Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   175 / 378
(#) Cavalier válasza istvan_sandor_98 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

A kérdés, hány A áramot akarsz? A HP tintasugaras nyomtatók tápja általában 30V-os, akár azt is lehetne használni.. Itt van egy előttem, 30V 400mA.
(#) istvan_sandor_98 hozzászólása Szept 20, 2012 /

Az a lényeg hogy nem kell nagy mondjuk az a lényeg hogy ne haladja meg az 50 V-ot. Ja és az is hogy lehessenek neki külön "dugói" aminek mindegyike egy külön feszültség. pl első dugó 5 második 10 stb. valami ilyesmi.Mert most vagyok 8-kas és a suliba volt régen egy gyerek aki készített egy ilyen transzformátort amibe van 8 dugó és max 16 V-os. 3 évig használta és aztán az iskolának adta. Tehát ilyesmire gondolok. Ja és még annyi hogy tekercselős legyen.
(#) kormika válasza istvan_sandor_98 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szóval neked egy többleágazásos szekunder tekerccsel rendelkező trafó kell. Szerintem nézz körül otthon, hogy van-e valami olyan hálózati transzformátor (pl. régi már nem működő mobilnak a töltője, régi videó, amit nem használtok, stb...) ami nincsen műgyantával impregnálva, tehát szét tudod szedni, és át tudod tekercselni. Ha találtál ilyen transzformátort, akkor csak annyi lessz a dolgod, hogy az eredeti szekunder tekercset szépen letekered, lehetőleg vigyázva a tekercselőhuzalra, mert akkor azt újból fel fogod tudni használni. Az eredeti primer tekercs több szempontból is jó, egyrészt nem kell kínlódni a vékony huzallal, másrészt biztosan nem gerjeszted túl a vasat, szóval nem lessz rezsó is egyben Ha találtál egy alkalmas transzformátort, akkor tegyél fel róla egy képet, és akkor segítek, hogy a vasmagnak melyik méreteit mérd le, illetve segítek majd a szükséges menetszám meghatározásában is
(#) istvan_sandor_98 hozzászólása Szept 20, 2012 /

Hát van egy rossz tv-nk meg egy rossz pc képernyőnk. És az egészet újra megcsinálni nem lehet tehát úgy értem, hogy nem kell szétszedni semmit hanem cakk pakk csinálni egyet az nem számít ha sok idő csak, hogy ha lehet így akkor hogy lehet?

(#) granpa válasza istvan_sandor_98 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szevasz!
Van több transzformátoros topic is: Tekercs és transzformátor készítése, Transzformátor információ, stb. Nem néztél körül mielőtt új témát indítottál?! Ajánlom tanulmányozd őket, mert kissé zavaros amit írtál. Milyen a nem tekercselős transzformátor? A primer, vagy a szekunder legyen 30(max 50)V-os?
(#) kormika válasza istvan_sandor_98 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Azért javasoltam a gyári trafó áttekercselését, mert akkor van egy kész csévetested, illetve a bele szorosan illeszkedő lemezek, otthoni körülmények között, speckó szerszámok nélkül trafólemezt darabolni nem igazán lehet... Én már közel 100 trafót készítettem, volt köztük 400W-os toroid is, mondjuk az otthoni toroidtekercselés csak mazohistáknak ajánlott... Hidd el első transzformátornak a legjobb egy gyári trafó áttekercselése, én is így kezdtem, sőt még most is megpróbálok az adott célnak megfelelő teljesítményű trafót beszerezni, és csak a szekundert áttekercselni... Lehet teljesen a nulláról is indulni, megveszed táblában a transzformátorlemezt, veszel táblában textilbakelitet, és nekiállsz kivágni izedmiliméter pontossággal a vasmag lemezeit, illetve a csévetest darabjait, de mint írtam is, a trafólemezt otthoni körülmények között darabolni eléggé nehéz feladat, már-már a lehetetlent súrolja...
(#) Wegg hozzászólása Szept 20, 2012 /

Szíves figyelmedbe ajánlom .
Bővebben:Transzformátor készítés házilag.

Remélem tudtam segíteni. Üdv wegg
(#) Lacko12 hozzászólása Szept 28, 2012 /

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi trafóval kapcsolatban hogy melyik kivezetései tartozhatnak a primer oldalhoz.
Gondolom a 3-3 vastagabb vezeték közül valamelyik esetleg hogy határozzam meg? Szakadásvizsgálóval rámértem a felső narancs-piros-barna vezetékre minden variációban azt jelezte hogy nincs szakadás és ugyanígy van az alsó kék-fehér-fekete vezetékkel is.
(#) kadarist válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Szia!
Ellenállásméréssel határozd meg a legnagyobb ellenállású tekercset. Ez lesz a hálózati tekercs (primer).
(#) Lacko12 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Szia!
Elnézést most vettem észre hogy a képek lemaradtak.
Megmértem a narancs-barna=6.8Ω piros-barna=5.8Ω narancs-piros=1.5Ω az alsó háromnál pedig kék-fekete=6.4Ω és a másik két variáció is ugyanennyi. akkor a narancs és a barna vezeték lenne a primer tekercs?
(#) kadarist válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Miben volt ez a trafó? A másik oldalon a kék-sárgával mi a helyzet?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
(#) Lacko12 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Ha jól emlékszek akkor egy házimozi erősítőben volt de már réges-régen a szekrényben pihen sajnos ezért felejtettem el hogy egyes vezetékek hova futottak.
(#) mindenes válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Köss be egy izzót sorosan a barnával és ezen keresztűl táplláld meg + a narancs. Ha világítani fog akkor nem az a helyes bekötés.
(#) Spyro1411 hozzászólása Szept 29, 2012 /

Helló!

Van egy trafóm, amire lehet csatlakoztatni 380v és 230v ot is, csak nincs rajta kijelölve, hogy melyik melyik. Valaki tudna segíteni, hogy melyik csatlakozó a 3 ból a nulla, melyik a 230 és a 380?
(#) .colin válasza Spyro1411 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Üdv. Ha 3 kivezetés van rajta akkor 3 fázist is rá lehet kötni ilyenkor nem kell nulla. 1fázisba viszont kell a nulla. Jó volna ha képet tennél fel, akkor többet lehetne róla mondani.
(#) Bakman válasza Spyro1411 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Minden bizonnyal megcsapolásos technikával két tekercs van benne.

Az egyik vezeték a közös, a másik 230 V, a harmadik 400 V. Kiválaszthatod, hogy milyen feszültségre kötöd a primer tekercset.

Az viszont kizárt dolog, hogy három fázisról menne a trafó.

tr.jpg

(#) Spyro1411 válasza .colin hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Mellékeltem egy képet a csatlakozókról, de az adatlemezről (vagy miről? ) nem tudtam használható képoet készíteni ezért inkább leírom, hogy mi is van rajta:
Transformatorek ZSE PRAHA
čsn 35 1310 1-fáz.
TYP: TVN 107-0106
P:220-380V 125VA
S:24V
5,2A

kb ennyi, ha valami fontosat kihagytam volna ( mondjuk még a lényegtelen dolgokat is leírtam) akkor csak írj én meg megpróbálom előkeríteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012

Trafo.jpg

(#) Spyro1411 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

Én is így gondoltam! Már csak azt kéne megállapítani, hogy melyik vezeték melyik.
(#) apa71 hozzászólása Szept 29, 2012 /

Sziasztok !
Egy kis segítség kellene.
Kaptam ajándékba egy hegesztőtrafónak látszó tárgyat.
Semmilyen kimenetre nincs ráírva hogy mit kell odakötni.
Hová kell a 220, és hogy tudok erősséget váltani ?
Köszi a segítséget.
(#) Bakman válasza Spyro1411 hozzászólására (») Szept 29, 2012 / 1

Egy műszer mindenképpen kelleni fog.

Ha jól veszem ki a képről, akkor balról jobbra haladva az első három a primer, a maradék kettő a szekunder.

Szóval
1: Ellenállásmérés az első és a második lábon.
2: Mérés az első és a harmadik lábon.
3: Mérés a második és a harmadik lábon.

Ha minden igaz, akkor ilyen sorrendet lehet majd felállítnai az ellenállásmérések között:

2>1>3

Köthetsz 230 V-ot olyan variációkban a tekercsekre, ahogy az ellenállást mérted.
Az egyik esetben a szekunder oldalon kb. 24 V-ot kell mérj. A másikban többet, a harmadikban kevesebbet.

Amikor 24 V-ot mérsz, megtaláltad a 230 V-os tekercset. Amikor kevesebbet (kb. 14 V-ot), akkor a 400 V-os bebenetre kötötted a 230-at és amikor többet (kb. 33 V), akkor pedig a 170 V-os tekercsre (400 - 230) kötötted a 230 V-ot.
(#) mc-4 hozzászólása Okt 1, 2012 /

Sziasztok!

Ezek a trafók milyen vasra vannak készítve, a menet meg huzalátmérő van mellettük?
Hol lehet beszerezni ilyen vasakat meg csévetestet?

A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
(#) kadarist válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Szia!
A rajzon az összes adat szerepel. Mi a kérdés? E25-ös mag
(#) mc-4 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Nem találtam itthoni beszerzési lehetőséget, meg méreteket.
Azt hogy 30cm2 azt hol látom?
Ha kimenőket nézed akkor egy kicsit nagyobbnak kellene lennie a vasnak.Ha kimenőket
(#) kadarist válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

A mag adatlapjában ott van a térfogatadat is (2990mm3) az "Effective core parameters" alatt.
(#) mc-4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

Hol lehet ilyen vasakat beszerezni, mi a kereskedelmi neve?
(#) mc-4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2012 /

2013-évi projekt...
Még a Williamson kt88-al nincs dobozban, de már jól muzsikál.
Először 2x30W aztán meg 2x50W három 6C33C csővel csatornánként.
Még csak infó gyűjtés meg költségvetés készítés.Ezek az 50W trafói.
A hálózati toroid lesz.
(#) hobbiforg hozzászólása Okt 2, 2012 /

Szevasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy közönséges trafólemezt hány KHz frekvenciáig érdemes használni transzformátornak?
Köszi.
(#) pucuka válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 2, 2012 / 1

A 0,3 mm vastag dinamólemez IV típusú lemezből kb. 100 kHz -ig készíthető transzformátor, még elfogadható vasveszteségek mellett.
(#) Klaymen hozzászólása Okt 2, 2012 /

Sziasztok!
Kerestem a topikok között, remélem jó helyre írok. A segítségeteket kérném.
Van egy toroid trafóm, 3 szekunder tekercsel, összesen 6 kivezetéssel. A tekercsek a trafóban nem csatlakoznak egymáshoz, ezt kiderítettem. Az egyik tekercs (8V) nem is lényeges. A másik két (2x15V) tekercset szeretném összekötni szimmetrikus táphoz. Két összekötési mód van, mikor megkapom a 2x15, azaz 30V-ot a másik két kivezetésen. Mi a helyes összekötési mód, hogy tudnám kimérni?
(#) pucuka válasza Klaymen hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

A két egyforma 15 V -os tekercset sorba kell kötni úgy hogy az egyik tekercs végét összekötöd a másik tekercs kezdetével. Ez lesz a közös (föld) pont. Ha lehet, megkeresed a két egyforma tekercs 2 - 2 kivezetése közül a kezdet, és végeket. Ezt a tekercsek fizikai elhelyezkedéséből lehet kikövetkeztetni. Ha ez nem sikerül, akkor összekötöd a két tekercs egyik egyik végét, és a fennmaradó tekercsvégek között feszültséget mérsz. Ha 30 V -ot mérsz akkor jól kötötted össze, ha 0 V -ot (vagy nagyon kis feszültséget mérsz) akkor az egyik tekercs másik végét kell összekötni a közös pontba.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
Következő: »»   175 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem