Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Szerintetek az LA4282 milyen lenne?(a katalógusban is megtalálható a leírása.) Ezt a kapcsolást már egyszer összeraktam, csak miután hazahoztam suliból, valami összeért és elszállt a lelke füst formájában. A hangja nekem nagyon tetszett. Meg akarnám építeni megint. Van is egy Tesla NZC140-es régi lemezjátszóm aminek a végerősítőjéből teljesen kihaltak a tranzisztorok. Az előfok tökéletesen megy, potik kontakt spray-vel lekezelve minden irányból. Véleményetek erről a projektről? Üdv McDeath
Köszi szépen tehát csak akkor vakítás, de majd kiderül.
Apámmal néztük a yamahámat meg a csöves videoton velence deluxot meglepetésemre neki a "tranyós koléga" jobban bejött bár látszódott mind a 2 erősítő...
Vagy ha már sör , akkor mint az alkoholmentes és az alkoholos változata.
Ez a Texas-féle kapcsolás gerjedékeny darlington végtranzisztorokkal, ezt is írta lamalas. Nekem is gerjedt a Texas, mikor darlingtonosra átépítettem, bűvészkedni kellett vele, hogy stabilan menjen.
Még egy módosítással kiegészítettem a kapcsolást, hogy az erősítése a szokott érték legyen.
Idézet: „Szoval a csoves hangzas nem csak az alkatreszekben rejlik hanem az ember fejeben/tudataban is. Ha olyat akar hallani vagy ugy véli, hogy olyat hall akkor azt is hallja.” Ezt mondom én is, a sok vájtfülű "hifistának" ! Amikor egy Hi-fi kiállításon fülelő profik összetévesztik egy csöves hangját egy tranyóssal, akkor higgyem el, hogy pl. két 230V-os hálózati "kábel hangja" között különbséget tudnak tenni ???! Ugyan kérem...
Hát igen, az áramgenerátoros üzemmód. Elvileg ez a tökéletes, mivel jórészt eltünteti a hangszóró torzításait. Anno az Orionban egy hasonló kapcsolást szerkesztettem a gyöngyösi hangszóró gyártósorra. Egyszerűen nem volt mód a legyártott hangszórók szalag végi torzításmérésére, mivel nem volt megfelelő minőségű mikrofon. Az MTA laborba vittek egy-egy darabot szúrópróba szerűen, mert csak ott volt B&k műszer és mikrofon.
Na én bepöccentem és csináltam egy torzításmérőt mikrofon nélkül. Az működött hasonló módon. Szóval a storyzást befejezem és a lényeg: az áramgenerátoros üzemmóddal az baj, hogy frekimenet ideális átvitelű hangszóró esetén is követni fogja az impedancia menet alakját. Ezt persze ki lehet equalizálni és ez világ legjobb hangja lesz, de - csakis az adott hangszóróra lesz jó. Másik hangszóró= másik equalizációs görbe. Ezért nem használják audió célra, de én egyszer megcsináltam egy ilyet aktív ládának, na ne tudd meg. Csak egyszer érjek rá és ebből is kéne egy cikk....
Hallod, sokkal jobbra csináltad mint én, mivel a 2Mohm-on már alig folyik így váltóáram és mégis elég a kis kondi.
Gratulálok, ez a lecke megoldása, most van készen.
Köszi! A harmadik verziónál figyelmetlen voltam, az erősítés 1-szeres lett
Nincs kedved együtt összetesztelni egy hagyományos TDA-st és egy ilyet? Én már nagyon kíváncsi vagyok. Én összerakom azonos panelre, egyforma alkatrészekből a két verziót táppal együtt és odaadom neked. (dobozolásból gyenge vagyok). Ha stiftesre csinálod, akkor hamar ki lehet cserélni a dobozban. No?
Nagyon rendes Tőled a felajánlás! A teszteléshez pillanatnyilag csak a fülem áll rendelkezésre. A szkópom végleg cserben hagyott, a PC-s méréshez még gyűjtöm az erőt, hogy belevágjak. Az biztos igazolná az elgondolás helyességét, ha a módosított kapcsolás egy nagyságrenddel kisebb kapacitással elfogadhatóan működne. Szívesen meghallgatnám! Táp van.
Az áramvisszacsatolásos rajzot is megnéztem. Aggályosnak érzem a működését a hangszóró rezonancia frekvenciája közelében
"Aggályosnak érzem a működését a hangszóró rezonancia frekvenciája közelében "
Pont erre írtam, hogy ki kell equalizálni, no meg a keresztváltó impedancia púpját, meg a magas sugárzó induktivitását. Macerás, de akár 30dB-el is kisebb lehet az eredő akusztikus torzítás.
Sziasztok.
Ugy döntöttem, hogy neki vágok az Nmos350 megépitésének. Arra lennék kiváncsi, hogy az IRFP450-es FET-ek helyettesithetőek e IRFP240-el? A Tápfeszültségem +-60Volt lesz.
Szerintem mindegy neki
Én 3 pár IRF 640-nel csináltam egyet és jól szól vele.
Sziasztok!
Egy TDA ic-vel felépülő végfoknak állnék neki, viszont lenne pár kérdésem. Nem akarok MUTE és STANDBY funkciót, ilyenkor csak simán hagyjam ki az 1-es, 9-es, 10-es lábakat, vagy be kell kötni őket az adatlapon található módon, csak kapcsoló nem kell rá? Valamint a 4-es lábbal mi a teendő, ha nem kellenek a fenti funkciók? Köszönöm előre is!
Milyen TDA-ról van szó? 7294-ről?
Nekem van egy szimpla nyákom amin nincsenek rajta az említett felesleges funkciók és a 4-es láb sincs testen, viszont csillagpontos kialakítású, rajta van a tápegység és a védelem is. Íme.
Igen, elnézést, azt nem írtam, hogy 7294. Akkor ezek szerint csak egyszerűen nem rakok kapcsolót? Nem látom jól az áramkör azon részét, amit takar a bal oldali 1000µF-os kondi, de így ránézésre úgy látom, hogy az alkatrészek be vannak kötve, csak nincs kapcsoló, hanem egyből kap feszültséget. Ebben az esetben csak rákötöm a bemenetükre a pozitív tápfeszt? Lehet marhaságot kérdezek, de tényleg nem egyértelmű.
Köszönöm!
Igen, úgy van. Benne van minden, csak nincs kapcsoló.
A 4-es láb sincs bekötve. Itt a nyákja, ha kell:
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a VF3-mat szeretném +-24Vról működtetni (átalakított pc-táp) ha nem változtatnék semmit csak beraknék az IC tápágaiba 1-1 18V zénert akkor működne, vagy pedig muszáj megváltoztatni a gate, bemenő, visszacsatoló ellenállást is?
Köszönöm a segítségedet!
Udv.Enis a napokban keszitettem ket tda7294 es panelt egy egy szimplat ..ezt ajanlom hogy csinald meg a nyak egybol vasalashoz van .
Sziasztok!
Van nekem a képen látható két hangfalam. Most jobbára esztétika funkciót látnak el a szobában. Valaha egy Goldstar hifihez tartoztak, annak elromlása után nem engedtem kidobni. Szerintem egy megfelelő erősítővel kiegészítve az asztali pc-hez tökéletes lenne. Tud-e valaki nekem ehhez kapcsolást ajánlani? 10 ohm van a hátlapjukra írva max 10 watt mellett. Csodát nem várok tőle de vmikor jó hangja volt. Biztos jobb lenne egy 2-3 ezer forintos műanyag standard párosnál. Nem vagyok jártas a hangtechnikában, de ha valaki küld egy megfelelő kapcsolást megépíteném.
Szia, ehhez el tudnék képzelni mondjuk egy VF3-at, elég egyszerű és jó hangú kapcsolás. VF3, magam is megépítettem egy példányt belőle, meglepően jól szerepelt. : VF3 utánépítés
Köszi, jónak tűnik, elég részletes a leírás. Várok még hátha felmerül 1-2 plusz alternatíva.
Ami kezdőként elbátortalanít ezen a területen az élesztés, illetve a földelések kivitelezése. Bár ezt is elég részletesen leírta a srác....
Vállalná- e az itt közölt erősítő kapcsolás megépítését valaki? Dobozolható állapotra, felélesztve... Természetesen reális áron.
Körbenéztem, se nyáklapom, se alkatrészem (trafó és hűtőborda kivételével). Na meg idő... Továbbá nincs tapasztalatom az élesztéshez, meg a szakszerű földeléshez. demjen_ferenc@hotmail.com
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt, SMPS táppal a kis méret, tömeg, olcsóság végett. Nos, az lenne a gáz hogy tök szépen működött-működik, csak nem tudom miért kihúztam (szól még egy pár másodpercig) elhalkul,.. kikapcsol a relé oké. Bedugom kattan, szól.... Még jó, hogy le volt véve a teteje láttam elkezd füstölni két 5W-os porcelánellenállás. Igencsak forró volt. Lehet elrontottam? Igaz a jelenség után azonnal kihúztam az egészet nem történt semmi csak piszok forró volt rendesen füstölt! 2 tény van amire gyanakszom 1.az erősítőbe is van +12Vos koppanásgátló és ezt kellett volna előbb kihúzzam talán nem merül ki a puffer és megóvom a lágyindítást. Talán 2.Kevés az áram a házba. Messziről hosszabbítóval jön be a kakaó. Talán. 3.Két darab hangszórót kötöttem rá különböző impedanciákkal. Egy 4 és egy 8 Ohmosat. Talán 4. Nem tudom mi lehet a baj? Nem romlott el, de elég furcsa, hogy eddig nem csinálta csak amióta ezt kipróbáltam. Válaszokat előre is köszi
Szia.
A lágyindító nagy 5W-os ellenálásai több okból is melegedhet. Pl: Ha túl nagy az áramfelvétel a végfok puffer részén , Mérj egy nyugalmit. De én sokkal inkább egy földhurokra gyanakszom. Az szinte bizonyos , h ezt akár gerjedés akár más, de a nagy áramfelvétel végett hevül be. Amit rögtön érdemes lenne megtenned, az az ,h leválasztod a tápról a végfokot, majd nézd meg úgy mit produkál... ha nem meleg rakj rá valami terhelést, ha lehet egyenlőre ne hangfrekisset! Ha attól nem melegszik akkor már előrébb jársz a hibában Nemrég volt nálam egy régi Sherwood végfok, annak a lágyindítója a földhurok miatt makacsoskodott.
Az a baj hogy hetek óta keresem, nincs meg a multim.
Nem tudok méricskélni.
Namost ha jól látom, akkor több relé is van az erőlködőbe. Biztos, hogy azt halottad kattanni ami a tápnál van? Szerintem pont az a baj, hogy nem húz meg, és nem hidalja át azt a 2 ellenállást, és így folyamatosan 'lágyindításba' megy az erősítő.
Igen biztos, hogy az erősítő reléjét hallom (az halkabban kattan) és onnan is lehet tudni mert a másik az erősítő relé az egy sima 12V akksitöltő hajtja meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |