Fórum témák
» Több friss téma |
Hello Mindenki!
Fontos lenne tudnom, hogy milyen távolságig lehet növelni két PIC kommunikációját egy I2C vonalon? Tapasztalatok, számítások és ötletek egyaránt érdekelnek! A válaszokat előre is köszönöm!
Hello!
Ha semmilyen trükköt nem alkalmazol akkor kb 10cm. Ez fölött már az SDA-SLC vonalak között kell lennie a tápvonalaknak, árnyékolt vezetéket kell használni, le kell lassítani az adatátvitelt, hogy igy meddig lehet eljutni, azt csak a kisérlet mondja meg... Ui.: A vonal kapacitása max 400pF lehet.
Sebességfüggő a dolog. A specifikáció 400pF kapacitást ad meg maximumként a vezetékeken. Jellemzően 2-3 méter az, amin még működik, de a zaj is gondot okozhat. Ha nagyobb távolság kell, akkor a sebességet lejjebb kell venni.
..értem, de mégis szerinted maximum mennyi lehet az a távolság, amit a "trükk"-kel elérhetek? Ezzel métereket el lehet érni?
El hát. Ha az órajelfrekit leviszed 500Hz-re, akkor akár 100m-re is elviheted a jelet. Az a 10cm az finoman szólva is kevés. Az I2C-t arra találták ki, hogy az egy nyákon levő alkatrészeket fel tudd fűzni egy sínrendszerre. A nyákon belül pedig azért vannak 10cm-nél nagyobb távolságok is.
Helló!
Ebben talán benne van.
Őszintén szólva nem tudom, akkor talán ha lelassítod az adatátvitelt, és vonalvevőt, -adót alkalmazol, (mert a fel és lefutásnak is korrektnek kelene lennie) de sajnos az I2C-t nem erre találták ki
Potyo: Igy Krisztus után 2000 körül, a miniatűrizálás korában, "ritkán" van 2 IC 10cm-nél távolabbra egymástól, amit írtam az csak arról szól, hogy egy átlagosan zajos környezetben 10cm fölött kell intézkedéseket tenni a zavarvédelem érdekében. A nyáktervezés szabályait viszont minden körülmények között érdemes betartani, akár a bűvös 10cm alatt is Ui.: nemsokára én is kipróbálom, egy 4 eres szalagkábellel, hogy mi tud!
Az I2C-t már 1992-ben kitalálták, és akkoriban még nem volt ez az agyonminiatürizált smd mánia. Elég megnézni pl. egy akkori tv belsejét. Akkoriban még meg tudták építeni egyoldalas nyákra is átkötésekkel, és senkinek semmi baja nem volt vele.
Itt az eredeti Philips specifikáció:
Az enyém ugyanez szerintem, csak magyarul
Szia!
Az én tapasztalatom, hogy 50cm-t lazán elvisz árnyékolás és minden mifene nélkül max sebességen. Én úgy tudom, hogy a max távolság 10méter körüli, legalábbis erről tudok, hogy kipróbálták és működött, sajnos ekkor sebesség paramétereket nem tudok, de azt igen hogy csavart érpárt használtak...
én ha jól emlékszem nem távolsággal, hanem a max kapacitással van megadva a busz, a többi már tőled függ
(max 400pF-benne van a potyo által küldött pdf-ben is)
Van két I2C expander IC:
- Philips P82B715 - Philips P82B96 A Philips oldala erről: http://www.standardics.nxp.com/products/i2chubs/ Ezekkel is csak néhány métert tudsz rádobni, 50 méter fölött már a +5V-os fesz. kevés lehet, a vezeték ellenállása, és zajfelvétele miatt.
Az I2C-vel az a gond, hogy nyitott kollektroros a vonala, ezért nagyon nehéz illesztő IC-t kötni rá. Az USART-al sokkal könnyebb 100m-t elérni(RS485-ös meghajtókkal). Persze akkor az I2C-s eszközhöz kell még egy PIC ami ismeri a I2C-t és van USART-ja is. Ez elég macera és költség, de ha nagyon muszáj akkor megoldás lehet.
Simán az I2C valóban 1m-en belüli történet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |