Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   11 / 20
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Janocsi

Akkor ha jól értelmezem az ULN2004 es panelterved nem az igazi az én nagy kijelzömhöz? Akkor légyszives mosd ilyen láma modon mint aki nem ért az eektronikához magyarázd el nekem miért kellett ennyi kapcsolást paneltervet késziteni ha ugyse vot jó szóval ezt nem értem egyáltalán most akkor az utolsó álltalad készitett kapcsolás a jó ? remélem jövőhéten nem lesz megint másik rajz
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Hacs66!

Az a Big LED-es kijelzőpanel terv csak egyfajta, és közös katódos kijelzőhöz készült. Ha neked pontosan olyan kijelzőid vannak, (CMS-2301L00H), akkor természetesen csak az a jó panelterv és vezérlőpanel hozzá. Mint kiderült, ilyen kijelző csak nekem volt eddig.
- Itt most egy ideje arról folyik a párbeszéd, a BIG kijelzők közös anódos vezérlésére mit és hogyan célszerű áttervezni, mert csak a közös katódos kijelzőkkel szerelt lett megépítve általam. Ezért van már néhány olyan tervezet is, amely nem biztos, hogy mindenben megfelelne ezekhez a nagy kijelzőkhöz. Természetesen a legutóbbi a jó (jobb) terv, azt érdemes tanulmányozni, és átgondolni a működését is. Szerintem nem olyan nagy baj az, ha kicsit jobban át kell vizsgálni, tanulmányozni az áramkört, nyáktervet, azzal is sok mindent lehet megérteni a működéséről még az építése előtt.
(#) zolykaaa hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Azt szeretném kérdezni a közös anodos panelhoz ami a legutolso ahhoz volna kijelző terved is?
(#) janocsi válasza zolykaaa hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Zolykaaa!

Közös anódos kijelzőpanel terveim nincsennek, mert az eddigi észrevételek szerint, mindenki másfajta méretű, elrendezésű, és típusúval rendelkezik. Ezeket célszerű lesz a különbözőségek miatt önállóan megtervezni.
(A normál (5V-os) közös anódos kijelzőhöz van még terv a 7 szegmens... topikban.)
- Itt jegyezném meg, a végére maradt négy darab nagy kijelzőm, (CMS-23001L00H), ebből készült még egy óra, de miután kell a hat digit, raktam a másodpercek kijelzésére két szokványos picike kijelzőt. Ezt ezen a linken találjátok meg, és több Big Ledes órával kapcsolatos összeállításom is lesz még ott.
Itt:
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Az ULN2003-nak nem jelölted a tápellátását. Gondolom a kijelzőnek szánt tápfeszt kell adni neki. Nálam 6.2V-ot hacsi66-nak pedig a 12V-ot. Néztem az adatlapot, ha jól értelmeztem akkor a ULN2004-et kellene használnunk? Arra írja a 6-15V-ot. Te is légy szíves nézd meg, hogy jól gondolom-e.
Köszi.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia Shield!

Az ULN egy tranzisztormező, ezért külön tápfesz "bemenete" nincsen. A 9. láb csak azért maradt szabadon, mert ide a kimeneteket védő diódák vannak kivezetve, amit induktív terheléseknél lehet a + tápra kötni. Ez nem a tápellátását szolgálja, csak a kimenetek védelmét itt egyáltalán nem fontos bekötni. Mindegy melyik ULN típus kerül beépítésre, itt csak a terhelő áramokat kell elviselni és kapcsolgatni mind a hét szegmensekét. (Az ULNxxxx úgy működik, hogy a kimenetére kötött szegmenseket (ez pozitív tápon van amikor az anódra kapcsolódik a tápfesz), a logikai vezérlés, (CD4543), a bemeneteket a megfelelő időben GND-ra kapcsolja.)
- Azt a tápfeszt nem kell annyira szigorúan venni, (6.2V, vagy 12V), hanem a munkaellenállások értékét érdemes a max átfolyó áramra beállítani! Ezt az Ohm törvénnyel is ki tudod számítani a bemenő feszültség és a szükséges szegmens áramok ismeretében.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Még eddig nem használtam ULN, most már értem. Most már csak erőt kell venni magamon és neki állni az alkatrész rendelésnek. Legalább 4-5 félkész panel vár az alkatrészekre, de mindig valami új van kilátásban és ilyenkor mindig csúszik. Most az óra, de egy egyszerű szkópot is még össze kellene dobni, hogy legalább a tápokat letudjam ellenőrizni. Rezonáns tápot is végre meg kellene csinálnom.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia Shield!

Még egy fontos dolog a tápfeszültséggel kapcsolatban. Legalább DC 8.5V bemenő feszültségre mindenképpen szükség van, (ez esik a dióda hídon is vagy 1.2V-ot)), és a 7805 miatt, mert kb. 7V alatt már nem tud stabil 5V-ot a PIC-nek és a digitális áramköröknek biztosítani. Ezért ügyelni kell a bemeneti feszültségre, és mint írtam is, inkább a szegmensek munkaellenállásait célszerű a bemenő feszültséghez méretezni. (A 220-330 Ohm munkaellenállások irányadó értékek, ez nálam 220 Ohm.)

U.i.:
- /Mivel az ULN nem a vezérlőpanelre van tervezve, (ennek ellenére ezzel lett a legtöbb probléma), lehet helyette megfelelő számú tranzisztorsereget is a kijelzőhöz beépíteni, (pl. BC337 + egy halom ellenállás), de csak ha valóban gondot okozna a beépítése./
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Valószínűleg stabil 9V-ot adok az áramkörnek, 7805 sem fog annyira izzadni. A munkaellenállásokat hozzá méretezem. Az ULN nem fog gondot okozni, megfogom oldani. Még nem tudom melyik panelre fog kerülni. Ennyi féle kijelzőre nem tudhattál egységes megoldást találni, így mindenkinek magának kell megoldania kijelzőjére igazítva. Az ULN használata nagyon tetszik, igaz a több maréknyi tranyóból megint nem fog fogyni. A sok BC és BD tranyó gondolom másoknál sem fogy.

u.i.. A "Mule v2...." cikket, most nagy odafigyeléssel átolvasom a tisztán látás végett. .....amennyire tisztán fogok látni.
(#) kaqkk válasza janocsi hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Az uln 9 láb "lámpa teszt" ként is használható ! Ha gnd re kapcsolod (mondjuk egy nyomógombbal) akkor minden szegmens világít .
(#) janocsi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Szia Kaqkk!

Természetesen, hiszen ilyenkor a védődiódákon keresztül GND-re kapcsolod (nem az ULN-t), hanem a szegmens munkaellenállások végeit.
(#) shield válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 21, 2011 /
 
Jó ezt tudni. Ha valamit építek az ICL7107-el, akkor mindig felhasználom a teszt lehetőséget.
(#) hacsi66 válasza zolykaaa hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Szia Janocsi

Köszi az eddigi hozzászólásokat szóval megnéztem a legutolsó kapcsolást és a hozzá tartozó paneltervet és sajna 2 hibát is találtam az egyik a BC 327 a rajzon nem szerepel emitter és a bázis között 10 K ohmos ellenálás a panelterven viszont igen a másik pedig a BC 327 esek közös emittere a +5 tápfeszen van és nem a bejövö 7-12V tápfeszen na de ez nem is baj csak a az ellenálásokat nem értem minek az emmiter és bázis közé?Ez eddig sehol nem szerepelt ..
üdv
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia Hacsi66!

Nem azt a legutolsó javított verziód nézed, ott éppen ezek lettek kijavítva. Légy szíves valóban a legutolsó közös anódos verziót átnézni, ez lenne az:

(Ki lesznek törölve a "nem jó" verziók hamarosan, ne zavarjanak itt tovább.)
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia Janocsi

Nagyon köszönöm megnéztem így már oksa megépitem ennek alapján aztán majd beszámolok az eredményről..

Üdv
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia

Még egy kérdés melyik verzióval csináltad a paneltervet mert bele akarok javitani és nem akar öszejönni...pl a vezető vonalak valamiért szürkék lesznek és nem zöldek és a nyomtatásnál nem látszik..
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia Hacsi66!

SP_Lay-5.0-al készült a nyákterv, azzal tudsz módosítani is.
(#) hacsi66 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia

Nekem is ez van meg méghozzá a magyar verzió és nem tudom miért de a vonalak szürkék meg a forr pontok is..lehet valami beálitás probléma..ha uj paneltevet csinálok ott minden oks
(#) janocsi válasza hacsi66 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia!
Az ablakot jól tárd ki, megy e-mail-ben a file, be sem csomagoltam. Talán így sikerülni fog a módosítás.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia Janocsi!

A fényerő szabályzó nincs tervezve a PIC programjában? Külön kell megoldani a kijelző tápfesznél? A csöves óra nyákján látom, hogy be van téve a tápba egy LDR.
Ekkora kijelzőnél igen erős fény lesz éjszaka, ezt szabályozni kell. Van valami jó megoldásod vagy a szokványos megoldást használjam?
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Szia Shield!

Mindenben megegyezik a program, itt is nyolc fokozatban állítható a fényerő táviról, és a két nyomógombbal, sőt ki is kapcsolható a kijelző ebben a felépítésben is. Az LDR a Nixie csöves óráknál az automatikus fényerő beállítást végzi, (nappali/éjszakai), az eredeti Mule v2-ben még nem volt beépítve. Szerintem ebben a nagy ledkijelzős órában nem is szükséges. Ha a cikket átolvasod, látható hogy sok minden mellett a fényerőt tól-ig lehet programozni, ez a funkciója is nagy előny a régebbi órákkal szemben.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Köszi az infót, a fényerő programozás valahogy kimaradt. Figyelmetlen voltam.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Szia Shield!

Még néhány fontosabb észrevétel:
A logikai áramkör(ök) 5V (TTL) szintekkel dolgoznak ebben a kapcsolásban is. Emiatt azt az ominózus ULN2003 (szegmens-meghajtót) javasolnám a kijelzőhöz beépíteni, mert annak bemenetei (TTL) illeszkednek leginkább a kapcsolásban alkalmazott CD4543 logikai kimeneteihez.
- A ”tizedespont”, vagy elválasztók vezérlésére nincs külön port a PIC felől, ezért két lehetőség van, hogyan kössük be. Az egyik nem a ”legszebb, vagy korszerűbb" megoldás lehet, a szegmensek felőli hét (1N4148) dióda közös végéről hajtva, természetesen a megfelelő munkaellenállás közbeiktatásával. Ennek előnye abban nyilvánul meg, hogy a fényerő szabályozással együtt ez is arányosan változik, nincs zavaró eltérés a kijelzett számokhoz képest.
- A másik lehetőség az RTC 7. lábáról levett 1Hz-es impulzussal vezérelni őket. (Ez szerepel a kapcsolási rajzon is.) Az elválasztó pontok villognak ennek megfelelően, de a fényerő szabályozása itt hatástalan marad, független a beállított, vagy programozott értékektől.
- (A harmadik, nincs elválasztó, távolabb vannak egymástól a kijelzőcsoportok.)
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Még nem tudom melyik megoldást fogom alkalmazni a 3 lehetőség közül. Esetleg van még egy megoldás, az RTC 7. lábáról levett 1Hz-es impulzust jól belőjük LDR-el. Majd eldől a nagy kérdés.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Szia Shield!

Így van, lehet ragozni a sokféle megoldás kavalkádját. A legutolsó tizedespontot a DCF77 szinkron figyelésére használtam fel. Amikor össze van kapcsolva a modullal, ez is villog, jelezve, "vételkész" az eszköz.
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Jó ötlet a DCF77 szinkron figyelésére.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 28, 2011 /
 
Szia Shield!

Nem az én ötletem, Vicsys OVERKILL órájában már láttam ezt a megoldást.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Készült néhány nyák a közös anódos és a közös katódos vezérlőpanelből. Egy K.a.-os (SA08_11SRWA) normál méretű LED kijelző csoporthoz is lett gyártva nyák.
Íme:
(#) Csupasz válasza janocsi hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Szia Janocsi!
Szeretném megkérdezni, hogy ha teljesen kész lesz az óra, várható-e, hogy publikálod,vagy megjelentetsz egy kapcsolási rajzot,+ panelt a végleges változatról?
A nixie változatot kezdtem el, / nixie óra már van kettő /, és lehet hogy váltanék erre, de nem vagyok annyira gyakorlott, hogy az állandó javításokat követni tudjam.
Egyébként gratula, nagyon tetszik!
Üdv:
Csupasz
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia Janocsi!

Alkatrész rendelés előtt állok és a távirányítóval kapcsolatban lenne kérdésem. A HQ-n néztem a kínálatot, van egy halom a PHILIPS RC50xx sorozatból. Melyik típus számú a megfelelő? Olyan amilyen neked van nem találtam.
Jelenleg a HQ és a Hestore ahonnét rendelek, de ha szükséges akkor más bolt is megfelel.

Esetleg ez megfelel (melléllet)?
(Philips (RC5 protokoll) távirányító)

RC5.jpg
    
Következő: »»   11 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem