Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   822 / 2522
(#) McDeath hozzászólása Máj 17, 2011 /

Sziasztok!
Szerintetek az LA4282 milyen lenne?(a katalógusban is megtalálható a leírása.) Ezt a kapcsolást már egyszer összeraktam, csak miután hazahoztam suliból, valami összeért és elszállt a lelke füst formájában. A hangja nekem nagyon tetszett. Meg akarnám építeni megint. Van is egy Tesla NZC140-es régi lemezjátszóm aminek a végerősítőjéből teljesen kihaltak a tranzisztorok. Az előfok tökéletesen megy, potik kontakt spray-vel lekezelve minden irányból. Véleményetek erről a projektről?
Üdv McDeath
(#) deadlyroberta válasza lamalas hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Köszi szépen tehát csak akkor vakítás, de majd kiderül.
Apámmal néztük a yamahámat meg a csöves videoton velence deluxot meglepetésemre neki a "tranyós koléga" jobban bejött bár látszódott mind a 2 erősítő...
(#) deadlyroberta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Vagy ha már sör , akkor mint az alkoholmentes és az alkoholos változata.
(#) steelbird válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Ez a Texas-féle kapcsolás gerjedékeny darlington végtranzisztorokkal, ezt is írta lamalas. Nekem is gerjedt a Texas, mikor darlingtonosra átépítettem, bűvészkedni kellett vele, hogy stabilan menjen.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Még egy módosítással kiegészítettem a kapcsolást, hogy az erősítése a szokott érték legyen.
(#) elektrorudi válasza lamalas hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Idézet:
„Szoval a csoves hangzas nem csak az alkatreszekben rejlik hanem az ember fejeben/tudataban is. Ha olyat akar hallani vagy ugy véli, hogy olyat hall akkor azt is hallja.”

Ezt mondom én is, a sok vájtfülű "hifistának" !
Amikor egy Hi-fi kiállításon fülelő profik összetévesztik egy csöves hangját egy tranyóssal, akkor higgyem el, hogy pl. két 230V-os hálózati "kábel hangja" között különbséget tudnak tenni ???! Ugyan kérem...
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Hát igen, az áramgenerátoros üzemmód. Elvileg ez a tökéletes, mivel jórészt eltünteti a hangszóró torzításait. Anno az Orionban egy hasonló kapcsolást szerkesztettem a gyöngyösi hangszóró gyártósorra. Egyszerűen nem volt mód a legyártott hangszórók szalag végi torzításmérésére, mivel nem volt megfelelő minőségű mikrofon. Az MTA laborba vittek egy-egy darabot szúrópróba szerűen, mert csak ott volt B&k műszer és mikrofon.

Na én bepöccentem és csináltam egy torzításmérőt mikrofon nélkül. Az működött hasonló módon.

Szóval a storyzást befejezem és a lényeg: az áramgenerátoros üzemmóddal az baj, hogy frekimenet ideális átvitelű hangszóró esetén is követni fogja az impedancia menet alakját. Ezt persze ki lehet equalizálni és ez világ legjobb hangja lesz, de - csakis az adott hangszóróra lesz jó. Másik hangszóró= másik equalizációs görbe. Ezért nem használják audió célra, de én egyszer megcsináltam egy ilyet aktív ládának, na ne tudd meg. Csak egyszer érjek rá és ebből is kéne egy cikk....
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Hallod, sokkal jobbra csináltad mint én, mivel a 2Mohm-on már alig folyik így váltóáram és mégis elég a kis kondi.

Gratulálok, ez a lecke megoldása, most van készen.

Köszi! A harmadik verziónál figyelmetlen voltam, az erősítés 1-szeres lett
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Nincs kedved együtt összetesztelni egy hagyományos TDA-st és egy ilyet? Én már nagyon kíváncsi vagyok. Én összerakom azonos panelre, egyforma alkatrészekből a két verziót táppal együtt és odaadom neked. (dobozolásból gyenge vagyok). Ha stiftesre csinálod, akkor hamar ki lehet cserélni a dobozban. No?

Nagyon rendes Tőled a felajánlás! A teszteléshez pillanatnyilag csak a fülem áll rendelkezésre. A szkópom végleg cserben hagyott, a PC-s méréshez még gyűjtöm az erőt, hogy belevágjak. Az biztos igazolná az elgondolás helyességét, ha a módosított kapcsolás egy nagyságrenddel kisebb kapacitással elfogadhatóan működne. Szívesen meghallgatnám! Táp van.
Az áramvisszacsatolásos rajzot is megnéztem. Aggályosnak érzem a működését a hangszóró rezonancia frekvenciája közelében
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

"Aggályosnak érzem a működését a hangszóró rezonancia frekvenciája közelében "

Pont erre írtam, hogy ki kell equalizálni, no meg a keresztváltó impedancia púpját, meg a magas sugárzó induktivitását. Macerás, de akár 30dB-el is kisebb lehet az eredő akusztikus torzítás.
(#) Robi85 hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok.

Ugy döntöttem, hogy neki vágok az Nmos350 megépitésének. Arra lennék kiváncsi, hogy az IRFP450-es FET-ek helyettesithetőek e IRFP240-el? A Tápfeszültségem +-60Volt lesz.
(#) Bassmester válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Szerintem mindegy neki
Én 3 pár IRF 640-nel csináltam egyet és jól szól vele.
(#) GxxANC hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok!

Egy TDA ic-vel felépülő végfoknak állnék neki, viszont lenne pár kérdésem. Nem akarok MUTE és STANDBY funkciót, ilyenkor csak simán hagyjam ki az 1-es, 9-es, 10-es lábakat, vagy be kell kötni őket az adatlapon található módon, csak kapcsoló nem kell rá? Valamint a 4-es lábbal mi a teendő, ha nem kellenek a fenti funkciók?

Köszönöm előre is!
(#) Bassmester válasza GxxANC hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Milyen TDA-ról van szó? 7294-ről?
Nekem van egy szimpla nyákom amin nincsenek rajta az említett felesleges funkciók és a 4-es láb sincs testen, viszont csillagpontos kialakítású, rajta van a tápegység és a védelem is. Íme.
(#) GxxANC válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Igen, elnézést, azt nem írtam, hogy 7294. Akkor ezek szerint csak egyszerűen nem rakok kapcsolót? Nem látom jól az áramkör azon részét, amit takar a bal oldali 1000µF-os kondi, de így ránézésre úgy látom, hogy az alkatrészek be vannak kötve, csak nincs kapcsoló, hanem egyből kap feszültséget. Ebben az esetben csak rákötöm a bemenetükre a pozitív tápfeszt? Lehet marhaságot kérdezek, de tényleg nem egyértelmű.

Köszönöm!
(#) Bassmester válasza GxxANC hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Igen, úgy van. Benne van minden, csak nincs kapcsoló.
A 4-es láb sincs bekötve.
Itt a nyákja, ha kell:
(#) doomkiller hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a VF3-mat szeretném +-24Vról működtetni (átalakított pc-táp) ha nem változtatnék semmit csak beraknék az IC tápágaiba 1-1 18V zénert akkor működne, vagy pedig muszáj megváltoztatni a gate, bemenő, visszacsatoló ellenállást is?
(#) GxxANC válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Köszönöm a segítségedet!
(#) Davidd válasza GxxANC hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Udv.Enis a napokban keszitettem ket tda7294 es panelt egy egy szimplat ..ezt ajanlom hogy csinald meg a nyak egybol vasalashoz van .

tda7294.zip

(#) DFerus hozzászólása Máj 18, 2011 /

Sziasztok!

Van nekem a képen látható két hangfalam. Most jobbára esztétika funkciót látnak el a szobában. Valaha egy Goldstar hifihez tartoztak, annak elromlása után nem engedtem kidobni.
Szerintem egy megfelelő erősítővel kiegészítve az asztali pc-hez tökéletes lenne.

Tud-e valaki nekem ehhez kapcsolást ajánlani? 10 ohm van a hátlapjukra írva max 10 watt mellett.

Csodát nem várok tőle de vmikor jó hangja volt. Biztos jobb lenne egy 2-3 ezer forintos műanyag standard párosnál.

Nem vagyok jártas a hangtechnikában, de ha valaki küld egy megfelelő kapcsolást megépíteném.
(#) Doncso válasza DFerus hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia, ehhez el tudnék képzelni mondjuk egy VF3-at, elég egyszerű és jó hangú kapcsolás. VF3, magam is megépítettem egy példányt belőle, meglepően jól szerepelt. : VF3 utánépítés
(#) DFerus válasza Doncso hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Köszi, jónak tűnik, elég részletes a leírás. Várok még hátha felmerül 1-2 plusz alternatíva.

Ami kezdőként elbátortalanít ezen a területen az élesztés, illetve a földelések kivitelezése. Bár ezt is elég részletesen leírta a srác....
(#) DFerus válasza DFerus hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Vállalná- e az itt közölt erősítő kapcsolás megépítését valaki? Dobozolható állapotra, felélesztve... Természetesen reális áron.

Körbenéztem, se nyáklapom, se alkatrészem (trafó és hűtőborda kivételével). Na meg idő...
Továbbá nincs tapasztalatom az élesztéshez, meg a szakszerű földeléshez.

demjen_ferenc@hotmail.com
(#) voodoo hozzászólása Máj 19, 2011 /

Sziasztok!

Építettem egy erősítőt, SMPS táppal a kis méret, tömeg, olcsóság végett. Nos, az lenne a gáz hogy tök szépen működött-működik, csak nem tudom miért kihúztam (szól még egy pár másodpercig) elhalkul,.. kikapcsol a relé oké. Bedugom kattan, szól....
Még jó, hogy le volt véve a teteje láttam elkezd füstölni két 5W-os porcelánellenállás. Igencsak forró volt. Lehet elrontottam? Igaz a jelenség után azonnal kihúztam az egészet nem történt semmi csak piszok forró volt rendesen füstölt! 2 tény van amire gyanakszom

1.az erősítőbe is van +12Vos koppanásgátló és ezt kellett volna előbb kihúzzam talán nem merül ki a puffer és megóvom a lágyindítást. Talán

2.Kevés az áram a házba. Messziről hosszabbítóval jön be a kakaó. Talán.

3.Két darab hangszórót kötöttem rá különböző impedanciákkal. Egy 4 és egy 8 Ohmosat. Talán

4. Nem tudom mi lehet a baj? Nem romlott el, de elég furcsa, hogy eddig nem csinálta csak amióta ezt kipróbáltam.

Válaszokat előre is köszi
(#) emersys válasza voodoo hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia.
A lágyindító nagy 5W-os ellenálásai több okból is melegedhet.
Pl: Ha túl nagy az áramfelvétel a végfok puffer részén , Mérj egy nyugalmit.
De én sokkal inkább egy földhurokra gyanakszom.
Az szinte bizonyos , h ezt akár gerjedés akár más, de a nagy áramfelvétel végett hevül be.
Amit rögtön érdemes lenne megtenned, az az ,h leválasztod a tápról a végfokot, majd nézd meg úgy mit produkál... ha nem meleg rakj rá valami terhelést, ha lehet egyenlőre ne hangfrekisset!
Ha attól nem melegszik akkor már előrébb jársz a hibában
Nemrég volt nálam egy régi Sherwood végfok, annak a lágyindítója a földhurok miatt makacsoskodott.
(#) voodoo hozzászólása Máj 19, 2011 /

Az a baj hogy hetek óta keresem, nincs meg a multim.
Nem tudok méricskélni.
(#) storm válasza voodoo hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Namost ha jól látom, akkor több relé is van az erőlködőbe. Biztos, hogy azt halottad kattanni ami a tápnál van? Szerintem pont az a baj, hogy nem húz meg, és nem hidalja át azt a 2 ellenállást, és így folyamatosan 'lágyindításba' megy az erősítő.
(#) voodoo válasza storm hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Igen biztos, hogy az erősítő reléjét hallom (az halkabban kattan) és onnan is lehet tudni mert a másik az erősítő relé az egy sima 12V akksitöltő hajtja meg.
Következő: »»   822 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem