegettem cél ic-ket is.Az áruk egész jó volna ha be lehetne szerezni kishazánkban.Esetleg erre valami ötleted?
Összedobtam egy szintén kirakós dolgot.Szép szinuszt nem tudam csinállni vele viszont háromszöggenerátornak szerintem jóvolna.Rákukkantanál nekem hogy lehetne e belőle szinuszt csinálni?Ezek a jelformálók még nagyon nem mennek nekem.Vagy ez is mehet a lecsóba.

Ui.:
Még nem adtam föl.Az alkatrész temető többnyire 50Ft-os ic-k böl áll.És amit lehet smd-vel megcsinálva Talán egész tűrhető méretű nyákon elférne.Talán.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Hát, egy opampot teszel a lépcsős szinusz kimenetére feszültségkövetőnek, csak hogy kis impedanciás legyen. Ennek a kimenetét rávezeted egy analóg kapcsolóra és egy másik opamppal meginvertálod, ezt az invertált jelet is rávezeted egy másik analóg kapcsolóra. Valahol van egy flip-flop, ami az egyik állásában az egyik analóg kapcsolót kapcsolja be és ezt teszi a tényleges kimenetre a félszínuszt, a másik állásában pedig a másik analóg kapcsolót kapcsolja be, így kialakul a másik félszinusz. Valahol mintha láttam volna egy olyan kapcsolást is, amiben egy opamp volt és vagy invertált, vagy nem. De szerintem ahhoz is kellett még valami.

Tehát, kell egy 74C192-es előre-hátra számláló. Ez 4 bites, a kimenetére teszel egy 4-ről 16 vonalra dekodoló ic-t. Ekkor kapsz egy számlálót, aminek decimális kimenetei vannak, amiknek a kimenetén sorrendben jelennek meg a nullák ( vagy egyesek ? ), az órajel előrehaladásával. Amikor eléri a 15-ös állapotot, akkor egy flip-flop átbillen és átkapcsolja a számlálót, hogy visszafelé számoljon. A dekódolt kimenetekre teheted a szinuszos súlyozású ellenállásokat és kapsz egy "egyenirányított" lépcsős szinuszt. Amit az előbb írtam, ezt vagy direktben vezeted ki, ez lesz a pozitív oldala a szinusznak, vagy pedig az invertáltját, ez lesz a negatív oldala. Az analóg kapcsolókat egy második T flip-flop vezérli, amit az előre-hátra számlálást vezérlő flip-flop hajt meg. A számlálót meg egy VCO hajtja meg, ez lehet 555, vagy valami ilyesmi. Tehát kell: VCO, előre-hátra számláló, dekóder, egy flip-flop ic tok, meg egy duál opamp, meg egy analóg kapcsoló ic. Ez eddig 6 db tok. Három fázis úgy lesz belőle, hogy a VCO-t kivéve mindent háromszor kell megcsinálni és a bekapcsolásnál a SET, vagy PRESET bemenetein a számlálók olyan helyzetbe állíthatók, hogy pont kiadják a három fázist. ( tehát, a lépcsős szinuszt 120 fok eltolással állítsák elő. ) Ez 16 db ic tok. Ha smd, akkor nem foglal el nagy helyet... ezután jöhet a PWM... Ha a dekóder kimenetén invertált jel van, ( vagyis az adott decimális szám zérus kimenetet jelent ) akkor nagyon egyszerű az amplitudó változtatást ( az U/f viszonyhoz ) megcsinálni, mert a szinuszos súlyozású ellenállások tápfeszre kötendők, ami változtatható a VCO hangolófeszültségével együtt. ( lehetnek akár közösek is )

A Tietze-Schenk-ben le van írva egy-két módszer a háromszögjelből szinuszjel előállítására. ( most nincs szkennerem)

Hát, nem nagyon van ötletem cél ic beszerzésére. eBuy? Külföldi, meg belföldi apróhirdetések? De megkérdezek valakit, van egy-két cég, ahol aszinkron motoros hajtásokat csinálnak, gondolom, ők használnak ilyet. Megpróbálom...
(#) Peter65 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia!
Ha jól értem, gyakorlatilag egy frekvenciaváltót akarsz, aminek a bemenete nem 230/400VAC, hanem kb. 48VDC.
Én frekvenciaváltók javításával foglalkozom, de analóg áramkörökből összeépített megoldást csak egy régi VKI-s hajtásban láttam, de az még tirisztoros áramirányítóról táplált oltókörös tirisztoros inverter volt. Ma már mindenki mikrokontrollert használ az IGBT-k vezérléséhez. Egy közbenső megoldás volt (pl. a Procon régi frekvenciaváltóiban) az, amikor egy EPROM-ba előre letárolták a háromfázisú hidak vezérlő jeleit, amiből egy logikai áramkör "léptette" ki megfelelő sebességgel a megfelelő amplitúdóhoz tartozó kapcsoló jeleket.
Szerintem más úton kellene elindulnod. Keresni/szerezni kellene egy olyan nagyobb teljesítményű frekvenciaváltót (akár hibásat is), amit könnyen át tudsz alakítani a számodra megfelelően. A "nagyobb teljesítményű" azért kell, mert a kisebb feszültség miatt valószínűleg feteket célszerű használnod, és azok mérete, meghajtási igénye a nagyobb IGT-nek felel meg. Pl: SEMIKRON SKM313B010 modul lehet hogy már jó neked, de ilyen tokozású IGBT a kb. 20kW-os frekiváltókban van.
Ha nem ragaszkodsz a 48V-hoz, akkor egyszerűbb lehet, ha sorba tudsz annyi akut kötni, hogy kb 300V legyen a feszültségük. Erre simán rákötheted a 230VAC bemenetű frekvenciaváltót. Ha vissza is akarsz táplálni, akkor körültekintőbbnek kell lenni, de általában az is megoldható, de típus függő a megoldás.
Egyébként ha kint voltál a legutóbbi Magyar Regulán, láthattál egy ilyen aszinkron motoros hajtású autót. 2db motor volt benne, elektromos differenciál művel, Lipo aksikkal. Egy magyar mérnök építette alumínium vázzal.
(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

A Dani azt mondta hogy ha a félszinuszt 16 részre osztom fel akkor az már elég lessz.Amit felvázoltál elrendezést azzal hát nemigazán haladok meg igazábol nagyon bonyolultnak tartom.Rengeteg kölönféle IC.Egy igazi káosz lenne a nyákterv is.
Most csinálltam egy 33 lépcsős,egész szinuszt és sokkal jobbak az eredmények szűrés után.Azért ez se pite és van gubanc rendesen.De legalább egyféle IC-böl áll.Amivel problémám van az az U/F viszony.Ennél a kapcsolásnál nem lehet tápfeszre kötni az ellenállásokat.Esetleg nem tudsz mondani olyan IC-t amit fel lehet kötni?Igazábol az álltalad felvázolt elképzelésnél,amit 74191+74154-el csinátam,sem tudom összehozni rendesen ezt az amplitudóválltoztatást.Pedig elvileg a 74154 kimenetén nulla van az aktuális jelnél.
Hogyan lehetne megoldani ezt az U/f dolgot?Eddig egyenlőre marad a TL494 DTC lába.
Próbábol megrajzoltam nagyábol a nyáktervet.SMD vel nem is kell neki nagy panel.De ha egyszer születik egy véglegers rajz és rendes nyákot akarok neki akkor azzal vért fogok izzadni.

Peter65.:
Tisztában vagyok vele hogy ehez mikrokontroller kell.De nem tudok programozni és égetőm sincs.Úgy gondolom ezzel többen is igy lehetnek és itt születhetne egy megoldás ami bár nem kompromisszummentes de legalább megépithető.Aztán mindenki olyan hidat tesz a végére ami neki kell.
De ha sokan piszkálnak a mikrokonrollerrel,lehet hogy bepróbálom.Bár annak jóvége nem lessz.
(#) Kovidivi válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Tudsz felrakni képet úgy, hogy kikapcsolod az automatikus méretezés opciót? Szívesen megnézném a kapcsolást. Köszi!
(#) rozsda válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia.
Akkor inkább felteszem PDF-ben.
Remélem meg tudod nyitni.
(#) proli007 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Hello!
Egy kósza ötlet, ha már IC temető..
- Egy mezei Epromba tárolnám a szinusz feszültség értékeit.
- Az adat kimeneten, egy R-2R háló DA átalakítónak. Vagy 8 bites, vagy 7bit+polaritás bittel. (128 féle feszültségszint, és akár 256 mintából állna a szinusz)
- Az alsó cím bemenetet egy számlálóval léptetném-körbe-körbe. A címbit felső három bitjével kapcsolnám a három fázis minta kódját, körbe-körbe.
- Három DA helyett csak egyet használnék, a szinusz pillanatnyi fázisfeszültség értékét, mintavevő-mintatartó áramkörrel tárolnám.
- A frekvencia-feszültség moduláció, OTA erősítővel megoldható lenne.
- VCO-nak egy 555-öt használnák, egy áramgenerátor OPA alkalmazásával. A VCO-nak, és az OTA-nak lehet azonos a vezérlőfeszültsége.
Valami ilyesmi..
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Hát, nem igazán. A Dani azt mondta, hogy a negyedszinuszt oszd fel 16 lépcsőre! Óriási a különbség!

Ezt a kaszkádolást javasoltam az elején. Ez jó lenne, de azért ezzel is van baj. Ez még a szűrők után is egyenfeszültségű szinuszt csinál, vagyis a szinusz csak nulla feletti értéket vesz fel. Nem biztos, hogy ez baj, ezt a TL494-gyel együtt nagyon át kell gondolni. A másik, hogy nagyon sok pontos ellenállás kell hozzá. A mostani értékek nagyon nem jók, borzasztó szinuszt csinál...

Igen, HC164 kimenete 1-be megy, ez nem jó, mert nem tudod tápfeszre kötni. A TL494 DT-vel nem lehet megcsinálni azt, hogy a generált PWM jel alapharmónikus tartalmának az amplitudója a frekvencia függvényében változzon. Ehhez az kell, hogy a szinusz amplitudója változzon mielőtt még a TL494 belsejében összehasonlításra kerül a fűrészjellel. Ha máshogy nem, hát analóg szorzóval meg lehetne csinálni, a szorzó egyik bemenetére kerül a szinusz, a másikra meg a VCO feszültsége. A szorzó kimenetén már megjelenik az U/f viszonynak megfelelő szinusz. Hátránya, hogy nem árt bele egy ( illetve 3 db ) pontos analóg szorzó, ami jó drága...

Talán lehetne azt is, hogy van egy ellenállás, aminek egyik vége fel van kötve a VCO hangolófeszültségre. A másik végét kell szinuszos súlyozású ellenállásokon keresztül lehúzogatni, amit a HC164 vezérel egy inverteren keresztül, mert ugye nulla kell, hogy az ellenállások osztóként működjenek. Meg kell egy dióda az inverter kimenetével sorba, hiszen a plusz 5 V nem juthat ki. Ez sem az igazi, hiszen az inverterek különböző képen vannak megterhelve, más maradékfeszültség lesz rajtuk, tehát, hiába számolod ki pontosra az ellenállásokat, nem lesz igazán pontos és valamennyi hőfokfüggése is lesz.

Miért olyan probléma a nyáktervzés? Autorouter... egyik oldalon vízszintesen, másikon függőlegesen mennek a fóliák... aztán sok-sok via... ( csak ne nekem keljen ilyet csinálni...)

Nincs valami cél ic, ami lépcsősen csinál szinuszt? Abból 3 db kellene és PLL-lel össze lehetne hangolni őket 120 fokra. De miért nem jó ez analóg módon? Az ICL 8038-al szerintem 1...2 % pontosra meg lehetne csinálni és az még elég lehetne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Igen, így működik a szinusz ROM is, ilyet csinálnak gyárilag is.
A mintavevő-tartóval az a baj, hogy annak is pontosnak kellene lennie, és akkor máris nem olyan egyszerű, bár megoldható. De arra is nagyon jó lenne, hogy a TL ic fix értéket kapna a bemenetén, tehát nem vátozna a szinusz két kapcsolás között.
Az OTA nagyon jó ötlet. Hi-fi dinamikakompresszort csináltam belőle egykoron és csak jókat tudok mondani róla. CA3094!

Sajnos, mindezek ellenére egy alkatrésztemető lesz...

Rozsda: ha érdekel, tudok küldeni neked szinusz ROM-ot, MM5220BM, National Semiconductor. Sajnos, az applikációt nem biztos, hogy megtalálom hozzá...
(#) Kovidivi válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszi, meg tudtam nyitni!
(#) foxi63 hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Gondolatok....
A színuszt előállítani eleve pwm üzemben kell, ez tény.
A frekvenciával arányosan csökkenteni kell az effektív értélkét,azaz a pwm értékét ez is tény,3 fázis az 120 fokos eltolással ez is tény.
Probléma, hogy kimeneti szűrő ami a pwm-et kisimítja nem oldható meg egyszerűen 3db kimeneti szűrő akkora teljesítményre... gázos.
Már utaltam rá, de senki nem figyelt rá, hogy 3 fázis pillanatnyi értéke zérus, tehát ami befolyik áram az egyik fázison, annak ki kéne mennie a másikon, illetve a másik kettőn.Tehát vegyük az egyik fázis színuszának tetejét, ekkor ott a pwm 100%(névleges fordulaton). Na most ebben az időpillanatban a másik 2 fázisnak 50-50% on kell lennie.Amikor ezek lezárt állapotban vannak, hova is folyik az 1. fázis árama?
Ráadásul a 2. és 3. fázis közül az egyik pwm idő növekszik, a másik csökken.Alacsony frekin(ahol még arányosan lejjebb kell venni a pwm kitöltést) csak sok zavar keletkezik semmi más, csak tűimulzusnyi idők alatt találkoznak az egyes fázisok pwm jelei. Ezért gondolnám, hogy csak 2 tekercsre kellene egyidőben áramot adni, 6 lépés alatt fordulna 1 póluspárt a mágneses mező, akkor a pwm-sem lenne gond.
A modellirányításban komoly teljesítményt tudnak kivenni meglepően kicsi motorokból, ezzel a hajtással.
Az hogy nem állandó mágnes a forgórész, az még jól is jöhet, mivel nem kell a szinkronból való kieséssel foglalkozni.
Az ellenálláslétrával való színusz előállítása nem jó ötlet, mert hiába lesz mégoly tökéletes is mindenképp pwm kell legyen a végeredmény, akkor előjönnek a fent említett problémák.
Remélem építő jelleggel más okosabb emberek is hozzászólnak,mert össz kéne gyúrni valamit, ami még működhet is.
Rozsda: Mikrokontrollerben tudok segíteni, ha kell, esetleg a felprogramozottat elküldöm postán, csak egyeztetni kéne, hogy mi is kerüljön bele.(PIC)
üdv: Foxi
(#) gulyi88 válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

3F hídon vannak diódák is. Ha éppen nincs bekapcsolva annyi félvezető, hogy az áram rajtuk folyhasson, akkor utat fog találni a diódákon. De ennek így is kell lennie.
Az áramot növeli, ha a kapcsolóelemek viszik, mert akkor a tápból folyik, ha egy dióda is bekapcsolódik, akkor már rövidrezárt körben folyik, ezért csökken, Ha 2 dióda viszi akkor a tápba folyik vissza, ezért méggyorsabban csökken.
Nincs olyan eset, hogy folyt áram és utána ne tudna hova folyni.
Az eset amit felvázoltál:
ABC félhídkimenetek tartoznak az 123 fázisokhoz.
A + sínen van, B és C - sínen.
A következő lehetőség hogy a B,C kimenetet nem lezárod hanem átkapcsolod + sínre (az áram tudni fogja hogy neki a diódán vagy a félvezetőn kell-e folyni, de nem fog megszakadni).
Hacsak egyszerűen lekapcsolod a BC félhidat, akkor a diódák el fogják vinni azt az áramot ami ott folyt de csak abban az itányban amit ők tundak, nullátmenetnél bajok lehetnek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Így van.

Esetleg lehetne még valami olyasmivel operálni, mint a Scott trafó. Ennek az a lényege, hogy két fázist rákötve egy trafóra, a harmadik kiadódik. Talán itt is lehetne valami ilyesmit csinálni, bár nem hiszem, hogy sokat egyszerűsítene a dolgon.
(#) (Felhasználó 46585) válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Hát, az a nagy szám, kitalálni, hogy mi is kerüljön bele...

( Olyan szoftver nincs, ami egy szimuláció alapján generálna egy kódot, amit már csak be kellene égetni? )
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Nem tudom miért nem mondtam eddig.
Ha nem tudod megoldani az aszinkron motor tekercsátkötését, vagy áttekercselését úgy, hogy passzoljon az akkufeszültséghez, akkor mindenképp kelleni fog egy DC/DC. És ezzel a DC/DC vel is be lehet vinni az F-U karakterisztikát.
A híd csinálja a szinuszt és a frekvenciát, a DC/DC meg a szinusz feszültségét....
(#) Peter65 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Ilyet csináltak a régi frekvenciaváltókban is, de ha fékezéskor vissza szeretnél táplálni, akkor a szokásostól nagymértékben eltérő DC/DC átalakító kell, ami képes arra, hogy az inverter oldaláról az aksikba visszatáplálja az energiát.
(#) gulyi88 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Persze igaz, visszatápláláshoz még egy DCDC kell.
Ha passzolna az akku meg a motor, akkor csak a 3F híd+ egy intelligens vezérlés elég lenne.
(#) rozsda válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Szia.
Azthiszem beletörődtem hogy amikkel eddig próbálkoztam nem életképes megoldások.Valami más kell a szinusz előállitásához.
Amit irtál nem túl sokat fogtam föl belőle.Sok az új fogalom.(R2R halász háló,DA átalakitó,cimek utcák házszámok,mintavevő-mintatartó ruhaszáritó stb...) Persze próbálok mindennek utánnanézni.
Viszont ami nagyon tetszik az az Epromos dolog.Talán be is láttam hogy vagy mikrokontroller vagy Eprom.Az elsőt haggyuk.Viszont kellene nekem valami könyvet vagy leirást ajánlani amiben kezdő szinten le van irva a digitális világ mert már megint az alapoknál kezdődik a problémám.Bitek,bájtok,számrendszerek,cimzések,hogyan kell programot irni hozzá,stb...
Kicsit kutlászkodtam a neten és találltam valami nekemvaló dolgot ami pont jó kezdésnek.Bővebben: Link Az Epromos kapcsolásoknál van egy szinuszgenerátor.De sajna nem értem hogy mi is történik a kapcsolásban.A 4040 föl le számol binárisan de mi történik az Epromban és a kimenetén?

Katt.:
Nagyon csiklandoz ez az Epromos dolog és köszönöm a felajánlásod.Majd kiforrja magát hogy éllnék e vele.De mitöl lessz egy ROM kifejezetten szinuszos?
Az előbb belinkelt oldalon beraktam Proteuszba a kapcsolást.(benne van a 2732-es ROM) De olyan szinten Multisim függő vagyok hogy nem tudom benne rendesen,átláthatóan kijelezni a kimeneti jeleket,pedig a kapcsolás működik.Az MS-ben is vannak ROM-ok de hogyan kell a BIN fájlt hozzácsatolni?(sehol nemtalálltam)

foxi63.:
Neked is köszönöm a PIC-es felajánlást de nem élek vele.Az hogy postán kapok egy felprogramozott kontrolert az ég világon semmi izgalmas dolgot nem találok benne.Persze más volna a hejzet ha életbevágó lenne a dolog.

gulyi88.:
Még motorkérdésnek nem néztem utánna de szerintem egy jó motortekercselő meg tudja csinállni.Olvastam a DC/DC megoldásrol de nekem PWM-es kell.(ene) Sőtt egy ilyen régi OSW+DC/DC meghajtásrol van kész kapcsolási rajz is a Lóska Péter Villamos kismotorok elektonikus szabályozása cimű könyvben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Olvasgasd a Tietze-Schenk-et. Nagyjából mindent megtalálsz benne.

Ebben a topicban nagyon off lenne, ha most arról írnánk, hogy mitől működik a ROM, EPROM, stb. De ahogy elnézegettem az utolsó szimulációidat, nem féltelek, könyvből is meg fogod érteni a lényeget, nem olyan bonyolult. Ezt a részét még én is értem, pedig sosem csináltam ezekkel semmit, csak valahogy rámragadt... ( bár a pic-es dolgok ragadtak volna rám... )

A szinusz ROM-ban a szinusz amplitudója van letárolva, mondjuk 256 lépésben, persze csak egy negyed szinusz, vagyis mondjuk 0-tól 90 fokig. Ha megfelelően olvasod ki, akkor egy 256 lépcsős negyedszinuszt kapsz belőle.

Egyébként, még ROM-mal sem lesz annyira egyszerű, nem úszod meg a mikrokontrollert. A ROM lehet egy állomás, mert azért nagyon sok mindent lehet vele csinálni... szóval, érdemes megérteni a működését.
(#) Peter65 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Ha már EPROM, akkor szerintem a PWM-et is megcsinálhatod vele, sőt a félvezetők kapcsolásakor szükséges dead time-t is belerakhatod. Mellékelek egy blokkvázlatot, remélem érthető a lényeg.
Kb. tíz évvel ezelőtt hasonló elvű jelkonvertálókat csináltam, akkor abba még a DOS-os Turbó Pascallal írtam meg a HEX fájl-t elkészítő algoritmust. Ma már lehet hogy excellel is meg lehet írni.
(#) proli007 válasza rozsda hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Hello!
- A linket én nem tudom értelmezni (plusz nem szeretek "varázslatos" honlapokon koslatni..)
De az átalakítót ilyen egyszerűen meg lehet találni.
- Az Eprom nem egy varázslat. Tárkapacitásának megfelelően van számos címbusz vonala, és nyolc adatbusz vonala. Ha a címbuszon megcímzel egy memória cellát, akkor annak 8 bites tartalma megjelenik az adatbuszon. (ha a CE és OE vezérlő bemenetek alacsony szinten vannak) Ezt a nyolc bites számot viszed az DA átalakítóra. Az meg akkora feszültséget ad, mint mekkora az adat-byte számértéke. A cellákat meg feltöltöd azzal a számmal, amilyen feszültséget szeretnél a szinusz egy-egy adott pillanatában. Ha az adatbuszt egy bináris számlálóval körbe-körbe számoltatod, akkor a cellák tartalma növekvő sorrendben szépen megjelennek az DA kimenetén.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Hello!
Én is kontrollerrel csinálnám, de csak az Eprom kérdésre válaszoltam. Én igyekszem arra válaszolni, amit kérdeznek és nem eltéríteni valakit a felvett irányától..
üdv! proli007
(#) rozsda hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Mindenkitöl elnézést kérek hogy csak most tudok reagálni.
Ha a témát egy moderátor nagyon nem ideillőnek gondolja akkor biztos hejreigazit.
Az biztos hogy mikrokontrollerrer minimális alkatrészböl meg lehetne oldani.Nekem még az epromos dolog is tetszene de az a hejzet hogy hiába sikerülne nagy kinok árán összehozni a kész rajzot,a programirást azt sem tudom hol kezdjem el.Ezt szó szerint értsétek.Aztán még az égetés...

Katt.:
Amit utoljára összeraktam MS-ben a 10db c164-el az is 16 lépcsőböl rak össze egy negyed szinuszt.Persze kitárgyaltuk hogy az U/f viszony nem megoldható vele és persze iszonyat alkatrésztemető.És az autorute nemsokat segit rajtam.
Fűrészgenerátor+diódás szinoszositóval hogyan lehetne megoldani az U/f viszonyt?Most még megpróbál ezt az utat körbejárni.
Következő: »»   47 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem