Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   116 / 143
(#) j.laci hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Ezen az oldalon a második (szabályozható változat) kapcsolási rajz megfelelő lesz számomra? vagy van valami egyszerűbb változat is?
(#) epyn válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Kapcsoló üzemben ne hajtsd,inkább próbáld ki ezt
vagy itt is egy

Köszönöm mindenkinek.
Ennél maradok, de először be kell szereznem az alkatrészeket, azaz a kondik meg ellenállásokból még van is, de a TIP127-es tranzisztorból nincs, a legközelebbi alkatrészekkel foglalkozó bolt pedig 80 km-el arrébb, Miskolcon van...
Esetleg a TIP127-es helyett C9014 nem lenne jó? ebből van itthon egy pár darab...
(#) zenetom válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Szerintem biztosan nem jó, a C9014 nem darlington, meg sokkal kisebb teljesítményű.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

2SC9014 (általános kisjelű NPN tranzisztor)
egyenértékű a BC546B-C tranzisztorokkal,csak más a lábkiosztás
TIP127 helyett pedig elég a BD242 is(vagy hasonló 3A-es pnp)

Akkor ez?
Van belőle 2 db... fémházas

Bocs a sok kérdésért, de ha nem muszáj, akkor nem veszek...

Módosítás: nem jó, mert npn...
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Igen, én is hasonlót mondtam.
(#) larzz válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Milyen táppal hajtod?
(#) j.laci válasza larzz hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Idézet:
„A kérdés, hogy mit, és hova kössek(akár kapcsolási rajz), ha 12V-os aksiról szeretném üzemeltetni?”
(#) Directors hozzászólása Ápr 29, 2011 /

Üdv!

Ha egy 16× dvd íróból kiszedem a lézert és beleteszem ennek a dobozába akkor ezzel tudom majd fókuszálni normálisan?
Bővebben: Link
Illetve hány mA lehet hajtani? 250mA max?
Illetve ezek hány mW-ak?
(#) yello válasza Directors hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Hali!
Először is nem "doboz" ha nem modul vagy optika, köze nincsen a dobozhoz.
Ha ki tudod venni, és be bírod rakni az említett modulba, sérülés mentesen, akkor igen, lehet vele fókuszálni, de ne várjál csodát.
16x íróból való diódát tipikusan 200-250 mA lehet hajtani, megfelelő hűtéssel 300mA is bír és max 350mA ert érdemes ráengedni, ezután már jelentősen nem nő a fényereje viszont az élettartam eléggé csökken, és füt mint a kazán.
100mA - 40mW
150mA - 80mW
200mA - 130mW
250mA - 180mW
300mA - 200mW
325mA - 240mW (that's as high as my supply went)
Viszont a véleményem az, ha az a kis modul műanyag, teljesen, akkor én nem merném 200mA fölé vinni a diódát, révén hogy alig kap hűtést.
Üdv.
(#) szlaci001 válasza Directors hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Valószínű igen, de ez nem olcsó!!! Inkább ezt javaslom, az eredmény ugyan az és ez tuti fém ház, lehet hűteni rendesen!!
Bővebben: Link Az áram pedig a diódától függ! Nézd meg az adatlapját, ha van rajt típusszám, ha nincs akkor lutri kicsit, addíg tekerd az áramgenerátort, amig a legfényesebb pontot nem adja, ha sokáig megy folyamatosan, akkor kicsit tekerd vissza, és hosszú életű lesz! Én max 200-250 -el hajtanám hűtés mellett.
(#) Directors válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Azért kérdeztem ezt mert van nekem egy ilyen elfekvőbe és beletenném.De ezt jó hogy megmutattad.Későbbiekben lehet beszerzek majd egy ilyet.

(yello)
Ha ebbe tenném bele amit linkeltem és 150mA-al hajtanám illetve nem raknék rá hűtést akkor folyamatos üzemre is alkalmas lenne?
Vagy ha folyamatos üzemet akarok akkor hűtsem le nagyon?

Fém, vagy műanyag a ház?

A külseje az tuti,hogy műanyag de alatta lehet,hogy fém van.De még nem akartam szétszedni.
Ám azért jóval erősebb lesz mint ez az 5mW ha kicserélem.Ugye?

Ha műanyag, akkor ekkora diódához nem javasolnám, folyamatos üzemhez pedig pláne nem!! Ekkorát már illik hűteni! Ha nem is atom módon, de egy plusz hűtőborda, esetleg egy ventilátor kijár neki.

Rendben,köszönöm.
Ha azt megveszem amit linkeltél akkor ott adhatok neki 250mA-is?
Vagy még arra is kell pluszba hűtés?

Én rézből esztergáltam hozzá házat, az tuti hűti, de a végére csavaroztam egy P1-es processzorhűtőt ventillátor nékül, biztos ami biztos, nem volt gondom soha egyikkel sem!

Megpróbálok akkor neki én is varázsolni valamit.Csak hát nekem nem egyszerű a dolgom mert nincs esztergálásra lehetőségem.Vagy egy hűtőbordám abba fúrok majd egy lyukat és abba megpróbálom beletenni.

Ilyen az enyém ha ez segít valamit Bővebben: Link

Ügyesen megcsináltad.
Ám amit kiszedek majd az íróból lézert azt tuti beletudom majd rakni abba mit linkeltél?
Az pont belefog cuppanni?
(#) yello válasza Directors hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Hali.
Nem kell túlspirázni a hűtést, ezek a diódák vígan kibírják a 40-50 fokot is, lényeg az hogy el tudja valami vezetni a hőt körülötte, azért a műanyag nem jó választás , ha fém a belseje a modulnak akkor az elég, nyilván nem ezzel akarod megváltani a világot.
Ha nem fém a belseje, akkor 100, max 150mA ert engednék rá, de nem hosszú távon. 100mA el egy ilyen dióda nekem csupaszon is ment, és semmi baja, lényeg hogy el legyen vezetve a hő.
Üdv.

Ha a szabvány 5.6mm-es a dióda akkor igen!
(#) Directors válasza yello hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Értem.Egyébként lézer showhoz szeretném használni.
Remélem van kis hőfelülete.
Akkor ha van kis fém része akkor 150mA-ról használható lézershowhoz?
(#) szlaci001 válasza yello hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Bír az többet is csak nem sokáig. Kipróbáltam be is ájult a dióda! De az a tuti amit írsz ha nem akarja az ember agyon hűtőbordázni, és 100 mA-nél is igen szép fénye van már!

Amúgy pedig valahogy rögzíteni is kell a modult, ha kreálsz neki valami hasonlót, az hűti is, illetve rögzíteni is tudod.

Nos megnéztem.Amit műanyagnak hittem az valamilyen fém.Elég alu színe van neki de nem merném megkozkáztatni,hogy az is.Szóval az egész modul fémből van.

Hogyha ebbe beleteszem a modult amit linkeltem akkor ez így elég hűtést biztosít?
Így 150mA mehet rá? Bővebben: Link
(Ami a képen van modul az nem az.)
(#) epyn válasza Directors hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Az a modul egy eloxált felületű aluminium.Nem több.
Amit itt a HE aprói között található,jobban ajánlott,mert a diódát a hátoldalról lehet becsúsztatni(préselni) és szinte tökéletes,majdnem teljes felületében hőkontaktust biztosit az 5,6mm-es diódáknak(bármilyen szabvány 5,6-osnak)
Igy néz ki szétcsavarva:
16X irókból kivéve a diódát,ahogy Yello is leirta,maximálisan 300mA-t lehet adni neki,hosszú élettartam mellett.Ajánlott a 250mA-t nem meghaladni,a biztonság kedvéért.
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Akkor ahogy mutattam az úgy nem jó ha 150mA hajtom akkor sem. Igaz?
Na mind1 akkor majd veszek egy ilyet ha minden kötél szakad.
Következő: »»   116 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem