Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   27 / 33
(#) koncsik03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Igen láttam már!
(#) koncsik03 hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Igen!

Most más kérdésem lenne.Ha megcsinálom akármelyik npn-es erősítőt a bd 244-essel akkor a polarítást kell csak változtatni nem?
(#) koncsik03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Na akkor ugrok is a műhelybe.
(#) Abukodonozo hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
A tegnap kísérleteztem még egy kicsit a Mayan-féle ZEN fejhallgatós változatával. Mellékelem mindkét kipróbált kapcsolást. Most volt elsőízben szerencsém az izzós változatot hallani. Írta egyszer Mayan, hogy az izzós verziónak egy kicsit mélyebb, "csövesebb" (kis túlzással) a hangja, ezzel egyetértek. Számomra ez a verzió azért nem kedvező, mert így a kollektoráram kb. kétszer olyan nagy mint az általam számított minimum (amivel a fülesemet még eléggé ki tudom vezérelni), illetve a hatásfok nagyon gyenge, többek közt az izzó miatt. Elhangzott, hogy az izzó áramgenerátorosan működik, illetve az is, hogy a hatásfok egy "igazi" áramgenerátor- kapcsolással javítható. Ez van az eredeti zenben is. Már említettem az előző hozzászólásaimban is, hogy az én verzióm elemről fog működni, ezért érdekelt a hatásfok növelése. Mivel kaptam egy jópofa kis rajzot a neten, készítettem egy második, áramgenerátoros, kapcsolást is, és nekem eddig ez hozta a legjobb eredményt, nagyon tetszik. I=0,7/R képlettel számolva a kollektoráramom kb. 30, 40 mA lesz.

Elnézést a szónoklatért, csak gondoltam leírom a tapasztalataimat, hátha valakin segít. További jó kísérletezést és kellemes zenehallgatást kívánok!

zenek.PNG
    
(#) koncsik03 hozzászólása Ápr 24, 2011 /
 
Helló!
Annyit kérdeznék hogy ez a kapcsolás így működőképes?
(#) Abukodonozo válasza koncsik03 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Miért ne lenne?
(#) koncsik03 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
És jó hangja van??
(#) kiszebra válasza koncsik03 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Építsd meg, és a dönts el magad.
(#) Saggitarius válasza koncsik03 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
PC taprol hajtanad meg? Korabbi kerdesedet latva merult fel bennem. Nem igazan tartom celszerunek hangra hasznalni, nem ilyen dinamikus terhelesre keszultek a PC-s, meg ugy altalaban a tobbi kapcsolouzemu tapegyseg.
(#) Abukodonozo válasza koncsik03 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Az, hogy jó-e vagy sem a hangja erősen szubjektív. Nekem, személy szerint tetszik a "fetes" hang, az A osztály, az egyfokozat stb. Ahogyan kiszebra is mondta, építsd meg! Sokat nem vesztesz pár alkatrészen abban az esetben, ha véletlenül nem tetszik. Amúgy, tanulni, működést megérteni tökéletes ez az áramkör.
(#) koncsik03 válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Nem! Van itthon egy 13v-os kis tápom.
(#) koncsik03 hozzászólása Máj 10, 2011 /
 
Lenne egy (igaz már sokadik) kérdésem.Azok az erősítők amik ebben témában találhatóak lehetne e használni őket előerősítőként?
(#) varttina válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Ha nem lehetne használni, valószínű nem is lenne ilyen topik. Ezek az erősítők egyszerű felépítésűek, sokak szerint szépen szólnak, persze vannak korlátai.
(#) koncsik03 válasza varttina hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
köszi
(#) koncsik03 hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Hy!
Annyit kérdeznék hogy az irf540-es kibír 18v-ot?

Kösz!
(#) varttina válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Az IRF540 adatlapján VDS=100V szerepel, úgyhogy a 18V meg sem kottyan neki. Viszont minél nagyobb a feszültség annál kisebb a terhelhetőség.
Az adatlapon szereplő 85W csak egy elméleti érték, amelyet hidegen rövid ideig képes produkálni. A osztályú kapcsolásban folyamatos terhelésnél jó ha a felét tudja.
(#) koncsik03 válasza varttina hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Akkor ez hány wattos lehet?
(#) bencikusz válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Ne várj tőle 6*10^23-on W-ot.
Alig pár W, de legalább fűt mint a rezsó
(#) Szupervigyor válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Max 9,6W-ot vesz fel...
de inkább fűt mint hangosít
de tökéletes ha épp gyorsan össze kell dobni egy erősítőt.
amúgy ez egy közös kollektoros illetve FET-tel egy közös source-ű kapcsolás.googlizd ki és ott lesz hogy számolhatod az erősítését.
mérvadóbb mint hogy hány W-os
(#) lamalas válasza Szupervigyor hozzászólására (») Máj 15, 2011 / 1
 
Idézet:
„...amúgy ez egy közös kollektoros illetve FET-tel egy közös source-ű kapcsolás.”

Ez igy nem helyes ugyanis a BJT tranzisztor kollektora a FETnel a drainnek felel meg. Az emlitett kapcsolas valoban kozos source-u, de az a BJT tranyoknal a kozos emitteres kapcsolasnak felel meg.
(#) Szupervigyor válasza lamalas hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Uhh,elírtam...bocs valóban.

Este fele épp nem volt tenni való,hát összeraktam ezt a kapcsolást,
a 150W-os folytó helyére autóizzót raktam ami 240mA-re korlátozza a max felvett áramot.Próbálgattam több tranyóval meg fettel(a képet összerakás után találtam a fórumon).
A legmeglepőbb az volt hogy ugyanolya jól szolt mint a "háromszázwattos" PC hangfalam.
Még 1 meglepő: BS170 -ezzel is elég jól ment és ugyanolyan jól szolt mint a "háromszázwattos",tök jó 100HUF-ból kijön... hangszóró meg táp nélkül,de ha kis motorra kötöd rá azt is viszi,hallani a hangot(meg adja a basszust)amúgy én egy szétszedett winyó fejére kapcsoltam,nagyon funny.
Ha valakinek nem elég az erősítése építsen 2-t és kapcsolja össze,vagy illessze szinteltolóval.Ha kell rajzolom.
(#) Abukodonozo válasza Szupervigyor hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Nagyon örvendek a sikerélményednek, a motoros ötlet érdekes. És nem funny...
(#) koncsik03 hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
Kérdeznék még egyet.
Az irf540-esnek ugyanolyan a lábkiosztása mint pl:bd243 vagy bd643 nak?

Bővebben: Link

köszi
(#) kadarist válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A felirat felől nézve: G-D-S. Bővebben: Link
(#) koncsik03 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Ebből nem sokat értek (sajnos).A fetekkel csak tegnap kezdtem el ismerkedni.
(#) koncsik03 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Úgy kell bekötni ahogy itt van?
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza koncsik03 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A G (gate [gét]) a tranzisztor bázisának felel meg. A D (drain[drén]) a kollektort testesíti meg. És végül az S (source[szörsz]) az emitter analógja. Magyarul: kapu-nyelő-forrás.Bővebben: Link
(#) koncsik03 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Így már érthető!
Kösz
(#) Lacaboy hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Sziasztok! Megépítettem a Mayan által még a topic legelején belinkelt kapcsolást és nagyon nem vagyok vele megelégedve. 17V-os tápról hajtom 10000µF pufferrel és 1W is alig jön ki belőle, +/-4,5V 8Ohmon. Szkóppal mértem az alsó félhullám már ilyenkor is picit egyenesedik. Bekötöttem még egy ellenállást a G-S közé így a 2db 10k ellenállás képez egy osztót és az féltápra állítja be a Fetet. Ami az eredeti rajzon szerepel G-D ellenállás a kimenetet nem álíltja be féltápra csak kb.4,6V-ra. Tudomásom szerint akkor A-osztályú a beállítás ha a tranyó félig nyitva van és a kicsatoló kondi előtt féltáp mérhető. Ez Mayan kapcsolásával nem így van. Próbáltam csökkenteni a 10K 4,7K ra semmi nem történt. 16Ohm-os 40W-os ellenállásal próbáltam,aztán 13Ohmos primertekercset, 10Ohm 40W ellenállást is. Az eredmény kb ugyanaz. 1W nál is kisebb teljesítmény 8Ohmon, a 4Ohmot abszolút nem bírja. A FET típusa IRFP240.

Jelenleg a csatolt képen lévő kapcoslásttesztelem 31V-os tápfesznél 16Ohmos 40W-os ellenállásal 8Ohmra ebből is csak 1W-jön ki de az tisztán. Viszont elekadtam itt,mert amikor ráadom a tápot a szkópon nézve a 0szint először felmegy pozitívba aztán lassan le negatívba és lassan áll be a 0, ez a hangszórón is látszik. Valami infra gerjedés lehet? Ha nagyon megterhelem akkor is elmászik a 0 pont. Mi lehet a baja?

sch_ZCA.png
    
(#) Abukodonozo válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Szia!

Amit írsz az világos, de figyelembe kell venned, hogy ez a kapcsolás elsősorban tanulásra való. Az már persze nem a mi hibánk, hogy egyesek szuper-audiofil, nem-tudom-hány-wattos végfokként emlegetik. Biztos, hogy nagyobb teljesítmény is kivehető belő (jelentős torzítások melet), de egyszerűen nem erre volt kitalálva. Akkor mire is? Hát arra, hogy aki még soha nem épített erősítőtt az egy délután forrassza össze és örvendjen neki, hogy valami olyat épített ami szól is. Remélem érted, higy mit akarok mondani!
Következő: »»   27 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem