Fórum témák
» Több friss téma |
Jó lenne tudni, milyen környezetben volt használva ez a kifejezés. Lehet, hogy a fémezett papír kondenzátor önjavító tulajdonságára utal. Ez az a tulajdonság, hogy átütés esetén ha zárlatba megy, a zárlati áram elpárologtatja az igen vékony felgőzölögtetett fémréteget, így a zárlat megszűnik, és a kondi használható tovább. Főleg motorok indítókondijai, zavarszűrő kondik ilyenek.
Trafónál van írva hogy ilyen kondival van szerelve. akkor azt jelenti hogy védi az trafó utáni áramkört, vagy félreértem az egészet.
Szia!
Van egyáltalán ilyen olvadó (fuse) kondenzátor? Hol láttál ilyen névvel illetett kondenzátort?
Üdv!
Apróban DuMatyi által hirdetett trafónál van írva. Idézet: „Eladó egy adatlapja szerint 230V / 12 és 24 V szekunder feszültségű középleágazásos 120 wattos transzformátor. A szekunder Új, nem bontott. A vasmag hegesztett. A szekunder öngyógyuló biztosítóval (multifuse) védett. Több weller páka üzemeltetésére is alkalmas. Eredetileg kávégépekben alkalmazták.” Itt hol esik szó kondenzátorról?
Már én is épp akartam kérdezni
Az öngyógyuló biztosíték, egy PTC típusú elem, ami egy meghatározott hőmérséklet felett nagyságrendekkel nagyobb ellenállást képvisel. Ezt a transzformátor tekercsének belsejébe elhelyezve, sorbakötve a primer tekerccsel, megakadályozza a trafó túlterhelődését, túlmelegedését. Ha lehűl, újra jó a trafó.
Oké. Van még mit tanulnom. Még egyszer elnézést a tudatlanságom miatt.
A tudatlanság nem baj, de a figyelmetlenség . . .
Hali.Légyszi ajánljatok valami nagyon jó minőségű kondit valami 7805 és BA033T mellé pufernek .Olyat amit könnyen megvehetek bárhol.
Szia!
Nem számít a márka, csak elektrolitkondi legyen. A 100nF-os kerámiakondikat ne felejtsd le a be és kimenetről.
Köszi.Ez egy meglévő áramkör egy hifi erősítő digital panelén csak cserélni szeretném a kondikat,mert azt mondják lehet hogy azért melegszenek ennyire az ic-k mert száradnak kifele a kondik.Kerámia kondik nincsenek.
Sziasztok!
Kellene nekem egy kondi, de a világon nincsen, ha van is iszonyat áron hoznák le. Ez egy 2,5 volt-os 1F os kondi. boltban kb. 2000ft az ára de mire megkapnám 10e lenne :S Nem tudom lenne e valakinél elfekvőbe egy db vagy nem e tud valaki boltot ahol kapnék? Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Kellene nekem egy kondi, de a világon nincsen, ha van is iszonyat áron hoznák le. Ez egy 2,5 volt-os 1F os kondi. boltban kb. 2000ft az ára de mire megkapnám 10e lenne :S Nem tudom lenne e valakinél elfekvőbe egy db vagy nem e tud valaki boltot ahol kapnék? Segítségeteket előre is köszönöm!
köszi a gyors választ! Meg is találtam, de ez méretben jó lesz nekem? Nem túl nagy?
Látom már csak minimálisan nagyobb. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
5,5V 1F kondi van a HEStore-ban (valószínű más hasonló üzletekben is van) kb. 500 Ft-ért. Igaz ez jóval nagyobb méretű mint egy 2,5V-os ultracap, az ára viszont töredéke.
Sziaztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy erősitőben tönkrement, egy zöld szinű 2e104j feliratú kondenzátor de ilyent nem találtam, hogy hol lehetne kapni. A kérdésem az lenne, hogy mivel tudnám helyettesiteni? Köszönöm a válaszokat.
Szia!
Ez egy poliészter kondenzátor, és ha egy ilyennel helyettesíted, akkor biztosan nem durran majd el.
Helló !
Az lenne a kérdésem, hogy egy 12 V-os táppal (mondjuk) a kondenzátort is csak 12 V-ra lehet feltölteni, nem ? Szóval hiába 400 V-os. Ha nagyobb kapacitású a kondenzátor, akkor lassabban fogy el a feszültség. És akkor egy 400 V-os kondit, mondjuk 100 volttal nem tudok a teljes kapacitására feltölteni, mert az 400 V-ra van megadva ? Illetve, milyen elven működik egy multiméter kapacitásmérője ? Ha valaki esetleg tudná a válaszokat, megköszönném ha beírná. Üdv !
Az a 400V a határfeszültsége a kondenzátornak. Ha ennél nagyobb feszültséget kötsz rá, akkor átüt és tönkremegy. Természetesen akkor tárol nagyobb energiát egy kondenzátor, ha minél nagyobb feszültséggel töltik, de ugye itt határt szab ez az átütési feszültség.
A kérdés második felére pedig az a válasz, hogy a multiméter belső generátora pár száz hertzes frekvenciával a kondenzátoron átfolyó áramot mérve tulajdonképpen "ellenállást", impedanciát mér.
(Fejhallgatóval vagy erősítőre kötve meghallgatható)
Heló!
Ha egy MKP kondi 400V 20% os ,akkor az a 400V körüli üzem alatt értendő, vagy minden feszültségen 20% a tűrés. Én úgy 50V DC vel használom. Ez fontos lenne ! Köszi
A % nem a feszültségtűrést jelenti, hanem a kapacitás (érték)-tűrést, az pedig minden feszültségen azonos.
Az elég baj Köszi...
Kösz a válaszokat!
Tehát akkor, ha én mondjuk egy erősítőhöz 1000V-os 47n-a csatolókondenzátort használok, az olyan mintha egy 400V-os 22n-sat használnék ? (csak nagyjából, a példa kedvéért) Mert ugye a 47n-s kapacitás az 1000V-ra érvényes.
Nem. A kapacitás marad ugyanannyi.
A kondenzékben a két fegyverzék között vékony szigetelék van. Ez átüt, ha nagy feszültséget kötsz rá. Átütés után vagy zárlat, vagy öngyógyulás, vagy tűz, vagy nem. A feszültség azt jelzi, mennyit kell kibírnia. Nagyobb feszültségűnél vastagabb a szigetelék, de ennek megfelelően a fegyverzék is nagyobb felületű ( nagyobb a térfogat ) azonos anyagokat feltételezve. Hogy a kapacitás maradjon. 600 voltot egy 1000 voltos kondenzéknek ki kell bírnia, de egy 400 voltos tönkremehet. Nagyobb feszültségű kondenzék több töltést illetve energiát tárolhat.
Azt amúgy értem hogy vastagabb szigetelés, és nagyobb feszültségértéket bír ki.
Amit nem értek az az, hogyha mondjuk egy feltöltött kondenzátorra egy fogyasztót kapcsolunk, akkor mekkora feszültséget mérünk a kondenzátor kivezetésein. Ha 12 volttal töltöm fel a 20V-osat, akkor 12-t ? És ha a 400V-osat 320 V-al töltöm fel ? Még töltés"dolgot" is értem (azt hiszem), a szigetelés mellett, de a feszültség az kikészít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |