Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   115 / 143
(#) laszlo987 válasza larzz hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

A diódával párhuzamos kondi 100nF legyen, nagyobb ne.
(#) larzz válasza laszlo987 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Hm. A mikrós kondi miért nem jó? Igaz én egy 47nanósat meg egy 22 mikrósat tettem párhuzamosan, de érdekelne, hogy szted miért esik ki a nagyobb kapacitású kondi? Én azért tettem bele mindkettőt, mert a kisebb kondit gondoltam magasabb frekvenciás zavarok kiszűrésére, a nagyobbat meg ugye alacsonyabbakra... De nem vagyok mérnök, csak ilyen sufni műszerész... pár végfokot meg keverőt építettem csak, eddig. Igaz, többet nem is fogok
Szóval érdekelne a válaszod elméleti része.
(#) Collector válasza larzz hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Moduláció esetén okoz problémát, ha egy nagy értékű integráló tag van a körben. Egyébként tökmindegy, mekkora értékű kondi van a diódával párhuzamosan működés szempontjából.
(#) larzz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Értem.
Én egyébként csak a bekapcsoláskor keletkező tranziensek miatt tettem rá a kondit. Ami ugye a szóban forgó ellenálláson is kialakulhat. Ha már elindult a lézer, onnantól nincs baj
(#) Collector válasza larzz hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Ha megfelelő értékű az ellenállás, akkor nem mehet tönkre a tranzienstől. Egyébként nekem már okozott problémát az ellenállás önindukciója is.
(#) larzz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Olvasom a fórumot az elejétől fogva. Szerinted miért tettem rá a kondit? Pont a tapasztalatod miatt.
Gondoltam, hogy az önindukció ellen védhet a kondi. Eddig nekem bejött. Másfél éve nyomatom ezt a szerencsétlen lézert, de már annyi mindent kibírt, hogy elképesztő...
(#) laszlo987 válasza larzz hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Helyes, jó a tápod és a drivered, így is kellene csinálni mindenkinek!
(#) Collector válasza larzz hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

A lézerdiódák típustól függően érzékenyebbek/kevésbé érzékenyebbek. Az összes dvd író lézer, és a legtöbb infra lézer az utóbbiba tartozik. Ezért bírnak ki sok dolgot.
(#) pz87 hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Sziasztok!
Egy 635nm-es 300mW-os lézer láthatóság szempontjából kb. 700mW-os 650nm-esnek felel meg ugye?
(#) Collector válasza pz87 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Inkább 1W-hoz van közelebb.
(#) pz87 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Köszi az szuper!
Jövőhéten lesz egy ilyen diódám és azon gondolkodom, hogy megcsináljam-e magamnak komplett modulba vagy meghirdessem.
(#) piratez hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Sziasztok!
1-2napba beletelt mire át olvastam ezt a bejegyzést, amúgy meg cd/dvd olvasóbol amiket én megnéztem azokba nem rendes lézer dióda volt, amiket a videókban látsz... :| holnap képet is illusztrálok mellé...
Üdv.
(#) szolvero válasza piratez hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Én is találkoztam már érdekes diódával, pl nyitott volt az egész...gondolom te is ilyenre bukkantál. De az is használható!
(#) epyn hozzászólása Ápr 18, 2011 /

LG GH22 sorozat 22x multi optikai meghajtó
LOC dióda(Nyitott)
maximális alkalmazható áram hosszútávon 420mA(250mW optikai teljesitmény)
Ajánlott meghajtóáram 340-360mA(220-225mW)
Nincs semmi baj a nyitott diódákkal,egyetlen hibájuk a nehézkesebb kezelés,sérülékenység.
(#) piratez hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Lehetséges, amúgy én ilyenre gondoltam: elvileg ez is dvd-ből lett kiszedve
Valami hasonlót akartam én is összerakni
(#) titicj hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Sziasztok!
szerintetek megéri 7000ezer forintér egy 200mW-os fókuszálható vörös lézer pointer?Vadi új!
(#) szolvero válasza titicj hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

NEM éri meg!
(#) szlaci001 válasza titicj hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

nem ér annyit
(#) titicj hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Még jó hogy nem vettem meg.
(#) j.laci hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Sziasztok!

Már régóta áll a polcon egy CD vagy DVD meghajtóból kiszedett lézer diódám. Az oldalára ez van írva: SR021A96A , képet mellékelek róla.
Gondoltam ideje lenne kezdeni vele valamit (laser pointer).
A kérdés, hogy mit, és hova kössek(akár kapcsolási rajz), ha 12V-os aksiról szeretném üzemeltetni?

Ui: Nem olvastam végig az egész topicot, csak néhány oldalát, de arról tájékozódtam, hogy milyen veszélyes a szemre/látásra.

Köszi!
(#) Ideiglenes válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Nekem elsőre kudarc volt ez a lézerdiódás dolog. Többet vártam tőle. Rákapcsoltam a villanyt és semmit nem mutatott. Próbáltam kicsit több villannyal ( 10-15mA ), de semmi. Aztán észrevettem, hogy látszik azért valami változás, amikor ki-be kapcsolgatom, de alig lehetett észrevenni.
Sok-sok utánaolvasás után esett le, hogy a dióda önmagában nem sokat ér. Kell hozzá a fókuszáló lencse is. Anélkül nem lesz összetartó fénysugara. Miután ezt tisztáztam aránylag hamar sikerült a kis piros pontot megcsinálni a papírlapra. Először közelről, azután a lapot távolítva a diódától és az optikát igazgatva majd 1 méterig működött is. Végül elpakoltam az egészet, mert tovább már nem is volt érdekes.
(#) zenetom hozzászólása Ápr 23, 2011 /

Most már tényleg be kéne fagyasztani ezt a topicot.
(#) Noo válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Áramgenerátorra keress rá.
Akkor veszélyes, ha nem tudod mit csinálsz.
(#) j.laci válasza Noo hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Gyors keresés után arra jutottam, hogy arra jó az áramgenerátor, hogy szabályozni tudjam az áram erősségét, ezáltal ne tudjon túl nagy áramot felvenni a lézer -->> nem tudom kinyírni
Jól sejtem?

Idézet:
„Akkor veszélyes, ha nem tudod mit csinálsz.”

Pontosan

Ui: a fókuszálással utólag tudok "szórakozni", először működjön..., Azért Kösz, hogy szólsz
(#) Noo válasza j.laci hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Ez így jó is. Csinálj egy áramgenerátort. A diódát legegyszerűbb egy modulba betenni.
A dvd-s diódák háza általában a + a másik kettő közül az egyik a -
(#) epyn válasza Noo hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

A dvd diódák háza negativ feszültségen van!
(#) szlaci001 válasza Noo hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Az infra diódák háza a pozitív
(#) Noo hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Akkor nekem kivételesek a diódáim, mert nekem a test a pozitív. 16X LG íróból vannak.
(#) szlaci001 válasza Noo hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Van ilyen, de a nagy többség az nem, én személy szerint még nem találkoztam pirossal, ami pozitív házú lett volna. könnyebb összerakni a zölddel
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Mindegyik modulom szigetelve van. Így ha cserélnem kell nem lesznek majd gondok.
Következő: »»   115 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem