Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   14 / 731
(#) szabi83 válasza Gory hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

az a szomorú, hogy amcsiknál eminence 15" -os 13 ezer FT 300Wrms spl: 99dB, de mo-ra nem küldik

nálunk meg 44 ezer...
(#) Gory válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Ha valami környező országba küldik, akkor meg kell rendeltetni esetleg kinn élő rokonnal, és elküldetni vele ide. Vagy ebay-en próbálkozni.
(#) yyy hozzászólása Jún 26, 2007 /

itt már annyi mindent leirtak, nem akarok ismételni. épitettem már jonéhány ládát. volt köztük jo is. (fatasztikus is) meg néhány csapnivalo. érdekes hogy a legrosszabbakat tipustervek alapján sikerül összetákolni. ezért leirok egykét megfogadando tanácsot.
elöször is. milyen hangszorod van? lágy vagy feszes felfüggsztésü? a lágyhoz (gumis) zárt láda dukál. itt nem sokat kell gondolkodni mert a gyárto megadja hogy hány literes dobozhoz ajánlja a hangszoroját. ettöl eltérni nem igazán ajánlatos. a dodz méretezésénél azt kell figyelembe venni hogy az egymás melletti oldalak ne legyenek egyformák és ne legyenek egymás egész számu többszörösei. tehát se 40x40x40 se 20x40x80. pl 25x30x35 vagy 40x50x60.
a feszes (vászon) szélü hangszoroknál már nem ilyen egszerü a helyzet. itt több variácio is elfogadhato lehet. mit akarsz? tiszta hangzást, dögös basszust, vagy nagy hangeröt. döntsd el mert e szerin kell választani. olyan nincs ami mindet tudja. lakásba a labirintot tudom ajánlani. rendkivül tiszta semleges hangzásu. még komoly zenére is jo. én magam a dögös basszusra gerjedek lehetöleg nem szekrény méretü ládával. ezért használok basszreflex ládát. (65x55x50) és 18" van benne. 40 hz töl szol de onnan nagyon. nem teljesen tiszta semleges a hangja de nekem tetszik. (meg másnak is) ha valakinek mindent elsöprö basszusra van szüksége és van helye hozzá épitsen tölcsért. a celection rendszerüt tudom ajánlani. marha jo. de dögnehéz.
rajzokat a rádioteknika évkönv valamelyik régebbi számában (nem tudon melyikben mert kölcsönadtam és nem hozták vissza) és itt a fozumon is lehet találni
még egy fontos dolog. ha bassreflex ládát épitesz a reflexnyilás kerszmetszete legalább a hangszoro membránfelületének a fele legyen. a csö hssza forditottan arányos a doboz térfogatával. elsösorban ezekkel lehet variálni. de azért ha lehet ne legyen hosszabb 20 cm nél. csak ha muszáj.
(#) Kallai Csaba hozzászólása Jún 28, 2007 /

Helló.Nekem egy 8" os MNC Sunflower em van csak kéne neki doboyt épiteni,nekem azt mondták hogy egy 20literes doboz kell neki csak nem tudom hogy azt pontosan hogy menyi a széleség huszúság magaság .az adatokrol csak enyit találtam :
Re: 2.9 Ohm
Fs: 35.8 Hz
Qms: 2,00
Qes: 0,43
Qts: 0,36
Cms: 0,749 mm/N
Mms: 26,38 g
Vas: 48,64 liter
BL: 6,31 T*m
SPL: 89,12 dB/2.87V/m
EBP: 82,91
jó lenne ha valaki tudna nekem méreteket adni .Mélynyomónak akarom .Előre is kösz!!!! :worship:
(#) csonthulye hozzászólása Jún 28, 2007 /

Hello!
Szeretnék benneteket megkérdezni, hogy nem-e tudtok egy olyan kisméretű subláda tervét, ami jól szól- viszonylag. Szobába szeretném használni, nem falatbontani, csak kicsit a mély hangokat jobban élvezni. A kicsi alatt azt étem hogy egy drb 20cm-es tányérra. Lehet hogy az nem is olyan kicsi...
Tudom hogy lehet progival is tervezni, csak még éppen egyszer se sikerült nekem
Esetleg ha valaki annyi feles idővel rendelkezik hogy tervezne egyet akkot megadhatom a hangszóró pontosabb adatait is.
Előre is mindent köszönök!!
(#) szabi83 válasza csonthulye hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Sal AHX2030, 4ohm, 22 liter és KAH 202 reflexcső kell hozzá.

hangszórót innen veheted meg a legolcsóbban:
Bővebben: Link
van itt reflexcső is.
postázás: lovét utalva + postaktg (730ft)

üdv
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

A Hsz.-e már megvan én úgy vettem ki a szavaiból.

Csak dobozt kéri hogy tervezze meg neki valaki.

Pedig nagyon egszerü hozzá a progi. Van leírás is a neten bőven a használatához.

Köszönöm a tippet! Én nem nagyon értek a hangfalak formatervezéséhez, azaz hogy hogy szólna a legjobban. Esetleg egy bandpas láda???
Aztmongyák hogy szobában az szól a legjobban. Na nem mindtha azt meg tudnám tervezni...
Amúhy hangszóró van, de mégis inkább újat tervezek venni, például olyat amit ajánlottak, sok jót hallotam róla már.
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

jah jogos

nem szóltam

milyen hsz, tipus??

A Sal AHX2030 tökéletesen jó lesz ha tényleg olyan jó...
Szóval akkor mit szóltok a bandpas ládához?

egy beyma 21" -os sokkalta jobb..

Mármindt mihez jobb?? A bandpas ládához, vagy jobb mélynyomó tányér mindt a Sal?

sok mindenben jobb árban is, 100 ezer ft körül van, nagyon nagy hangnyomásra képes, hiszen PA

az ahx2030 meg reflexben a jó, méreteit írtam.

mellesleg asszem 6 ezer ftért szubcsővel együtt meg tudod venni ahol említettem, és csak erősítő kell neki.

Nem azért hogy ellenreklámot csináljak de itt egy oldal ahol le van irva egy láda ami nekem tökéletesen megfelel mint méretre, mint teljesitményre. Csak kár hogy az adatokat nem találtam meg hozzá, azaz a méreteket. Esetleg valaki nem tud valami infot róla? LINK
Az első változatra gondoltam én
(#) xray válasza Kallai Csaba hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Én azt ajánlom hogy csináld meg valamelyik MNC terv alapján.
(#) Kallai Csaba hozzászólása Jún 29, 2007 /

De nem találtam sehol
(#) proksa1 hozzászólása Jún 29, 2007 /

20 liter az biztosan pici neki! Ittvan a kezembe az M.N.C ládaterv a sunflower 8"hoz. Lerajzolom paintba

Itt a gyári hangfalterv hozzá. 16mm-es forgácslapot ajánlanak hozzá.

A hátulnézetnél egy méretet elírtam. a jobb oldalon jelzett 12cm az csak 4.5cm. bár szerintem mindegy hova teszed a subnyílást(ha egyáltalán teszel).
(#) Experimental hozzászólása Jún 30, 2007 /

A leírt adatok alapján nekiálltam játszani és szerintem ezek a görbék megmutatják, hogy ez a hangszóró miként is áll a dobozméretekhez...
Tökéletesen látszik, hogy hogyan reagál ha nagyobb a méret, és hogyan ha nagyobb a csőátmérő...

mncref1.jpg

(#) csonthulye hozzászólása Jún 30, 2007 /

Hello!
Én egy bandpass ládát szeretnék késziteni, mert a szakértők szerint lakásban használva nagyon jó. A hangszóró ami bele szeretnék rakni az egy Somogyi SRP-2530 lenne. Próbálkoztam megtervezni programmal, de nem volt nagy sikerem. Esetleg nincs valakinek ilyesmi doboza, ami jó és bevált? Más hangszórók is érdekelnek, nem feltétlen szükséges ilyen.
(#) WaRL0 hozzászólása Jún 30, 2007 /

valaki nem tudja hogy mit jelent a melykozepsugarzo[u] . 2db SAL repro 1. sbx1010 2.sr1315 melyiket valasztjam??

HELP
(#) Kallai Csaba hozzászólása Júl 1, 2007 /

proksa1.
Az a rajz mélynyomónak van mert ahogy én latom az elején van egy kör,(ami szerintem magas hangsugárzónak van) vagy az nem muszály,ja meg az oldalán az lenne a szubnyillás?mert én úgy gondoltam hogy nem teszek mert szerintem úgy jobban fog szolni ,vagy nem?

Experimental.
meg kérhetnélek hogy mond el hogy pontosan mire céloztál mert én még ien görbéket meg iesmit még nem láttam és nem tok kivenni belőle semmit.
(#) proksa1 hozzászólása Júl 1, 2007 /

Igen a felső az egy magasnak a helye, de azt nyugodtan kihagyhatod. A subnyílás nem az oldalán, hanem a hátulján van, de ha rám hallgatsz akkor teszel rá szubnyílust, sőt mindjárt kettőt, de az elejére. megmutatom hogy gondolom.

láda.JPG

(#) Kallai Csaba hozzászólása Júl 2, 2007 /

Aha értem.(Én is a hátuljára gondoltam)és mekkora subnyillást csináljak (mert az szerintem számit hogy mekkora )És kösz a segitséget!!!
(#) Experimental válasza Kallai Csaba hozzászólására (») Júl 2, 2007 /

hát ez a literes dolog amiről itt folyt a vita. A görbékről látható, hogy kis doboztérfogatnál van 1 pici emelkedés 100Hz környékén, de alatta semmi, ami ugyebár nemtul kellemes a fülnek. Aztán ha nő a térfogat akkor egyre jobban csökken a kiugrás, és kezdenek a mélyebb frekvenciák felerősödni, és így kiegyenlítődik az átvitel. Az 50l-es görbénél már tulságosan nagy a csillapítás (ha ugyteccik a hangszóró 'elveszik' a ládában) tehát ez sem tul jó dolog, ezért valahol a 2 között kell megoldást találni például olyan 20-30 liter között. A két csőméret az csak szemléltetés képpen van, hogy lásd h különböző csőméretek esetén miben váltopzik az átvitel, látható, hogy a nagyobb somogyival + plusz némi kiugrás van az átvitelben.
(#) toxid válasza Thomas10100 hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

szia!! nagyon érdekelne hogy milyen hangfalépítő progit találtál. előre is köszönöm a válaszod. :worship: köszi
(#) danodano hozzászólása Júl 11, 2007 /

Sziasztok van nekm egy két mnc hangszóróm: mély(cdcone model:304 06 Bővebben: Link ) magas( dome tweeter model:33505 Bővebben: Link). Szeretnék megkérni valakit hogy tervezzen nekem egy hangfalat hozzá. Próbálkoztam winisd-vel de mindig valami hibát írt ki. Előre is köszi.
(#) danodano hozzászólása Júl 14, 2007 /

Sziasztok van nekm egy két mnc hangszóróm: mély(cdcone model:304 06 Bővebben: Link ) magas( dome tweeter model:33505 Bővebben: Link). Szeretnék megkérni valakit hogy tervezzen nekem egy hangfalat hozzá. Próbálkoztam winisd-vel de szerintem inreális a dolog. Felteszem a csatolt fájlba a cuccot. Valaki nézzen rá köszi.

mnc.WID

(#) abyss hozzászólása Júl 17, 2007 /

Egy zenekarban gitározok, és kéne egy hangláda. Mivel egy pici garázsban próbálunk, ezért nem kell nagyon nagy teljesítményű és nagyon komoly. A lényeg az hogy egszerűen és olcsón kivitelezni tudjam. A láda leginkább vokált adna ki, de ritkán keverőn keresztül gitárt is esetleg rákötnék. Gondolokoztam a SAL-os hangszórókon, de amint olvasom a vélemények megosztottak. Segítségeteket kérem, hogy hogy kezdjek hozzá, és hogy mit érdemes beletenni, mert nem nagyon értek hozzá.
Köszönettel: Abyss
Következő: »»   14 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem