Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú trafóból hegesztő

Témaindító: Geri86, idő: Jún 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 18
(#) velkey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Nekem a 2 trafós üresjáraton 6 Ampert vesz fel a hálózatról.
(#) laszlo29 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia! Félreértettél, két vasból csinálok egyet, tehát egy nagy trafóm lesz. Akkor ne osszam a tekercseket, hanem egyik oszlopon a primer, a másikon a szekunder és kész? Jó lenne választ kapnom, mert lassan tekercselnék. Üdv:Laci!
(#) bodgabo válasza velkey hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ebből mennyi lehet a hatásos (ami fűti a trafót) és mennyi a meddő? Gyanítom, hogy üresjáratban 0-hoz közeli a cos(fi).
(#) laszlo29 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia! Köszi az ötletet. ma megtekerem, hétvégén kipróbálom és leírom, hogy mi lett belőle! Amúgy már sok hozzászólással ezelőtt leírtam, hogy kell a kondi, és miért, én mindegyikbe tettem,amit készítettem, és ebbe is fogok tenni! Üdv:Laci!
(#) velkey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Nekem bent van a sönt és 25µF kondi van a trafókkal párhuzamosan.
(#) gabi20 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok nekem is porosodik itthon 2 mikrohullámú sütő trafó, megrópálnám őket hegesztésre használni. 2 kérdésem lenne nem veszélyes - e, illetve hogyan bír ki 2 - 2,5 mm2 drót ilyen nagy áramerősséget.
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Értem és köszi. Akkor megpróbálkozok vele.
(#) gabi20 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Elkezdtem leszedni a szekunder tekercset a trafóról erre belevágtam véletlenül a primer tekercsbe is szerintetek érdemes áttekertetni a primert?
(#) velkey válasza gabi20 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Mennyire vágtál bele? Mert én is belevágtam amikor csináltam a trafómat. Ha a vezeték nagy része megmaradt lakkozd be alaposan (legalább kétszer) nitrolakkal így nem lesz zárlat.Szekundernek nekem 2*2,5 merev villanydrót volt megblankolva és a két szál betekerve maszkolószalaggal, így a 2,5-ös pálcánál se melegedik annyira. Ha 1 db 2,5-ös vezetéket használsz azzal csak 1,6-os esetleg 2-es pálcával hegeszthetsz. És a primereket hűtsed ventilátorral mert szét tud égni.
(#) gabi20 válasza velkey hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia hát én annyira belevágtam hogy 3 helyen is elszakadt a drót. Ezt esetleg újra lehetne tekerni. De van még egy másik trafóm is, megpróbálok majd azzal kezdeni valamit, remélem nem fogok hibázni. Te 1 trafóval hegesztel? És kondenzátort kötöttél a primerre?
(#) CUNGI44 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Üdv
...olvasgatva itt a topicban , egy kérdés merült fel bennem,éspedig.Mi lenne ha megfordítanánk a trafó meghajtását úgy hogy az eredeti szekunder helyére mondjuk egy 8-10 menetes tekercs kerülne és azt hajtanánk meg pl. egy robogóból kijövő feszültséggel?Az talán olyan 10-12 voltot adhat le alapjáraton.
A kérdésem az lenne hogy megoldható, kivitelezhető-e egy ilyen "agregátor" s ha igen hány mm-es huzal kellene rá és milyen paraméterei lennének ennek a készüléknek?
Köszönettel. a laikus kérdező U J.H sámsonból
(#) velkey válasza CUNGI44 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Attól függ hogy a robogódból kijövő áram egyáltalán váltóáram -e és mekkora a frekije. Ha 50 Hz tájékán van vagy csinálsz egy egyszerű szaggatást akkor kivitelezhető, persze csak kisebb teljesítményre.
(#) CUNGI44 válasza velkey hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

köszönöm a válaszodat...így gondoltam én is.
Egyébként ha jól tudom váltóáram , csak egyenirányítva van diódával és úgy tölti az akksit de hogy mennyi a frekvenciája, fogalmam sincs ...talán a fordulatszám függvénye. Mégegyszer köszi, már szét is vágtam a trafót.
üdv U J.

Még azt szeretném megkérdezni hogy hány menetet sikerült feltekerned a trafóra?

Nekem ezzel a megoldással (2 db 2,5ös blankoltan összefogva) sikerült feltekernem 17 menetet egy-egy trafóra ezeknek a primerje párhuzamban volt a hálózaton a szekunderek pedig sorban. Így csak akkor jó ha ugyanolyan trafóid vannak különben az egyik kinyíródik.
CUNGI44:
Nincsmit, ha egyenirányítva van akkor egy sima 555 plusz 2 tranya és FETtel megvan a szaggatás.

Közben elkészült a trafó, 3 - as drótból úgy 40 menet ment a szekunderre, körülbelül 42V - ot mértem rajta üresjáratban. Hegeszteni még nem próbáltam vele, mert nincs itthon pálca, de az a 40V szerintem kevés lesz. Te mit gondolsz?

Egyáltalán nem lesz kevés
Én most 33 volttal szoktam hegeszteni szóval a 42 bőven elég lesz max 2-es pálcához.

Köszi még holnap építek hozzá valami egyszerű lágyindítót meg egy ventilátort is rászerelek aztaán kipróbálom üdv

Lágyindítónak jó egy fázisjavító kondi nem kell annak semmi különleges.
(#) marci9509 hozzászólása Aug 17, 2011 /

Sziasztok!
Levágtam egy mikrótrafónak a szekunderét és annak a helyére tekertem egy 4 mm2-es 5 m hosszú szigetelet kábelt. 18 menet fért rá, és csak 10v-ot ad le. Nagyon melegszik az egész. Valami megoldást tudtok javasolni a problémára? Van még egy trafóm, annak szintén le van szedve a szekundere. Mindkettő gyári primmerrel van. Hegeszteni szeretnék vele.
Köszönettel: marci9509
(#) szendi001 válasza marci9509 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

A mágneses söntöt benne hagytad?
(#) marci9509 válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

kivettem.
(#) szendi001 válasza marci9509 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Nos ezért melegszik. Csinálj 3 egyforma ilyen trafót, kössed sorba őket és és 2 és pálcával virgonckodhatsz. A söntöket tedd vissza.
(#) marci9509 válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Köszönöm megcsinálom.
(#) marci9509 hozzászólása Aug 17, 2011 /

De esetleg nem lenne kisebb munka áttekerni egy vékonyabb kábellel?Van még itthon egy trafó , összesen 3, de a 3.-on rajta van a szekunder is. Amúgy 2mm2-es kábel jó lenne? Mert 3, 3,5-öset nem tudtam szerezni...
(#) gabi20 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Sziasztok az hogy egy hegesztőpálca mondjuk 2,5 - ös az azt jelenti hogy annak a drótnak ami a pálcából kilóg annak 2,5 mm az átmérője?
(#) zolika60 válasza gabi20 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Igen.
(#) laszlokunstar válasza marci9509 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Nagyon vékonyka, szereti a füstöt.
10 mm2 (3,6 mm átmérő) kell a normális működéshez, 2 mm2 (1,6 mm átmérő)-ből 5 szál kellene. Próbálj meg venni megfelelő huzalt.
(#) marci9509 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Hát igen :S most a 2,5 mm2-es el is füstölt...
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Próbáljátok a flexibilis kábelt, papír szigeteléssel. Leet kapni d=6-os üvegszál szerű anyagot, fűtőbetétek végeire húzzák rá. Én ponthegesztőt csináltam 100mm2 es kompresszor kábelből. Hajlik mint a másfeles. Ha van idő összeszedni, akkor 3 4 trafóval érdemes próbálkozni, jellemzően működési idő növelésének céljából
Következő: »»   8 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem