Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   157 / 579
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Üdv. Öret T. Badacsonyának fűtököri ellenállásával kapcsolatban szeretnék egy vitainditó gondolatot megosztani veletek. Egyrész az ellenállást ma már 230V ra kell méretezni, tehát legalább 1.4 K ohm kell, és 0.1 A-ral számolva az 14W-os ellenállás minimum. Szerintem a fűtőkörrel sorba kell kötni egy diódát, az bárhol egy kis varnis csőben eldugható, és akkor a fűtés csak a váltóáram egyik fél-periódusát kapja meg, vagyis az értékek felezhetők, azaz elég kb. 700 ohm 7W is, ami azért lényegesen könnyebben pótolható. Lehet hogy marhaságot mondok? Várom a véleményeket.
(#) kisgeri válasza Müszi hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia! Ilyenem nekem is van. Az enyémben még az eredeti cső van, de valószínűleg a nagyfesz részen majd körül kell nézzek, mert picit nagy a kép, és felül hajlamosak a kóbor elektronok a képcső belső-felső oldaláról újra a képernyőbe verődni, így ekkor a felső kis sáv fehéresen dereng. De amúgy teljesen nézhető, és a hangja is meglepően erősre állítható.
Hogy múzeális-e... szerintem nézőpont kérdése. Nem a fakávás, elektroncsöves, hanem 80-as évekbeli. Viszont lassan használtaban sem maradnak képcsövesek, ilyen kisképernyős színesből pedig nagyságrendekkel kevesebb volt, mint fekete fehérből. Valahol mindenképp különleges egy kicsit.
(#) Müszi válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

A tiéd is nagyon szépen egyben van, és a képe is nagyon ott van! Látom te is szereted a Vadászpilóták c. filmet

Müszi
(#) Vales válasza Müszi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Nagyon Jó!
Ha a Facebook-on lennénk, lájkolnám!
Még iparitanuló koromban, úgy 1990 körül láttam a boltok polcain egy AudioTon hordozható TV-RádióMagnót. Abban "csak" feketefehér TV volt, de az sem volt rossz cucc. Sajnos nem engedhettem meg magamnak a szakmunkástanuló ösztöndíjamból és a szülői ház is egy építkezés anyagi terhétől roskadozott akkoriban.
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 13, 2011 /

Szép délutánt!
A Badacsony felújításakor észrevettem,hogy az EZ80 és a trafó közötti ellenállás szakadt.Ez lenne a 150Ohm/2W-os ellenállás? Más:Az EZ80,ha nem találnék,helyettesíthető BY299-el?
Köszönettel:Máté.
(#) oregtamas0202 válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Üdv !
EZ-80 azért még van bőven.
Kár lenne kihagyni , ha gyenge akkor 2db diódával lehet pótolni úgy mint Janó bácsi ajánlotta , de a cső azért maradjon a helyén , úgy szép.
Öreg T.
(#) MaTe193 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Nyilván keresem.Van egy aukció,annak a lezárására várok.Ez csak egy átmeneti megoldás lenne.A helyzet az,hogy cső egyáltalán nincs,ezért úgy gondoltam,hogy egy novál foglalatú csövet szétszedek és az aljába beleügyeskedem a diódát,így "cserélhető" lesz.Gkari válaszára várok,hátha akad neki.
Máté.
U.I.:750. hozzászólás.
U.I.2.:Azért kérdezem az ellenállatot,mert van 150Ohm/2W-osom,de soványnak tűnik a régihez képest.
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ha nem jön össze az EZ80, talán én is találok egyet, ha föltúrom a pincét. Az EZ80 és a trafó között nincs 150 ohmos ellenállás, az a hálózati trafó 220V-os bemenetével van sorba kötve a rajz szerint. Mivel átmegy rajta a készülék teljes terhelése, én is kicsinek tartom a 2W-ot. Oda egy huzalellenállás kellene, de több mint 150 ohm, mert most már 230V a hálózat! Ami te mondasz az a 2.2Kohmos szűrőellenállás lehet talán? Üdv.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Értem.Szerintem ez az az ellenállás amin átmegy a 230V! Azért van ez a sanda gyanúm,mivel egyik fele a 220V-hoz való biztosítékhoz,a másik pedig a trafóhoz megy! Ez valóban huzalellenállás(volt),de teljesen szakadt.Találtam 220Ohm-os Remix ellenállást,mindjárt rakok fel képet ide.Szerintem ez rétegellenállás lesz,bár nem biztos.

S6304972.JPG

(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ez szén-réteg ellenállás, én nem raknám be arra a helyre. Nem tudom mennyi lehet működés közben a teljes áramfelvétel, mert majd abból kell kiszámítani 230V-ra az értékét. 2-300 ohm körüli huzal ell. lesz a jó oda. Ha nem találsz, le is lehet gyártani valamilyen fűtőbetétből kimentett cekászból, egy nagyobb ellenállásra tekerve. Jó barkácsolást. Üdv
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Nem hiszem, hogy ez megoldás, mert az U...4...csöveknek 100mA fűtőáram kell-oszt jónapot! A hiányzó telj.-t tehát el kell-sajnos-fűteni.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hömm.Van itthon egy másik szakadt huzalellenállásom,azt lehet feltudnám használni a megtekeréséhez.Majd meglátom.Talán hatvanasjocó tudna segíteni a mérésben.
Máté.
(#) remington hozzászólása Máj 13, 2011 /

Mate193 még múltkor írta hogy badacsony rádiót újít fel, így énis kedvet kaptam hogy nekilássak az enyémnek. Ha gondoljátok rakok fel képeket majd, ez is szép kék volt de leszedtem róla
(#) zolika60 válasza remington hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Gondoljuk. Legalábbis én. :pirul:
(#) oregtamas0202 válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Üdv !
4 vagy 8W megfelel?
Öreg T.
(#) teknikus válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Foglalkoztam kicsit a rádióval, rákötöttem a szignált! Kicsit állítottam az oszcillátor trimmerén, most a helyén van a felsőbb frekvenciáknál is, de láthatóan gyengébb ott a vétel (varázsszem szerint), mert ugyanakkora bemenő jelre csak kb 3/4-ig ér össze az ernyőkép. Holnap még játszadozok kicsit vele!
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Máj 14, 2011 / 1

Eszembe jutott még valami, a Kh hangolása idejére akaszd le az antennával párhuzamosan kötött KF szívó tekercset, mert lehet hogy rossz helyen áll és beleszív a sávba, azért gyöngül el felül. Nem biztos hogy így van, de volt már ilyen. Üdv.
(#) maci80 hozzászólása Máj 15, 2011 /

Üdv!

Elkezdtem felújítani a 331-t. A hangszóró selyem tisztítását nagyon elbaltáztam. Ugyanis elkezdtem a vegyszeres tisztítást és akkor levált a rétegelt lemezről. Sebaj, majd visszateszem. Száradás után ért a meglepetés hogy összement. Próbáltam szárazon majd vizesen nyújtani mire elszakadt.
Kromofággal letoltam a régi lakkot csiszolás után pácoltam Több embert is kérdeztem ki hogyan szokta felújítani én a pácolás mellett döntöttem. Ez tűnt a legegyszerűbbnek.
Csiszolás után denaturált szesszel áttörölve zsírtalanítottam. Vigyázni kellett hogy egyenletesen kenjem fel a pácot és azt, pár másodperc után a fölösleget le is töröltem. Így egyenletes volt a beszívódás. Miután megszáradt jöhetett az első réteg lakk. A dísz csíkot először feketére akartam, de hogy felhívja a figyelmet, fehéret választottam. Ráadásul mutatós is. Ha az is megszárad,újabb fehér átfestés mivel csíkos egy kicsit,nem fed tökéletesen, majd egy végső fedőlakkot kap.
Többfajta színnél vigyázni kell a festék, lakk oldószerére ugyanis egymásra festésnél oldhatják egymást!
(#) remington válasza maci80 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Nekem tetszik, szép lesz!!
(#) remington hozzászólása Máj 15, 2011 /

Ez az én VT Badacsony rádióm. a dobozt most nem vettem elő fotózásra. Mindene megvan neki igaz a bekapcsoló poti az nem funkcionál sehogy se, szólni meg nem szól csak búg. Megmértem minden ellenállást, egy sem szakadt . Na majd még prbóálkozok életet leheleni bele. Minden cső fűt benne de semmi...
(#) oregtamas0202 válasza remington hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Üdv !
Az esetek nagy részében javítható a kapcsoló része a potencióméternek.
A két alu szögecs fejét lefúrod , a bakelit (kapcsoló) felőlli oldalon , és szabaddá válik a kapcsoló rész.
Legtöbb hiba : Rugó törés , billentő fül törés , esetleg ha kattan de nem kapcsol , érintkező pogácsa beégett - helyéről kiesett -stb.
Szükség esetén van eredeti potencióméterem, a tengely hossz lényeges.
Öreg T
(#) Janó bácsi hozzászólása Máj 16, 2011 /

Tiszteletem mindenkinek. Egy öreg rádióval köszködök, a végeredményről majd később, most csak egy apróság. Általában az öreg gépek felújításánál a kondik jelentik a problémát, mert a most kaphatók beépitve rontják az összképet. 100 pF et kellett cserélnem de csak mini, gyufafej nagyságú kerámia kondit kaptam és azt még sem rakhatom be jól látható helyre, egy 60 éves készülékbe. Mivel szép papír burkolatom, sem volt, a következőt találtam ki, szétszedtem egy szakadt, nagyalakú üvegbiztosítékot (Japánok használlják pl. autórádiókhoz) és abba raktam a megtoldott lábú 100 pF-et. Tettem bele számítógépen írt papír feliratot is a végét meg két ragasztó cseppel leragasztottam. Az eredmény a képen Üdv: Janó (Bá)
(#) Müszi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Rendkivül ötletes! :kalap:
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Üdv Janó bácsi !
Ügyes ,de azért csak -csak tudtam volna segíteni !
Öreg T

100pF.jpg

(#) MaTe193 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

[OFF]Az üzenetem célt ért?
(#) remington válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Kösz a tanácsot! Akkor először szétszedem, csak keresek hozzá majd csavart a szegecs helyére. Kattan a kapcsoló de semmit sem csinál. Ha meg nem javítható akkor érdeklődök sztem nálad.
(#) oregtamas0202 válasza remington hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Üdv !
Rendben , biztos sikerűl.
Öreg T
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Nézd meg ennek a fickónak a képeit! Nagy alkatrészgyártó ő is, lehet tőle ötleteket meríteni
Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza bmajor hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Köszi a linket, klasszak a képek, négyes forgót eddig még nem is láttam, valyon mire használlhatják? 2 előkör??? Üdv:Janó "Bá"
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Ehhez mit szólsz? Előkörök és kettős keverés. ARK (rádióiránytű) repgépekben (MIG15, 17, 19. 60-as évekig)

PICT2352.JPG

Következő: »»   157 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem