Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia egy régi csőves tévéből mentettem ki ....sajnos most nem tudok képet felrakni
![]() ![]()
Szia annyit tudok hogy videoton de melyik
![]() ![]()
Igen, lesz.
Bővebben: Link
Lesz és megyünk, már ha ez valakit érdekel
![]()
Helló mindenkinek. Egy PCL 86 SE erősítőt szeretnék építeni, de a trafóm 2x250V-ot tud. Ha például SI diódával kétutasan egyenirányítom akkor mit kellene változtatni a tápegységén?
Én az első két 47µF után raknék egy 330ohm 5-10W-os ellenállást.
Ha csöves egyeniránitást használsz, nem kell semmit sem trükközni!
Müszi
Miből van a trafó? A fesz esni fog amúgy is valószínűleg. Ha közép megcsapolásos a trafó akkor elég 2db dióda a graetz helyett. De a legjobb lenne akkor az egyencső.
Táp kísérleteknél jó megoldás az, ha egy (vagy több, ami persze bírja a teljesítményt) ellenállással helyettesítem az erősítőt? Pl. PCL86SE: esik rajta 250V és folyik rajta 2x25mA kb. akkor egy 10k-s kb 15w-os ellennállással ha helyettesítem - és elbírja, tehát nem esik sokat a fesz. - akkor hiteles lesz a próba?
Szerk.: Csöves egyenirányítást (AZ21) használok.
Sziasztok,
Hol is kezdjem... Egy neten talált kép egy iPod-os "kamu csöves erősítőről" ahol kilógott a dobozból két 6SN7 mutaóba a vége pedig IC-s volt erőteljesen inspirálni kezdett. Gondoltam megépítek egy ilyet de rendesen csövesre. A rendhagyó külsőhöz rendhagyó belső kívánkozott, így jutottam arra az elhatározásra hogy megépítem a '69-es Rádiótechnikában publikált ECC82 PP-t ![]() Na itt mondom el gyorsan hogy ebből az egészből semmi sem lett volna CIROKL nélkül akinek ezúton is köszönök mindent. Valamint köszönet illeti még CHZ-t is a rettenet gyors segítségért és persze a "bejáratott" csapatban ott van még fleta is a trafóival. A kimenő alapanyagot Hans-tól kaptam (köszi Jani) jó szilíciumos EI talán Tavasz TV-k-ből. Teljesítménye papíron egy picit elmarad a mindenki által ismert PCL86 SE-től de a hangzása nekem dögösebb ahhoz amit én hallgatok. Azt gondoltam hogy ilyen kis kimenő teljesítmény mellett nem mutatkozik meg olyan markánsan az SE-PP hangzásbéli külömbség de most már tudom hogy igen. Deszkán már bizonyított ezért merem beutatni róla az összekábelezettlen képeket. A szürke vas keret még porfestve lesz ugyan ilyen szürkére. Bal oldali malomkerék on-off, jobb oldali hangerő. Az ikonjaikat még belegravíroztatom az AAÉT elött ahol testközelből is látható-hallható lesz.
A trafót nem tudom miből van, de kimérve 2x250V. Kétutas egyenirányítás alatt Ezt értettem. Egyencsőből csak PY88-am van, de a fűtéséhez nincsen a trafón szekunder. A PCL-eknek úgyis külön lesz fűtőtrafó, mert amin a 2x250V van azon csak 6,3V-os szekunder van. Ha jól számoltam akkor 325V lenne egyenirányítva, és erre a feszültségre szeretném átalakítani a tápegységet.
Az a trafó akkor egy ECL86 SE-hez lenne jó EZ81 egyenirányítással.
![]()
Ha az én táp rajzomat alkalmazod Akkor a graetz helyett 2 diódával egyenirányíts 2 utasan. A többi érték maradhat.
A végfokban módosítan kell néhány ellenállást mert sztereóban terhelve 300V körül lesz majd az anódfeszed. Triódánál: Anódellenállás 100k, katódellenállás 1,5k. Pentódánál katódellenállás 220 Ohm legyen.
Nekem kicsit futurisztikusnak tűnik, de összességében nagyon jól néz ki
![]()
Nagyon gyárira sikeredett. Tetszik. Gratula érte!
![]()
Ilyesmi volt a cél. Itt semmi sem véletlen, a 70-es poti tekerők- a 3 mm széles csík a varázsszemnek-, a csak részben kilógó csövek- és az azonos magasságra kilógatott EZ81-sem. Minden ki lett rajzolva előre :yes:
Persze köszönöm!
Tudom, sok a problémám, de sajnos csak PCL86-om van, ezért olcsóbb ha veszek egy 12V-os trafót arról oldom meg a fűtést. Megpróbálok beszerezni egy EZ81-et és akkor körülbelül 245V lesz az anódfésültség. Ha jól számoltam akkor az eredeti kapcsolásban is körülbelül annyi, tehát nem kell változtatni a kapcsoláson. És akkor nem mellesleg teljesen csöves lesz az erősítő
![]()
Félvezetős EM84 meghajtás van az elektroncso.hu-n. Csöveset meg régebben Imi65 tett fel.
Szia Cirokl! Ezt a PCL86-os kapcsolást szeretném megcsinálni, de a nyák tervezés nem megy. Elkérhetném a te nyáktervedet? Köszönöm!
Nekem bejön a formatervezése, és az ECC82 teljesítményerősítőként való használata is. Már kerestem ECC82 vel megvalósított végfokot, most örülök, hogy valaki épíett ilyet. A kapcsolási rajzát nem tennéd fel? Nekem nincs meg a 69-es rádiótechnika.
Szia!
Nagyon mutatós, és teljesen jól mutat abba a környezetbe, mindene elismerésem! ![]() A belsejéről is lesznek képek?
Szia,
Ime a kapcsolás. Gondolom nem okoz problémát összeollózni. Az előfok tápfesze elírás természetesen az is 270V-ról jár. Nekem nvcs-nek egy 10Kohm-os poti van betéve, de teljesen kitekerve "lazára hagyva"is jó. A puffereket sem vittem túlzásba nem az akkumulátoros üzem volt a cél ![]() üdv.
Szia.
Köszönöm. A belsejéről természetesen lesznek képek de csak a porfestés - újra összerakás - bekábelezés után. Addíg is... (A tápegység panelon a 390ohm/5W azóta 560ohm-ra lett cserélve.)
Szegény varázsszemet jól eldugtad
![]() Amúgy szép kivitelezés ![]()
Szegény varázsszemeknek ez a rendeltetés szerinti helyük csak a modernkori felhasználók szabadon eresztették őket
![]() Köszönöm, a kivitelezés CIROKL-t dícséri, engem csak az ötlet-arányok.
De az ötlet arány is ugyanolyan meghatározó tényező
![]() Cirok Laci pedig a Fémek Királya, dobozolásban ő itt az isten, nagyon profi munkát végez ![]() Tehát kalapemelés neked, és Lacinak :kalap:
Helló mindenkinek! Kipihent fejjel megcsináltam a a DjHans-féle PCL86 SE erősítő nyáktervét. Valaki leellenőrizné hogy jó lett-e? A foglalatot a fólia oldalra rakva terveztem. Köszönöm!
150 ohmosnak én 2W-ost tennék, ami ide nem nagyon fér be..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |