Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   333 / 507
(#) gaspa válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Nekem 1,5 éve működik egy W-8681 met.állomás.Szivesen megosztom az adatait,csak az a gond,hogy tőlem néhány kilométerre ennek már fele sem igaz.Szerintem aki komolyabban akar ezzel foglalkozni,mindenképpen a saját helyén kell mérni legalább egy évig,én is ezt tettem és ez alapján választottam a Savoniust és most kezdem alá építeni a 7m átmérőjű H-rotort.Egy másik fórumon kesergett egy kolléga,aki egy egész komoly szerkezetet épített,fél millát ráköltött,később rájött,hogy 2m/s is csak ritkán fúj nála.Jobb lett volna 30 ezret előbb a szélmérőre költeni(egyébként egy elég hasznos kis szerkezet,sok adatot közöl a szélen kívűl is)Az első kép a 2010-es évet mutatja,a második kb. egy hetet,ez már jobban kiértékelhető,a harmadik egy napot.Nem tudom itt a fórumon hogyan lehet a képet felnagyítani,jpg-ben egy kicsit megnagyítva jól olvashatók a koordináták számai is.Most csinálok egy szélmérőt ami pillanatnyi sebességet mér,és egy adatgyűjtővel fogom mérni együtt a szélsebességet,kerékfordulatot és a hálózatba táplált teljesítményt az idő függvényében,de ez csak később lesz hozzáférhető.
(#) Radpet hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Rég jártam itt és gondoltam beszámolok a szervokormányos szélkerekemről.A lapátokat keményfábol faragtam,az áttétel egy sarokcsiszolóbol származik.Most 75w terhelés van rajta és ahhoz képest egész jól néz ki. Ha elkészül a végleges tartóoszlop meg minden akkor beszámolok bővebben,hogy mit tud.
(#) sziriusz válasza gaspa hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Az alap gondolat a megtérülő szélgép.
Amit leírsz egy adott hely szélsebességéről, az mind igaz, ezt a kezdőknek jó lenne komolyan venni. Ha viszont már van némi adat a szélről, azt a következő módon lehet felhasználni:
A másik fórumon a ZordonC3 adatai alapján ( 14546 hozzászólás):
szélkerék által súrolt felület 1 négyzetméterének éves teljesítése 50,75 kWóra, ami most kb. 2537 Ft/év megtérülést ad.
A Puding1 információja alapján:
szélkerék által súrolt felület 1 négyzetméterének éves teljesítése 69,9 kWóra, ami most kb. 3494 Ft/év megtérülést ad.
Nézzük meg, mire is jó ez:
Ha valaki összeírja, hogy egy nagyobb szélgéphez kellene neki : 7 méter 100 mm-es vascső, 1 mázsa cement, 1 tábla 0,8-as horganyzott lemez……mágnes….festék. Kijön hogy ez kb. 120000 ezer forint. A nála lévő szélről feltételezi, hogy éves szinten 1 négyzetméterről levehető 2200 Ft értékű energia, és 4 éves megtérülést akar, akkor adódik, hogy ezt egy 4-4,2 méter átmérőjű vízszintes tengelyű szélgéppel lehet elérni.
Ha tudsz adni olyan adatot (pl. szélsebesség órában éves szinten) amiből megnézhető egy éves megtérülés, megköszönöm, és a kapott eredményt leírom a fórumon.
(#) Iszkakof István hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Bizonyára buta kérdés, de felteszem.
Feltételezzük, hogy van egy generátorom, amelyik 50 V és 1 A áramot termel. A töltésvezérlő átdolgozza 12 voltra. Az eredmény: a) 12 V, 1 A;
b) 12 V, 4 A;
c) egyéb, éspedig...
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Mivel töltésvezérlőről van szó, ezért ~14V (12V akkuhoz), és ~3,4 A jó hatásfokú kapcs. üzemű konverternél.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Töltésvezérlőtől függ, de 12V mellett nem lehet több 4,16A nál (energiamegmaradás!), szóval 50V max 1A ból 12V 0-4A ig bármit el lehet érni.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ, egész más megvilágításba kerültek nálam a töltésvezérlők. Nem is gondoltam olyasmire, hogy egy töltésvezérlőben még kapcsoló üzemű átalakító van. Egy ilyen megépítése, ugyebár nem kezdőknek való barkácsolás.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Idézet:
„Egy ilyen megépítése, ugyebár nem kezdőknek való barkácsolás.”

Mindenesetre sokkal egyszerűbb, mint egy PC táp.
(#) Iszkakof István válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Ha már kapcsoló üzemmódú töltésvezérlő, ha nincs is 14 V a lejövő feszültség, akkor is tud valamennyit pótolni az erősség rovására?
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Belém bujtattad a kisördögöt. Holnap nekiülök és átnézek egy - két töltésvezérlőt a saját kultúrám érdekében. Bizonyára van topic a fórumon róla.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1
 
Megoldható. Vannak olyan topológiák amelyek önmagukban képesek feszültség növelésre és csökkentésre is. SEPIC és CUK konverterek tökéletesen alkalmasak lennének, elvileg 10szeres feszültség nővelést és 10 szeres feszültség csökkentést is el lehet érni velük, emellett a bemeneti áramuk is közel állandó (nem a buckhoz hasonló trapéz/négyszög, így felharmónikusokkal sem terhelik a megtáplálásukat). Kiegészítve vezérléssel az akkuk jelleggörbéihez is igazítható lenne a töltés.
Persze 2V ból nincs értelme 14V-ot csinálni (de 20V-ból 48V-ot már inkább).
Gyakorlati szempontból kell vizsgálni, amikor nincs annyi feszültsége a generátornak, hogy képes legyen tölteni az akkut, jó konstrukció esetén ez kis szélsebességeknél fordul elő, így azért a 20-30W ért nem sok értelme van a vergődésnek.
"Rossz" rendszer esetén, ahhol kb átlag/normál/említésre méltó szélsebesség felett éri csak el a generátor feszültsége az akkuk feszültségét, ott van értelme egy ilyen konverternek.
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Ha én sikeresen megépítettem lakatos létemre,neked sem okozhat gondot egy feszültség növelő áramkör.
(#) SKY válasza JQJ hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Hello!
Nekem igaz nem generátorom, de egy ferrit állandómágneses 1KW-os motorom van, ami úgy látszik, hogy mégsem lesz felhasználva... ha gondoljátok, megpróbálhatom lemérni, hogy mit tud.
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Szerintem is ez a helyes irány.
A helyi (100m-n belüli, a tervezett szélerőmű középmagasságában mért) éves relatív szélsebesség eloszlás az egyetlen megbízható adatsor éves kinyerhető szélenergia számításához!
Ha a pénz nem számít, akkor enélkül is lehet próbálkozni.
Akár néhány ezer Ft-ból elkészíthető szélmérővel, számlálóval (vezérelt stopper) is megmérhető ADOTT HELYEN, hogy egy évben hány órán át fúj 4m/s, és 6m/s feletti szél. Már ennyi adat is kizárja a felesleges pénzkidobást. Persze komolyabb mérő, adatgyüjtő, PC az igazi, de leginkább pénzhiány miatt egy egyszerűbb, olcsóbb megoldás is aranyat ér.
Én most ilyet készítek. Talán már a szélsebesség mérő utolsó finomításán túl vagyok. Remélem a végső hitelesítés következik, és jöhet a számláló.
Milyen szélmérőt csinálsz? (Klasszikus kanalas, vagy valamilyen elktronikus - hő, sonar, stb.?)
A szélsebesség/fordulat/kivett teljesítmény adatsort kíváncsian várjuk. Ennek ismeretében optimalizálni tudod az áttételezést (ha van) a legjobb tsr tartományhoz - hálózatba tápláláshoz a legtöbb évi energia a szempont.
(#) btoti hozzászólása Máj 19, 2011 /
 
Esetleges előkalkulációhoz:

excel kalkulátor szélenergiához
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Sima kanalasat csinálok,azaz a mechanikát már régen megcsináltam,ez sem került sokba,kisméretű inox merőkanalakat vettem és inox keverőtálkát,ebbe csapágyaztam bele,a tengelyen sokosztásos üvegtárcsa,egy fordulatra 180 impulzust ad ki,amit csak integrálni kell,vagy digitálisan átalakítani.A hitelesítést az autómra szerelve gondoltam,elég pontos a sebességmérője.Végül azért tettem félre,mert inkább a szélkerék építést kezdtem el,az adatrögzítés megcsinálása sok időmet vette volna el.A kis met.állomás egy bóvli,átlagszelet mér,de az előzetes kalkulácíóra tökéletes azonnali megoldás és így gyorsabban haladtam.
Már írtam,hogy 1:10-es fogasszíj áttételem van,amit kétfelé osztottam,így a második áttétel vékonyabb szíj lehet,ami olcsóbb és a generátor kisméretű kerekét olcsón és könnyen lehet cserélni ,az optimalizálás miatt.Sajnos két hónapom kiesett,szerszámmegrendelések miatt,ami nekem hiába másodlagos mégis elsődlegesen kellett megcsinálnom,de az árát átkonvertálom SMA inverterré amit sajnos nem tudok megkerülni.Kis lélegzethez jutottam és fölszereltem az áttételeket és a generátort.A kínai próbainverterem a vámon van,talán egy hét múlva megkapom,alig várom,hogy néhány próbamérést végezzek.Ha össze lesz kötve a hálózattal nekifogok a 7m-es H-rotort fölszerelni.Úgy emlékszem te azzal foglalkozol,bizonyára előrébb vagy benne,nehezen igazodom el a rengeteg fajta profil között,lesz kérdésem majd ezzel kapcsolatban.
(#) Gabeszom hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Sziasztok nemigazán idevág a téma, de megkérdezném.
Van négy darab akkumulátor sorba kötve. Ezen egy inverter üldögél, és gyártja a 220-at.
Ez egy diesel autón van. Kérdésem az, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy az akkupakkot töltsem 12-voltról.(autógenerátor). Vagy valami ötlet?
Köszi.
(#) laccika77 válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Üdv! Négy generátorral (ha teljesítmény is kell).
(#) Gabeszom válasza laccika77 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Oksa. Köszönöm . Sok mindenben gondolkodtam. Köszönöm. Akinek van még ötlete, kérem írjon.
Köszönettel veszem.
(#) vgyula válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia!
Csinálnod kellene egy invertert, megemelni a feszültséget a szükséges mértékben , és erről a megemelt feszültségről tölteni az akkukat egyben.
Az autó saját akkuja részét képezi annak a 4 akkumulátornak?

Üdv.: Gyula
(#) Gabeszom válasza vgyula hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Neeeem. az külön van. nem akartam hogy bármi gebasz esetén. ottmaradjak.
Köszike
(#) FrankTaylor hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Jó napot/sziasztok!
Az előző évben elkezdtem csinálni egy szélgenerátort. Természetesen 0 tapasztalat, sőt, mondhatnám azt is, hogy hülye vagyok a fizikához, viszont a kézügyességem rendben van. Ki is faragtam a lapátokat, szám szerint hármat, méretük 130 cm. Édesapám segített egy kicsit, és hozott nekem egy tengelyt, amire a lapátokat fel tudom rakni. Szóval most úgy áll a cucc, hogy vannak a lapátok és forognak Igazából nagyon forognak. Egy pici szélben is úgy forog, hogy csak egy tányér látszik az egészből.
Igazából a kérdésem arra irányulna, hogy hogyan tudnék ebből áramot kinyerni. természetesen nem akarom megváltani ezzel a világot, de mondjuk egy pár kerti lámpát ha megvilágítana, én annak is örülnék.
Van a kis műhelyemben 1 traktor generátor, 1 bmw-ből származó generátor, és tegnap beszereztem egy polskiból származó dinamót. Ezekkel mit tudnék kezdeni?
A válaszokat előre is köszi

IMG_4414.JPG
    
(#) laccika77 válasza FrankTaylor hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Üdv! Mindig a generátor a leg "kényesebb" pontja a házi gépeknek. Én is ebbe a csapdába estem forog a gép, csak megfelelő generátort nem tudok szerezni.
(#) Gabeszom hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Sziasztok. A felvetett kérdésemre nincsen több ötlet?
Köszönettel.
(#) Gabeszom hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Sziasztok.
Megnéztem a szekeret, de max még 1 db generátort tudok feltenni.Nincsen 48 Voltos generátor? úgy tudom a szélkerekeknél van.vagy 12 voltosból nem lehet? Nézegettem az invertereket de teljesítményükben szerintem nem elég.
Köszönettel.
(#) btoti válasza gaspa hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Egy második, pontosabb mérőhöz én is tervbe vettem egy kanalas megépítését. Én is az inox merőkanalat szúrtam ki erre a célra. Lenne is egy kérdésem. Te már biztosan elmélyedtél a "lelki világában". Fékezés nélkül a kanalas fordulata egyenesen arányos a szélsebességgel úgy 2-20m/s tartományban?
A WS met. állomások gondolom a met. szabvány szerinti 10 perces átlagsebességet írják ki 1 percenkénti adatsorban. Hivatásszerű szélenergetikusok szerint 1 perces átlagok lennének kívánatosak másodpercenkénti adatsorban. Én is ezt tekintem elfogadhatónak. főleg anyagi okok miatt sajnos én is sorozatban kompromisszumokat kötök.
A szélseb. mérő skálázást én is gépkocsin csinálom. A tetőcsomagtartóra összegányoltam egy 1m magas tartót, hogy kiemeljem a szondát a menetszél miatt torzult áramlásból. I-II. seb. fokozatban a ford. szám mérőt használom. Itt ez pontosabban mér a km óránál.
A "mérő" szélerőművemmel is messze a hátadmögött kullogok, de haladgat.
A lapátprofil kiválasztása bizony nem könnyű feladat a számos és jórészt hiányos forrásadatok miatt. Az elméleti kutatásokba elég alaposan elmélyedtem. Pillanatnyilag egy Sandia mérési jegyzőkönyv alapján az egyszerűbben gyártható szimetrikus NASA0018-s profil mellett dötöttem. Ezt szeretném néhány hónapon belül lekicsinyítve (1m2) tesztelni. Egy korábbi FX-83-W-160 -s lapátpár a sarokba támasztva várja a beépítést. Ennek a homorú oldali lemezmeghajtásának nehézségei tereltek a szimmetrikus profil felé. Szintén a Sandia mérések szerint a +1,5°-s állásszög (orr kifele áll az érintőtől) mutatta a legnagyobb hatásfokot és ugyanakkor a leglaposabb tsr függő hatásfokmenetet. Ezt a Sandia mérést tekintem egyenlőre elvi irányvonalnak. A saját tesztelések nagyon hiányoznak, igyekszem.
Egymás fölött 90°-l elforgatott kétszer kétlapátos Darrieus-H a célom. (Magas fordulat - jobb hatásfok, egyenletesebb nyomaték a nyom. szempontból négylapátos elrendezés miatt.)
Címszavakban ennyit. Remélem még konzultálunk e témában is mindkettőnk okosodására.
(#) btoti válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Nem sok segítség, de remény van:(kb. 184 000 találat)
Esetleg, ha szétválasztható a töltés - használat, akkor akár kézi soros/párhuzamos kapcsolás. Persze négyszeres töltőáram terheli a generátort, annak ezt el kell viselnie!
(#) laccika77 válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Ötletek vannak, de így nehéz lenne segíteni, hogy nem tudni mire használnád? Mekkora akkuk, milyen gyorsan kell feltölteni, stb? A másik,hogy kevés köze van a szélenergiához.
(#) Atis57 válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szia!
Ad1; a soros párhuzamos kapcsolóval . Töltés 12v ról , üzem 48vról.
Ad2 ; kapcsolós táppal de 12/48V-at még nem láttam . Át kell alakitani valmelyiket.
Ad 3; van 36V-s munkagép generátor , ehhez egy házi szabályzót készitve valószinű a 48V-s üzem is.
(#) gaspa válasza btoti hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Szerintem,ha a kanalak átmérője nem túl nagy a szárához képest,nem hatnak erősen egymásra a lapátok és lineáris lesz ebben a tartományban.Célszerű megnézni egy profi szélmérő arányait,akkor nem lehet nagy hibát elkövetni.
Az én met.állomásom 45sec-ként ad egy adatsort a beltéri egységbe és 5 percenként tárolja a memóriába,így kb.kéthetenként kell a pc-be áttölteni.Főleg a széllökéseknél tévedhet,mert azok rövid idejüek,a függőleges tengelyűek pedig ezeket is kiválóan hasznosítják.Én is a 0018 vagy 0015 profilt néztem ki,a lemezhajlítás nem zavar,mert vékony lemezt fogok használni és inkább több merevítő profilt alkalmazok.Pontosan beméretezett profilt viszont még nem találtam,csak méret nélküli rajzokat raszterben ábrázolva.Nekem a lapátfelfogóból 6 van kialakítva,így tudok csinálni 2,3 vagy 6 lapátosat.Feltehetően a 3 lapátosat választom,de lehet mindegyiket kipróbálom.
A lapátszöget fogom tudni állítani,az érdekes mérés lesz.
Következő: »»   333 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem