Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   40 / 93
(#) helektro válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ha építetek: a konthába a 7107 570Ft+sarc.
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Hú, de "korán" posztolok.
Hát egy lépéssel közelebb kerültem a labortáphoz.
Mind a kettő elsőre indult. Ref-ek beállítva.Egyenlőre csak 20V-os mérésre kalibráltam mind a kettőt.Elégé pontosak.
Csengő trafóról járattam meg mind a kettőt.Szabadon hagyott bemenettel 000-át jelezz.Csak a - villan fel néha.
Ami viszont furcsa ,hogy 10V alatti mérésnél stabil,de 12 és 15 V között már az utolsó két helyi érték nekem is el kezd ugrálni.Pontosabban egy pár másodpercig stabil majd szépen rázendít.
(#) Koree válasza helektro hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Hétfőn voltam ott.Nincs egy darab se.
(#) janikukac válasza Koree hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Ez milyen nyáklemez. Nem rossz. Én is felraktam Ki Mit-be az enyémet, csak nekem még nincs IC-m bele.Hétvégén kapom meg.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Ezek szerint nem 7107 van benne hanem uC?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Nem, csak tesóm hozza , és ő Szegeden lakik. Aztán ha működnek akkor dobozolom be.

Milyen lemez ez amit Koree használ? Mitől fehér?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Mert, nem üvegszálas, hanem cellulóz alapanyagú. Egy kicsit érzékenyebb a rézfólia a túlmelegítésre.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Aha, és ez drágább? Hol lehet venni?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Bővebben: Link De most már ne offoljunk tovább. Ha van kérdés, menjünk át a nyákkészítés topicba.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Okés, bocsika !
(#) bence192 hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok nekem is készül 4db egy labortáphoz ebből a Alkotó féle nyákrajzzal, annyi lenne ehhez tartozó kérdésem, hogy két mérőt /1áram és 1 fesz/ tápláhatok-e ugyanarról a trafóról?
(#) bence192 hozzászólása Máj 4, 2011 /

Bocsánat annyit még kifelejtettem hogy ugyanarról a puskás féle dupla szekunderű trafóról menne...

két csatornás a tápom két független csatorna, külön külön trafókkal és egy harmadik a puskás a műszereké...
(#) Alkotó válasza bence192 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Minden "közösködés" korlátozásokat jelent a felhasználhatóság szempontjából. Elvileg az a jó, ha minden külön van, mert akkor tetszőlegesen lehet a bemeneteket kötözgetni.
(#) bence192 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Értem,
A kigondolt kapcsolástechnikámról annyit szeretnék még szólni, hogy áramot negatív tápágban mérném, a feszültséget pedig a áram sönt után.
Így elvileg nem okozok problémát ha egy tápról üzemelnek a műszerek.
Erősítsetek meg vagy cáfoljatok rám ha hülyeséget írtam.

És köszönet Alkotónak a konstrukcióért.

Rajzold le hogyan akarod a műszereket bekötni.
Szerintem egyszerűbb a külön tekercset biztosítani minden műszernek, mint más módon megpróbálni a közösítgetést. Ez valahol mindig kompromisszumot jelent, ha meg már úgyis tekercseljük a trafót, akkor mindegy hány tekercset teszünk rá, főleg ilyen kis feszültségből.
(#) bence192 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Így nézne ki.
Táp külön külön oldalai a tápnak egy szekunderen,
mérő áramkör pedig így gondoltam ki.

Szerintem így nem okozok gondot

Én azért gyanakodnék a helyedben.
Az árammérő így negatívban mér, ami nem gond ha kikötöd az előjelet.
A trafóról váltakozó feszültség jön a műszerbe, így nincs értelme a + és - jelzéseknek. A tekercs egyik pontja így összeköthető valóban, de a másik már nem olyan egyértelmű. Ugyan a soros dióda elválasztja majd a két műszert, de egy diódát nem neveznék galvanikus elválasztásnak. Nem próbáltam ki, de a műszer érzékeny holmi, aminél zűrzavart okozhatnak szivárgások.
Újra mondom, ez az irány nagyon ingoványos, egyszerűen nincs értelme ezt erőltetni. Sokkal kézenfekvőbb hozzá való trafót venni/csinálni/csináltatni.
(#) bence192 hozzászólása Máj 6, 2011 /

Rendben, megfogadom a tanácsot és beépítek 2 ilyen puskás trafót vagy keresek valamilyen kis teljesítményű de 4 szekunderes toroidot...... most már átérzem a problémát ezért is írtam és köszönöm a segítséget!
(#) Sebi válasza bence192 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Amellett, hogy egyetértek Alkotó aggodalmaival - az IC érzékenységével kapcsolatban - már régebben is leírtam: nem feltétlenül kell a sok szekunderes trafó, én sem használtam sosem, ha tápegységbe építettem.
Egy labortápban ott a fesz, azt lehet használni. Ahogy az adatlapban is említve van, közösíthető az IC INLO (mérőbemenet negatív) a tápjának GND-jével, ha negatív tápfeszt is adunk neki.
Az elrendezésed megegyezik az enyémmel, működik a fent leírt táplálás esetén (+ - 5V).
Kell egy 7805 a nagy pufferről - aminek a GND-je a sönt "utáni" - tehát a műszerek közös pontjára csatlakozik és ehhez a ponthoz képest kell egy mínusz 5V-ot előállítani, ami a trafó ugyanazon szekunderéről is megoldható.
Így elkerülhetőek a fellépő zavarok is - amelyek külön 50Hz-es trafók használatával gyakran fellépnek a trafó konstrukciójától függően.

icl.GIF

(#) janikukac hozzászólása Máj 6, 2011 /

Sziasztok ! Működik az Alkotós voltméter, ám nem jó számokat ad ki. Gondolom az 1k-s trimmer kell kalibrálni, de nekem van, hogy 1-et mutat, van, hogy 9000 valamennyit, vagy 3000 valamennyit. Hogyan állítsam pontosra??? 4.5 V-os elemet kötöttem mérésnek rá.
(#) poros válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Ha Alkotó panelját és kapcsolását építteted meg a sokmenetes 1K trimerrel beállítható a pontos feszültség. Egyszeri beállítás után már mindig jó értéket mér. Ha nincs más probléma vele. Az általam után építettek eddig elsőre jók voltak a kalibrálás után.
(#) proli007 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Hello!
Annyit azért hadd tegyek hozzá, hogy ha közösíted a COMMON lábat a GND-vel, akkor megszűnik az IC belső referenciája, és a +5V/GND lesz a mérés referencia feszültsége.
Vagy is ilyenkor külső referencia stabilizátort illik alkalmazni..
üdv! proli007
(#) janikukac válasza poros hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

És , ha nem pontosan van nálad kalibrálva, akkor nálad is buta dolgokat mutat a kijelző. tehát nem számokat?
(#) poros válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Csak számokat mutat. Tisztitsd le a nyákot alapossan, én egy puha réz kefét használok eddig bevált
(#) janikukac válasza poros hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

A másikat is élesztettem. Azon beállítottam a valós feszültséget, ám vannak szegmensek amelyek nem működnek sosem. Ám vannak olyanok, amelyek csak ritkán nem. Ja és a pont sosem világít.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Ha van multimétered, akkor mérj referencia feszt a trimmeren, úgy, hogy a bemenetet rövidre zárod (nincs rajta elem). Állítsd be a potival a 100mV-ot.
Ezután mérd meg a telep feszültségét és utána kapcsold a műszer bemenetére. Mérj az IC 31-es lábán feszt. A századrészét méred a telep fesz.-nek?
(RX1=100 ohm bent van?)
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Köszi az ötletet, holnap megcsinálom, de most már kifáradtam a tréning után, meg hogy sokat küszködtem. Holnap suli után megcsinálom! Igen, az Umax alapján raktam be az ellenállásokat! (mi még szombaton is sulizunk. :/) ( ja, és köszi, a tudod mit! )
(#) Alkotó válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

A pont az nem automatikusan világít, hanem azt külön "át kell kötni". Ott van hozzá a feszültség, és az adott méréshatárhoz tartozó pontot kell egy átkötéssel "aktiválni".
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

Igen, ez főleg a LED-es verziónál lényeges, az LCD nem "rángatja" a +5V-ot.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

Hogy kell referencia feszt mérnem? Leírnád, akkor, hogy hogyan mérjem pontosan?
Következő: »»   40 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem