Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 99
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Üdv!
Érdekesnek találom a kapcsolást és is, ez a MCP120T tökéletes pénz kidobás, semmi értelme.
A legnagyobb probléma viszont, hogy ez csak egy fél projekt, merthogy a lényeg, a DA kapcsolás teljesen hiányzik. A nyák topológiája nagy mértékben meghatározza a hangzás, ezért ez legfeljebb a DIR9001 evaluation board-ja /kiértékelő ák./ lehet és nem több attól.
A pozitívum a kapcsolásban, ami tettszik benne, a trafóval leválasztott koax bemenet , és az smd alkatrészek, de semmi több ettől.
A TOSLINK vevőről csak annyit, hogy sokkal torzabb hangot fog adni, mint a koax bemet.
(#) Beachway válasza gb197 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Találtam egy D/A kapcsolást is. Egy Teljesen más oldalon. Bővebben: Link Erről lenne szó. Innen szeretném kilopni. Ez egy másik panelra kerülni úgy, hogy a DIR-es nyák kivezetéseivel összeköthető legyen ez a kis panel. És egy másik lapra kerülne a buffer is. Ezt azért így valósítanám meg, hogy külön ki tudjak próbálni több fajta megvalósítást. És még az az elképzelésem lenne, hogy a D/A lapra felteszem az ehez szükséges tápegységet is. És így minden modul független váltóáramot kapna. Meglepett a toslinkes írásod. Éppen tegnap próbáltam az erősítőmet a cd-vel. Optikaival ,koaxálissal, és analóggal. Nekem az optikai tetszett legjobban, és az analóg utána. Én erre azt hittem, hogy kimondott tipus függő ez az egész.
(#) Beachway hozzászólása Márc 11, 2011 /
 
A kis trafót viszont nem tudtam beszerezni a DIR-es panelra. Helyette rossz alaplapokat, és LAN-os kártyákat kerestem, amin vannak hasonló kis ketyerék. Sajna nem sok fajtát tudtam beazonosítani a tipusa alapján. Amit viszont igen, az a H16105DF. Ezt szeretném felhasználni olyan módon, hogy a benne lévő mind két trafót bekötném mint a rajzon is szerepel, az RCA aljzat felé essenek a trafó vonali részei (folytós fele). Ezek 1:1 áttételűek, és az adatsebességük is megfelelő , így bízom benne, hogy a célnak meg fognak felelni.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Kísérletezéshez talán praktikus ez a "modulos" módszer, pl . , hogy aranyozott tüskesorral és az ellendarabjával kapcsolod össze a dir-t és a da ic-ket. Hosszú vezeték darabokkal össze kötni nem ajánlatos, de egymás alá szerelve és tüskével tökéletes lehet. Célszerű azonos méretű nyákokat csinálni és azonos pozícióra helyezni a csatlakozókat is.
Visszatérve a toslink csatlakozóra: a kábel minősége nagyon meghatározó a hangzásban, mivel a fény reflexió jitter (időbeli bizonytalanság )okoz a toslik vevőben. A jitter pedig a minőségi hangzás halála.
Egy jobb optikai kábel pl. Van Den Hul Optocoupler MkII, kb. 15eFt és ez még az olcsóbbak között van.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Szerintem a pc bontókba van bőven ethernet kártya amin pl. van 20PMT 04B , ez tökéletesen megfelel.
(#) abcdabcd válasza Beachway hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Ethernet trafókat elvileg lehet kapni a Chipcadnél! Nézd meg az árlistájukon a múltkor pont ilyen célból nézegettem én is és ott volt a kis jel mellettük, azaz hogy elvileg van nekik raktáron...

A másik felvetésedre én azt tudom mondani meg szól ez gb197-nek is, hogy én is próbálgattam hasonló módon:
van egy Technics házimozi erősítőm ez egy 2000 körüli darab szóval egész normális összeállítás, meg egy a technicsekből inkább a felsőbb kategóriába tartozó SL-PS770D cd lejátszóm- na és a lényeg ez analógon szól szól jó, digitálison sokkal több a mély -én gyanítom ezt az erősítő csinálja, adja hozzá valószínűleg, mivel ráadásul az analóg része elvileg sokkal jobb a cd-nek mint az erősítőnek, mégiscsak egy "prémium" termék az erősítő meg csak egy átlagos darab...
Viszont amit még sikerült kiderítenem van még egy Cyberhome 635S dvd csodám és pc digitális bemeneten méricskélve arra jutottam hogy a cyberhome adja ki bithelyesen a jelet a technics elcsal belőle...

Az optikai jelre meg én ráraktam egy kb 30 éves 7400s hex invertert és azóta szép szkópon is a jel meg rmaa mérésben is és a kábellel kapcsolatban szintén méregettem rmaa-val és a valamikor 4000Ft-os Panasonic és az 500Ft os HQVIDEO-s kábel között kb semmi különbséget sem láttam mind a kettővel nyílegyenes az átvitel a stereo áthallás meg minden egyforma a számérték ha 0,1dB-t különbözött néha de ez mérésenként is változott... de ez a 96dB hez képest...
(#) klemo86 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 11, 2011 /
 
Amit hálózati kártyán találsz, az ugyanerre a célra van használva ott is, tehát mindnek jónak kell lenni…
(#) Beachway hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Tisztelt fórumtársak! Egy kis meglepi. Itt van nálam egy Audio Note DAC 4 javításra. Nem szól az egyik fele. Csináltam róla pár fotót, és íme a kapcsolási rajza. Egy orosz oldalról szedtem le ahol sok más spéci cuccról találtok rajzot. Bővebben: Link
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Köszi a linket. Valóban sok jónak tűnő kapcsolás van, de mintha már találkoztam volna evvel a szájttal 1x. Lehet ötletet meríteni a komoly gyári kapcsolásokból.
(#) saraha válasza Beachway hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Tényleg jó a link. Jó cucc,majd írj,hogy mi volt a baja...
(#) Beachway hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Nos nekifogtam a javításnak. A cső rácsán lévő foltarnek rajzolt kütyű vacakol. Na ezt jól leírtam. Sajna nem tudom, hogy mi van abban a fém hengerben. Valószínűleg nem publikus azért lehet így lezárva. Ott találtam eltérést a méréseknél. És mikor rámelegítettem a lábaira megjavult. De sajna csak egy óráig tartott az örömöm. Utána megint nem ment az egyik fele. Ez a filter három kivezetéses. Van egy piros, egy fekete, és egy fehér vezeték, amiket egymáshoz is megmértem ohm mérővel. Fehér fekete 550 ohm. piros fekete 1k1. Fehér piros 725 ohm.Mikor rossz akkor ez az érték 6k ohm. Na most legyek okos. Másodjára jól sok anyaggal forrasztottam meg.Most megy, de ki tudja meddig. Szívem szerint kicserélném. Persze nem tudom mibe lehet ez, de gondolom nem olcsó.Szétszedni nem lehet, mert le van forraszt a henger. Ha valakinek lenne okos ötlete az jól jönne.
(#) gb197 válasza Beachway hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Biztos vagyok benne, hogy nem publikus a fém henger tartalma. Viszont el tudnám képzeni, pl. egy passzív I/V, + trafós elválasztó és passzív RLC filter megoldást.
Azt sem valószínű, hogy beszerezhető hozza ilyen alkatrész, esetleg arany árban...
(#) Beachway hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
A vezeték amivel be van forrasztva mesterségesen öregített. Sok vékony szálból tevődik össze, és mind olyan oxidos. Lehet, hogy csak az volt a baja, hogy oxidos. Ma is szépen működött. Így nem bontom meg. A NOTE-nál mindent arany árban mérnek!
(#) Moszkvai hozzászólása Ápr 6, 2011 /
 
Mi a véleményetek erről a I/V-ről, használható ez ilyen formában? Van rajta egy offset beállító is, amit ötletesnek találok de van értelme? Nem vágja tönkre a DAC-ot? TDA1541 után szeretném Én is.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Sajna nem lett jó az Audio Note DAC4-es. Miután megmelegítem a trafót, egy ideig működik. De néhány órával utána elhallgat az egyik oldal. Sajna cserés lesz. Szétszedtem, de ki van öntve valami kék anyaggal. Kértem rá árajánlatot is. Itt van kép is róla.
(#) gb197 válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
A csatolt kapcsolás még elméletileg sem jó, de attól függetlenül még szólhat a dac.
Alap esetben az ic a GND-be hajtja be a áramot, ezért hiába az áramgenerátor ,a GND-be így sem fog konstans áram befolyni. Ehhez még legalább a negatív ágba is kell egy hasonló kapcsolás a helyes megoldáshoz.
Az alább csatolt megoldást javasolnám , bár csak egy elvi rajz, viszont egy elég drága DAC megoldása. Egy ák. szimulátorral könnyedén lehet hozzá számítani ellenállást , stb.
(#) deadlyroberta hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
http://katalogus.elektrokontha.hu/termeklista.asp# ezek közül melyik értelmes és viszonylag olcsó ic?
(#) deadlyroberta hozzászólása Ápr 21, 2011 /
 
DAC 800P-CBI-V BURR-BROWN bocsánat ö lenne az.
(#) abcdabcd válasza deadlyroberta hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Ahogy nézem ez egy 12bites DA ic... hát a cd szabvány is 16 bites, valaki szerint az se elég, akkor hát a 12bitessel nem tudom mit lehetne kezdeni, érdemes-e belőle bármit is építeni... de az is lehet, hogy nem jól találtam meg az ic-t amit írtál... és mégse 12bites...
(#) CHZ hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
TDA1541A IC- hez készítettem I/V trafót, 1:12 áttétel, M42 magra. Néhány mérés az átviteléről (20Hz és 22KHz négyszög ), 10Hz-100KHz 1dB lineáris, beépítve is hozza az elvárásaim.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia! Tudnál róla bővebben írni? Ezekkel a trafókkal közvetlen ki lehet kötni a a jelet a kimenetre, vagy kell még vonalerősítő is?
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 27, 2011 / 1
 
Szia!
Elvileg ki lehetne, de nem lenne jó hangja. Mivel a 12-es áttételből ha vissza számolunk, akkor kb. 10k ellenállással kellene lezárni a szekundert, hogy 2V pp szintünk legyen a kimeneten. A 10k lezárással a primer kb 70 ohm lezárást biztosítana a TDA felé, ami sok. Torzítás növekedne és a szekunder tekercs sem nagyon kedvelné a kimenetére akasztott IC kábelt, érzékeny lenne a rá csatlakozó erősítő bemeneti impedanciájára is. Ezért van egy csöves fokozat mögötte, ami kb 10x erősít, a trafó is kb. ennyit emel, így a kimeneten 2Vpp terhelhetően adott.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Értem! Szóval akkor is kell a csöves vég.
A 1541-et hány ohmal érdemes lezárni? 50 ohm-1k-ig láttam legtöbb helyen, de melyik a jó? Ezért is áll most ez a projectem, mert nem találtam rá választ.
(#) saraha válasza gb197 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia Gábor.
Régebben mondtad,hogy tervben van nálad egy komolyabb DIR+PCM DA tervezése "nyákügyileg".(pl:9001+1798)
Csak érdeklődnék,hogy feladtad-e ez irányú terveidet vagy lehet rá számítani ,mert nekem már nagyon fáj rá a fogam,de én sajna leragadtam a z USB-s kivitelnél ami azért hagy még némi kívánnivalót maga után...
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 27, 2011 / 1
 
Ez áramgenerátor kimenetű IC, az 1k biztos tévedés, 50 ohm felett nem használnám. Kisebb I/V ellenállás kisebb torzítás, de alacsonyabb a kivehető jel szintje is. Ellenállásos I/V-vel nekem 22-33 ohm körül tetszett a hangja , de így néhány mV kimeneti feszültség, nagy erősítés kell a végére. Kompromisszumot kell kötni, ezt trafóval talán könnyebb megvalósítani, mivel az áttétel négyzetével transzformálódik át a szek. tekercs lezárása. Egy 1k ohm estén 6,9 ohm amit az IC" lát". Trafó nem csak impedancia illesztést végez, feszültséget is "erősít" ezért kisebb erősítésű fokozat elegendő a névleges kimeneti szint eléréséhez, ami nem hátrány. Sajnos ilyen trafót is csak osztott tekercseléssel, jó vasra kell elkészíteni.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ha ellenállásos I/V-et használnék akkor azt a pát mV-ot egy RIAA erősítő is fel tudna erősíteni korrekciós tag nélkül?
Gondolok itt a HIRAGA csöves RIAA-ra amiben egy kapcsolóval is kiiktatható lenne a korrekciós tag. Annak majd 100 szoros az erősítése ha jól tudom.
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 28, 2011 / 1
 
Ez igaz, de nem bonyolítanám annyira el. Egyetlen fokozattal is megoldható, földelt rács vagy B, G áramgenerátorral kiegészítve. Próbáltam OPA FET , de triódával DC csatolva is, erősítésük elegendő volt, hangra nekem a trafós megoldás jött be.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Erről a trafós megoldásról tudsz nekem küldeni elkészítési útmutatót? Tulajdonképpen EZ a csöves fokozat meg is van építve. Ehhez is hozzá lehet illeszteni?
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ez TDA153-hoz készült, TDA1541 más fokozatot igényel.
Tekercsek elrendezése: 4 sor szekunder, 2 sor primer, 8 sor szekunder, 2 sor primer, 4 sor szekunder, primerek párhuzamosan , szekunderek sorosan kötve. Menetszámok vasmag adatitól, méretétől függnek. Lehetne egyszerűbb osztással is próbálkozni, olvastam két tekercses osztásról is.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ha találok megfelelő trafómagokat akkor segítesz majd kiszámolni rá a meneteket?
Következő: »»   19 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem