Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1344 / 3980
(#) kadarist válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Na most ebben nincs semmilyen integrált ellenállás, ilyen utalás nincs. Egyébként a kapcsolási karakterisztikákáját 1 kohm-os ellenállással vették fel és induktív terhelésnél érdemes ezt használni kiindulásképpen. Viszont ohmos terhelés mellett nincs induktív feszültségterhelés a csipen, ezért jóval kisebb gate ellenállás is használható. A konkrét ellenállás értéket a kapcsolásod igényeihez kell méretezni. A gate ellenállás nagysága határozza meg, hogy milyen gyorsan kapcsolódik be ill. ki az IGBT vagy MOSFET.
(#) PPetya hozzászólása Máj 24, 2011 /

Sziasztok!

Feltennék egy amatőr kérdést:
A 100 µF / 25V és a 100µF/25V LOW ESR & IMP. tipusú kondenzátor között mi különbség van?

Üdv.: Petya
(#) gg630504 válasza PPetya hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Az ára, valamint a másodikat használhatod ott, ahol az elsőt, de az elsőt nem mindig ahol a másodikat. Az első kapacitása csak kis frekvencián, néhány khZ-ig annyi, utána csökken. A második néhány száz khZ-ig illetve impulzusüzemben használható, tipikusan kapcsolóüzemű tápegységek szekunder oldalán. A loW esR a kis azonos soros ellenállás rövidítése.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

És hogy válaszoljak a tervezési problémára. Tudni kell a gate-kapacitást, a megengedhető kapcsolási veszteséget és az IGBT határadatait a gate-ellenállás tervezéséhez. Egy tervezési segédlet: Bővebben: Link
(#) tom2105 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Nekem főként induktív terheléssel üzemel! Ez egy gyújtótrafót kellene, hogy meghajtson.
Tekercs adatok :
Rp=0,5 ohm
Rsz=13K ohm
L=6,2 mH (120Hz-en)
L=6,4 mH (1kHz-en)
Tápfesz= 12-14V
A primer áram értéket kb 6-8 A-ig engedem felfutni majd kikapcsolom!
Ezekhez kellene méretezni a gate ellenállást, hogy a SOA-ban benn maradjunk. Ezt kellene nekem valahogy kiszámolni, de sajnos nincs az adatlapban Vcc-Qc görbe!

Ilyenkor kell elővenni az oszcilloszkópot, meg egy rakás ellenállást és elemezni a kapott kollektorfeszültség-görbéket más-más gate-ellenállás mellett.

Pontosan mire kellene figyelnem?
Már próbálgattam úgy, hogy tettem a gate-re egy potmétert, amit 0 és 1k között változtattam. Kis ellenállásnál gyors volt a be és kikapcsolás is, de elég nagy túllövés + lengés volt bekapcsolásnál.
1k gate ellenállásnál már nem volt nagy a fesz. csúcs, a kikapcsolást pedig 20-30ns-kel késleltette. Igaz itt csak a mikrokontroller kimenete hajtotta az IGBT-t. Egyébként kb mindkét esetben hasonlóképp melegedett.
(#) kadarist válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 / 1

Arra ügyelj, hogy ezek a tüskék jóval alatta legyenek a Vce max-nál, ami ebben az esetben 365V. Érdemes az adatlapon látható aktív-clamping megoldást használni az 1,5-ös sorozatú szupresszordiódákkal. A 15V-os diódákat kötheted közvetlenül a gate-re is és gyorsabb lesz a védelem .
(#) PPetya válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Szia!

Köszönöm a felvilágosítást!

Üdv.: Petya

Köszönöm a választ!
Még két dolog nem tiszta. Kell egyáltalán külön fet meghajtót teni a gate elé, vagy esetleg elég ha a kontroller kimenete hajtja azt?
A másik: mi az az 1,5-ös szorzatú szupresszor dióda?
(#) kadarist válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 24, 2011 / 1

A szupresszor: első találat. 1,5 kW-os energiaelnyelő képességgel rendelkezik, persze szigorúan impulzusüzemben. Érdemes künön drájvert használni, mert ezek kifejezetten gate-meghajtásra van kitalálva, ezért korrekt gate-töltést és kisütést lehet velük végezni.

Akkor ha jól értelmeztem, akkor a gate és a test közé kellene 2db 15V-os unidirectional supressor (anódokat összekötve), a gate és a collector közé pedig egy 300 és egy 30V-os. Majd ezek után pedig kikisérletezem az Rg értéket.
Valahol azt olvastam, hogy az igbt-knél a kikapcsoláshoz kb 2-szer akkora ellenállást szoktak alkalmazni, mint bekapcsoláshoz. Ez igaz?
(#) fantom45 hozzászólása Máj 24, 2011 /

Készíteni szeretnék litze huzalt és ebbe kéne egy kis segítség. Ez az a kapcsolás amihez kéne. Van itthon nagyon vékony, kb. 0.03mm-es (hajszálvastag?) huzalom. Hogyan kezdjek neki?

Biztos hogy ezek a diódák nincsenek benne a tokban? Mert most olvasom az adatlap legelején:
"This Logic Level Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT) features
monolithic circuitry integrating ESD and Overvoltage clamped
protection
for use in inductive coil drivers applications. Primary uses
include Ignition, Direct Fuel Injection, or wherever high voltage and
high current switching is required."

Igen, a kikapcsoláshoz kisebbet érdemes tenni, hogy gyorsítsuk a kikapcsolást. Még több infó:Bővebben: Link. A szupresszorhoz még annyit, hogy üzemszerű állapotban nem érdemes a clamping-et nyüstölni a kollektorfeszültség maximalizálásához, mert az csak extra veszteséget okoz és feleslegesen terheli a rendszert. Ha még van kérdésed, akkor folytassuk egy IGBT-s topikban.

Az "overvoltage" dióda nem egyenértékű a nagyteljesítményű energialevezető diódákkal. Leginkább a raktározás és kezelés során fellépő sztatikus (ESD)feszültségek ellen védenek. Nézd meg az adatlap ajánlását (rajz).

A 995271es hsz-ban akkor jól írtam a supressorokat?
Egyébként egyenlőre kifogytam a kérdésekből, de később még biztos lesz.

Jól írtad.

Nagyon Köszönöm!
Rengeteget segítettél!

Jó munkát!
(#) athor77 válasza Izeg. hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Ezt az invertert néztem ki és ebbe kellene.
5A körüli kéne tudnia hogy ne melegedjen nagyon.
1-2 max 3A ral használnám.
(#) kadarist válasza athor77 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Szia!
Módosítsd így ezt a kapcsolást, mert védelem nélkül könnyen tönkremegy a CMOS-IC és a kimeneti feszültség sem lesz elegendően nagy. Egyébként hová kellene a fojtó?
Egy szinuszos változat: Bővebben: Link
(#) Meggányver hozzászólása Máj 24, 2011 /

Sziasztok!

Van egy transzformátorom és a szekunderen van egy 1,5V 500mA, 5V 2.5A, 10V 1.3A, és 24V 1,3A. Az a kérdésem, hogy ezeket összeköthetem párhuzamosan, hogy 5A -em legyen?
(#) pucuka válasza Meggányver hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Csak szigorúan azonos feszültségű, és terhelhetőségű egymástól független szekunder tekercseket kapcsolhatsz párhuzamosan. Ha a feszültség eltér, kiegyenlítő áram folyik, ha a terhelhetőség nem egyforma, akkor a legkisebb terhelhetőségű határozza meg a kivehető áramot, a többi hiába nagyobb terhelhetőségű.
Ez egy kb 50 W -os trafó, ha át is tekered 5 A -t 10 V nál tudsz kivenni belőle nagyobb feszültségen kevesebbet
(#) Meggányver válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Köszönöm a felvilágosítást.

Hello!
Megmértem az IGBT gate és emittere közötti ellenállást, és pont azt a 16kohm-os értéket kaptam, ami az adatlap második oldalán (az off characteristics táblázat végén) szerepel. Én egyre inkább biztos vagyok benne, hogy a gate elleállás (70ohm) és a gate-emitter ellenállás (16kohm) benne vannak a tokban.
IGBT adatlap
Mi a véleményed?
(#) Akashi válasza B.I hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Köszönöm szépen.
Nagyon jó és hasznos ez a kis program, a bonyolultabbakkal még nem boldogulok.
(#) misi93 hozzászólása Máj 25, 2011 /

Sziasztok! lm741-es ic-t helyettesíthetem tl071-el? esetleg lm358-al tudom hogy a lábkiosztás nem ugyanaz de megoldanám. Amúgy infrasorompóba kellene.
A segítséget előre is Köszönöm!
(#) kadarist válasza tom2105 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Reménykedjünk, hogy ez így van, és akkor nem kell külső clamp elemeket hozzáépíteni. Érdekes, hogy a rajzon tokon kívülinek ábrázolják ezeket az elemeket.
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Hello! Nyugodtan helyettesítheted bármelyikkel. üdv proli007
Következő: »»   1344 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem