Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasz! Csak átmenetileg vesztem el.
A fázis sorrend azonosító valóban kell. Lesz időben. Az elvi vázlat ok. Tartok a prellezéstől, ezért a második műv. erősítő helyett inkább hiszterézissel bíró komparátort tennék. Kérdés, vajon milyen pontosságot tud az összehasonlítás? Ha jól értelmezem, akkor ez a klasszikus "sötétre kapcsolás" típusú szinkronizátor. (Ízzók helyett műv. erősítők figyelik a fesz-t. Amikor azonos fázisban van a gen (inverter) és a hálózat, akkor a legkiseb a pillanatnyi fesz. különbség.) Javíts ki, ha másra gondoltál! Jöhet a folytatás!
Jól értelmezted,valoban a ,,,sötétre,,, kapcsolás pillanatában huz be a relé.A fázissorrend ellenörző feltétlenül kell,ugyanis a helyes fázissorrendek megállapitása,mindkét oldalrol,ill bekötése után elegendő csak az egyik fázis figyelése.Ezzel egyszerre kell kapcsoljon az áramfigyelő relé.és addig kell tartsa a kapcsolatot,amig a generátor elegendő áramot termel,abban a pillanatban,amikor a generátor fordulata vissza esik egy szintre,és már nem termel a hálozatra,az áramfigyelö le kell válassza a generátort a hálozatrol,itt nem nagyon ajánlott a hiszterezis bevitele,inkább az ujrakapcsolást kell késleltetni.
Sziasztok ! Azt kérdezném tőletek, hogy az elektromos roller motorja jó-e szélgenerátorhoz áramfejlesztőnek. Nem tudom, hogy állandó mágneses motorja van-e?
Kösz a segítségeteket!
Egy másik elengedhetetlen kellék a frekvencia komparátor,ez biztositja a helyes kapcsolás pillanatának a másik feltételét.Ugyanis,a viszonylag KÖZELI frekvenciákon,egyre hosszabbak lesznek a ,,,sötétre kapcsolás,,, pillanatai.Ezért a kapcsoló relé,idő elötti bekapcsolását hivatott meggátolni.Ugyanez gátolja meg az áramfigyelő kikapcsolása után a relé visszakapcsolását idö elött.
Igen állandómágneses.
Nekem van 2db is belőlük. Neked milyen típusú van? My1016?
Kedves Athor 77 nekem még nincs csak a teszveszen láttam egy elektromos rollert alkatrészként kínálják eladásra. Abból nekem csak a motorja kellene. Ha jó áramfeejlesztőnek a szélgenerátorhoz és ha eladnád az egyiket akkor megvenném tőled.
Ha arrol a kicsi rollerről van szó,az ide nem lesz jó...
100W-os motor,ráadásul nagy fordulatú. Nekem van ilyen motorom,nem vált be... 3-4V jött le róla,1:5-ös áttétellel...
Én mind a kettőt felhasználom a generátoromhoz.
Legalábbis ez a tervem, hogy úgy építem össze(ha lesz egy kis szabadidőm), hogy a kettő együtt dolgozik. A kicsit mert van egy kicsi is a nagyok mellett én csak annak ajánlanám aki csak hobbyból, vagy kerti ledes díszvilágítást szeretne. Arra megfelelne mert terhelés alatt nem túl jók a paraméterei. Mondjuk viharban a 12V-os 5W ízzó fehéren világított vele.
A nagyon mit értesz ? Tudnák venni egy 250 W-os 24 V-os roller motort. Az már nagynak számít és töltené a 12 V-os akkumlátort szerinted?
Épp erre utaltam a pontosság felvetésével!
Ténylegesen frekvencia összehasonlításra, vagy fázisszög komparátorra gondolsz? Talán az utóbbi lenne jobb az alacsony frekvencia miatt.
Hello!
Gyanúsan nagy a szélcsend. DC motor/generátorra vadászóknak találtam egy hazai forgalmazót: Link
Na most innen az utak valamennyire szétválnak.A nagyob, 5-10,Kwatton felül már mindkét megoldást együtt használják,jól összehangolva,ennél kissebb teljesitményü generátoroknak,már csak a frekvencia komparátor is elég.Ugyanis amikor a generátor nagyon közeli frekin rákapcsolodik a hálozatra,akkor az, mintegy szinkronfordulatra kényszeriti a generátort,ezután,már csak az áramfigyelő marad müködésben,aminek mint emlitettem,0 termelésen le kell kapcsolja a generátort a hálozatrol.A fázis szinkronfigyelő is megfelelne,de jóval komplikáltabb,és nehézkesebb a megépitése,és ráadásul egy nagyon gyors reagálású kontaktorra lenne szükség,esetleg ezt kiváltandó triakos kapcsoló esetén indokolt.
Elvben változatlanul bólogatni tudok. Viszont vegyük figyelembe, hogy Magyarországon a 0,4 kV-s kommunális hálózatra Háztartási jellegű kiserőmű (<50kW) generátorát, inverterét betáplálási, teljesítmény pufferelési céllal csatlakoztatni csak az Elosztói szabályzat 6/B. mellékletében leírtak szerint lehet (Tartalom/5. pont).
Ezt figyelembe véve kellene tovább gondolkodnunk! Csak az itt előírt feltételeknek megfelelő áramkört lehet majd esetleg (Áramszolgáltatói befogadás után) a gyakorlatban is alkalmazni. Ezeket persze nem elkedvetlenítésnek, sokkal inkább a saját ezirányú fanatizmusomra is tekintettel a konkrét cél pontosításához írom.
renato20, én most 1db-t rendelek, 1,2kW 3*55V AC
Utána, ha jó a termék lesz még rendelésem, abba be tudsz szállni, ha ez az árfekvés kW és feszültség jó neked. Van neki még 2,5kW-os is, 12V-24V-55V és 3*110V és 3*220V is Melyik kellene neked?
Üdvözletem Pudding1
Most jutottam odáig,hogy inverterre kell költenem.Az SB invertereknél tiszta milyen feszülségtartományban mit csinálnak és az Mppt vezérlés is,de a WB inverterek "turbina módban" valamiféle programozható karakterisztika szerint illeszkednek a generátorhoz.A kereskedőből nem tudtam érdemi információt kiszedni,nálad mindkét fajta működik,tudsz erről valami pontosabb adatokat? Előre is kössz.
Ha valaki olcsó generátorban gondolkodik,tudom ajánlani a méhtelepeken időnként található ac szervo motorokat.
Ez csak akkor olcsó ha kilósan veszed,egyébként marha drága.Igy sikerült hozzájutnom 2db 3,5 kW-os Allen-Bradleyhez.Ha boltban kéne megvenni akkor néhány havi bevételem bánná.Így kicsit kopottan,törött csatlakozóval,enkóder nélkül odaadták 3000ft-ért darabját.A kollégám próbából két kivezetéshez odadugta a nyelvét,és forgatott a tengelyen egy negyedet.Aztán ugrott egy jó nagyot...
Annak idején ha jól emlékszem az abwind-es srác (itt a fórumon Ződfülű néven fut) írta és mutatott képet a programozásról. A beállításhoz kell egy program meg egy kábel és egy grafikonon kijelölt pontok változtatásával lehet állítani hogy hány volton mekkora terhelést adjon rá. Próbáld utolérni a srácot, Ő biztos részletesebben tudja ismertetni. (Sajna én csak ennyit tudok.)
Felállítottad-e már a betonoszlopot? Ha igen, kérlek ird meg a módszert.
Elvileg a hétvégén, traktor, hévér, gödör, sok acélsodrony segítségével. Kíváncsi vagyok rá... Már a gödör mellett van az oszlop, gödör kiásva, remélem menni fog... Amint áll, leírom mit tettem, sőt fényképezem is.. Szóval a napokban jelentkezem az eredménnyel.
Remélem senkire sem döntöm rá...
Nem lesz ott gond, csak legyen elég hosszú a sodrony, hogy ha túlhúzzák, ne essen a húzókra. A bámészkodók pedig három oszlopnyi távolságból nézzék. Legalább két bilincset készítettél rá, amihez majd kapcsolsz minden kütyüt, ami fenn lesz?
Egy bilincs van, azon lesznek a pányvázókábelek. A tetejére egy "sapka" kerül, 10es vaslemezből hegesztve, teteje lezárva, arra ül rá a forgótengely, ami tömör mozdonytengelyből készült Azon lesz a csúszógyűrű, és a ford kerékagy, azon pedig a - mint a nagyoknál- "gondola". Eddig lassan haladtam, de most ha az oszlop állni fog, meglesz az ösztönzés... Szerintem nyáron már mennie kell...
Segítség lenne, ha több működő gépről jönne a fórumra adat arról, hogy egy adott időszak alatt (lehetőleg egy év) mennyi energiát tudott termelni, vagy szélsebesség valós mérésről hosszú távú (éves) adat.
Készíteni lehet belőle gazdasági számítást, és ez alapján megnézni, hogy milyen szélgépet, szélgépes rendszert érdemes megcsinálni, akár érdekességnek, akár megtérülési szempontból. Vannak nagyon szép hobbi gépek, amik csak egész kis teljesítmény leadására képesek, ezekbe kár beleölni drága anyagokat.Bővebben: Link A hasznosított áram érdekében készülő gépeknél a felhasználás miatt az egész rendszert kell vizsgálni. A megtérülés miatt itt két út adódik, nagy beruházás lehetőleg valami támogatással, a másik kis pénzből lehetőleg gyors megtérüléssel. Azt hiszem, ez utóbbi a népszerű gondolat itt a fórumon. Ha 2-4 év megtérülést a cél, hozzá természetesen sok munka és meglévő anyag, akkor eléggé lecsökken a mozgástér. Mivel a megtérülés a fő irány, akkor a gazdasági számítás alapján azonnal adódik egy ésszerű és szükséges gép nagyság. A megtérülés miatt kiesnek az akkumulátorok, áram átalakítók, marad egy célszerű, közvetlen felhasználás, pl. fűtés. Ehhez kell megkeresni a megfelelő szélkereket és generátort. Szerintem ilyen úton kell elkezdeni hobbi szinten a szél hasznosítását.
Sziasztok! Szerintetek a napelemhez való töltésszabályzó a szélkerékhez jó-e ? Köszi a választ.
Elég egyformák,igy gond nélkül használható mindkettöre,külömben mostmár vannak olyan töltésszabályozok,amik mindkét eszközt akár egyszerre is kiszolgálják.Csak a töltés feszültségre kell vigyázni,stimmeljen a szélgenerátoréval.
A napelem feszültsége alig változik,ezért egyszerűbb hozzá töltésvezérlőt illeszteni.
A szélkerék meg,hát...enyém 0-50V között ingadozik... Na ide kell egy jó töltésvezérlő,ezt az ingadozást "kiegyenesíteni".Enyémen nincs,az akksi többet bír mint a gép... Így elhagytam |
Bejelentkezés
Hirdetés |