Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ja, én úgy gondoltam, hogy egy szál kimeneted van, és az átkapcsolható… De ha a legnagyobb impedanciára teszed, természetesen az elég neki. Még épp időben vagyok
Még éppen idöben. Tennék fel képeket, mert elég jól áll a "KICSIKE", a napokban akár az élesztésre is sor kerülhet (nem kapkodom el) ,de akkor nem marad meglepetés a találkozóra.
Anódfesz. késleltetés:
Esetleg egy NTK ellenállással ami mikor belemelegszik lecsökken az ellenállása és kész a késleltetés. Én külön kapcsolót alkalmazok személy szerint, mindig megvárom míg felizzik a katód, aztán jön az anódfesz. Közepes erővonalhossz: mellékelt kép remélem egyértelmű.
Sziasztok,
Íme egy kép az ECC82 PP összehuzalozás elötti állapotáról. Az a kis csúnya próbapanelos áramkör a hangerő poti és az egyik kimenő között élére állítva a varázsszem BF245-ös meghajtó áramköre. A fotó nem túl minőségi de a fényképezőgép és én közösen ennyit tudunk
A külön kapcsoló a legjobb megoldás. Egy hátul, ami a biztiknél van, és a hálózati bekapcsolásakor csak fűtést kapja direktben az erősítő. A másik már lehet elől, az egyenáramot/anódfeszt kapcsol, nincs brummveszély, és kisebb, pár órás üzemszüneteknél maradhatnak felfűtve a csövek. Csak félprofiknak!!
Köszi, de lenne egy kérdésem. Találtam egy példát miszerint, EI42/14-es vasmagnak 78mm a közepes erővonalhossza. Találtam rá képletet, hogy hogyan kell kiszámolni, de ha behelyettesítem a méreteket, sehogy sem jön ki a 78mm EI42-es magnál! (EI42 méretei: a:1,4cm; b:0,7cm; h:2,1cm)
Ha jobban megnézed, láthatod, hogy a képletben sajtóhiba van. Helyesen: lm= 2b+2h + 3,14*a/2
Valahol olvastam, anódfesz nélküli felfűtés (felfűtve tartás) katódmérgezést okoz.
Mi az a katódmérgezés? ...akármi is nem hangzik túl jól.
Helló mindenkinek. Lenne egy olyan kérdésem hogy egy Velence De Luxe táptrafója elég lenne-e két PCL86SE meghajtásához? A PCL-ek fűtéséhez külön trafót használnék és EZ80-al egyenirányítanám az anódfeszültséget. Előre is köszönöm!
Szerintem biztosan jó, a rádió adata:telj.felvétel:38VA,ebből az EZ80 fűtésére is bőven jut.
Szia! Köszönöm szépen a segítséget! Még egy EM84 fűtése fog még róla menni, szerintem azt is elbírja.
Én nem használnám így. Hiába nem erről fűtöd a csöveket de az anód tekercs akkor is nagyon melegedne. Csak 1 végcsőre van méretezve. Nekem a sztereó ECL86 SE egy Pacsirta trafóról megy de ez is nagyon melegszik pedig jóval nagyobb mint a Velence de Luxe trafója. Az EZ80 éppen elég lehet a sztereó ECL/PCL86 SE számára ami kb 70mA-t fogyaszt. Az egyencső 90mA-t bír katalógus szerint. Én ide a nagyobb EZ81-et tettem. Sokkal kevesebb fesz esik rajta ilyen jelentős terhelésnél. Persze ha nincs ilyened akkor marad az EZ80.
Szia. Égen-földön kerestem EZ81-et nem találtam és hát pénzem semmi, így csak EZ80-at tudtam beszerezni. Van egy másik trafóm ami 2x250V-ot ad, csak azt meg kicsit rendbe kell szedni (van rajta egy adag felesleges burkolat), ezért gondoltam a Velence trafójára.
Ha nincs EZ81 akkor jó az EZ80 is. Csak annyi hogy nagyobb feszültség fog rajta esni és előbb elhasználódik ha két végcsövet akasztasz rá. Hát igen EZ81 az nagy kincs. Nekem még van egy kevés arany tartalék de most egy használtat tettem bele. Spórolok vele. A másik trafódról tehetnél fel képet.
OFF! Ha JÓ csövest akarsz, akkor arra áldozni is kell. EZ 81 efogadható áron még a Vaterán is van. JJ új is kapható, egész jó. Idézek a topic első oldaláról:
Idézet: „A legelső és legfontosabb kérdés: mennyi pénzed van a megépítésére?...mert egy normálisabb csöves erősítő nem 5000-nél kezdődik, hanem LEGALÁBB a tízszeresénél...másik nagyon fontos dolog...MARHA NAGY elektronikai tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki építsen egy komoly erősítőt úgy, hogy az kifogástalanul szóljon még pár tíz évig, és a hangja se legyen borzasztó!” Nem én írtam...2006-ban!
Áldoznék én rá, csak sajnos nem találtam olyan helyet ahonnan lehetne venni, de találtam egy helyet is Fehérváron ahol tudtam venni EZ80-ast. (Egyébként az egész erősítővel most tartok kb 4ezer forintnál, és már csak az EM84 meghajtót kell befejeznem.)
Itt a HEStore boltban is van JJ.
A 6E5P nagyon jó hangja miatt nekiálltam a 6P3S SE faragásnak, nem hiszem el, hogy a 6e5p ötödáron lenyomja.
Lassan egy hete megy a forrasztok-átkötök-hallgatok, most fej fej mellett vannak. A kész rajzot ami már tényleg jó nemsokára beteszem. Csak én A4 lap toll fényképezőgép módszert használok, és nem akarok hülyeséget írni ezért ismét fejre kell állítanom az erősítőt. A grízes fémes hang visszacsatolatlanul is eltűnt teljesen, sacc 25dB es a nvcs, azaz -25 Így már 20Hz - 20kHz ig teljesen lineáris. A lényegesebb dolgok: 6N9S SRPP a meghajtás! 2k2 2k2 és semmi blokkolókondi! (de a táp miatt 6N8S is bedugható, az meghúzza magának a saját pufferre a tápot a saját tápelfűtő R (22k Ohm) on keresztül a nagyobb áramhoz, nem számoltam disszipációt de nem lehet sok, tuti nem lépi túl a 6n8s katalógus maximum adatait) A 6p3s (6L6GA, 6P3G) segédrácsfeszt a nagyanódtápból az "osztós" megoldásommal 6k7 felül (+tápról) 47k alul (födre húz) és 47 mikro ERO 1mikro orosz fémezett 470nF Remix stiró 400V is van ezen az Ug2 ponton. (monoblokkonként) Az Ug2 6p3s esetén 237V. A nagyanódtáp 297V (sajnos előtte csak CRC ben 100Ohm fért el mert kevés a feszkó amúgy is, ez kis brummot okoz, 220 Ohm ot lehet beteszek akkor teljes a csend...de a teljesítmény kevés lesz) A végcső katód alatt 165Ohm van semmi blokkolókondi. (Evvel el is érkeztem a lényeghez teljesen katódkondimentes kapcsolás, már csak DC csatoltan kellene hajtani, vagy fix biast csinálni, de már elég jó) A negatív visszacsatolás az SRPP alsó 2k2 felső lábára (természetesen) a kimenő szekunder "melegről" 10k Ohm a hátán 200pF NCP10 Remix (ide Silver Mica a nyerő) Szópnak füloszkópnak is tökéletes. 10mikrosec a felfutási idő. És PP 6cm es jelnél a túllövés kissebb mint 0,5mm! azaz nincs is, de épp nem túlkompenzált. Az Ra 4k (3,8k lenne az ideális, vagy 320V os táp úgy saccolom. Na a rajz készül lassan...
Gratula! 6N9S srpp meghajtás, 6P3S végcső, visszacsatolt erősítő. Eljutottál az Audio Note P2-SE-hez. Csak abban a nagyobb teljesítmény miatt két végcső van párhuzamosan, és a segédrácshoz külön tekercset használnak.
...pont ezt akartam még, mert most két külön tekercs a két külön táp...jobb bal, és elvinné egy tekercs a sztereot...a felszabaduló tekercs a segédrácsnak...de az én elméletem szerint jobb így, mert ha valami bukik akko egyszerre bukik-esik...azaz ha csökken a nagyanódtáp a segrácsfesz is vele eggyütt, ha a segrácsfesz külön táp az olyan mintha az stabilabb lenne az Ug2 mint az anódtáp.
Összeraktam PCF80-al az alábbi kapcsolást. Ez lesz a meghajtó a PL82 PP-ben. 25Veff jelet tudtam levenni róla a PL82 majdani rácslevezetőjével terhelve. Elvileg bőven jó lesz mert adatlap szerint 13,5Veff kell a 12W-hoz. Így visszacsatolás nélkül meglehetősen nagy az erősítés köszönhetően a pendódának. Nagy mértékben vissza lehet csatolni hogy a végén megfelelő legyen majd az érzékenység.
Nem volt még alkalmam áramot mérni a saját berepülő pcl86se-men, de 70mA a két oldal?
Adatlap szerint 25+1 mA kb. (pentóda+trióda). Vagy úgy érted, hogy a trafótól igényel az egész (mármint fűtés nélkül) 70mA-t? Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem. Simán a katódellenállás cseréjével belehet állítani az áramot? Tehát ha van egy kicsit gyengébb trafóm ami bírja a két pcl86-ot, de egy ecc83+2el84-et már nem biztos, akkor nagyobb katódellenállással a végcsövek áramát (->teljesítményét) korlátozom?
Az adatlap 39mA-t ad meg anódáramnak 230V anódfesz mellett. Én csak kb-ra mondtam 70-et a két csatornára. Ha gyengébb a trafó akkor lehet a katód ellenállás növelésével korlátozni az anódáramot. Persze csökkenni fog a kivehető teljesítmény is.
Ja bocs, az adatlap szerint tényleg 39mA! Az általam épített kapcsolásban van 25mA-re beállítva.
Urak!
Szobai erősítőnél gond nélkül elhagyható a rugós leszórító/csőburok? Most vásárolgatok, fontos lenne, köszönöm.
Ha függőlegesen, állnak a csövek, és a csőfoglalatok alul vannak, aza a gravitáció nem kihúzza, hanem benntartja, akkor simán...nekem fektetve is ment már e88cc rugós leszorítás nélkül, azért fognak a csőfoglalatok.
Látványerősítőnél kötelező elhagyni, ha teljesen burkolt akkor beraknám, mert miért ne? És tuti nem mozdul ki szállításkor. SZERINTEM
Köszönöm, látványerősítő lesz és a gravitáció belehúzza a foglalatba. Végül az el84 helyett ipari 6p14p-ev kerül bele.
Szóval a fél évnyi kínlódás és 0,6kg forrasztóón elfüstölése után kialakult (családi viszály...akarom mondani ) végleges jóhangú 6P3S (6L6GA, 6P3G, 6P3S-E igen mindeggyik csővel jó és disszipáció alatti)SE kapcsolásom 6N9S (vagy simán 6N8S el is elment) SRPP meghajtással a következő:
Persze, felesleges. Állítva nem fog kiesni a cső a foglalatból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |