Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   156 / 579
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia! A nagyobbik tekercs egyik fele az antenna csatlakozó bakelit lapon lévő 47 pF és tekercshez megy a kisebbiké pedig a forgókondenzátor skálához közelebbi állórész kivezetéshez. Mindkét tekercs másik fele pedig a sasszéhoz(testre). A képen megjelöltem(nyilaztam) a tekercseket. A natúr barna bakelit sokkal jobban mutat és ilyen kivitelben is került forgalomba.
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Kicsit bővebben.Vigyázz, mert a 230V rajta lehet a sasszin! Skálahúrt tudok adni.

189.djvu

(#) hatvanasjocó válasza gkari hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Ezt hol találtad?( a mellékelt file-t)
(#) gkari válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

RT1960/6-letölthető:innen, valamint RT1971/1!
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Hálásan köszönöm! Sierült a forrasztás egy kis küzdelem árán.
gkari:Köszönöm a dokumentumot és az intést is! Nem vagyok én olyan bátor,hogy hálózat alatt szereljem! Inkább bedugom,ha rossz kihúzom,igazítok,majd újra be.Lassabb a folyamat de így tuti nem rúg meg a lovacska a konnektorban :bohoc: [OFF]Jó,jó ott a kondi,meg aztán a kábel szigetelése is lehet szakadt...
(#) remington válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szép készükék, nekem is van egy. Kíváncsi leszek hogy sikerül a felújítás!
(#) MaTe193 válasza remington hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Én is remélem,sikerrel járok!
Ha már itt tartunk:Mit jelent a hátulján a 'Távol' illetve 'Közel' felirat?
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

"Távol"-ba dugva az antennát a készülék érzékenyebb.
(#) teknikus hozzászólása Máj 9, 2011 /

Kedves fórumozók!

Ötleteket szeretnék kérni a következő problémával kapcsolatban, hogy mi lehet a hiba: modulátorkör hangolása KH-on. A skála elején jól beállítható a ferritantennán lévő tekerccsel, van maximum, kb 700kHz-ig jó az érzékenység, majd hirtelen leromlik, a párhuzamos trimmerrel nem lehet szabályozni semmit, ezt próbáltam már cserélni két félével (6-12pF és 20-60pF), semmi változás nem volt észlelhető! Ha a kivezetéshez hozzá érek a vétel jó lesz, de pl. elég az is ha egy 20cm-es vezetéket rákötök a kivezetésre. A többi hullámsávon kellő érzékenységgel üzemel.
A rádió egy VT R946FI.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Erre mondjuk, hogy nincs meg az eggyütfutás, vagyis az oszc.-mod rossz helyen van hangolva. Ujra kell a Kh-sávot hangolni a következőképpen: először hidegen, még bekapcsolás elött állitsd be a skálamutatót úgy, hogy az üveg két végén jelölt pontok között legyen a két végállása. Ezután az oszcillátor vasmaggal, majd a trimmerrel állitsd be a sáv két végén a megfelelő, az üvegre írt frekvenciákat, alul az 550 Khz-nél, felül meg 1200 Khz nél, vagy ahol számmal, fel van jelölve az üvegre. Ha ez nem megy, vagy nem áll be a helyére, akkor az oszc. hangoló tekercsével sorba kötött 415 pf-es kondit kell ellenőrizni, vagy annak cseréjével vagy az értékének kismértékű változtatásával kell az oszcit a helyére állítani. Ha ez megvan, akkor lehet a modulátor kört (ferritantenna, trimmer), hangolni. Általában elsőre nem szokott beállni, úgy hogy a hangolásokat alul-felül többször meg kell ismételni, mire minden a helyén lesz. Üdv:

Bocs, de azt kifelejtettem, hogy ehhez persze szignál-generátor kell(ene), nincs akkor kicsit komplikáltabban, de megolható a dolog, alul adott a Kossuth 540Khz, felül meg keresni kell egy helyben fogható ismert frekvenciájú erősebb adót, és azt kell a skálaüveg feirataihoz viszonyítva a helyére hangolni.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Tökéletes együttfutás nem pontosan a skála elején(tekercs) és végén( trimmer C) állítandó maximumra. Rádiókészülékenként a gyárak meg szokták(?) adni a skála eleji és végi együttfutási pontokat ami általában beljebb van a sávszélektől cca. 1/5-1/6 frekvenciával. A többi leírtakkal egyetértek. Néha a skálaüvegen is jelölik az együttfutási pontokat.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Egyetértünk. A középhullám 525-1605 Khz ig tart, és én az 550-et meg az 1200-at javasoltam hangolási pontoknak, ami nagyjából megfelel annak amit írtál. Üdv.
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Köszönöm szépen a válaszokat, a hétvégén letesztelem szignálgenerátorral, majd megírom mire jutottam. Még egy dolgot szeretnék kérdezni KF trafóknál van valami egyezmény, miszerint melyik a szekunder tekercse és melyik a primeré, ezt úgy értem, hogy általában van alul a serlegen és felül (konkrétan egy Orion 330-as lenne az alany jelenleg, de más rádiónál is érdekelne ez a dolog)!
(#) gkari válasza teknikus hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A KF "trafó" szinte soha sem egymásra tekercselt tekercsekből áll-a két tekercs az két hangolt kör, ami így egyúttal egyenáramú leválasztást is ad, de főleg egy meghatározott sávszélességű szűrőkört alkot-ez a lényege.Ajánlom:Magyari Béla:Rádiótechnikai zsebkönyv több kiadását-letölthető:innen("Elektronika" mappából)
(#) teknikus válasza gkari hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Akkor módosítom a kérdésemet, tehát azt szeretném megtudni, hogy a KF sávszűrők hangolt rezgőköreiből a serlegen a felső kivágás az a szekunder vagy a primer hangolt kör állítási pontja e? Megnéztem a szakirodalmat, köszönöm! (Válasz a konkrét kérdésemre ott sem található, de nagyon sok fontos infó van ezt leszámítva!)

A KF-ek általában 2 egyforma rezgőkörből állnak, úgy hogy mindegy melyiket kötöd be primérnek. Sőt a menetirányra sem érzékenyek alapesetben. A már egyszer gyárilag beszerelteket azonban nem nagyon lehet megfordítani, mert a szükségszerüen rövid kivezetések miatt úgy sem ér át a vezeték a másik irányú bekötéshez. Kivétel akkor van, ha illesztési megoldások miatt valamelyik tekercs csapolt, mert akkor az csak az adott helyen használlható. Ilyen szokott lenni a 2.-ik KF szekundere a demodulátor dióda kisebb belső ellenállása miatt. Üdv:
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszönöm, akkor már ezt is tudom! Valójában nem kötöttem le sehonnan, maradt a gyári bekötés (vagyis remélem, mert valaki előttem nagyon belepiszkált, kicsit át volt építve, de a KF-ekhez nem nyúltam, szerintem jó helyen vannak). Csak az még a kérdésem, hogy a szekunder vagy a primer kör állítószerve (vasmag) az melyik-melyik (alsó, felső közül)? Üdv!
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Ha jól emlékszem, akkor a "nagy" Orion KF-ben az alsó (panelhoz közelebb levő) a szekunder.Üdv:
(#) oregtamas0202 hozzászólása Máj 11, 2011 /

Üdv !
Segítséget kérnék .
Egy Pajti UR-103 -s gépet szeretnék rendbe tenni.
Ha van valakinek , kérnék képet a fűtőköri ellenállásról és a szerelési oldalról is.
Előnyben ha valakinek eredeti állapotú van.
Köszönettel :Öreg T.
(#) oregtamas0202 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Üdv !
Elnézést , közben találtam képet , így egy megerősítést kérek és a szerelési oldalról egy képet.
Tisztelettel:Öreg T
(#) gkari válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Csak annyit tudok megerősíteni, hogy az biztosan a képen látható balról első cső melletti ellenállás 20W-os, emberes méretű kerámia csévetesten.
(#) oregtamas0202 válasza gkari hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Üdv !
Nagyon köszönöm , már csak szereznem kell .
Öreg T.
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 11, 2011 /

Üdvözletem!
A Badacsonnyal való játszadozáskor megtorpantott az a tény miszerint nincs benne elektroncső.Akad valakinek EZ80,illetve EBF80 elfekvőben és baráti áron megválna tőle?
Köszönettel:Máté.
(#) Müszi hozzászólása Máj 12, 2011 /

Sziasztok!

Nem is tudom mennyire régiség, de megosztom veletek! Kaptam (cseréltem) egy kedves fórumozó kollégától egy Hitachi CKP-110 tipusu japán TV-t. Ez egy rádió+magnó+Szines TV egyben. Sajnos a képcső szvócsonkja letört, és az üzemmód váltó kapcsolóérintkezői szétdarálódva. A Vaterát böngészgetve találtam egy méretileg, és lábilag passzoló, de más fajta csövet bele. A szinvégfok panel alapján megkerestem a régi cső lábait, ami alapján beazonositottam az újét. Az Új cső lábkiosztása nem egyezett a régivel, ezért réz szegecsből, vezetékdarabokból, és zsugorcsőből készitettem neki egy "foglalatot". A képméret, az eltérytés, a fókusz, és a konvergencia beállitása után máris megjelent a gyönyörü kép. A konvergencia nem volt egyszerű, bár tesztjelként piszok jól jött a videomagnó csikos tesztjele, és azzal egy óra alatt sikerült is belőni.

Mivel a TV-hez nem volt rajzom, és a hangkimenetet nem tudtam kivezetni a főpanelből, igy a KF kimenetre rádobtam egy kétnormás Videoton hangmodult.

Az össz beruházás csővel, és hangmodullal együtt kb. 4500Ft volt (szerintem megérte, mert a cső az vadi uj!!).

Na ennyi rizsa után következzenek a képek!

Müszi
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Még egy két kép + Youtube video

Valóságban sokkal szebb a képe, csak a kamera nem adja vissza

YouTube Video

DSCF4038.JPG

(#) gkari válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Hát ilyet eredetit aligha találsz, ha nem ragaszkodsz a látvány szerinti eredetiséghez,akkor néhány egyéb ellenállattal is megoldható-az ellenállása:1315ohm, mivel 110V ma már nincs, a leágazás(bilincs) úgy sem kell.
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Lehet, hogy azt is tudok neked adni, csak kb. 200csövet át kell néznem hozzá, talán hétfőn már kiderül-mondá az Úr: "Ember küzdj, és bízva bízzál!"
Üdv!
(#) oregtamas0202 válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Üdv !
Hasonló van , némi jóindúlattal , sőt minősségileg jobb is Janó bácsi kedvességéből .
Öreg T
(#) MaTe193 válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Remek! Csak egészen nyugodtan,nekem ráér.
Köszönettel:Máté.
Következő: »»   156 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem