Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1324 / 4000
(#) storm válasza Vacok hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Attól függ. Ha mind a 2-re van lehetőség akkor inkább az utóbbi, mert ha nulla átmenetnél vesz fel az erősítő nagy áramot, azért 5 kondi csak több áramot ad le mint 1.
(#) radocroli hozzászólása Máj 9, 2011 /

Hali
Hogy tudom megállapítani 1 ellenállásról hogy mekkora teljesítménye? a színkódba ez nincs benne..akkor hogy?
(#) pucuka válasza radocroli hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

A méretéből. Katalógusban megnézed a fajtáját, (az az alap színéből derül ki, szénréteg, fémréteg) és a mérete szerint van a terhelhetősége. 1 W felett már többnyire ráírják.
(#) radocroli hozzászólása Máj 10, 2011 /

Értem. 25V os 10000µF os kondi töltéséhez és kisütéséhez kellene...formázás
Hogyan méretezzem? Hány wattosra van szükség hogy ne menjen tönkre?
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!
Használj egy pár wattos izzólámpát áramkorlátozásnak. Azzal nem lesz gondod.
(#) radocroli hozzászólása Máj 10, 2011 /

Az ellenállásal sorosan? Töltéskör és kisütéskor is?
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Csak önmagában az izzólámpát, hisz az is egy ellenállás, és töltéskor is meg kisütéskor is.
(#) jdani hozzászólása Máj 10, 2011 /

Helló. A problémám az hogy; Van egy PIC-s mérő. Táplálása 12V. A mérőbe tekercs, stabilizátor, kondenzátorok vannak a stabilizálásra. Viszont ha fogok egy autódudát, és rákötöm az akksira, vagy egy kis 5Vos motort, induláskor, vagy terhelt induláskor a PICmérő megbolondul, az LCd minden hülyeséget ír, vagy akár ki is kapcsol az egész. Mit tehetek ennek ellenében? Milyen szűrést alkalmazzak még?
(#) bladika válasza jdani hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Esetleg kapcsolásod van róla? Hogy lássuk nincs e benne valami hiba a tápoldalon. Esetleg nem halott az az akkumulátor?
(#) jdani válasza bladika hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Kapcsolásom nincs. Bemenet egy dióda, tekercs, 1000uF, 7805, 1nF 10nF 100nF, 10uF. Ez a táp. Itthon labortápról üzemeltetem. Rajta a 12V, szépen megy. Ha rákötöm a motort, megzavarja a tápot, és a PIC nem ad jelet a kijelzőnek. Ha kikapcsolom a tápom, majd újra be, a PIc újra működik. Mintha a zárlattól kikapcsolna a PIC, és újra már csak úgy tudom bekapcsolni, ha leveszem a tápot, majd rákapcsolom újra.
(#) bladika válasza jdani hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Nem megy áramkorlátba az a táp amikor rákötöd a motort? Induló árama több amper is lehet egy motornak. Hány ohm a motor tekercs? Hány amperes a táp? Esetleg, van 100nF a pic táp lábain közvetlen?
(#) marky hozzászólása Máj 10, 2011 /

Hello!

Lenne egy olyan problémám, hogy egy Pc kormány pedál csatlakozója elromlott. A kormányt tudom csatlakoztatni az USB-s, viszont a pedál egy RS232-vel volt csatlakoztatva, és mivel azt levágtam, nem tudom hogy volt összekötve. A pedálból jön egy zöld, egy fehér, egy fekete, és egy piros kábel, a kormányból viszont van egy sárga is. Logitech típusú. Esetleg nem tud valaki valamilyen ötletet adni?
Köszi
(#) jdani válasza bladika hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A táp 10A bír, tehát azzal nincs gond. Közvetlen nem volt 100nF, most tettem oda, és mintha jobb lenne. Délután kipróbálom élesbe is. Kösz a tippet
(#) bankimajki válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A vonal hosszúságra gondolt szerintem. Mennyi tinta fogyott ki a tollból, amíg megrajzolta, ha egyenletesen húzta a tollat és az nem pacázik.
(#) phowwad hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy kapcsoló üzemű tápot építenék, és miután a ~230V egyen irányítva van, meg van szűrve, majd egy FET-el szaggatva, és az letranszformálva, egyenirányítva majd megint szűrve, a második egyenirányítás 0V-át össze köthetem-e, a hálózati egyenirányítás 0V-ával? (sajnos szükségem lenne a közös 0-ra
Válaszotokat előre is köszönöm.

Phow
(#) kadarist válasza phowwad hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!
Az áramütés veszélye miatt nem szabad összekötni a primer oldalt a szekunderrel!
(#) phowwad válasza kadarist hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Akkor viszont azt mondd meg nekem, hogy a műveleti erősítő bemeneti potenciálja lehet-e független maga az műv.er. IC tápfeszültségétől?
(#) proli007 válasza phowwad hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Hello!
Egy műveleti erősítő, nem trafó, vagy optocsatoló, így egy rövid NEM-el lehet válaszolni. Főleg ha nem is lehet tudni mire gondolsz..
üdv! proli007
(#) phowwad válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Hello

Én arra gondoltam, hogy mondjuk van egy elemem, arról kap tápot egy műv.er.
Viszont a +- lábakhoz mondjuk egy másik elem feszkója kerül.
Működik-e így?
(#) Eticsiga hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok!
Az kenne a kérdésem hogy van egy zselés akkum (12V 12Ah)és hogyan tudom megnézni/megmérni hogy mennyire van feltöltve?
(#) Balaa16 válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!
A feszültsége alapján. Egy teljesen feltöltött 12V-os akkumulátor akár 15V-ot is adhat. Én ennyit mértem maximum életem során. Lemerült állapotban pedig a feszültség 11V-ra is csökkenhet.
Tehát mérni, mérni..
Üdv: Balázs
(#) Eticsiga hozzászólása Máj 10, 2011 /

kkor ha 15 volt akkor fel van töltve teljesen?
(#) zolika60 válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Sőt túlságosan is. 14,4V amit károsodás nélkül tartósan elvisel.
(#) Balaa16 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Akkor az én akkum túl volt töltve. Ezt az adatot jó tudni, mivel én "manuálisan" töltöm fel az akkumat.
(#) katona.t hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok,
nekem a forummal kapcsolatbanenne egy kezdo kerdesem:
Hogy tudom megnezi, hogy hol szoltam hozza?
(#) qvasz2 válasza katona.t hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Így pl:
Bővebben: Link
(#) bladika válasza katona.t hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia!

Biztos, hogy ha megkeresed az akkumulátor adatlapját olyan grafikont találsz hozzá, hogy hét nyelven beszél. Én arra alapoznék.
(#) Szpidi hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok, megint kérdésem van.

Nem ismerem ezeket a step-down tápokat, de mindig jókat mondanak itt a fórumon. Ezért elhatároztam, hogy - ha lehetséges - akkor én is használni fogom.

Adott egy trafó (28V 2A) egy olyan dobozban, ami mindig az asztalon lenne, és van benne egy PIC ( pár üres I/O-val) és egy LCD kijelzővel, önálló minitáppal. (más funkcióra de egybeépíteném)

Kérdés1:
A kérdésem pedig, hogy csinálhatnék-e belőle "labortápot", legalábbis olyat, ami hobbi célokra változtatható feszültségű tápot ad, és van benne fesz és áram mérés. Ez utóbbi a PIC-cel megoldható, de mi a helyzet a step-down táppal? Az alkalmas rá?

Nem zavar meg egy pl. PIC-et, logikai IC-t, .... ez a fajta táp, ha ezzel tápláljuk? (Ha jól tudom, akkor 52kHz-en ketyeg az IC). Vagy nem zavarja meg a tápot egy DC motor? Mondjuk egy 26000-t pörgő fúrógép?
Vagy hagyjam az egészet és tegyek be egy 317-est? Bár ez jobban tetszene, mert állítólag kevésbé melegszik.

Találtam változtatható feszültségű IC-t, elfogadható áron. Az alapkapcsolása a felső sorban a képen.

Kérdés2:
A szaggatott vonallal keretezett RC -tag szűrő szerepet tölt be. Ha a rákapcsolt fogyasztó (2. sor) szűrőkondival indul, akkor elhangolja a szűrést?

Kérdés2b:
Kell változtatnom a tekercset, ha nagyobb kondit szeretnék berakni? A nagyobb konditól kevesebb lesz a zaj rajta?

Kérdés3:
A rajz mintha légmagos (vas nélküli) tekercseket jelölne. Boltban ekkora tekercseket csak vasra (gyűrűre) tekerve láttam. Attól az még jó lesz vagy nekem kell tekerni légmagos tekercseket?

Kérdés4:
A fesz és árammérést a 3. sor szerint megoldhatom? RI ~0,1 ohm -ra gondoltam. Viszont a fesz terhelés hatására változhat, hiszen RI-n 0-0,2V esik. Működne a kapcsolás úgy is, ha a potit az RI után raknám és így próbálnám meg kiküszöbölni a terhelés alatti feszültség ingadozást? (RI-n eső fesz)

Köszi

DSC04306.JPG

(#) bankimajki válasza Szpidi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szia, 1kérdésre a válasz: Igen csinálhatsz. (Nem a legjobb megoldás, de igénytelen ÁK-ökhöz jó lehet.)
PIC-ek digit ÁK-ök is simán ketyegnek róla, ha megfelelő a szűrés a kimeneten. DC motor nem zavarja meg a tápot. (Ismét, ha megfelelően szűrve van a kimenet.)
2. kérdésre: Nem hangolja el számottevően a szűrést.
2.b kérdésre: A max. áramra kell méretezni a tekercs vezetőjének a keresztmetszetét. És min. az adatlapjában közölt induktivitásértéket használj.
3.kérdésre: használhatsz vasmagos tekercset is.
4. kérdésre: az adatlapot nézd meg. (Abban le van írva.) Nem egészen értem a 3. rajzot.
(#) blackdog hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok!

555 IC ugye monostabil módban egy kapott L impulzusra a beállított X ideig tartja a kimenetet H szinten.
Kérdésem:
Hogyan reagál arra, ha éppen a kimenet H szinten van, de közben kap 1x - 2x - 3x újra L szintet a bemenetre?
Semmi, újra indul, kiszámíthatatlan lesz a kimenet?
Következő: »»   1324 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem