Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy 'kifordított' monostabil kört 555 IC-vel. Azt tudom, hogy alap esetben az 555 IC monostabil üzemmódban egy L szintre adja ki a beállított H szintet. Én ezt úgy szeretném megfordítani, hogy pillanatnyi H szint esetén adja ki a H szintet. Ezt, hogyan lehet megvalósítani?
Sziasztok !
MAN74A 304D kijelző mivel helyettesíthető? Nincs az üzletben , ahova megyek! Esetleg valaki tud valami érdekes kijelzős kapcsolást?
Egy kis kapcsoló áramkörre van szükségem, ami úgy működik mint egy relé. Ha megkapná a +12V-ot, akkor egy helyen zárná az áramkört. És ha nincs feszültség alatt, akkor újra nyissa az áramkört. Valami egyszerű tranzisztoros kapcsolás lesz ez?
De igen, csak azok nem hétszegmensesek (ledes)...
De nem szeretlek mikor PIC-es cuccokat adsz !
Ja, és a fent berakott alkatrész mivel helyettesíthető?
Nem a PIC volt a lényeg, hanem a kijelző. Nem azt kérdezted?
Köszi ! Már sokat megépítettem, a sziklakert tele van, meg a sima kert is.. Tudod, ahol megkergetsz majd ! Elvégre, megígérted.
Kergessenek inkább ott a lányok. Szerintem ezzel köbmester is egyetért.
Sziasztok!
Azért írok ide, mert nem találtam megfelelő témát, de újat nyitni egyelőre nem mertem. Szeretnék építeni egy nagyon egyszerű kapcsolást, ami egy motorkerékpáron visszajelezné az irányjelzőt hanggal. Olyasmit képzelek el, mint amilyet egy tolatóradar szokott kiadni. Régebbi mocimon volt is ilyen visszajelző beépítve. A relé maga már a szaggatást megoldja (nekem tökéletes, ha akkor sípol, amikor a lámpák égnek, és amikor nem, akkor csöndben van). A lényeg, hogy minél egyszerűbb módon kéne valami, ami a hangjelzést megoldja, és 12V-ról elhajtható. Az eszközöknek ki kéne bírni széles hőmérsékletskálát, de persze a vízhatás elől el tudom szigetelni. A frekvencia beállítása nyilván megoldásfüggő, de valami 800 Hz körüli hangot képzelek el. Javaslatotokat előre is köszönöm, és ha valaki tud egy célirányos topicot, azt se tartsa magában. Jack
Azok ne. Akkor csak félreértés lesz itthon, mert már megint csajozok.. :pirul:
De Köbüki Köb Zoli megígérte, hogy meg fog kergetni. Na, de majd a találkozón. Ha eljutok augusztusban..
Valóban nem volt jó. Mondjuk nem nagyon értem miért, de lényegtelen. Megoldottam egy kerékpárvillogóval (na jó, egy teszkós mikulássapka villogójával, ezzel gyorsabban és szebben csipog). Egy leddel van párhuzamosan a zümmer. Mivel futófényt berheltem szét, a lehetőségek száma zavarba ejtő: szikronban, egymást váltva, illetve 5 fokozatban változtatható késéssel csippanjon a villanáshoz képest...
Sziasztok! Talán egy éve is volt annak, hogy valaki (Topi?) kérdezte, hogy milyen anyagból készül az IC lába. Ha azóta megfejtettük, akkor elnézést, ha nem, akkor megleltem a választ: Kovarlemezből
Szia!
És az mi az a kovar? Valami bronzféleség?
Köszönöm!
Nem voltam alapos a keresésben. De mi van a rézszínű belsejű alkatrészlábakkal?
Azt nem tudom, hogy milyen anyagból készül az IC lába, de a kovar ötvözetet direkt az elektron csövek, izzók lábaihoz találták ki, mert kb. ugyanakkora a hőtágulási együtthatója mint az üvegnek. Hogy IC esetében ennek mi értelme. . .
Igen, éppen az IC-lábaknál figyeltem meg, hogy rézszínű a törési felület, ez biztosan nem ez a spéci nikkelötvözet lesz.
Megadom akkor a forrást: a cikk a rádiótechnika 95/11-ben jelent meg.
Emiatt írtam akkoriban, hogy szerintem rézből van, de akkoriban elvetettük. Azóta arra jutottam, hogy többféle is létezhet. Van ugyanis aminek a lába mágnesezhető és van olyan is amelyiknek nem.
A T. cikkíró bizonyosan járt a gyártónál, és látta, hogy miből sajtolják az IC lábait. Nincs kizárva, hogy ebből az anyagból készítik, de mivel az IC háza nem szokott üvegből lenni, nomeg magas vákum sincs benne, nem sok értelmét látom ezen anyag használatának. Az IC -k tokozására használt műanyag hőtágulási együtthatóját sem ismerem, de szinte biztos hogy a kiterjesztett hőmérsékleti tartományú IC -k nél odafigyeltek erre is. A katalógusok információkét sem közölnek ilyen gyártástechnológiai adatokat.
Ez az ötvözet -szerintem- a magas ötvözőtartalma miatt nem mágneses. Gondolom ezt abból hogy az evőeszközöknél alkalmazott KO33-as (CrNi18-10) sem mágnesezhető már.
üdv mindenkinek van egy kis IBM monitorom 10" os bekötés közben sikerült kiütnöm egy ic-t melynek típusa SQR p602c az a gond hogy nem találtam idáig és nem is tudom hogy mivel tudnám helyettesíteni
Réz-cink ötvözetet emlegetnek több helyen, tehát bronzféleségről lehet szó a nem mágnesezhetők egy részénél. Az fontos, hogy forrasztható és mechanikailag is strapabíró legyen.
Sziasztok!
Egy leválasztótrafónál 1 szekundertekercs esetén azt írja, hogy maximális leadott áram 2,5A viszont szimmetrikus szekunder kimenet esetén 1,25A. Kérdésem az lenne, hogy ha szimmetrikus trafót használok és csak az egyik szekundertekercset használom a másikat nem, akkor azzal 2.5A le tudok választani?
Én azt hittem azért fele annyi, mert a primertől függ és összesen 2,5 tud leadni a trafó, de ezt megfelezi a 2 szekunder, ha mindkettőt használom. Igazából csak azt szerettem volna, hogy tudjak szimmetrikusan is előállítani feszültséget ha kell, de ha nem akkor ki tudjam használni azt a 2.5A-t.
Hello!
Elvileg lehet így méretezni egy trafót, csak a a drót átmérőt kell helyesen megválasztani. De általában ennyi drót már nem fér el a tekercs ablakában. De régen több ablakmérettel gyártották a trafókat. De esetedben akár párhuzamosan is kötheted ekkor a két szekundert, és akkor már terhelhető lesz a 2,5A árammal. De mérd meg ha tudod a szekunder vezeték átmérőjét. Ha nagyobb mint 1mm, akkor egy tekercs is terhelhető a 2,5A árammal. (Persze a kettő együtt már nem) üdv! proli007
Hello!
Úgy, hogy a kimeneten és a bemeneten invertálsz. Egy inverterrel, vagy egy-egy tranyóval. Vagy nem 555-öt, hanem CD4538-at használsz monostabilnak. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm a tippet, én is piezóra gondoltam igazából, csak nem tudom, hogy honnan deríthető ki, hogy milyen frekvenciával szól alapból. Nyitott vagyok én igazából bármire, ami nem sérti a fület... Tudsz valami infót esetleg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |