Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Attól függ. Ha mind a 2-re van lehetőség akkor inkább az utóbbi, mert ha nulla átmenetnél vesz fel az erősítő nagy áramot, azért 5 kondi csak több áramot ad le mint 1.
![]()
Hali
Hogy tudom megállapítani 1 ellenállásról hogy mekkora teljesítménye? a színkódba ez nincs benne..akkor hogy?
A méretéből. Katalógusban megnézed a fajtáját, (az az alap színéből derül ki, szénréteg, fémréteg) és a mérete szerint van a terhelhetősége. 1 W felett már többnyire ráírják.
Értem. 25V os 10000µF os kondi töltéséhez és kisütéséhez kellene...formázás
Hogyan méretezzem? Hány wattosra van szükség hogy ne menjen tönkre?
Szia!
Használj egy pár wattos izzólámpát áramkorlátozásnak. Azzal nem lesz gondod.
Csak önmagában az izzólámpát, hisz az is egy ellenállás, és töltéskor is meg kisütéskor is.
Helló. A problémám az hogy; Van egy PIC-s mérő. Táplálása 12V. A mérőbe tekercs, stabilizátor, kondenzátorok vannak a stabilizálásra. Viszont ha fogok egy autódudát, és rákötöm az akksira, vagy egy kis 5Vos motort, induláskor, vagy terhelt induláskor a PICmérő megbolondul, az LCd minden hülyeséget ír, vagy akár ki is kapcsol az egész. Mit tehetek ennek ellenében? Milyen szűrést alkalmazzak még?
Esetleg kapcsolásod van róla? Hogy lássuk nincs e benne valami hiba a tápoldalon. Esetleg nem halott az az akkumulátor?
Kapcsolásom nincs. Bemenet egy dióda, tekercs, 1000uF, 7805, 1nF 10nF 100nF, 10uF. Ez a táp. Itthon labortápról üzemeltetem. Rajta a 12V, szépen megy. Ha rákötöm a motort, megzavarja a tápot, és a PIC nem ad jelet a kijelzőnek. Ha kikapcsolom a tápom, majd újra be, a PIc újra működik. Mintha a zárlattól kikapcsolna a PIC, és újra már csak úgy tudom bekapcsolni, ha leveszem a tápot, majd rákapcsolom újra.
Nem megy áramkorlátba az a táp amikor rákötöd a motort? Induló árama több amper is lehet egy motornak. Hány ohm a motor tekercs? Hány amperes a táp? Esetleg, van 100nF a pic táp lábain közvetlen?
Hello!
Lenne egy olyan problémám, hogy egy Pc kormány pedál csatlakozója elromlott. A kormányt tudom csatlakoztatni az USB-s, viszont a pedál egy RS232-vel volt csatlakoztatva, és mivel azt levágtam, nem tudom hogy volt összekötve. A pedálból jön egy zöld, egy fehér, egy fekete, és egy piros kábel, a kormányból viszont van egy sárga is. Logitech típusú. Esetleg nem tud valaki valamilyen ötletet adni? Köszi
A táp 10A bír, tehát azzal nincs gond. Közvetlen nem volt 100nF, most tettem oda, és mintha jobb lenne. Délután kipróbálom élesbe is. Kösz a tippet
![]()
A vonal hosszúságra gondolt szerintem.
![]() ![]()
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy kapcsoló üzemű tápot építenék, és miután a ~230V egyen irányítva van, meg van szűrve, majd egy FET-el szaggatva, és az letranszformálva, egyenirányítva majd megint szűrve, a második egyenirányítás 0V-át össze köthetem-e, a hálózati egyenirányítás 0V-ával? (sajnos szükségem lenne a közös 0-ra Válaszotokat előre is köszönöm. Phow
Szia!
Az áramütés veszélye miatt nem szabad összekötni a primer oldalt a szekunderrel! ![]()
Akkor viszont azt mondd meg nekem, hogy a műveleti erősítő bemeneti potenciálja lehet-e független maga az műv.er. IC tápfeszültségétől?
![]()
Hello!
Egy műveleti erősítő, nem trafó, vagy optocsatoló, így egy rövid NEM-el lehet válaszolni. Főleg ha nem is lehet tudni mire gondolsz.. üdv! proli007
Hello
Én arra gondoltam, hogy mondjuk van egy elemem, arról kap tápot egy műv.er. Viszont a +- lábakhoz mondjuk egy másik elem feszkója kerül. Működik-e így?
Sziasztok!
Az kenne a kérdésem hogy van egy zselés akkum (12V 12Ah)és hogyan tudom megnézni/megmérni hogy mennyire van feltöltve?
Szia!
A feszültsége alapján. Egy teljesen feltöltött 12V-os akkumulátor akár 15V-ot is adhat. Én ennyit mértem maximum életem során. ![]() Tehát mérni, mérni.. Üdv: Balázs ![]()
Sőt túlságosan is. 14,4V amit károsodás nélkül tartósan elvisel.
Akkor az én akkum túl volt töltve. Ezt az adatot jó tudni, mivel én "manuálisan" töltöm fel az akkumat.
Sziasztok,
nekem a forummal kapcsolatbanenne egy kezdo kerdesem: Hogy tudom megnezi, hogy hol szoltam hozza?
Így pl:
Bővebben: Link
Szia!
Biztos, hogy ha megkeresed az akkumulátor adatlapját olyan grafikont találsz hozzá, hogy hét nyelven beszél. Én arra alapoznék.
Sziasztok, megint kérdésem van.
Nem ismerem ezeket a step-down tápokat, de mindig jókat mondanak itt a fórumon. Ezért elhatároztam, hogy - ha lehetséges - akkor én is használni fogom. Adott egy trafó (28V 2A) egy olyan dobozban, ami mindig az asztalon lenne, és van benne egy PIC ( pár üres I/O-val) és egy LCD kijelzővel, önálló minitáppal. (más funkcióra de egybeépíteném) Kérdés1: A kérdésem pedig, hogy csinálhatnék-e belőle "labortápot", legalábbis olyat, ami hobbi célokra változtatható feszültségű tápot ad, és van benne fesz és áram mérés. Ez utóbbi a PIC-cel megoldható, de mi a helyzet a step-down táppal? Az alkalmas rá? Nem zavar meg egy pl. PIC-et, logikai IC-t, .... ez a fajta táp, ha ezzel tápláljuk? (Ha jól tudom, akkor 52kHz-en ketyeg az IC). Vagy nem zavarja meg a tápot egy DC motor? Mondjuk egy 26000-t pörgő fúrógép? Vagy hagyjam az egészet és tegyek be egy 317-est? Bár ez jobban tetszene, mert állítólag kevésbé melegszik. Találtam változtatható feszültségű IC-t, elfogadható áron. Az alapkapcsolása a felső sorban a képen. Kérdés2: A szaggatott vonallal keretezett RC -tag szűrő szerepet tölt be. Ha a rákapcsolt fogyasztó (2. sor) szűrőkondival indul, akkor elhangolja a szűrést? Kérdés2b: Kell változtatnom a tekercset, ha nagyobb kondit szeretnék berakni? A nagyobb konditól kevesebb lesz a zaj rajta? Kérdés3: A rajz mintha légmagos (vas nélküli) tekercseket jelölne. Boltban ekkora tekercseket csak vasra (gyűrűre) tekerve láttam. Attól az még jó lesz vagy nekem kell tekerni légmagos tekercseket? Kérdés4: A fesz és árammérést a 3. sor szerint megoldhatom? RI ~0,1 ohm -ra gondoltam. Viszont a fesz terhelés hatására változhat, hiszen RI-n 0-0,2V esik. Működne a kapcsolás úgy is, ha a potit az RI után raknám és így próbálnám meg kiküszöbölni a terhelés alatti feszültség ingadozást? (RI-n eső fesz) Köszi
Szia, 1kérdésre a válasz: Igen csinálhatsz. (Nem a legjobb megoldás, de igénytelen ÁK-ökhöz jó lehet.)
PIC-ek digit ÁK-ök is simán ketyegnek róla, ha megfelelő a szűrés a kimeneten. DC motor nem zavarja meg a tápot. (Ismét, ha megfelelően szűrve van a kimenet.) 2. kérdésre: Nem hangolja el számottevően a szűrést. 2.b kérdésre: A max. áramra kell méretezni a tekercs vezetőjének a keresztmetszetét. És min. az adatlapjában közölt induktivitásértéket használj. 3.kérdésre: használhatsz vasmagos tekercset is. 4. kérdésre: az adatlapot nézd meg. (Abban le van írva.) Nem egészen értem a 3. rajzot.
Sziasztok!
555 IC ugye monostabil módban egy kapott L impulzusra a beállított X ideig tartja a kimenetet H szinten. Kérdésem: Hogyan reagál arra, ha éppen a kimenet H szinten van, de közben kap 1x - 2x - 3x újra L szintet a bemenetre? Semmi, újra indul, kiszámíthatatlan lesz a kimenet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |