Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   373 / 729
(#) zitzaki válasza andras99 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én személy szerint biztos nem venném meg mert szerintem szörnyű hangja lehet. ÉnEZT javasolnám alacsony árkategóriába.
(#) kiss.ferenc válasza zitzaki hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy egy ideje már megvan. Tényleg nem egy felsőkategóriás cucc, de azért jó dobozban, jó hangváltóval, hozzá illeszkedő magassal jót is lehet csinálni belőle.
(#) Piszkos hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősöm megkért, nézzek neki egy mély hangszórót kalaptartóba, ládát semmi képen nem akar berakni. A free air-es hangszórókról általában nincsenek nagy véleménnyel, de hát a komprumisszum.

Bővebben: Link

Ez egész tűrhetőnek néz ki, tud valaki prot/kontrát mellette?
(#) kiss.ferenc hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Senkinek, semmi véleménye?
(#) lamalas válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Nekem az a velemenyem, hogy meg kellene mérni es a meresek alapjan meghatarozni a hangszoro TS parametereit es azok alapjan tervezni hozza megfelelo dobozt.
(#) kiss.ferenc válasza lamalas hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Tudom, de nem tudom megmérni, nincs mérőműszerem és be kéne szerezzek egy jobb minőségű hangkártyát is! Csak az érdekelne, hogy az oldalarányok rendben vannak a kétutashoz, meg hogy elég-e neki egy ekkora ládikó, vagy nagyobbat igényel-e, mert a gyárban nagyobb dobozzal gyártják és árulják.
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Amit megadtál dobozt az kb 80 liter 40 Hz-es hangolással.
Egy 15"-os hangszóróhoz akár még jó is lehet.
Az oldalarányok neméppen jók 550 Hz-nél van egy durva rezonancia.1110 Hz szintén csak az enyhébb.
(#) kiss.ferenc válasza ptesza hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Értem. Mit változtassak, hogy ne legyen durva rezonancia. Mit tanácsolsz?
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
610x420x320 belső méret
82 liter ,100 as cső -de inkább 80-85 mm
Vatelinnel kibélelni ,de nem rászorítani a falra.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Értem. Köszönöm szépen! De a vatelin minek kell és miért nem a falra kell ragasztani? eddig mindenki azt tanácsolta, hogy ha hangcsillapitóként vatelint használok, akkor ragassza körbe az oldalakra. Még egy észrevétel: még soha nem láttam olyan gyári hangládát, amiben hangcsillapitó anyagot használnak, csak home-made cuccokban.
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Ez eléggé bonyolult , de a lényeg az , hogy a hatását nem a falra szorítva érni el ,hanem inkább a doboz közepe felé. Reflex dobozban kevesebb , de zártban sok csillapítás kell. Valószínűleg szubládába néztél mert azokban az átvitt sáv hullámhossza jóval magasabb , mint a doboz oldalainak. Pl egy szubláda 150 Hz-ig van használva , akkor 2300mm a hullámhossza. Ekkora doboz nemigen van, és ezért csillapítani sem nagyon van mit. De nem törvényszerű az ,hogy nincs benne ,mert jól lehet vele hangolgatni a dobozt.
(#) kiss.ferenc válasza ptesza hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Szubládákat és topokat is láttam belülről de nem volt benne vatelin, na de mindegy. Köszönöm a tanácsoka, majd jelentkezem ha kész van és kipróbáltam.
(#) CsemanAttila hozzászólása Máj 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Olvastam a topicot oda vissza, hátha találok valami irányt, ami alapján eltudok indulni. A sub egy Sal SA 3050-es. Igazából annyit olvasgattam itt, hogy a végére annyi ötletem sem volt amivel indultam Tudna valaki segíteni láda tervezésben, hogy érjen is valamit az egész. Erősítőm egy Hurricane 400-as.

Jelenleg unalomból és kíváncsiságból kapott egy zárt ládát, ami kb 52cm széles, 47 magas és 37 mély. Ebbe készítettem egy pont bele passzoló ládát, szóval láda a ládában (láda falvastagsága 3.6cm) Ahoz képest, hogy unalomból csináltam, elég szépen szól, nem torzít, nem kopog...

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) ptesza válasza CsemanAttila hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Mivel van már egy dobozod igy könnyen le lehet mérni a hangszóró T/S paramétereit. Itt találsz bővebb útmutatót. Az egyszerű mérőkábelt építsed meg. Ha vannak adatok akkor már tudunk hozzá csövet is méretezni.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Hát, a 422 adatlapján lévő ajánlás alapján építem a dobozt. Kb. 70 literes, 30Hz-re hangolt láda.
80mm-es csöves kb. 170mm-es csövet ír a BassBox, ez bőven elfér a ládában.
Akkor a 30Hz nem jó ötlet? Mekkora távolság maradjon a doboz hátlapja és a szubcső dobozban levő vége között?
(#) punkkazy hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Nos, készen van nagyjából a doboz. Mértem impedacia menetet az ARTA Limp-jével, erősítő nélkül, csak a hangkártyával.
Szerintem nem jó helyen van a csúcs, mert 30Hz-nél kellene lennie.
A BassBox helyesen számol? 72mm-es belső átmérőjű, 72l-es doboznak, 30Hz frekvenciára 125mm hosszú csövet írt. Most ez van a dobozban.

névtelen.GIF
    
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Valami nem jó azzal a Limp-el. Milyen beállításokkal ,és kábellel mérted?

A hangolási freki nem a csúcsa lenne ,hanem a két púp közötti völgy.
(#) punkkazy válasza ptesza hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Megvan a gond. A másik púpot nem látni, mivel 30Hz volt a minimum. Szóval olyan 19-20 Hz körül van a másik púp.
A két púpnak egyenlő magasnak kell lennie?
(#) rolitechno hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
Helósztok !

Terveztem egy hang"dobozt" ,vagyis csak alakulóban van. Konkrét számadatok még nincsenek, de az elképzelést lerajzoltam. Két 20cm es Visaton , az egyik szélessávú a másik mély-mélyközép. Egy hosszasan kikísérletezett hangváltó nameg persze egy textil magassugárzó lenne még benne. Szeretném ha elmondanátok a véleményeteket a rajzról, hogy miben kéne változtatni vagy mi az amitől biztosan lesz a hangjában valami hiba.
(#) ptesza válasza punkkazy hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Nem lényeges a magasságuk , hanem a két púp közötti völgy lesz a hangolási freki. A képen egy 45 Hz-es hangolású reflexdoboz teljes impedanciáját láthatod.

hangolas.gif
    
(#) Moderátor hozzászólása rolitechno hozzászólására (») Máj 8, 2011
 
Hihetetlen, hogy nem tudod értelmezni a téma címét!
Ez miért a kifejezetten hangfalas témakörbe tartozik szerinted, és nem egy hangsugárzó építősbe, mikor egyértelműen látható hogy ez nem hangfalas sugárzó, és le is írod?
(#) rolitechno válasza (») Máj 8, 2011 /
 
Bocsánat csak annyira meg lett kavarva mert ugye nem mind egy, hogy már azt sem tudtam hova írom. Meg amúgy is késő volt. De hidd el nem direkt "kötözködésből" tettem ! Majd megpróbálom máshol...
(#) rolitechno hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Helósztok !

Terveztem egy hang"dobozt" ,vagyis csak alakulóban van. Konkrét számadatok még nincsenek, de az elképzelést lerajzoltam. Két 20cm es Visaton , az egyik szélessávú a másik mély-mélyközép. Egy hosszasan kikísérletezett hangváltó nameg persze egy textil magassugárzó lenne még benne. Szeretném ha elmondanátok a véleményeteket a rajzról, hogy miben kéne változtatni vagy mi az amitől biztosan lesz a hangjában valami hiba.
(#) rolitechno hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Látom műszerek nélkül senki nem ért hozzá Sajnos ezzel én is így vagyok Megértem hisz nem lehet mindenki Stradivari...Na majd beszámolok azért az eredményről
(#) lapose válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Nem hiszem, hogy tervezted, csak hasraütés-szerű a rajz.
(#) rolitechno válasza lapose hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Igen ezt jól hiszed, mivel még a két mélysugárzó nincs itt addig nem is hallhatom a hangját. Így nem tudok kísérletezni a ládaméretekkel és az egyéb befolyásoló nyílásokkal, terelőkkel
(#) ptesza válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Ez egy nagy vicc. Vedd már észre ,hogy egy zárt dobozt rajzoltál...
(#) agressiv válasza rolitechno hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Ez tényleg egy vicc, a felső hangszórónál van reflex nyílás, az alsónál semmi. Jól látszik, hogy semmi logika nincs benne, csak összevissza húzogattál vonalakat. A hangfal tervezés nem azt jelenti, hogy berakod a hangszórót valamibe és fűrészelsz, inkább próbálkozz egy sima zárt, vagy legfeljebb reflex doboz "tervezésével" .
(#) rolitechno válasza agressiv hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Ez tényleg nem vicc Természetes ,hogy a felső résznél van nyílás mert ugye nem akarom hogy olyan hangja legyen a középnek mintha befognám az orromat. Ez egy úgynevezett félig tölcséres "hybrid" doboz lesz. Nem tudom mit néztél, de az alsó hangszórónál is van nyílás. Meg ha nem is lenne akkor sincs baj mert mély Nem egy egyszerű rajz, de viszont az ötletesek közé tartozik. Majd kísérletezgetek pár verzióval aztán a legjobbnak a párját építem. Ez így szokott lenni faluhelyen
(#) rolitechno válasza ptesza hozzászólására (») Máj 8, 2011 1 /
 
Hihetetlen ,hogy zárt Minden elfogultságodat félretéve...A zárt mélysugárzónak tiszta hangja van , viszont unalmas. Ezért minimálisan megnyitottam azt és elvezettem egy kb 1m es részen ami akusztikai teljesítménnyel bír bármilyen eszetlen hangfalban is ! Ért itt valaki a hangfaltervezéshez ? Inkább ezt kérdezem, de komolyan nem pedig "vicc" ből A LowtherAcoustic nál biztosan értenek hozzá. Persze ott is zárt dobozok vannak
Következő: »»   373 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem