Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó

Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   11 / 45
(#) Matatka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Na ez most nagyon korrekt volt! Köszönöm szépen! Így minden világos és érthető. Tudom, hogy nem látszik, de az elektronikához értek csak ezzel a lepkével és a karakterisztikájával nem voltam tisztában. De így már világos. Lehet hogy majd egy bevált Bexandel-t fogok használni de ez most érdekel és lehet a mostani "lepkét" áttervezem tinában. Majd írok, hogy mi lett.
Te ajánlanád valamelyik bevált kapcsolást amúgy?
(#) proli007 válasza Matatka hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hello!
Én már kb. 20 éve nem foglalkozom hangfrekis dolgokkal. Ami könyveim voltak, azokat már rég elajándékoztam. De volt egy "HI-FI erősítők építése" c. könyv (ha jól emlékszem) abban sok jó passzív-aktív kapcsolás volt összegyűjtve. Szerintem a "csöveseknek" pld. Köbzolinak biztos meg van. Próbáld meg azoktól megszerezni.
üdv! proli007
(#) Matatka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!

[OFF]Ha lehet és még van türelmed hozzám, akkor kérnék egy kis segítséget Tina ügyben. Összeraktam újra a kapcsolást, de nekem valahogy nem azok a grafikonok jöttek ki mint Neked. Fogalmam sincs miért, de gondolom, hogy én nem csinálok jól valamit. 1kHz-es szinnuszt állítottam be és jel analízist végeztem a kapcsoláson. A signal analisys ablakon mindent hagytam eredeti beállításban, nem változtattam semmin. Sima alul- felül áteresztő szűrő kapcsolásoknál viszont szerintem jó lett a diagramm.
Ha tudnád akkor pár szóban leírnád hogy mit ronthattam el?
Előre is köszi.
Üdv
(#) proli007 válasza Matatka hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Hello!
A generátor frekvenciáját teljesen mindegy mire állítod, hiszen az AC analízis fogja állítgatni. (Analysis/AC Analysis/AC Trasfer Characteristic)
A Potinál, pedig az aktuális állását kell beállítani. Ha kétszer rákattintasz a potira, akkor állíthatod a paramétereit. Állása a Setting [%]-ban választható ki.
üdv! proli007
(#) Matatka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Szia!

Köszi a türelmet és a segítséget. A poti beállítását tudom és megcsináltam megint, de valami nem jó. Felrakom képben a kapcsolást, hogy hogyan mértem meg annak a mérésnek az eredményét ami nálad a lepke1.jpg volt (a két poti 5%-os állásban) hátha te észreveszed mi a hiba, mert a te görbéd a jó ez biztos és az enyém valami nagy hülyeség.
(#) proli007 válasza Matatka hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hello!
"A lepke kimenete pedig a TDA 7375-re megy aminek ha jól emlékszem olyan 20k körül van a bemeneti impedanciája."
Akkor mit keres ott az a hangszóró, a maga néhány OHM-os ellenállásával? Még jó, hogy nincs kimenőjel. Nézd meg mekkora a csillapítás. 89dB
üdv! proli007
(#) Matatka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

A válasz jogos és mire rányomtam a Küldés gombra ez nekem is leesett és már meg is csináltam 20k lezárással, de akkor sem olyan alakja lett a görbének, mint a te méréseden. Amúgy az összeállítás és az AC analízis akkor jó?
(#) proli007 válasza Matatka hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hello!
Persze, mert én a szimulációban nem használtam terhelést. De a Lepke típusú szabályzónál, erős visszahatás van a részegységek között. Így a terhelésnek nem csak a jel csillapítására, hanem a frekvencia menetére is hatással van. (újabb töréspontok képződnek) Egyszóval inkább javaslom hogy próbáld az aktív Baxandell kapcsolást. Az sokkal korrektebb eredményt ad, és a poti is lehet lineáris. De ott is lényeg a minél kisebb meghajtó impedancia, az egymásra hatást, pedig az IC virtuális GND bemenete adja. (Váltóáramilag rövidzárként működik.)
üdv! proli007
(#) marci91 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Üdv!
Szeretném a lepke tipusú hangszínszabályzót megépíteni sztereó erősítőhöz és kétpályás potikból nekem csak sok db 10k-s, és mindössze 1 db 100k-s van. Hogyan lehetne módosítani a rajzot, hogy a magas vagy a mély helyére jó legyen egy db 10k-s poti a 100k-s helyett? Fontos lenne! Köszi!

lepke.gif

(#) Dióda válasza marci91 hozzászólására (») Jún 17, 2011 / 1

Neked és minden passzív hangszín után áhitozónak ajánlok egy programot amiben lehet az alkatrészeket módosítani és a program jelzi is hogy minő átvitel várható.

Aki kipróbálja a programot annak előre szólok hogy "James" név alatt lehet megtalálni a lepke hangszínt.

Bővebben: Link

Simán letölt, telepít majd ismerkedik a programmal és utánna jöhet a hangszín variálás.
(#) marci91 válasza Dióda hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Ez nagyon jó!! Régóta keresek már ilyet Köszönöm!
(#) blackdog hozzászólása Aug 3, 2011 /

Sziasztok!

Gondolkodom egy kis hangszínszabályzón az erősítőmhöz. Erre a célra az LM1036 nekem megfelel amit megspékelnék műveleti erősítővel.
Melyik erősítő a legcsendesebb? TL072-ről nem olvastam jókat.
(#) reloop válasza blackdog hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Szia! Ez egy bevált megoldás. Bővebben: Link
(#) blackdog válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Ok.
A bemeneten a nagy szintű és kis szintű az a BE +/- ?
(#) reloop válasza blackdog hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

A nagy szintű bemenetnek nincs gyakorlati haszna, R3, R10 elhagyható. A kis szintű bemenetek árnyékoló vezetéke a testre kerül.
(#) tandem hozzászólása Szept 12, 2011 /

Sziasztok! A Marshall 3 sávos hangszínszabályzó miért veszi le a közepet és a mélyt ha a magasat ráadom kicsit furcsán szól van e valami 5-let?
a kapcsolás:
Kapcsolás
Üdv tandem
(#) tandem válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Köszönöm válaszodat !
Nekünk úgy van most a kapcsolás hogy a gitár előerősítve van műv erősítővel utána hamgszínszabályzó majd még egy műv erősítő a kellő hangért!
Köszi megpróbálom a kimeneti műv erősítőt átalakítani erre a kapcsolásra.
(#) nbnb hozzászólása Szept 19, 2011 /

Helló!
Egy mono passzív hangszínszabályzót szeretnék építeni.
Elsőre elég lenne egy külön állítható highpass lowpass filter is, tudtok segíteni?
(#) kadarist válasza nbnb hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Szia!
A google segít: Bővebben: Link
(#) kalmangabi hozzászólása Szept 25, 2011 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ezt a kapcsolást át lehet úgy alakítani, hogy mindhárom poti 100K legyen, de a frekvenciaértékek megmaradjanak?
(ha igen akkor hogyan?)
(#) proli007 válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Hello!
Alapvetően simán beteheted, nem sok minden fog változni. De ha pontosan szeretnéd tudni, szimuláld le a TINA-val..
üdv! proli007
(#) kalmangabi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Köszi!
(#) DenaturáltSas hozzászólása Okt 16, 2011 /

Sziasztok!

Egy csatornás, 2-3 sávos aktív hangszínszabályzóra lenne szükségem, lehetőleg nem túl nagy tápfesszel. Milyet tudnátok nekem ajánlani? Előre is köszi!
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Okt 16, 2011 /

Üdv! Éppen hangszínállítókon dolgozom. Egy UREI és egy RANE másolatot szeretnék. A RANE állandó "Q" hangszín, ahhoz vannak képleteim. De az UREI parametrikus hangszínjéhez nincsennek (UREI 545 és 546, rajzok hamar megtaláhatóak) pedig szeretném átszámolni több csatornára. Tudna valaki segíteni hogyan számolható ki a frekv, Q és az emelés vágás egy ilyennél?
(#) proli007 válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Hello!
Miért nem nézted meg a topik képeit? Pld. ezt..ld.
De a "túl nagy tápfesz" nem műszaki paraméter. Miért nem írtad meg mekkorára, és szimmetrikusra vagy aszimmetrikusra gondoltál. De alapvetően a tápfesz nagysága meg fogja határozni a kivezérelhetőséget, vagy is a maximális be-ki meneti feszültséget is.
üdv! proli007
(#) Bandika_23 hozzászólása Nov 29, 2011 /

Sziasztok!
Van egy sztereo hangszínszabályzóm,amit stabilizált szűrt 12V-ról müködtetek. Az a gondom vele,hogy amikor a basszus potmétert teljesen kitekerem erősen elkezd torítani. Ha a nyákon lévő 100K-s potmétereket feljebb állítom(mivel most teljesen le vannak tekerve),akkor ez a jelenség még durvább.Ha a mély potit csk 3/4-ig tekerem ott még nincs torzítás.Itt van egy rajz a kapcsolásról:Bővebben: Link
Valami ötlet,mit kéne változtatni rajta?
(#) proli007 válasza Bandika_23 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Hello!
Torzítani azért kezd, mert a kimeneti jel, nem fér már bele a tápfeszültségbe. Vagy is két megoldás van. Csökkenteni a bemeneti jelet, vagy növelni a tápfeszültséget.
üdv! proli007
(#) Bandika_23 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Okés,tápfeszültséggel fogok variálni sztem,majd beszámolok az eredményről.
(#) Bandika_23 válasza Bandika_23 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Okés 20V-ról,frankón müködik! Nagyon köszönöm a segítséget.
(#) Tonybacsi hozzászólása Dec 23, 2011 /

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam, még hasonlót sem! (nem akartam új topikot nyitni, ezért írtam ide)

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy nem szólnak egyformán a zenék. Ilyenkor nincs mit tenni, és ha van az erősítő láncban, akkor kénytelenek vagyunk állandóan tekergetni a hangszínszabályozó potmétereket. Ez egy buli alkalmával, vagy netán régi felvételek digitalizálásánál elég kellemetlen, és elég szubjektív is. Nem lehetne ezt egy áramkörre bízni?

Egy bizonyos "ATC"-t ( Automatic Tone Control ) szeretnék építeni!? Egy automatikus hangszín állító áramkört, ami nem limiterként, hanem -ha kell- erősíti is a megfelelő hangszínt, és utólag beépíthető egységet képez a már meglévő akusztikai rendszerhez.

Esetleg, találkozott már valaki hasonló áramkörrel?
Következő: »»   11 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem