Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Hát valahol a kettő között van az igazság.
Az hogy keletkezik, nem azt jelenti, hogy sok keletkezik. Gy.k. évente egy foton emittálva. Az a tény, hogy a mindennapi gyakorlatban ezt elhanyagoljuk, még nem jelenti azt, hogy nem létezik a jelenség!
Ha vmi keletkezik, keletkezhet nagyon kis mértékben is nem?
Majdnem 0 valószínűségről hallottál már? Persze. Azt akarom beléd sulykolni, hogy a hőmérsékleti sugárzást is ilyen "valószínüségi függvény generálja", tehát minden megtörténhet részecskénként, de összesen mindig kb ugyanazt a képet mutatja, ha az anyagnak ugyanannyi a belső energiája. Pl: a vörösen izzó vas kibocsát főként infrahullámokat meg látható fényt, de mikrohullámokat és UV-t is kibocsát, de csak kisebb mértékben. Rádióhullámokat meg röntgent már csak nagyon parányi mértékben sugároz (észre sem veszed, de azért mégis megteszi). Gammát is kibocsát, de kb ide már lgyk mondata tartozik: pl évenként 1 ilyen fotont. DE azért mégiscsak kibocsát, mert a valószínüsége nem 0, csak nagyon ahhoz közelít az értéke...
Bocsánat hogy a magas fizikába belebeszélek, de
a "kemény UV miatt aligha lenne elöirás pl. vastag börkötény" - valőban nem hülyék írták de mem az UV sugárzás miatt használják(ták?) hanam a szétspriccelő, lecsöpögö izzó fém/salak részecskék (cunder) elleni védelemül! Aki már hegesztett valaha, legalább barkács szinten, tapasztalhatta hogy ~ 1m -es körzertben még az üveget is megolvasztó apró (0,1-0,5 mm) fém/salak cseppek okoznak kárt, néha tüzet is! (Tessék megvizsgálni a pajzs védő üvegét!) Ugyanezt használják pl. a kovácsok és más olvadt fémmel dolgozók ahol pl. a kovácstűzhelytől még nyomokban sem várható bármilyen káros sugárzás. (Persz ki lehet számolni a valószínűségét a koksz kályha röntgen, uv gamma v. akármilyen sugárzásának de a gyakorlatban ennek esélye nulla) Amúgy a röntgen sugárzás ellen a bőrkötény vajmi kevés védelmet jelenthet.
"Izzíts vasdarabokat! Kísérletezz! Nem úgy fog a vas se, izzani, hogy na elértük a hőmérsékletet és világítunk." Nem állja meg ez a helyét? Miért, amikor melegíted hogy van? Ahogy eléri a hőfokot "bekapcsol" és világít pirosan vagy mi?
Továbbra is azt mondom, kibocsát röntgent, csak nem fogod a hatását sem kimutatni, mert annyira eltörpül ahhoz, amit kapunk máshonnan.
Szia!
Köszi, így már én is rá tudtam keresni, és találtam is egy jó helyettesítőt (BPW34) aminek a kapacitása kb ott van, ahol a maximos detektorban jelöltnek lennie kellene. Ha lesz egy kis időm, megpróbálok valami ilyesmi detektort összehozni, és a munkahelyemen bemérni (van Fe55-ös röntgen forrásunk) üdv!
Kissé kiragadtál abból amit írtam egy részt, ugyanis azt is odairtam, hogy mire veszélyes. A röntgen áthatolóképessége függ a hullámhosszától, van amit egy vastagabb börkötény is le tud árnyékolni. Ugyan nem vagyok hegesztési szakember de valamikor azt tanították, hogy ezért is kell. A szétfröccsenö olvadék darabkák ellen többféle anyagal is lehet védekezni (régebben azbeszt alapú dolgokkal - mert akkor még nem foglalkoztak vele vagy nem tudták, hogy rákkeltö anyag) de még sokféle olyan anyag létezik ami a börköténynél jobban viseli a meleget. Remélem most nem a "vak hit" jön, ugyanis sok dolog van az életben amit nem tudsz magad ellenörizni, hanem kénytelen vagy elhinni (söt ebböl van a legtöbb)...
Erre kiváncsi lennék, mert a félvezetös érzékelö szimpatikusabb lenne nekem is. De csak akkor építenék ilyet ha az adott dióda tényleg érzékeny a röntgenre. A rajzon levö IC sima müveleti eritö v. valami specálisabb darab (nézte valaki az adatlapját)? Tehát bármilyen normálisabb müveleti erösítöo hozzá, vagy kifejezetten ez a tipus ajánlott? Érzésem szerint bármivel mennie kéne - de hátha mégsem
Szia!
Az adatlapja szerint, ez a műv erősítő egy kis zajú, kis torzítású szélessávú műveleti erősítő.(szerintem olyan mint a TLxxx sorozat, csak ezt a maxim gyártja, de azért más is megerősíthet ebben a hitemben) (egyébként meg lehet tőlük rendelni mintában pont 2 db-ot.) üdv
Na végre egy értelmes hsz!
Ez a bőrkötény amúgy sem hülyeség, rajtam már gyulladt meg műszálas gatyó hegesztés közben, a haverok röhögve oltottak el... :-9 Nem vicc, megtörtént! Még a leglágyabb fajta rtg és gamma ellen sem jó azonban a bőrkötény, mert "neki" az átlátszó szinte teljesen, nem véletlenül készítik a színestévé és montor képcsövek frontüvegét ólomadalékolással! Optikai és megmunkálási okok miatt is, de a termelődő nem kívánt rtg elen ez már egészen yó... Kemény UV-t minden átlátszatlan anyag visszafog.... Évente egy gammafoton a kohóból: Elméletileg egy évben egyszer nekem is 30 cm hosszúra nyúlik a nemiszervem, csak ez mindig olyankor történik meg, amikor egy nő sincs a közelben. Éppen ezért, a tényleges gyakorlat szempontjából ez nem beszámítható még elméleti síkon sem! (remélem ezért nem kapok figyelmeztetést, igyekeztem virágnyelven fogalmazni...)
Ha már hozzáférsz tesztelésre röntgen forráshoz megnézhetnél többféle diódát + tranzisztort is (esetleg teljesítmény fetet is) hátha valameliyk még érzékeny rá. Némelyik fetben pl. egészen nagyméretü a félvezetölapka.
Lehet, hogy a témanyitó ezt a weblapot látta, írtam az oldal gazdájának, hogy hogyan és mivel mért, várom a válaszát. Addig is idézek pár sort (dierekt a kételkedök kedvéért):
Idézet: „ Röntgensugárzás előállítása kis bicikliizzóval: Ez sikerült legelőször. Úgy kezdődött a dolog, hogy megépítettem a generátort, amivel nagyfeszültséget tudtam előállítani, és mindjárt el is kezdtem különböző gázokkal feltöltött izzókat gyűjteni. Éppen ezzel egy időben tanultunk a Röntgensugárzásról, és egy kísérletet is elvégeztünk a fizikaórán, amelynek során Röntgen csővel állítottunk elő Röntgensugárzást. Már akkor is láttam, hogy a cső szép zölden fluoreszkált. Hazajöttem és mindjárt kísérletezni kezdtem, és a kezembe akadt egy bicikliizzó, amin úgy első pillantásra semmi különös nem látszott. Azután kapott egy kis nagyfeszültséget, és szép zölden világított… ......................... Azonnal lekapcsoltam a nagyfeszt és másnap bevittem az iskolába az egészet, hogy megmérjem a sugárzást az izzó környékén. Nagy örömömre jól gondoltam: tényleg Röntgensugárzás keletkezett –nem is akármilyen intenzitással: pár száz részecske/másodperc intenzitást mértem! Ez már erős sugárzás. Hát jó, jó intenzív a sugárzásunk, de az áthatolóképessége kicsi (mert ugye 10-20kV-nál nagyobb feszültség kellene ahhoz, hogy a sugárzásunkat átütőbbé tudjuk tenni. –Ilyen az élet…) Már egy papírlapon a sugárzás jelentős része elnyelődött. ” .....Talán idövel lesz saját mérési eredményem is...
Az idézet forrása:
http://madchemist.uw.hu/rontgen.htm
"Elméletileg egy évben egyszer nekem is..."
Ez jó. Csak annyival kell kiegészíteni, hogy ha rossz helyen vagy rosszkor, abból az 1 évi 1 gammafotonból is rák lesz. Persze ennek még az esélyéről sem lehet beszélni, de megtörténhet ez is.
Nem akarom elvenni a kedveteket a felvezetos rontgen erzekelo feltalalasatol..., de megnezve a bpw34 adatlapjat, eleg ketsegesnek tunik a hasznalata erre a celra! Az erzekenysege max-a az infraban van, meg ugy ahogy mukszik a lathato fenyre is, de a grafikon alapjan mar az UV is erosen ketseges.
A masik problema, mivel fogjatok megszurni, ami teljesen sotet(nem atereszto) az infra, lathato feny(esetleg meg UV sem artana) tartomanyban, mig a rontgent mar atengedi ??? Maskulonben ugy jartok, mint az iskolas srac, aki "szepen" lemerte azzal a szuper rontgen detektorral a sugarzas merteket, csak eppen azt nem tudjuk melyikét...? Ennel szerintem sokkal jobb otlet, amit mar irtam, a gazt tartalmazo ketelektrodas "csorol", aminel ilyen problemak kapasbol nincsenek...
Léteznek félvezetös érzékelök, és elképzelhetö, hogy más (eredetileg nem erre készült) félvezetök is alkalmasak. Pl. a régi fémházas tranyókból egész egyszerüen lehetett fényérzékelöt csinálni a fémház megbontásával.... Elképzelhetö az is, hogy valamely müanyag tokozás átengedi a röntgent és a benne levö félvezetö érzékeny a röntgenre. Pl. ezért tartom érdekesnek kipróbálni. A MOSFET-re pedig azért gondoltam mert az az elektromos tértöl válik vezetövé, de hátha nem csak attól.....
"Elméletileg egy évben egyszer nekem is 30 cm hosszúra nyúlik a nemiszervem, csak ez mindig olyankor történik meg, amikor egy nő sincs a közelben."
Pfff... Mondtam, hogy perverz... Mindig olyankor, amikor nincs nő a közelben... Hűha, meleg itt a helyzet! :eek2: Sugárzásra jó az 55-ös Fe, félvezetődetektort pedig kvantitatív mérésre is használnak. Csak hűteni kell, a termikus zaj nem tesz jót a mérésnek. Kénmeghatározás 55Fe és félvezetődetektor segítségével
Már rossz, amit ír a fószer: "Gázokkal töltött izzók..."
Az rtg cső köztudottan nagyvákuumot igényel, és amíg nem voltak megfelelő légszopattyúk, addig nem is tudták előállítani ezt a fajta sugárzást. Ennek ismeretében halvány sátáni kacaj hagyta el kiszáradt torkomat, és szégyellem magam az illető fizikatanára helyett is...
off...
Nyugi, csak a lányokat szeretem! on..
Ugy tünik vagy nem olvastad végig a weblapot vagy csak felületes voltál illetve kiragadtad egy mondat egy darabját. Végülis mindegy. Közben válaszolt a levélre amit irtam. Nem tudom érdemes-e idéznem belöle, a lényeg hogy sugárzásmerövel mértek (valószinüleg GM csö volt az érezékelö - de nyilván nem szedték szét megnézni mi van a méröfejben). A sugárzás nagy részét már egy papírlap is leárnyékolta (de nem teljesen), tehát eléggé kis energiájú lehetett. Mindenesetre sugárzásmérövel is megmérhetö nagyságú volt.
De mint irtam saját mérést is végzek majd elöbb utóbb. Idézett egy másik levelezötöl származó irásból is aki hasonló dolgokkal kisérletezett, igaz kicsit másképp. Az illetö sokszorozóval állított elö kb. 90kV-ot. Sima orosz (tv)egyenirányító csövel sikerült röntgent elöállítania és egy olom X-betü röntgen árnyékát felvennie egy filmre. Amúgy meg nem kell ennyire bizonygatni kiket szeretsz aki ezt teszi az már eleve gyanús Különben is attól még nem itélünk el - nyugodtan vállahatod, ez ma már elfogadott dolog
"Amúgy meg nem kell ennyire bizonygatni kiket szeretsz aki ezt teszi az már eleve gyanús Különben is attól még nem itélünk el - nyugodtan vállahatod, ez ma már elfogadott dolog "
Nem neked bizonygattam, meg nincs is mit bizonygatnom, de ezért a sértegetésért asszem párbajozni fogunk, asz bissztos! Náluk oda-vissza felmenők és oldalágak között a családban, sehol senki sem ferde hajlamú, perverzek azért akadnak szép számmal... de langyosok nincsenek! Viccen kívül: Orosz elektroncsővel, és 30kV felett TUDOM hogy lehet rtg-t csinálni, én is megtudnám, de minek? Meg fosok is tőle, jobb ezzel nem jáccani. Te nem figyelted, mit írtam, illetve mit írt a fószer: "Gázokkal töltött izzók", na ilyenből sosem lesz rtg, mert a gázmolekuláknak fognak ütközni az elektronyok, nem pedig az antikatódnak. Ezért SEM müxik ebben a formában. Ócska szovjet ballaszttriódával, már 30-40kV után egész egyszerű rtg forrást kaphat aki akar, de ez nem játék. Bicikliizzóval, meg gáztöltésű csövekkel NEM! Ez itt a lényeg, a többi csak maszlag...
Na most megnéztem az említett oldalt, jól végigolvastam.
Ismét valaki, aki egy qrvára veszélyes kísérletbe fogott bele, minimális szaktudással. A bicikli izzó AKKOR SEM fog röntgent termelni, ha fejtetőre áll is a manusz. Nem tudom, miféle hülyeséget mérhettek ott rtg helyett, de ezen érdemes volna elgondolkozni... Ha már egy papírlap visszafogta, akkor az nem rtg. Az alfa részecskéket fogja meg a papír, de nem az rtg fotonokat. Egyéb ionizáló (proton, stb..) sugárzást sem kaphatott. A nagyfesz diódát megtalálta a gyerek, a módszert is, a röntgenfluoreszcenciát is. Csak azt a tetves BARITVAKOLATOT, meg az ólomlemezt nem találta meg, utána meg ha rákot kap, még ő csodálkozik majd. mennem kell, folyt.köv..
Milyen oldalon van ez a elektroncsöves kísérlet? Jó kis sterilizációs programot lehetne véle csinálni - na jó csak vicceltem
Esetleg meg UV lehet az ami ilyen kis athatolokepessegu...Arra mar nem emlekszem, hogy ionizal e..., bar valamennyire talan...
Kulonben is, egyesek mar jol megmondtak a tutit, hogy ott(is) mindenfele frekvenciaju sugarzas keletkezik..., legfeljebb csak megmerni nem lehet!!!
Nekem is van egy tippem, hogy kiket kellene sterilizálni, de az már onnantól színtiszta rasszizmus volna....
No igen... az UV sugárzás is tud ionizálni (nem véletlen az ózonképződés sem, mondjuk kvarcégőtől), ám mégsem soroljuk a szokásos ionizáló sugárzások közé.
Persze, az alfa részecskéknél jobb ionizátor nemnagyon van... Sztem is vmi UV-t kapott a srác a bicikliizzótól, és utána meg yól félremértek vmit.. Pláne hogy a papírlap megfogta, az alfára vallana, csakhogy a legtöbb GM-cső, konstrukciós okok miatt, nem érzékeny az alfasugárzásra. Utána meg előkerült még Schrödinger (hányinger) macskája is, az elméleti fizikus urak mindent megmagyaráztak úgy, hogy szegény topiknyitó Zsóti is belezavarodott, ami nem is csoda.. Utána meg én kapok hülyét, amikor X.Y. gyakorlati fizikusnak képzeli magát, és nekiáll olyan rtg forrással kísérletezgetni, ahol a sugárvédelmet féltégla helyettesíti! Aztán meg valami hülye utánépíti, úgy mint a Netes robbanóanyagrecepteket szokták, aztán majd égési sérült hülyegyerekek mellé felsorakoznak a balesetin a sugársérültek is.... Elképesztő a felelőtlenség! (meg a hülyeség is...)
Nem azért mondom, de túlságosan kisarkítjátok ezt a kérdést. A különbözö sugárzások között folyamatos átmenet ven, nincs éles határ. 90kV-nál már képzödik rtg rendesen, ha csökkentjük a feszültséget akkor azzal együtt csökken a sugárzás "keménysége". Simán elképzelhetö, hogy a sugárzás már csak akkora energiájú, hogy már egy papírlap is jelentösen árnyékolja. (szinte tetszés szerinti kicsi vagy nagy áthatolóképessége lehet a feszültség függvényében nem?) Viszont az a kis "maradék" ami mégis átment a papíron az mi volt ha nem rtg? Azonkivül sztem az UV-ra a GM csö nem igazán érzékeny - bár ilyesmit nem teszteltem, szóval cáfoljátok meg ha nem igy lenne.
Többször emlegettétek a gáztöltésü izzót - nos aki figylemesen olvasott az láthatta, hogy a kisérletben vákumos izzó produkálta a jelenséget, és a gázzal töltöttek másképp viselkedtek. Azzal hogy kissé felelötlenség ilyesmivel játszani illetve feltenni a netre egyetértek. Talán annyi óvja meg az ezzel játszadozó egyént, hogy egy ilyen barkács rtg gép teljesítménye csak a töredéke egy valódi rtg gépének. Vagyis n*10 perc expoziciós idö alatt éri el ugyanazt a dózist amit mondjuk egy tüdöszürésen a másodperc tört része alatt kapsz. Szóval: tuti, hogy nem egészséges de azért valószinüleg nem ettöl fog meghalni az illetö. Mellesleg az oldalon felhívta a veszélyekre a figyelmet. Aki ezekután nekiáll az magára vesse. Továbbá felteszem hogy aki elö tud állítani mondjuk 90kV-ot, és összerakni egy müködö cuccot az talán már nem a "tökhülye" kategória - legalábbis talán az ólomlemez eszébe jut..... Talán a barkács masina kisebb sugárzását könnyeb is árnyékolni. Idézet: „Simán elképzelhetö, hogy a sugárzás már csak akkora energiájú, hogy már egy papírlap is jelentösen árnyékolja. (szinte tetszés szerinti kicsi vagy nagy áthatolóképessége lehet a feszültség függvényében nem?)” Hat, nem! Ha nem hatol at a papirlapon, akkor az mar nem rontgen, legfeljebb UV! Idézet: „Azonkivül sztem az UV-ra a GM csö nem igazán érzékeny - bár ilyesmit nem teszteltem, szóval cáfoljátok meg ha nem igy lenne” Az attol fugg, milyen konstrukcioju. Ha ablakos, es meg esetleg kvarcuvegbol van, akkor az UV siman athatol rajta, es ionizalhatja a csoben levo gazt. De, egyvalamirol megfeledkeztek, a GM cso alapjaban veve elektron-detektor, es csak kozvetve lehet hasznalni mas sugarzas detektalasara. Es ebbol ered, hogy az ezeknel a kiserleteknel keletkezo elektronokat is konnyen kimutathatja. Raadasul ezt 100% hatasfokkal teszi, nemugy mint egyeb esetben... Az biztos, hogy sokminen keletkezik ott, de ebbol azt levonni, hogy szamottevo rontgen(uram bocsa` egyesek szerint meg gamma, es kozmikus is) is keletkezik, szerintem badarsag... Addig, amig a detektor nincs vedve az egyeb mindenfele sugarak, reszecskek nem kivant hatasatol, nincs is mirol beszelnunk! :no:
A Röntgen- és az UV szomszédos tartományok. Önkényesen választottak egy hullámhosszt, ami elválasztja őket. Így nem lehet azt állítani, hogy az UV elnyelődik papírlapon, a RTG nem. De inkább idéznék:
Idézet: „Ja, az minnya mas...Lagy rontgen= kemeny UV, csak ertelmezesi hatar kerdese az egesz.” Idézet: „ Az attol fugg, milyen konstrukcioju. Ha ablakos, es meg esetleg kvarcuvegbol van, akkor az UV siman athatol rajta, es ionizalhatja a csoben levo gazt.” De még sokkal inkább attól, milyen gáz van a számlálóban (csőben). A könnyebben gerjeszthető gázok elnyelhetik az UV-t is, és megjelenik a detektorjel. A nehezebben gerjeszthetők átlátszóak maradnak UV tartományban is, csak a legszélét jelzik esetleg. Persze itt is kérdéses az UV értelmezése. :yes:
Az ózonképződés gyökös reakciómechanizmussal történik. Nem ionizálja az oxigént az UV.
Idézet: „Pláne hogy a papírlap megfogta, az alfára vallana, csakhogy a legtöbb GM-cső, konstrukciós okok miatt, nem érzékeny az alfasugárzásra.” Alfa nem igazán keletkezhet egy ilyen folyamatban, mint ahogy röntgen sem számottevő mértékben (és most kivételesen nem térnék ki a természetben előforduló alfabomló radioaktív izotópok eloszlására és az ebből származtatható természetes háttérsugárzásra ). Az, hogy a papírlap megfogja, az alfának egy viszonylag jellemző tulajdonsága, bár a He-atommag gyorsításával sokkal nagyobb áthatolóképességű alfasugárzás is előállítható. Szóval attól, hogy megfogja, nem biztos, hogy alfa, viszont az alfa sem akad fent mindig a papíron. További kritikus paraméter a papír vastagsága, anyaga, stb. Idézet: „Aztán meg valami hülye utánépíti, úgy mint a Netes robbanóanyagrecepteket szokták, aztán majd égési sérült hülyegyerekek mellé felsorakoznak a balesetin a sugársérültek is.... Elképesztő a felelőtlenség! (meg a hülyeség is...)” Nézd, aki több hangsúlyos figyelmeztetés ellenére is tovább játszik a röntgencsővel, az reménytelen eset, a genetikai szelekció modern megnyilvánulása. Minden relatív, ha megkérdezed Sári nénit bevásárlás után, hogy mi a véleménye a mai fiatalokról, akik erősáramú elektronikát barkácsolnak megfelelő végzettség nélkül, mit szólna? Az USA egyik jól bevált "antiterror" taktikája, hogy teleszórja a Netet olyan receptekkel, amik végrehajtása közben jó eséllyel felrobban a kísérletező. Így a potenciális terroristák önmagukat likvidálják. Aki szakértelem nélkül nekiáll ilyen receptekkel szórakozni, hát... Az így járt. Idézet: „Önkényesen választottak egy hullámhosszt, ami elválasztja őket. Így nem lehet azt állítani, hogy az UV elnyelődik papírlapon, a RTG nem.” Ne viccejel ma`... A hatar letezik, abszolute konkret, kezzel foghato, szamszeru..., nemugy mint az altalad is feltetelezett "elvont" gaussz sugarzasi gorbek, es 1 foton/ev szerkezetek. Azer` ezeket nem kene parhuzam ala vonni!! Ami a papirt illeti, mar a kozonseges feny is meglehetosen jol athatol rajta, valoszinuleg az UV megjobban, a rontgen meg csak nevet az egeszen..., meghogy papir... Idézet: „Persze itt is kérdéses az UV értelmezése” Hat, aki nem tud olvasni, annak igen! Kb 10-7 -tol 10-9 -ig van az UV, es kb 10-9 -tol 10-12 -ig a rontgen. Ez azert elegge kezzelfoghato es konkret, nemde ?? Ezen nem sok ertelmezni valo vagyon... |
Bejelentkezés
Hirdetés |