Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   78 / 123
(#) havranarpi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

azért is erre gondoltam ,meret már megvan építve ez a fajta pásztor.
És rosszul értelmezted egy kicsit ,mert a Fet és a trafós részt levenném róla és a Fet helyére TIRISZTOR menne.
a tirisztor bírja a gyors kapcsolgatást?
(#) bumbusok válasza Gyozo92 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Na jó az az igazság hogy én még kicsit fiatal vagyok az elektronikában ,még csak most neszelgetem.. és azzal amit írtál egy kicsit szkeptikus is ... nem egészen értem hogy egy digitális kamera aksija ami kb 5Vos feszültséget ad min keresztül adhat egy nagyjából két centis kis fikányi villanó csőre annyi kakót? nem egy komoly villanó csőről beszélünk parányi kis mütyür biztos hogy olyan nagy feszültség kell neki? vagy esetleg félre értés történt? hátha van még rá esély hogy éljen a kicsike
(#) bumbusok válasza bumbusok hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Nem bírtam berakni képet eddig róla de most töltök azt is rakhattam volna az előző válaszba is... majd örülnek a moderátorok
Szóval a képen a digitálisból kiszerelt gyujtótrafó a kondenzátor és a villanócső látható egy cd-n hogy éreztessem a méreteket..
köszi a segítséget előre is!
üdv Bumbusok

Kép 004.jpg

(#) Gyozo92 válasza bumbusok hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Igen, 300 volt körüli fesszel tölti fel. A gyújtótrafó pedig 3-10 ezer voltot is adhat a gyújtásnak. Egyébként nem a cső mérete számít. Ugyan az a működése a hússzor akkorának is. Egyébként a kondenzátorból kapja hirtelen azt a nagy energiát, amit előtte az akkumulátora lassan szolgáltatott ki. Az az idő, amíg vársz a töltődésére (kis led villog a kamerán) Ezt a feszt egy kis rezonáns táp állítja elő benne. De éppen ezért nem bírja a folyamatos üzemet. Egyébként ott az az energia elég nagy. Ha nem hiszed el, markolj rá a kondira Nah jó mégse, mert nagyon fog fájni! Engem meg kitiltanak, hogy ilyen ötleteket adok!
Ha valóban igazi strobit akarsz, akkor azért kicsit nagyobb csőre lesz szükséged. De ezzel is el lehet szórakozni. Csak ne azt a kondit használd. A cső egyből meg fog sülni, és a kondi is felrobban. Használj 10µF-es motorindítót. Azt még szépen viszi ez a cső is. És fényerőd is lesz azért.
(#) Gyozo92 válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

A tirisztor az jó lesz. De mennyire is gyors az a kapcsolgatás? mert ha 25 Hz-nél nagyobb, akkor nem fogod látni. De optocsatolóra szerintem akkor is szükséged van, mert az elektronika alacsony feszről megy, és biztosan nem tolerálná a magasfeszt. Bár nem látom át pontosan a tervedet, mert még sose volt dolgom villanypásztorral. Az is lehet, hogy már van benne opto. Tudjafene
(#) havranarpi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Én így gondoltam el Gyozo92.

villanyp.gif

Ha csak egy pontot kötöd rá a tirisztort, akkor nem kerül potenciálkülönbségre, és nem fog áram áramolni. Ergo nem nyit a tirisztor. Ha a negtív pontját is bekötöd, akkor pedig magasfesz kerül az alacsony feszültségű részekre. Ezért kell az optocsatoló. Ráadásul nem vagyok benne biztos, de a tirisztor is magasfeszre nyit ki. De csak egy opto kéne.

bocs ,hogy rosszul rajzoltam .
De sikerült megérteni ,mint tömbvázlat?

Igen, de ha nem akarod kiütni az 555-öt, akkor opto. Keress egy megfelelő optocsatoló IC-t, amelyik számodra megfelelő. Pár forintos alkatrész. És semmi bonyolult kapcsolás nem kell hozzá.

nem nagyon értek ezek kiválasztásához.
tudnál valamit ajánlani?
(#) bumbusok válasza Gyozo92 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Tehát akkor ha jól értem a cikkek közt található stroboszkóp kapcsolással lehetne ezt a kis csövet is hajtani? és az a mini gyujtótrafó is jó lenne neki ?
a strobi linkje
(#) laszlo987 válasza bumbusok hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Jó hozzá.
(#) Jax válasza shakeit hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Szia
Bocsi, de nem tudok csak egy LED-eset..
Nekem is ez volt a bajom, szerettem volna több ledet használni, de nem jött össze :/
(#) boros92 hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Hello, nekem kellene egy kapcsolás, butitott stroboszkópra

Van egy Led-es kézi lámpa led-része (60 erős fényű ledből áll) és ebből szeretnék valamit összehozni.

Elképzelésem szerint egy mono jack-et kötök egy NPN Bázisára, collektorára 12V-ot és emiterére pedig a Led részt.

Mit kéne hozzátennem, esetleg ha valaki unatkozik csinálhatna nekem egy kapcsolási rajzot is, köszi szépen előre is.
(#) havranarpi válasza boros92 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Bővebben: Link
Ez olyasmi lehet amire gondoltál.
(#) boros92 válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Hát valami ilyesmire gondoltam, hozzászólás???

Ube jönne a Jackről!

Egyszerű praktikus.
Arra figyelj oda ,ahogy növeled a ledek számát úgy növeld a tranzisztor áramerősségét.
De ez nagyban megépíthető tirisztorral is.
Csak ott pl 220-at kapcsolgat és lehet, hogy látványosabb.
De az is megoldás ,hogy egy fényorgonát építesz egyszínű ledekből full érzékenyen.akkor szinte állandóan világít.
(#) boros92 válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

egy ilyen kézi lámpát fog hajtani:

http://www.tooltrolley.co.uk/-7068/concept-60-bulb-led-work-leisure...4.html

12V-ról tranzisztor segítségével, ha összejön

ezzel a stek lámpával szerintem menni fog.De ehhez nagyobb tranyót tegyél.
(#) shakeit hozzászólása Ápr 16, 2011 /

Sziasztok! Megcsináltam ezt a kapcsolást, és az lenne a kérdésem, hogy milyen vaku szükséges hozzá?
(#) Travolta válasza shakeit hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Tulajdonképpen bármilyen vakut rátehetsz, csak az energiatároló kondit kell kicserélni kisebb kapacitásúra!
(#) shakeit válasza Travolta hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Köszönöm a választ, és még azt kérdezném, hogy a rajzon levő 1u kondinak, hány voltosnak kellene lennie?
Illetve a vakunak kell külön tápellátás?
(#) Travolta válasza shakeit hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

16V-os jó lesz oda, és természetesen a vakunak is kell a külön táp.

Köszönöm a választ és a gyorsaságot!

Ne haragudj ismét egy kérdés a vakuval, hogy kell összekötni a vezérlést?
(#) gyuszuSS válasza shakeit hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Remélem figyelmesen elolvastad a cikket!
Hálózati táplálású vakut emleget!
Nem elemről működőt!
De még a hálózati vaku is csak 3-6 mp (sec) múlva képes elvillanni,ha nem alakítod át a töltőkörét,és a kondenzátorát.
Így is csak korlátozott ideig működik, mert az elko az melegszik és végül eldurran.

gyuszuSS
(#) Travolta válasza gyuszuSS hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Így van! Remélem ezekre odafigyeltél kedves Shakeit.
Viszont nem ártana tudni, hogy milyen vakut használsz. Egyébként semmi extra nincs az összekapcsolásában. A vaku szinkron csatlakozóját kell a kiegészítő elektronikára polaritás helyesen rákötni. De mindezek előtt amit GyuszuSS is és én is írtam átalakításokat el kell végezni!

Rendben, köszönöm a segítségeteket!
(#) bakaruha hozzászólása Máj 3, 2011 /

Üdv abban kérnem a segítségeteket hogy még annó megépítettem a bika strobit ami azóta is remekül működik a kérdésem az lenne hogyan tudnám átalakítani (DMX) vezérlésüre
Következő: »»   78 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem