Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az utóbbi rajzodat én nem is néztem, mivel az első kapcsolás megkapása után rohantam megépíteni. Aztán rájöttem, hogyan jó.
Üdv: Balázs *Köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Lattam.De az a legnagyobb problema hogy mar megrendeltem 5 db ne555 ict mar 2 honapja es meg most sem jott meg azert keresnek valami tranzisztoros alternativat.
Ha küldesz egy címet privátban feladom neked postán. Az nem lesz két hónap.
Csak az a baj hogy Romaniaban elek. Eleg draga lenne a postakolcseg. majd megjon egyszer. most gondolkodom valami jo kis tranzisztoros kapcsolasban... hogy hogyan tudjak vele valami jot csinalni.De azert koszonom
Szerintem ez elmenne levélben is az meg 300 HUF de ahogy gondolod.
Sziasztok.
Tudnátok mondani nekem a háztartásban, ház körül fellelhető olyan elektromos készüléket aminek a trafója 220V bemenet és 2 Db 12V-os kimenettel rendelkezik? Köszönöm szépen.
Hello!
Az mért van hogy a váltakozó feszültségnek két kébelre van szüksége hogyha a negatív és pozitív elektronok egy kábelen mennek?
Na ezt még egyszer bővebben. Milyen feszültségnek elég egy drót?
Szia.
Én akárhány ilyen kicsi rádiót szedtem szét(amit a konnektorba kellett bedugni és általában csak egy kicsi hangszóró van bennük) abban mindegyikben olyan volt(jó mondjuk nem sokat szedtem szét). Csak az a baj hogy nem túl nagy a terhelhetőségük. Nekem is volna egy kérdésem a fórumtársakhoz. Szeretnék dimmert építeni(fázisszabályzós fényerőszabályzó) és kell bele szűrőtekercs. Azt írják, hogy lehetőleg ne legyen nagy a permittivitása a magnak. Kérdésem hogy a porvasmag megfelelő erre a célra?
A pozitív elektronok ( pozitronok ) annihilálódnak.
A normál elektronok mennek egyszer jobbra, majd sarkon fordulnak és balra, megint fordul és újra újra. Nem is mennek nagy távolságot, talán milliméternyit sem. Mint amikor egy, körforgalomba/futópályára sorakozott katonai alakzatnak állandóan hátraarcot vezényel az őrmester.
Nem igaz, mert a váltakozóáram elektronjai is két vezetéken haladnak. Egy trafós szimulátor: Bővebben: Link
NEM-NEM!
Negatív elektronok léteznek, de pozitívak nem!! A váltóáramot úgy kell elképzelni, hogy a negatív töltésű elektronok egyszer az egyik pólus felől a másikba áramlanak, máskor pedig a fordított irányban. Ahonnan eláramlanak az elektronok, onnan azért áramlanak el, mert ott sokan vannak tehát elektrontöbblet van, azaz ez a pólus pillanatnyilag negatív töltésű. Ahová áramlanak, oda azért áramlanak, mert ott elektronhiány van, tehát ott pozitív töltés van. Például a konnektor bal oldali lyuka egy pillanatban pozitív míg a jobb oldali negatív, tehát az elektronok jelen esetben a jobb oldali lyukból a bal oldali lyukba áramlanak(de csak akkor, ha van közöttük valamilyen készülék). Egy másik pillanatban a lyukak fordítva lesznek, és fordítva áramlik az áram, mindez a váltakozás periodikus, azaz egy másodperc alatt megadott váltás van. Az egyenáram ettől annyiban különbözik, hogy ott nincsen váltakozás, mindig egy irányba folyik az áram.
Tudnátok ajánlani valami egyszerű, +12V-ról működő erősitőt? Sztereó előnyben. A lényeg hogy olcsó legyen, kis fogyasztással, számitógép tápról menne, a géppel együtt, arra kellene, hogy ha TV-t nézek gépen akkor pont halljam. Hangszóróim vannak itthon 3W-tól felfele, gondolom ezt már lehet hallani tisztán mint beszédet. Azért kellene, mert a TV tunner kártyán van elalváskapcsoló, stb... És ha igy kikapcsolom a gépet, akkor ugye az alap hangfalam az bekapcsolva maradna...
Esetleg egy relé a táp 12V-jára amivel a hangfal 230V-át kapcsolod.
Köszönöm segítséged.
Alkalmas egy ilyen kapcsolás egy Fm transmitter erősítésére?
A villámnak drót sem kell.
Elvben.
A gyakorlatban rengeteg rF erősítő van. Van, ami lineáris, de az fM-hez jó a c osztályú is, tehát neked mindegy. Az rF tartomány széles, az erősítők csak egy-egy részét erősítik. Szélsőséges esetben, a kF erősítő csak egy csatorna sávszélességnyit. Tehát tudni kell, hogy milyen frekvenciatartományban kell erősíteni. A bemenő és kimenő impedancia általában 50 ohm, de a műsorszórásban 75 ohm. Ennek is illik illeszkednie. Az előző fokozatnak biztosítania kell a névleges meghajtóteljesítményt, különösen c osztályú erősítőhöz. A kimenőteljesítmény, tápfeszültség, erősítés is feltétel lehet. Tehát egy Pr27 ( cB ), tV antennaerősítő, vagy egy amatőr sávra erősítő biztosan nem jó neked.
Tud valaki egy nagyon egyszerű (lehetőleg magyar nyelvű" áramkör szimuláló programot ajánlani?
Szia. Ez ugyan nem magyar de egyszerü és jól müködik. A futtatásához java környezt szükséges.
Sziasztok
A minap a samu LCD tvm azt mondta hogy katt... es utana check fan #1. No 1 p utan ki is kapcsol automatikusan. Szetkaptam, 1 ventilatort talaltam benne egy csippet hut. No gondoltam nem lehet nagy kunszt. Az eredeti ventilator egy KDB04112HB (delta) tipusu tortenet amit az USA bol 8 as dobozban lehet venni 2xx$ ert. felejtos. A gond az hogy 3 polusa van a legyezonek. Hiaba rakok ra egy ket polusut mert az RPM jelet valahogy oda kellene hazudnom... Volt otthon egy mezei 80mm es PC ventillatorom RPM el. Raakasztottam egy az egybe de szinten azt mondja hogy Check fan #1 Lehet hogy ez a ventillator nem porog eleg gyorsan? Es az a baja? Mi megy ki az RPM jelen? Igaz az hogy az RPM*2 nek a frekije negyszokben (tehat 3600 as fordulaton 120Hz es negyszog lenne)? (nincs szkopom igy nem tudom kideriteni) valaki meg tudna nezni egy mezei 3 labu ventilatort? Mar arra is gondoltam hogy csinalni oda egy oszcillatort aminek lehet allitani a frekijet mondjuk 200Hz ig. (attol fugg hogy a fenti allitasom igaz e) Koszi a segitseget Udv
Sziasztok.
Teljes bizonytalanságban vagyok affelől, hogy mire készítsem el a 100uH-s zavarszűrő tekercsemet. miben különbözik a ferrit és a porvasmag? Vagy a kettő ugyanaz? Ha nem ugyanaz akkor melyikre készítsem el a tekercset?(50hz-es fényerőszabályzóba kellene.) Válaszotokat előre is köszönöm.
Egyszerűt. Például:Bővebben: Link
Ha rám hallgatsz, akkor direkt zavarszűrő fojtótekercset használsz, vagy egy kapcsolóüzemű tápból kioperált zavarszűrő tekercset. Ez a ferrit /porvasmag dilemma értelmetlen, frerrit tekercsmagokat pedig gyártanak a legkülönfélébb célokra. Neked olyan anyagúra van szükséged, ami nagy permeabilitású, (viszonylag alacsony határfrekvenciájú) anyag, hamár Te szeretnéd elkészíteni.
Bővebben: Link
Nem kell olyan messzire menni! Itt is van jó néhány kicsi aranyos kapcsolás kezdőknek. :yes:
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Tudom, csak nem akartam egyenként LINK-elgetni. Így egyszerűbbnek tűnt. Tudom, csak nem akartam egyenként LINK-elgetni. Így egyszerűbbnek tűnt. :yes:
Hello!
Nem tudom melyik témába kellene feltennem ezt a kérdést, ezért ide írok. NGB8207-es IGBT-t szeretnék vezérelni MAX5048-as FET vezérlővel és arra lennék kíváncsi, hogy mekkora előtét ellenállást kellene a Gate-re tennem. Az IGBT adatlapja számomra nem sok infót adott ez ügyben. Esetleg valakinek ötlet? IGBT adatlap MAX5048 adatlap
Szia!
Használd az adatlapon feltüntetett ellenállásértéket, ami: RG = 70 ohm.
Én úgy értelmeztem azt a 70 ohmos ellenállást, hogy az "beépített". Esetleg nem lehet ezt valahogy kiszámolni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |