Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hiszem sikerült megoldani.
Beleraktam a diódát majd rá egy alátétet és így a rugó beleszorítja a diódát. Akkor ha ebbe beleteszem a 16× íróból kiszedett diódát és 200mA meghajtom akkor elegendő ez a modulház hűtésnek? (Hosszú távon mert lézershow lesz belőle.)
Hátulról kell pelepréselni a diódát. A rugó az a lencsét tartja egy helyen.
Hogyan lehet belepréselni? Mivel kell?
Ha én egyszer belepréselem akkor azt onnan többet nem lehet kivenni. Vagy nem így van?
Satuval, állványos fúróval. Oda kell igazítani a hátsó furathoz. Majd be kell nyomni egy kis csődarabbal vagy valami üreges cuccal, hogy a lábak ne sérüljenek. Én már 4 alkalommal cseréltem diódát egy modulban. Eddig még stabilan tartja.
Értem. Kivenni hogyan tudtad?
Illetve ha itt tartunk akkor ami ebbe van dióda ennek se kell külön semmiféle hűtés?(folyamatosan)
Kivenni úgy lehet hogy szemből kezded préselni. A hátuljára kell egy üreges távtartó hogy a dióda ki tudjon esni.
A zöldhöz lehet, hogy nem kell külön hűtés. Meg kell nézni, hogy az adott áramnál mennyire melegszik. Ha érezhetően akkor kell egy kisebb borda vagy tömb.
Lenne még pár kérdésem ha nem baj.
Nos beletettem a modulba.Nekem így sikerült.Megnézed,hogy jó e így? Nem lötyög benne meg ilyenek. Rákötöttem az áramgenerátorra és adtam neki áramot.Kb 60mA körül kezd el szépen világítani.Ahogy növelem nő a fényereje is.120mA fölé nem mertem menni de folyamatosan erősödne a fénye(látható).100mA hajtottam egy percet kb és így is nagyon erős fénye van. Tetszik. A kérdésem az lenne még,hogy kb menni idő alatt éri el az üzemi hőmérsékletét a dióda illetve amíg kézzel megtudom fogni a modult addig nincs baj vele? 60 fokig bírja a dióda?
Szemmel láthatóan nincs a helyén a lézer dióda.
Tovább kell préselni, de ha ferdén van most benne akkor nem ajánlatos, ki kell préselni és újra próbálni. Hőmérsékletet max. 40°C .
Ezt a kis modult hűteni kell,100mA felett már mindenképp.Bele kell dugni egy megfelelő furattal ellátott hűtőtönkbe,amit el kell szigetelni mindentől,mert a fém ház,ezzel együtt a hűtőborda is az áramgenerátor tranzisztorának kollektorán lóg.Ha pl áramköri testet kap ez a modul,azonnal elszáll a dióda.(rákerül a teljes tápfeszültség...)
Amúgy,250mA egész nyugodtan elmehetsz,ezt a 16X diódák mind kibirják nagyon hosszú élettartam mellett,megfelelő hűtéssel.
Rendben,köszi.
Hát ez szép munka lesz beletenni egy hűtőtönkbe,hogy normálisan passzoljon bele. Kb. lehetetlen aki nem esztergál,szerintem. :S Ám ez az a modul amibe benne van. Bővebben: Link A képen látható tönk megfelelő?
Igen,erre a dióda befogató modulra gondoltam,hűteni kell.
A bemutatott bordát,ha ki tudod fúrni,az még nem elég,egész vékony húsában.Jól kellene illeszkedni,majdnem hogy erővel kell hogy bedugd a modult a furatba.Az esetben jó lenne. Esetleg,aluminium lemezből hajtogatott kis bilincsbe is teheted,aminek az egyik fele lerögzithező az alaphoz,nagyobb felületű hűtéshez. Valami ilyesmi: *szerk:a diódát,amit bedugtál,a kapcsaira forrassz egy 4,7-10k ohm ellenállást,megelőző védelem miatt.
Rendben,köszönöm a segítségedet.
Ám a nagy bordába nem megy bele könnyedén.Bele kell majd erőszakolnom.Illetve gondolom itt is sokat segít ha bekenem hővezető pasztával ugye?
A hővezető paszta egyetlen esetben ér bármit is:ha nem mm-es felületi egyenetlenségeket kell kitölteni,hanem ...tizedeket.Ha egy CPU kupak és a hűtője koppra polirozva van,a paszta csak ártana(ellenpélda)
Ilyen esetben,kicsit kisebbre kell csinálni a furatot és ha tudod,egy furatcsiszoló céleszközzel kisimitani,finomitani,amig jó nem lészen.Az én furatcsiszoló cél eszközöm egy fúrószár és köré tekert finom ,esetleg kevésbé durva csiszoló papir,gépbe befogva természetesen.Tökéletes.Egyedül arra kell figyelni,hogy a belső palást hengeres párhuzam geometriája ne torzuljon,ez meg már kézügyesség.
Nekem van fémtartalmú ragasztóm, amivel akár két vezetéket is össze lehet ragasztani. Na ezzel szoktam körbe kenni, így se pontos illesztés, se hővezető nem kell.
Hallottam már róla,még nem találkoztam vele.
De ha ezzel valamit beragasztasz és cserés lesz?lángvágó? Szerintem átlag alkalmazáshoz,mint ez a téma,bőven elég a 300 forintos noname cpu kenőcs is.Bár én nagyon nem szeretem már,mert általában oda kenem,ahova nincs rá szükség,ahol pedig kellene lennie,ott száraz
Az természetese,hogy nem látszódik a lézernek a sugara sötétben sem csak pont a "falon" ?
(150mA)
Igen. A sugár csak akkor látszódik ha poros, párás vagy füstös helyen világítasz vele.
A levegőben mindig lesz annyi szárazanyag,ami megtöri a fényt,látszódni kell,egy kisebb elsötétitett szobában legalábbis.Rázz meg egy ruhádat,az némiképp összeszöszöli a levegőt.
Ha fehér felületre világitasz vele és nem zavaró,bántó a visszaverődés,maga a folt;akkor nagyon gyengén sugároz a lézer:adj neki -milli-ampert.
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy ha veszek egy CD irót vagy csak sima olvasót akkor annak nem látható a fénye. Ez furcsa mert cd s magnónál láttam már hogy pirosan átvilágított a cd-n. A másik dolog az iró és az olvasó kőzött a lézer teljesítménye csak a különbség, milyet vegyek a piacon?
A cd és a dvd irásához/olvasásához más hullámhosszú(fényű) lézer kell.
A cd olvasáshoz 780nm(nanométer,a méter 1 milliárdod része),infra vörös,tehát a szemnek nem látható lézerfény kell. A dvd lemez-hez pedig a látható vörös tartományban üzemelő lézer fény kell(650nm,mély vörös szinű). Ami a lemezt átvilágitotta az fej dvd lézere volt. Olvasáshoz ha jól emlkszek 5mW körüli,iráshoz pedig sebességtől függően 100-250mW teljesitményt használnak(egy ugyanaz a vörös dióda,csak teljesitmény modulálva) Ha szeretnél egy jó kis látható fényű lézert,csakis a dvd irók jöhetnek számitásba(8x-24X irók).De ez csak a kezdet,ennél egy kicsit bonyolultabb lesz a helyzet.Minden információt megkapsz,elolvashatsz(melegen ajánlott) ebben a topicban[i]
Kicsit kukacoskodok
"Ez furcsa mert cd s magnónál láttam már hogy pirosan átvilágított a cd-n" Tehát nem dvd t látott hanem cd s magnót és egyébként igen annál is látszik a piros fény :yes:
:eek2:
Igazad van,visszaolvasva,tényleg benéztem,elnézést. A cd olvasó lézere is sugárzik egy nagyon gyengén,de látható vörös fényt.De hogy ez a tükröződő felületen át hogy volt képes átvilágitani...Gyanús,gyanús.
Csak mellékesen ,ha nem hobbiból akarod akkor egy ilyen 250mw 650nm modul kompletten 4800ft kínából.
Köszi mindenkinek, majd próbálok szerezni valahonnan egy rossz dvd irót, néztam 400Ft-ért csak hát a postaköltség vidékre...
Autórádióban lehet látni egy kis piros pontot, hogy éppen hol olvas a lézer. Épp csak megvilágítja a felső réteget, tehát csak ennyire látszik át.
Még annyit ha dvd íróból használom a lézert akkor nem is kell áramgen, meg gondolom gyárilag a hűtése is meg van oldva. Már csak rá kell valahogy bírni hogy világítson állandóan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |