Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » polski fiat gyújtótrafó bekötese
Lapozás: OK   1 / 1
(#) korgs2 hozzászólása Ápr 29, 2008 /

Üdv mindenkinek! Bontásból szereztem egy polski fiat 2 kivezetéses gyújtótrafót.Szeretnék belőle nagyfesz generőtort csinálni de nem tudom hogy kell bekötni! Ha valaki tüdja írja meg ! Sürgős lenne! Elöre is köszi
(#) kobold válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 29, 2008 / 4

15 a gyújtás, azaz pozitív, 1 a szaggatott test, a szekundernek pedig mindkét vége ki van vezetve, azon át záródik a magasfeszültség (vagyis a két szekunder kivezetés között kapod, nem pedig a test és a szekunder között).
(#) korgs2 hozzászólása Ápr 29, 2008 /

nem csak 2 hanem a nagyfesz kimenetből van 2
(#) kobold válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /

Hát ezt mondtam én is...
Az 1-es pontot testre kapcsolva folyik a primer áram, kialakul az energiát "tároló" mágneses tér, majd a kapcsoló (akár mechanikus, akár elektronikus) nyitásakor ez a tér összeomlik, a szekunder feszültség pedig (Lenz törvénye miatt) ekkor indukálódik. A szekunder áram a két kivezetés között folyhat.

trafó.gif

(#) Mintaka válasza kobold hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

az lehet, hogy kisül a két nagyfesz. kivezetés egymáshoz, de kis polskinál nem ezért van két nagyfesz. kivezetés, hanem mert összesen két henger van a gépezetben és így megspórolták a gyújtáselosztót, csak egy gyújtásmegszakító van benne. A nagyfeszt. egyszerre kapja meg a két gyertya, és a gyertyák másik pólusa bizony a testre kapcsolódik, tehát ahhoz képest képződik a szikra.
(#) akos70 válasza Mintaka hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Nem ahhoz képest,hanem azon keresztül.
(#) imre-65 hozzászólása Máj 9, 2010 /

Üdv mindenkinek.
Van egy 12v-os auto gyujtó trafóm,Bulgár gyártmány.
A két kivezetés nincs számozva,sem jelölve.
Az egyik:RUP ,a másik:BAT feliratú.
A kérdésem az,hogy melyik a pozitív,illetve a negatív.
Köszönöm.
(#) zolika60 válasza imre-65 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

A BAT feliratú az akku+ a RUP feliratú a megszakító. A háza a test.
(#) Harry hozzászólása Máj 15, 2011 /

Üdvözletem,

Hasonló Bulgár gyártmányú gyújtó trafóm lenne mint az előző hozzászólónak.
Saját véleményem szerint rossz, de szeretném ha megerősítenétek ill. megcáfolnátok benne.
A BAT és RUP kivezetések között 4.5Ohm-ot mérek. A gyújtáskimenet (secunder) kimenete és a BAT között 7K5-öt mérek, illetve a gyújtáskimenet és RUP között szintén 7K5-öt mérek. A test és a gyújtáskimenet között viszont szakadás mérhető.
A dolog érdekessége, hogy a trafó háza olyan mintha gyárilag lenne festve, nincs rajta látható érintkezési felület. Ami számomra érdkes hogy a trafóban folyadék van. Ez mi célt szolgálna?
Jól gondolom én azt hogy ez nem egy működőképes szerkezet?

DSC03020.JPG

(#) hibbantpasi válasza Harry hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!

A mért adatok alapján ez egy működőképes trafó.
A benne levő folyadék trafóolaj, ami jó szigetelő és a hűtésben is segit (ezért nem is szabad fektetve felszerelni, ill. használni).

üdv: hp
(#) Harry válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Köszönöm a választ, a kérdésem az lenne, hogy az előttem hozzászóló azt írta, hogy a készülék háza a test. Miért nem szólta le senki? Hogy tudta használni imre-65?

Honnan lehet tudni hogy a tekercsek mely része van összekötve? (A jelzések kívül mondjuk megbizonyosodni róla. A multiméter kohmos mérésnél csak 2 tizedet ír)

Az nem gond hogy a tekercsek közösítve vanak?
(#) hibbantpasi válasza Harry hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A szekunder tekercs és a "BAT"- tehát a "+" kivezetés van fizikailag összekötve az egykivezetéses gyújtótrafónál.
Ha átgondolod, teljesen logikus, hiszen nem célszerű a megszakitót szikraközként használni.
A kétkivezetésesről nem tudok nyilatkozni, olyat még nem vágtam szét

üdv: hp
(#) Harry válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Találtam egy leírást, de oda pont fordítva van írva a közösített rész (mellékelem is a képet).
(a másik képen meg a saját elképzelésemet vetettem papírra a gyújtással kapcsolatban)
A kérdésem az lenne, hogy mikor generálódik a secunderen a feszültség, az nem csatolódik vissza a primerre, vagy esetleg az autóban lévő stabil 12V-ot nem befolyásolja?

"Ha átgondolod, teljesen logikus, hiszen nem célszerű a megszakitót szikraközként használni."
Próbálom átgondolni, de a lényegére nem jövök rá.
Plazmagömb szerű felhasználásra kéne, tehát szikraköz számomra nem lenne utolsó dolog.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem