Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   118 / 143
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Azt hiszem sikerült megoldani.
Beleraktam a diódát majd rá egy alátétet és így a rugó beleszorítja a diódát.
Akkor ha ebbe beleteszem a 16× íróból kiszedett diódát és 200mA meghajtom akkor elegendő ez a modulház hűtésnek? (Hosszú távon mert lézershow lesz belőle.)
(#) Noo válasza Directors hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hátulról kell pelepréselni a diódát. A rugó az a lencsét tartja egy helyen.
(#) Directors válasza Noo hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hogyan lehet belepréselni? Mivel kell?
Ha én egyszer belepréselem akkor azt onnan többet nem lehet kivenni. Vagy nem így van?

Satuval, állványos fúróval. Oda kell igazítani a hátsó furathoz. Majd be kell nyomni egy kis csődarabbal vagy valami üreges cuccal, hogy a lábak ne sérüljenek. Én már 4 alkalommal cseréltem diódát egy modulban. Eddig még stabilan tartja.

Értem. Kivenni hogyan tudtad?
Illetve ha itt tartunk akkor ami ebbe van dióda ennek se kell külön semmiféle hűtés?(folyamatosan)

Kivenni úgy lehet hogy szemből kezded préselni. A hátuljára kell egy üreges távtartó hogy a dióda ki tudjon esni.
A zöldhöz lehet, hogy nem kell külön hűtés. Meg kell nézni, hogy az adott áramnál mennyire melegszik. Ha érezhetően akkor kell egy kisebb borda vagy tömb.

Köszönöm.

Igazán nincs mit.

Lenne még pár kérdésem ha nem baj.
Nos beletettem a modulba.Nekem így sikerült.Megnézed,hogy jó e így?
Nem lötyög benne meg ilyenek. Rákötöttem az áramgenerátorra és adtam neki áramot.Kb 60mA körül kezd el szépen világítani.Ahogy növelem nő a fényereje is.120mA fölé nem mertem menni de folyamatosan erősödne a fénye(látható).100mA hajtottam egy percet kb és így is nagyon erős fénye van. Tetszik.
A kérdésem az lenne még,hogy kb menni idő alatt éri el az üzemi hőmérsékletét a dióda illetve amíg kézzel megtudom fogni a modult addig nincs baj vele? 60 fokig bírja a dióda?
(#) pz87 válasza Directors hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Szemmel láthatóan nincs a helyén a lézer dióda.
Tovább kell préselni, de ha ferdén van most benne akkor nem ajánlatos, ki kell préselni és újra próbálni.
Hőmérsékletet max. 40°C .
(#) epyn válasza Directors hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ezt a kis modult hűteni kell,100mA felett már mindenképp.Bele kell dugni egy megfelelő furattal ellátott hűtőtönkbe,amit el kell szigetelni mindentől,mert a fém ház,ezzel együtt a hűtőborda is az áramgenerátor tranzisztorának kollektorán lóg.Ha pl áramköri testet kap ez a modul,azonnal elszáll a dióda.(rákerül a teljes tápfeszültség...)
Amúgy,250mA egész nyugodtan elmehetsz,ezt a 16X diódák mind kibirják nagyon hosszú élettartam mellett,megfelelő hűtéssel.
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Rendben,köszi.
Hát ez szép munka lesz beletenni egy hűtőtönkbe,hogy normálisan passzoljon bele. Kb. lehetetlen aki nem esztergál,szerintem. :S
Ám ez az a modul amibe benne van.
Bővebben: Link

A képen látható tönk megfelelő?

Igen,erre a dióda befogató modulra gondoltam,hűteni kell.
A bemutatott bordát,ha ki tudod fúrni,az még nem elég,egész vékony húsában.Jól kellene illeszkedni,majdnem hogy erővel kell hogy bedugd a modult a furatba.Az esetben jó lenne.
Esetleg,aluminium lemezből hajtogatott kis bilincsbe is teheted,aminek az egyik fele lerögzithező az alaphoz,nagyobb felületű hűtéshez.
Valami ilyesmi:
*szerk:a diódát,amit bedugtál,a kapcsaira forrassz egy 4,7-10k ohm ellenállást,megelőző védelem miatt.
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Rendben,köszönöm a segítségedet.
Ám a nagy bordába nem megy bele könnyedén.Bele kell majd erőszakolnom.Illetve gondolom itt is sokat segít ha bekenem hővezető pasztával ugye?

A hővezető paszta egyetlen esetben ér bármit is:ha nem mm-es felületi egyenetlenségeket kell kitölteni,hanem ...tizedeket.Ha egy CPU kupak és a hűtője koppra polirozva van,a paszta csak ártana(ellenpélda)
Ilyen esetben,kicsit kisebbre kell csinálni a furatot és ha tudod,egy furatcsiszoló céleszközzel kisimitani,finomitani,amig jó nem lészen.Az én furatcsiszoló cél eszközöm egy fúrószár és köré tekert finom ,esetleg kevésbé durva csiszoló papir,gépbe befogva természetesen.Tökéletes.Egyedül arra kell figyelni,hogy a belső palást hengeres párhuzam geometriája ne torzuljon,ez meg már kézügyesség.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Nekem van fémtartalmú ragasztóm, amivel akár két vezetéket is össze lehet ragasztani. Na ezzel szoktam körbe kenni, így se pontos illesztés, se hővezető nem kell.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hallottam már róla,még nem találkoztam vele.
De ha ezzel valamit beragasztasz és cserés lesz?lángvágó?
Szerintem átlag alkalmazáshoz,mint ez a téma,bőven elég a 300 forintos noname cpu kenőcs is.Bár én nagyon nem szeretem már,mert általában oda kenem,ahova nincs rá szükség,ahol pedig kellene lennie,ott száraz
(#) Directors hozzászólása Máj 14, 2011 /

Az természetese,hogy nem látszódik a lézernek a sugara sötétben sem csak pont a "falon" ?
(150mA)
(#) Noo válasza Directors hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Igen. A sugár csak akkor látszódik ha poros, párás vagy füstös helyen világítasz vele.
(#) epyn válasza Directors hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

A levegőben mindig lesz annyi szárazanyag,ami megtöri a fényt,látszódni kell,egy kisebb elsötétitett szobában legalábbis.Rázz meg egy ruhádat,az némiképp összeszöszöli a levegőt.
Ha fehér felületre világitasz vele és nem zavaró,bántó a visszaverődés,maga a folt;akkor nagyon gyengén sugároz a lézer:adj neki -milli-ampert.
(#) Directors válasza epyn hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Rendben,köszi.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 21, 2011 /

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy ha veszek egy CD irót vagy csak sima olvasót akkor annak nem látható a fénye. Ez furcsa mert cd s magnónál láttam már hogy pirosan átvilágított a cd-n. A másik dolog az iró és az olvasó kőzött a lézer teljesítménye csak a különbség, milyet vegyek a piacon?
(#) epyn válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

A cd és a dvd irásához/olvasásához más hullámhosszú(fényű) lézer kell.
A cd olvasáshoz 780nm(nanométer,a méter 1 milliárdod része),infra vörös,tehát a szemnek nem látható lézerfény kell.
A dvd lemez-hez pedig a látható vörös tartományban üzemelő lézer fény kell(650nm,mély vörös szinű).
Ami a lemezt átvilágitotta az fej dvd lézere volt.
Olvasáshoz ha jól emlkszek 5mW körüli,iráshoz pedig sebességtől függően 100-250mW teljesitményt használnak(egy ugyanaz a vörös dióda,csak teljesitmény modulálva)
Ha szeretnél egy jó kis látható fényű lézert,csakis a dvd irók jöhetnek számitásba(8x-24X irók).De ez csak a kezdet,ennél egy kicsit bonyolultabb lesz a helyzet.Minden információt megkapsz,elolvashatsz(melegen ajánlott) ebben a topicban[i]
(#) kasas válasza epyn hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Kicsit kukacoskodok
"Ez furcsa mert cd s magnónál láttam már hogy pirosan átvilágított a cd-n"

Tehát nem dvd t látott hanem cd s magnót és egyébként igen annál is látszik a piros fény :yes:
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

:eek2:
Igazad van,visszaolvasva,tényleg benéztem,elnézést.
A cd olvasó lézere is sugárzik egy nagyon gyengén,de látható vörös fényt.De hogy ez a tükröződő felületen át hogy volt képes átvilágitani...Gyanús,gyanús.
(#) kasas válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Csak mellékesen ,ha nem hobbiból akarod akkor egy ilyen 250mw 650nm modul kompletten 4800ft kínából.

Köszi mindenkinek, majd próbálok szerezni valahonnan egy rossz dvd irót, néztam 400Ft-ért csak hát a postaköltség vidékre...
(#) Noo válasza epyn hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Autórádióban lehet látni egy kis piros pontot, hogy éppen hol olvas a lézer. Épp csak megvilágítja a felső réteget, tehát csak ennyire látszik át.

Még annyit ha dvd íróból használom a lézert akkor nem is kell áramgen, meg gondolom gyárilag a hűtése is meg van oldva. Már csak rá kell valahogy bírni hogy világítson állandóan.
(#) epyn válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Persze,elég ha rádugod valami buherált trafóra.Hát már hogy ne kellene neki áramgenerátor.
Vagy ezt most hogy érted?Azt hiszem át kellene olvasnod a topicot,informálódni.
Következő: »»   118 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem