Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
A TI Electronicnál hogy megy a rendelés? Adnak kis tételeket is, van valami minimál rendelési érték?
A tali bt egy vicc, én is próbálkoztam velük, és egy pár hasonló céggel más ügyekben. Minek rak ki emailt, ha nem nézi? Meg milyen szolgáltatás ez már, hogy 3x kell rátelefonálni? Ha nem akar pár darabokat küldeni, akkor meg írja ki, hogy csak nagykereskedelem, oszt csók. Aztán az ilyenek sírnak, hogy sz@rul megy a bolt. Pff..
Az utóbbi kérdéscsoportra reagálnék a Tali-val kapcsolatban.Igaz,én már régebben és csak egyszer rendeltem egyetlen darab EE65 magot fekvő csévével tőlük,én is Zoltánnal beszéltem telefonon egyszer,de a mag utánvéttel postán, 3 nap alatt itt volt.Ezektől függetlenül hiszek néktek és sosem értettem meg,miért olyan bonyodalmas a rendelés ?,miért nincs valahol az országban ,mondjuk Bpesten,egy bolt,ahol könnyebb lenne a vásárlás?! A honlapjukon (?) kár,hogy árakat nem lehet látni s,ha már ott járok,idéznék egy picit:
Idézet: „A csomagküldés feltételeirol itt tájékozódhat. Szívesen küldünk ajánlatot a legkisebb mennyiségre is. Keressen bennünket!” Vajon más országokban is ilyen körülményes a beszerzés?
Ez a trafómag árusítás csak ötöd rangú elfoglaltságuk - a HAGYból váltak ki -a fénycső és higanygőz fojtókat gyártották-többek közt meg az eltérítő és sorkimenő vasakat-menő NAGY cég volt -ellett adva a ruszkinak,ha jóltudom szerintem őrüljünk,hogy ez egyáltalán van-persze beszerezhető más cégektől (RET elektronika)töbnyire csillagászati árakon.A Rádiótechnikások (Dagály utca) vagy a HOBBI fölválalhatnák az ügyet.
![]() ![]()
Ezen már én is gondolkodtam, és talán az lehet amit András ír hogy nem ez a fő bevételi forrás (akkor mi?), mert más nem indokolná ezt a fajta hozzáállást és nagyon is számítana akár 1db mag eladása is. Reklámozva sem nagyon van pedig meg tudnák fogni vele az amatőr építőket.
Ennek ellenére ár/érték arányban ők a legjobbak.
Most is tekercselnek, méghozzá elég sokat, inkább ebből élnek. Ezt cégesen mi is kihasználjuk, elég sokat tekertek már nekünk. De huzalt is ott szoktunk venni, egyszer letekertek egy 25 kilós bundról 6 kilót, azt fizettük ki. Amikor kiderült, hogy kevés nekünk, akkor elhoztuk az egész bundot, persze előtte lemérték, aztán amikor visszavittük, akkor megint lemérték és csak a különbséget kellet kifizetni. Kár, hogy nem fotóztam le azt az óriási dobot, amin a 0,2-es zománchuzal volt, meg a törpét, amin mondjuk csak 1 kiló volt. Egyszer kérdeztem, hogy mi lesz, ha elfogynak a ferritek? Azt mondták, hogy akkor külföldről rendelnek. Ugyanis szinte az egész HAGY raktárkészletet ők vették meg.
Egy boltot Pesten fenntartani nagyon drága lenne. Ehhez amatőr szinten nagyon kevés ferritet vásárolnak. Tőlem is 30 km-re vannak, úgyhogy nagyon meggondolom, hogy mikor, mi kell... az az igazság, hogy még ilyen körülmények között is, nagyon jó, hogy léteznek. Más cégeknél sokkal drágább a ferrit. Mint ahogy jó, hogy van a Lomex, mert a többi cég jelentősen drágább. ( pl.: FET-ek... )
Erre a kérdésre én is reagálnék, de pozitívan! Én már többször rendeltem a Talitól, minden alkalommal Litavecz Úrral beszéltem és pár napon belül küldte is a magot(kat)!
![]()
Ezt most nem értem. Úgy tudtam hogy a mai napig gyártanak ott ferritet. Ezek szerint a régi HAGY készletet árusítják csak? Mert akkor be kell vásárolnom úgy 10 évre előre.
![]() Ebben egyetértünk, igyekszem én is kizárólag a Lomex-ből rendelni. Csak ott sincs sokminden, pl. PIC-et is máshol kellett vennem.
Akkor rajta-én voltam nemegyszernáluk-gyártásról szó nincs a volt GAGY "romjain" vannak ez a bizonyos Ur akivel telefonozni kell a "főnők" és egypár emberke melózik -tekercselgetni,bemérni láttam őket,hogy hol születnek a termékek ki tudja de vasmag gyártás nincs ott az tuti!
![]()
Én pozitív véleménnyel vagyok a Tali ról,mailba megrendeltem négy napja és küldték a csomagot.Már többször rendeltem tőlük és mindig küldték,nem kellet rájuk telefonálni.
Üdv Mindenkinek.
Tudom, hogy x oldallal ezelőtt már volt téma, hogy FET vagy IGBT. Nekem most egy olyan kérdésem lenne, hogy IRFP22N50A használható lenne-e a Maciban?(nekem SGW30N60HS van benne, annak a gate töltése 140 nC körül van, az előbb említett FET-é pedig 120nC. A kérdés elsődlegesen az, hogy a snubberkörön szükséges-e változtatni, vagy használható-e átalakítás nélküli? IRFP22N50A adatlap
Én is rendeltem a Talitól, de nem volt vele gond 3-4 nap alatt meg is érkezett a cuc.
Szerintem mehet bele minden változtatás nélkül,minél kisebb töltés kell neki annál jobb.
Szervusz!
Hány darabot akarsz párhuzamosan kötni? RDS(on) = 0,23 ohm 20 fokon, de 100 fokos belső kristályhőmérsékletnél (ami nem áll messze a valóságtól ebben az alkalmazásban) ez már kb. 0,4 ohm az adatlap szerint. A Csúcsáram az IGBT-n pedig 30-40 A ha a hegesztő áram 100-130 A. Az IGBT feszültségesése majdnem konstans, jóval kisebb mértékben függ az áramtól. Az itt alkalmazott típusok feszültségesése általában nem több mint 2V. Viszont az IRFP22N50A-n maximum 5-6 A engedhető meg darabonként, ha azonos vezetési veszteséget feltételezünk.
Szia.Amikor én fettel próbáltam,4-4 Db raktam bele.Ment 160A ig.Igaz a snuberek fűtöttek nagyon,de forszirozott(két venti) hűtéssel mai napig működik a gép.
Minimum 3-3 vagy inkább 4-4 darabra gondoltam. Azért erőltetném ezt mert, ebből gyakrabban fordul nálam elő, mint IGBT-ből, habár annak az ára sem vészes. Ahogy néztem szell69 is használta ezeket BD140-es snubberrel.
Szia,
Én 4-4 darab FET-et raktam a gépbe és azóta is hiba nélkül működik.Most készül a második gép Ge Lee kolléga kapcsolása alapján és abban is ezek a FET-ek lesznek. ![]()
Azt hogy érted (használta ezeket BD 140-es snubberrel).
Szia.Az melyik kapcsolás ha szabad érdeklődni?
Ennél egyszerűbb felépítés már nem is lehetne,pláne hogy remekül működik.
![]()
Üdv mindenkinek.
Javítgatok egy invertert de mindig zárlatba megy egy-két dióda és elhal egypár fett. Gondoltam eggyet és építettem egy frekvenciaszbályzós generátort négyszögjelűt. Megfejeltem BUK455-tel , a fettet 50voltról járatom és most jön az érthetetlen (számomra ) a kimeneten a diódák után a szűrőkőn keresztül megjelenik 230 volt egyenáram . próbáltam terhelni 100 wattos izzóval ilyenkor leesik a feszültség de közben az izzo narancsárgán izzik. Kérdésem hogy mi lehet a trafókkal (mert 3 van párhuzamosan) ? Egyébként egyenként teszteltem őket. Nem merem rákötni a 300 voltos tápot mert a számításom szerint akkor 1400 Volt körüli feszültség fog megjelenni amit már a diódák nem viselnének el .Lehtséges-e hogy mindegyik trafónak egyformán vannak menetzárlataik és azhelyett hogy lefelétranszforlmálna ikáb felfelé teszi ezt .
Amíg szkóppal nem nézel rá a primerre / szekunderre csak találgatni lehet. Kapcsolás nélkül még azt sem.
Azért építettem frekvencia szabályzós generátort hogy megtudjam találni azt a frekit amit szépen átvisz. Nincs rajta frekvencia mérő csak a szkóp kijelzése alapján számolgatom a frekit ami 100 khz alatt van. Az ideális freki közelében a jel alak olyan szép és tiszta hogy már kívánni sem lehet jobbat. Szekuder oldalon sajnos nem egyszerű lebontani a diódákat és így amit nézni lehet azt sem tudom hogy hova tegyem .
Lehet hogy nem jó helyen keresem a hibát mert 4 órán keresztül hagytam bekapcsolva 1 trafót beterhelve az izzóval és nem melegszik semmi. Most 60 voltról megy 0.3 Amer a fogyasztás a kimenet lesett 40 voltra. Azt gondolom hogy talán kellene lenni valmilyen túlfeszültség védelemnek ami nem dolgozik. Van is egy erre hasonló alkatrész de az nincsen direktbe bekötve hanem van egy konektor amiben most nincs semmi de oda van kötve az alkatrész .Nem tudom hogy minden inverterben felszökik-e a feszülség ha nincs ellene valami megoldás ?
Az inverteres hegesztők (az egyszerűbbek) sima forward topológiájóak, ami annyit tesz, hogy a kimenőfeszültség a trafó áttételével arányosan változik.
A te inverteredről semmit sem tudunk, így hogy várhatsz segítséget? Csinálj esetleg 1-2 képet, vagy rajzold vissza a teljesítményfokozat részét. De a legjobb még mindig szkóppal rámérni a kritikus pontokra.
OK lerajzoltam én már meg fel is raktam pár honapja de a végét vagyis a diódák utáni részt nem. Az érdekelne hogy valaki mért-e feszültséget az egyenirányítás után mindenféle terhelés és tulfeszültség védelem nélkül mert átnéztem már ezen az oldalakon leközölt összes sémát és találtam olyat hogy van egy elenállás. Most éppen 5k/25 w van benne és most 230 ról 60 voltra vissza esett a fesz ami már biztató jel de ki kell vennem még egy panelt ( nem lessz könnyű ) mert ott van még egy rész kapcsolás ami ide dolgozik , hátha többet fogok tudni . Adig is kösz hogy segíteni próbálsz !
Hello mindenkinek!
Szeretnék megkérni valakit,hogy írja le nekem mi a különbség az inverteres hegesztő trafó és az awi hegesztésre alkalmas inverter közt. Köszi az esetleges válaszokat. Üdv!
Helló!
Véleményem szerint szinte semmi. Sima inverteres hegesztővel is lehet awi hegesztést csinálni, csak nincs nagyfesz gyújtás. Koppintós megoldással gyújtás nélkül is használható, de nem az igazi.
Nekem pedig pont awi nagyfesz gyújtással kapcsolatban lenne észrevételem. Megcsináltam a mellékletben lévő rajzról a gyújtás részét, de nincs elég fesz. A szikraköznél a két érintkező szinte teljesen összeér és akkor van egy apró szikra csak. Ez olyan kb 0,5mm csak. TR6-ba kell légrés egyébként vagy sem? Kipróbáltam légréssel és nélküle is, de számottevő változás nem volt. Az esetleg nem lehet gond, hogy eredetileg légréses mag volt, amiből és kireszeltem a légrést és emiatt romlott volna a mag minősége vagy valami hasonló? Nem hiszem el, hogy minden a rajz szerinti és nem megy. Már mérgemben tekertem még a trafóra a szekunder tekercshez több menetet, de így is max 600V van a diódák után, ami viszont elég kevés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |