Fórum témák
» Több friss téma |
Ha lenne valami rádiós kacatom, már rég szanaszét szedtem volna hogy van -e benne megfelelő forgókondi
Boltban manapság már nem árulnak ilyesmit? Esetleg nincs valakinek fölöslegben?
Nekem az első típusok 2fet+1db.Bfr tranzisztor sima doboz nélküliek voltak, ez is elég stabilan ment.
Kézbe véve picit hangolódott, talán 100-200KHz-et. Az antenna függőlegesen ad optimálisan minden irányba, persze átlósan vízszintesen is ok, rövidebb területet fed le. Megépíthető CCIR sáv elejére, vagy végére is, csak ide 4T, helyett 5T. oszci tekercs kell, a csatoló tekercs 3T.marad, a varicapnak pedig BB139,kell berakni. Ekkor is hangolható kb.16-18MHz, et, 5V-ról több is, az átfogás. Én a kinti működés,+esztétika miatt raktam ónlemez dobozba.
Gugli: (variable capacitors) Legalább egy biztos van, keresgélj.
Sziasztok! dniel.loy-tól sikerült beszereznem forgókondikat meg tekercseket is. Köszönet érte!
A maradék alkatrészt, (vevőhöz, induktivitás mérőhöz) ami még hiányzik, megrendeltem hestoreból, hétfőn mehetek is érte. Forgókondiból van két egyforma márkájú, de kicsit különböznek. A bekötésről szeretnék érdeklődni, csináltam rajzot is. A tetején, és az alján lévő (egymás fölötti) kivezetések ugyanazok? A tekercsek teteje piros, tekergetős, remélem ezek jók lesznek. Az aljukon 5 láb van, a 3 egymásmelleti láb érintkezik, diódateszttel mértem. Hogy kössem be? Csak a két szélsőt kell?
Szépek a rajzok, de egy fénykép jobb lett volna. Az ilyen fólia forgókon 2, vagy 4 "forgókondi" 2 × 10 - 400 pF, és 2 × 10 - 50 pF trimmer, vagy ha négy akkor még hozzájön az URH sávra a két kisebb 2× 10 - 60 pF, és 2 ×5 - 15 pF trimmerkondi. A sarkokban szokott lenni a kapacitás meleg vége, a közepén a föld. A piros tekercsek oszcillátor tekercsek, abban nincsenek kondenzátorok, a KF, és a demodulátor tekercsekben vannak. ohm mérővel azonosíthatod a végeket.
Oké, holnap rakok fel képeket. Ezek szerint a forgókondi poláris, mint az elektrolit, vagy ezt hogy kell érteni? Az ohm mérős azonosítást hogy kell csinálni? És a tekercs tekerője a vasmagot mozgatja, és ezáltal hangol? A tekercsnek mért van 3 lába, osztott (mint pl. a trafóknál szokott lenni) vagy ilyesmi?
Forgókondenzátor: a külső, álló részt kell a földre ( tápfeszre, nagyfrekvenciás jel nélküli, hideg ) pontra kötni. Így saját maga árnyékolja a forgó részt ( meleg, nagyfrekvenciás jeles ). Különben teremint csinálsz.
A "tekerője" a vasmagot állítja, ezzel lehet hangolni az induktivitást. Azért van öt lába, mert ezzel a pozícionálás is egyértelműen meg van oldva, és lehetővé tesz egy olyan tekercselrendezést, ami ebben is van, hogy egy primer tekercs leágazással, az oszcillátorhoz, és egy szekunder a kicsatoláshoz. De elképzelhető más láb kiosztás is, ha magadnak csinálod.
Egyébként a forgóról ahogy gg30504 írta, és semmi polarizáció, csak célszerűség.
Itt vannak a fotók. A bekotes_szerk.JPG-n amiket összekötöttem, az alján és a tetején lévő, egymás fölötti érintkezők ugyanazok?
Melyikeket kössem be, az "Fc", vagy a sima "C" jelölésű részeket?
Heló mindenkinek
Építettem 1 egyszerű kis adót, csak kicsi a hatótávolsága. Hogy tudnám a hatótávolságot növelni? A lényeg az lenne hogy az adót ne keljen rákeresni,tehát mindenhol ez szóljon a lakásban.Szomszédok nincsenek erre nem kell vigyáznom.
Ez az amiről beszéltem. dupla kettős forgó. 2÷2 forgókondi, a vékonyabb az URH, vastagabb a KH, és mind a négyhez tartozik egy kis lepke trimmer, amit a tetején látsz.
Mivel eléggé átlátszó, azonosítani tudod az előbbiek alapján, hogy melyik kivezetés melyik.
A 34. oldalon novak által készített - ajánlott áramkör mögé rakok még 1 tranzisztort, feszültségerősítőként ugyan olyan megoldásban csak 12v ra lenne felkötve? Jahh + még 1 táranyó a fázisfordítás miatt+ kisebb collektor ellenállás.
Vagy máshogy kéne megközelítenem a dolgot?
De most mi vékonyabb, meg vastagabb?
Melyik részét kell nézni? Szerintem egyszerűbb, ha azt mondod, hogy teteje / alja (feliratos rész) és hogy FC vagy sima C? Esetleg bejelölnéd a korábban csatolt rajzomon? És ha jól értem, az alsó és a felső 4 kivezetés nem keverendő össze, mert az egyik forgókondi, a másik trimmer?
Itt egy rajz, ezen szürkével jelöltem egy fémdarabot, a dobozon belül. Ebből meg lehet mondani, hogy melyik kivezetés micsoda?
Ha a C1-et kötöm be (az alján), az úgy jó?
Ha oldalról nézed, akkor látszik, én most meg nem mondom neked, hogy melyik melyik, de ki lehet következtetni. A függőleges csavarok a meleg kivezetések, a középsők a hidegek. ha kissé homályosan is, de látszanak.
Hali! Csináltam képeket a tekercsekről is.
Megpróbáltam megmérni az egyes kivezetések közti ellenállást, de folyton változott Közben észrevettem, hogy a kettő más, mert az egyiknél a két láb is érintkezik, a másiknál csak a 3. Hogy kell bekötni? A felirat mit jelent? A feliratos tetején ott a márka, csak nem látszik: ez is MITSUMI, mint a forgókondi. (A kondikkal majd kikísérletezem, ha kész lesz az áramkör.)
A jobboldalon látható az alul nézetben, hogy abban van egy kondi. Az a hangolt kör, vagy KF, vagy demodulátor tekercs, ha fekete, akkor demodulátor. A búrát óvatosan lehúzva (a két oldalán az alapnál van két benyomás, azt meglazítva lehet) azonosíthatod a tekercsvégeket.
És a másik, amiben nincs kondi, az nem is jó ebbe a kapcsolásba?
(Közben találtam mégegy pirosat egy panelon, ma kiszedem.)
De azt hiszem pont arra van szükséged, mert a kondit, a forgókondit Te akarod rátenni hangolás céljából Nem de?
Képek:
Hát, azt hiszem igen. De te jobban tudod!
A kapcsolásról csak annyi infóm van, ami azon a hozzá tartozó lapon le van írva. Akkor a kondi nélkülit is szétszedjem? Vagy a '8T3 1610 70MM' feliratból nem lehet kiokoskodni valamit?
Ha szétszedés nélkül tudod azonosítani a kivezetéseket, akkor nem kell. Egy nagyobb menetszámú (ellenállású) tekercset kell keresned leágazással, és egy független kisebb menetszámú (ellenállású) tekercset. A nagyobb menetszámú két végére jön a forgókondi, L1 tekercs, a leágazás a visszacsatolás, de arra nincs szükséged, a kapcsolás szerint a szekunderre sem. Az adóban, ha azt nem akarod hangolni, akkor abban használhatod a kondis tekercset is, ekkor 450, 460 kHz -en fog menni az adód, és erre kell hangolnod a vevőt is.
Lehetne az oldalára írt típusszámból is kiokoskodni valamit, ha ismernéd a gyártót, és fenn lenne a katalógusa az interneten. Próbálkozz a guglival, hátha szerencséd lesz.
Úgy tűnik a gugli most nem a barátom
Ezt az ellenállásos dolgot megpróbálom lemérni...
Kész az RCL mérőhöz a hardver, már csak a jack dugókat kell bekötnöm. Holnap ki is próbálom! Az a kis kék poti még a 2010-es HE taliról van.
Ki akartam forrasztani egy ugyanolyan tekercset, de elszúrtam, az ötből 3 láb bentmaradt - elég rossz arány Szóval lehet, hogy az adó mégiscsak a kondis tekercsből lesz. Emiatt kell módosítani a kapcsolásirajzot?
Püfff. A pákával óvatosan a tekercstest körül, mert hőre lágyul. A kondisból ki kéne operálni a kondit óvatosan, és akkor az is jó, de ha hagyod ahol van az is jó, csak az adót akkor nem lehet hangolni, csak legfeljebb lefelé.
A kondit kiszedtem, remélem elég óvatosan...
Az IC-khez eredetileg foglalatot akartam használni, de több helyen is olvastam, hogy ez nem túl jó rádiós áramkörökben. Meg merjem kockáztatni, hogy foglalat nélkül forrasztom be az 555-öst, meg a 741C-t?
Elég olcsó mind a kettő, úgyhogy nyugodtan.
Közzéteszek nektek egy FM adót. Nekem működött!
Hamár közzétetted, küldhetnél róla képeket is
Szívesen megnézném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |