Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Szia!
Ennél a programnál elég a típus és az include átírása, mivel nem használ semmi olyant, amiben eltérés lenne a típusok között. Töltsd be az include -nál megadott állományt - nézd át... Az ORG 4 direktívát külön sorba kellene írni. Az egyes típusoknál a 4MHz frekvencia az XT és a HS oszcillátor mód határára esik. Ha a 16F672A nem indulna el XT módban, próbáld meg HS móddal is.
Hali!
Bocs a böszme kérdésért, de mit értesz az alatt, hogy: Töltsem be az include-nál megadott állományt? Ha beírom hogy: #include "pic16f627a" az nem elég?
Üdv!
Írtam egy nagyon egyszerű progit, csak azért hogy kipróbáljam az égetést, meg gyakoroljam az MPLAB használatot. Sajna nem akarja lefordítani, mi lehet a hiba oka? Mi nem teccik az MPLAB-nak?
Nincs forrásfájl, el kéne menteni a kódot amit írtál pl. proba.asm néven a projekt mappájába!
Szerk.: a jobb alsó ablakban a "Source Files" mappában szerepelnie kell ennek az asm fájlnak. Egy kis segítség: Bővebben: Link
Nincs projecthez hozzáadva az asm file.
Wiew->project -> Source File mappában hozzáadni a fájlodat amit írtál, de előtte mentsd el .asm kiterjesztéssel.
Szia!
Az az állomány, amit az include -nál megadsz, definiálja a kontroller regisztereit, a regiszterek bitjeit, a konfigurációs regiszterek bitjeit / bit mezőit. A benne megadott szimbólikus neveket használhatod, amikor valamit meg szeretnél adni. Olvass el egyszer egyet... pl. a bsf 3,0 nem mond semmit a működésről, de a bsf STATUS,C más igen, pedig ugyan azt írtam le...
Kösz a tippet, elvileg el van mentve, már csak ezeket a hibákat írja ki:
Nem találja az include fájlt.
Szia!
Az include -t ebben a formában írd:
A goto utasítás eklé rakj be betüköz(öke)t vagy tabulátort.
Sziasztok!
Ahhoz képest, hogy mennyire boldog voltam mikor elkészült és működött a pickit klón, most nagyon kétségben vagyok, mert nem tudok összehozni egy ledes villogó progit sem Az MPLAB direkt beleköt mindenbe, nem akar fordítani. Most is azt mondta, hogy ez sem jó mag az sem! Nagyjából látom mi a problémája, de a megoldásról nem sok gondolatom termett.
Mi az hogy nem találja? Nekem kell megmutatnom? hogyan? Nem ismeri az MPLAB ezt a típust?
Sziasztok!
Megoldódott a fordításprobléma! Helytelenül írtam a <> jeleket. Mégegyszer köszi a segítséget!
Szia!
A 2. sorodat írd át ilyenre:
A 3. sorosból hiányzik a _config:
Sziasztok!
Szeretnék, egy olyan kérdést feltenni, hogy mi alapján kell lefoglalni a memóriacímeket, és a megszakítási cím miért pont ORG 4 általában? Lehet más is? Köszi!
Ha a pic 'felebred' es elindul, akkor MINDIG a kezdocimen - ami altalaban a 0 cim - keresi az elso utasitast. Ha jon egy megszakitas, akkor mindig a 4-es cimen keresi az utasitast. Ezeket altalaban ugrasi utasitasoknak programozzak.
Ebbol ertelemszeruen kovetkezik, hogy mashol nem lehet, tehat a ket ugro utasitast mindig a 0 es a 4 cimre kell elhelyezni, ezek bele vannak drotozva a PIC-be. Ha nem akarsz megszakitast, sima retfie-t irsz oda, az mar eleg. De ha semmit nem irsz oda, akkor a 0-t probalja majd utasitasnak ertelmezni es ebbol hulyeseg lehet. A kezdesnel ugyanigy. Az, hogy mi alapjan kell memoriat foglalni, altalaban az adott PIC memoriaszervezese donti el, amit az adott csalad adatlapjabol olvashatsz el. pl. a data eeprom mondjuk az 0f000 cimen kezdodik, akkor amit oda forditasz (ertelemszeruen foleg adatot), az oda kerul majd a HEX file-ban.
Köszi, így tisztább. És az ORG O egyenlő a ORG 0f000-val? Vagy annyi hogy az utóbbi hexben van megadva? vagy hülyeséget beszélek?
Nagyon szívesen segítünk, de itt nincs mód arra, hogy alapvető számítástechnikai és a hozzá tartozó matematikai kérdéseket ki lehessen tárgyalni. Keress ilyan irodalmakat és olvass, tanulj sokat! Itt nem fog menni az, hogy minden "bitet" megkérdezel. Évekig tartana és semmi hasznon nem lenne belőle.
Hello!
Oké, értem és jogos, túl hiányos a tudásom ahhoz, hogy pic-cel foglalkozzak Az Pickit-et meg eladom, a f.ba
Szia!
- Az org direktiva (abszolút kód fordításakor) a fordító címszámlálóját állítja be a további utasítások és direktíváknak. Az org után egy számot kell megadni, lehet decimális és lehet más számrendszerben is. pl. 0x0C stb. - Az org 0 nem azonos az org 0xF000 -lal, hiszen az utóbbi a org 61440 nek felel meg. - Ne keverd az 'O' betüt és a 0 számot... - Olvad el a 16F628(A) memóriájának kiosztását... Ez a pic mindig a 0 címen kezdi végrehajtani a programját. A 16F sorozat megszakítási rutinjának kezdőcíme 4 (0x04). - Kezdetnek magyar nyelvű kézikönyv... Ne csüggedj, mindenki volt egyszer kezdő...
Szia!
Köszönöm, hogy nem hagysz cserben, most elolvasok minden anyagot, amit linkeltél, és amit még találok neten, túl hamar nyúltam a gyakorlati részhez...
Én nem pontosan ezt írtam!
A PIC-et ne add el, hanem ha érdekel a téma keress irodalmat! Olvas el pár cikket itt is, ami erről szól sokat lendít rajtad figyeld meg! Ne add fel ilyen könnyen, én úgy látom nem reménytelen a dolog, csak még sokat kell olvasnod!
Jó estét mindekinek !
Pic programmal kapcsolatban tudnátok-e segíteni ? Természetesen nem ingyen kérem. Egy gyújtás elektronikáról van szó, egy Francia srác írta, de a célegyenesben feladta.( nem azért, mert nem tudja, hanem mert lusta ) A jelenlegi program működik, csak az előgyújtás szabályzást már nem csinálta meg. Küldött nekem egy excel táblázatot, ami nagy segítség egy hozzáértőnek, hogy megírja a végső progamot. Várom válaszotokat.
Ha TE egyaltalan nem akarsz vele foglalkozni, akkor szerintem inkabb az aprohirdetesbe tedd be.
Ez a tema olyanoknak probal segiteni, akik elakadtak valahol. Ha a legelejen vagy, akkor van 'PIC programozas kezdoknek' topic is.
Balagemann, ha ram hallgatsz, akkor a 16-os sorozat helyett a 18-ast valasztod. Arban nincs nagy kulonbseg de a tudasa, szolgaltatasa, programozasa sokkal jobb.
Kezdve azzal,hogy van benne oszcillator, tehat elvileg egy db ellenallassal mar elindul. Viszont azt is erdemes figyelembe venni - amit mar itt tobbszor, tobben leirtak - hogy a PIC elsosorban egy aramkori elem, amit mellesleg programozni lehet. Onmagaban nem sokmindenre hasznalhato, akkor van ertelme, ha aramkorbe illeszted. Ahhoz viszont azert minimalis elektronikai ismeretek kellenek. Ha errol az oldalrol kozelited meg, akkor csak a programozasa lehet gond, de ha mint programozo probalsz meg dolgozni vele, akkor nagy szivasok lehetnek. Mindenkeppen a legfontosabb az adatlapjanak tanulmanyozasa, amit a microchip honlapjarol letolthetsz. Ott minden info szerepe, amit tudnod kell az adott PIC-rol.
Szia!
Rengeteg pic -ben van már oszcillátor kezdve a 10F, 12F, 16F sorozat elemeitől (pl 10F200, 12F683, 16F886, 16F1936, stb). Igaz, hogy a 16F és a 18F széria programozása eltér, de ilyen eltérések a baseline, midrange, advanced midrange családok között is van. Van, amiben a 18F programozásában előnyös, de van, ami hátrányos (pl az ugrótáblázatok készítése mivel az utasítások 2 - 4 byte -osak). A lényeg, a megcélzott család kiválasztott típusainak megismerése, az áramköri illesztés működésének megértése, a programozás alapjainak elsajátítása. Mindegy melyik családdal kezdjük... Idézet: „Kezdve azzal,hogy van benne oszcillator, tehat elvileg egy db ellenallassal mar elindul.” És egy kondenzátorral Idézet: „Van, amiben a 18F programozásában előnyös, de van, ami hátrányos (pl az ugrótáblázatok készítése mivel az utasítások 2 - 4 byte -osak).” Viszont vannak benne utasítások és regiszterek az ugrótáblázatok elegánsabb megoldására
Ha az MCLR ki van kapcsolva, akkor még ellenállás se kell. Meg kondi se. (legalábbis 18F-es szériánál)
Igen, kell (olvastam hogy akár meg is nyírbálódhat ha nem rakunk az MCLR-re ellenállást) de elindul nélkülük is.
Szerk.: kondi alatt a 100nF-ra gondoltál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |