Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   190 / 383
(#) simsonpuli válasza CHZ hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Bár mondjuk ez hipersil vasmag. nekem siliciummal lenne mivel van itthon egy csomó trafólemez. azzal kellene számolni
(#) simsonpuli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

20,1cm2
(#) simsonpuli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

az a baj hogy a 20A nem fogadja el. ismerem a programot de ez esetben nem tudom használni azért is írtam ide.
(#) erbe válasza simsonpuli hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Eléggé korlátozottak a program képességei. 14 V 20 A-hez kitöltöd U2-t is azonos feszültséggel, 9999 mA árammal (2*14 V, 2*10 A).
Ekkora teljesítménynél és ekkora keresztmetszetnél már illene 1,2 T-vel számolni, amit nem tud a program. Mégis hasznosítani lehet a tudását. Azt írja, 30 cm2 vasat kér, de neked csak 20-as van. Felszorzod az 1T-vel kapott menetszámot 1,5-tel. 1,2 T gerjesztést akarsz, osztod a menetszámot 1,2-vel. A huzalvastagságot meg hozzászámolod az ablakkeresztmetszethez.
(#) simsonpuli hozzászólása Feb 26, 2013 /

Azt szeretném még kérdezni hogy a vasmag és a tekercs közé milyen vastag anyagból legyen a szigetelés, ill. kell-e soronként szigetelni a tekercset?
(#) simsonpuli hozzászólása Feb 26, 2013 /

Végülis arra jutottam hogy 20cm2 a vasmag
primer: 410 menet 0,7mm-es huzal
szekunder: 30 menet 2,7mm-es huzal
Bírni fogja ez a 24H-s használatot is?
(#) erbe válasza simsonpuli hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

14 V 20 A-rel nem. Legfeljebb aktív hűtéssel. A 0,7-es huzal 230, szűken 250 VA-ra elegendő, a 2,7-es ~16 A-re.
Lerajzolhatnád a vasmagod ablakméreteit, hátha vastagabb huzal is belefér.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) Alkotó válasza simsonpuli hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Egy-egy huzal terhelhetősége távolról sem olyan egyértelmű, mint az Erbe állítja neked.
Az Ő adatait ha visszaszámolod, akkor a 0,7-es huzalra 2,82 A/mm2 áramsűrűséget enged meg, a 2,7-esre pedig 2,79 A/mm2-et.
És itt van a buktatója a dolognak, ugyanis senki nem tudja azt pontosan megmondani, mekkora is a megengedhető áram, mert túl sok minden befolyásolja. Számos megközelítés létezik, és nagyjából 2-5 A/mm2 közé teszik a javasolt értéket.
Ha csak kicsit is engedékenyebbek vagyunk, és mondjuk 3,5 A/mm2-et engedünk meg, akkor az már a 0,7-es huzalra 1,347A-t jelent ami 309,8W ha 230V-os a hálózat. Ugyanezzel az áramsűrűséggel, a 2,7-es huzal 20,04A-t vezethet.

Ott van a probléma, hogy a vezetőnek ellenállása van, és ha azon áram folyik akkor azon feszültség fog esni, és áram*feszültség nagyságú teljesítmény fog hővé alakulni. Kérdés, mi lesz ezzel a hővel. Trafónál (főleg lemezeltnél), viszonylag rosszul tud "kihűlni" a tekercs, mert be van csukva egy szűk helyre (érdekességképpen, falban lévő villanyvezetékek, vagy távközlő vezetékek esetén, 10-20A/mm2 áramot is simán megengednek, mert kényelmesen leadja a hőt).
Másik kérdés, ami nagyobb átmérőknél és főleg magasabb frekvencián jelentkezik, az áram eloszlása a vezető keresztmetszetében. Ugyanis a huncut áram, a széleken "sűrűbben folyik" mint belül.
És még mindig van egy tényező, ami a huzal fizikai hajlíthatóságát jelenti. 2,7mm átmérőjű huzalból nem illik ilyen "kis" trafót tekerni, mert annyira élesen kellene a sarkoknál hajlítani, ami egyszer jól megtöri a huzalt (akár a lakk is megsérülhet), másodszor pedig szinte képtelenség szépen felhajtani mert eláll a csévétől, nem simul hozzá csak a sarkoknál. E miatt ilyen áramokhoz -szinte kötelező- több kisebb átmérőjű huzalt párhuzamosan összefogni, és azzal végezni a tekercselést. Ez a megoldás több előnnyel is jár: mechanikailag kivitelezhető, sokkal nagyobb a felület a hűléshez, könnyebb a terhelhetőséget növelni, végül jobban ki lehet az ablakméretet használni mert jobban simul a csévéhez.

Az Én javaslatom szerint, mivel folyamatos üzemről van szó, 2,5A/mm2 fölé ne menj.
Ezzel számolva, a primer 0,8-as huzalból legyen, a szekunder pedig 5db párhuzamos összefogott 1,5-ös huzalból (22A)

FONTOS! Csak úgy "hipp-hopp" nem teker az ember transzformátort. Érteni kell hozzá, eszközöket kíván, és gyakorlatra is szükség van. Érintésvédelmi szempontból egy kritikus eszköz, tehát be kell tartani a szabályokat. Ha csak a legkisebb kétséged is felmerül, akkor gyártasd le egy "profival", ami vélhetően olcsóbb is, gyorsabb is, megbízhatóbb is.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) simsonpuli válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Köszönöm a tartalmas választ!
(#) kormika hozzászólása Márc 3, 2013 /

Sziasztok! Egy épülő készülékhez keresgéltem itthon megfelelő trafót, éstaláltam egy Unitra TS40/59 jelzésű, hiperszil magos trafót. A szekunderén 15,2V-ot mértem üresjáratban, 5,6 Ohmos ellenállással megterheltem, akkor leesett 14,4V-ra. Nem tudja valaki, hogy mekkora ennek a trafónak a névleges teljesítménye? Nekem 4A-re lenne szükségem 15V egyenfeszültség mellett, nem tudom, hogy ez a trafó bírná-e ezt a terhelést tartósan.
(#) granpa válasza kormika hozzászólására (») Márc 3, 2013 / 1

Ha kb. 2.5A-es terheléssel ekkorát esett a feszültsége, nem valószínű, hogy bírni fogja a 60VA-es terhelést, de próbáld meg; kis ideig biztos elbírja. A melegedésből rájössz, hogy nem jó. A kódszámából kb. 40VA-t tippelek max. A 15V=hez kb. 12V~ kell, ez elég nagy letörés (és ~52W).
(#) kormika válasza granpa hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Méretéből én olyan 60W-ra saccoltam, de akkor fogok egy csomó kerámia ellenállást, és leterhelem 4 amperrel, és fiyelem a melegedést. Köszi a választ
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Lassan fél órája megy 4,15A terheléssel, a fesz 12,94V, és már kb 5 perce 46 fokot mutat a hőmérő, ha megmérem a külső szigetelést. Üzemszerűen a terhelőáram úgyis csökkenni fog idővel, mert egy CCCV karakterisztikájú töltőt lát el majd árammal, és csak a töltés elején fog 4A folyni.
(#) mindenes válasza kormika hozzászólására (») Márc 3, 2013 / 1

Szia! Ismerem ezt a trafót, a 4A szerintem minden gond nélkül bírhatja. A szekunder drót vastagsága kb. 1-1,2mm lehet. Egy szaki javítson ki ha ez e drót nem bír ki annyit..
(#) kormika válasza mindenes hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Köszi a megerősítést, kivárok két órát ezzel a 4,15A-es terheléssel, üzemszerűen egy 3 cellás 8000mAh-s lítium akkutöltőben lessz, ott kb 1,5 óra múlva kezd majd csökkenni a töltőáram. Szerintem ha két óra alatt sem megy fel a hőmérséklete 50 fok fölé, akkor bírni fogja.
(#) mindenes válasza kormika hozzászólására (») Márc 3, 2013 / 1

A töltéssel kapcsolatba nem tudok infót mondani ez már nem az én teruletem. Javaslom ez ügyben nézz át valamelyik akkumulátoros témába, van jó sok. Csupán a trafóval kapcsolatban szerettem volna némi infót adni.. A trafó az így néz ki!
(#) kormika válasza mindenes hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

A töltőelektronika már készen van, labortápról ki is lett próbálva, azzal a résszel nincsen gond. Igen, a trafóm pontosan így néz ki, annyi csak a különbség, hogy az enyém nem TS40/59/A, hanem csak simán 40/59, de nem hinném, hogy ez nagy különbség lenne. Amúgy még mindig 46 fokos, szóval úgy néz ki, hogy nem lessz gond vele Mindkettőtöknek köszönöm a segítő hozzászólásokat
(#) mindenes válasza kormika hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Igazán nincs mit.
Üdv!
(#) braner hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok!

Előre is elnézést kérek a Moderátor-tól, de nemtudom hova írjam be a témát.

Szeretném a segítségeteket kérni, olyan ügyben, hogy hol lehetne lakkoztatni laposréz vezetéket transzformátorhoz???
Vagy esetleg valakinek nincs valami információja erről a technológiáról???
Köszönöm előre is
Szép napot
(#) ujfalusi válasza braner hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Már elnézést de ilyet még nem is hallottam. Azt viszont csinálhatod hogy gézzel betekered, majd majd tekercselés után nitró lakkal jól átitatod.
(#) NZotya hozzászólása Márc 5, 2013 /

Üdv!
Segítséget kérek egy trafó primer oldali kivezetéseinek a hálózatra történő csatlakoztatásában.
Ha minden igaz fénymásolóban volt. Nos a szekunder oldalon 2-2 kivezetése van; a primeren 6, melyből 2 közösnek tűnik. Csatlakoztattam a szekunder oldal egyik tekercsére (mely ha minden igaz eredetileg a 24 volt) egy 9 voltos adaptert és a következő eredményeket kaptam:

x ___1____2____3____4____5_
2 ___7,2____________________
3 __14,9___7,2 ______________
4 __87,7__78___71___________
5 __50,5__42___34,5__35,8____
6 __86,1__78___71___ 0 __ 36,2
-----------------------------------------
Valamint a bemenő ágon 10 voltot mértem (hozzáteszem a multiméterem kicsit "szórakozott").
Véleményem szerint a hálózatról az egyik az 1. és a másik vezeték meg a 4. vagy a 6.
Ebben kérném a tapasztaltabbak segítségét!
Továbbá, hogy a "fölösleges" ki(be)vezetésekkel mit szokás tenni (azokon is lesz-e feszültség)?
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) mindenes válasza braner hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

A legjobb ha betekered olyan anyaggal ami elektromosan szigetel ugyanakkor a hőt jól vezeti. Selyem illetve pamut szalag ami szóba jöhet, ezekben biztos hogy nem fogsz csalódni.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) braner válasza mindenes hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Halihó!
Ha más nem lesz kipróbálom.
Üdv
(#) Einstein hozzászólása Márc 6, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem van, hogy ha van egy 120VA-es hipersil trafó, amit szekunder oldalon nem nagyon terhelek max 10VA-rel, akkor a névleges primer áramhoz képest mekkora lessz az indítóáram (bekapcsolási áram)? Mert bekapcsolom, lekapcs., megint be és kivágja a 630mA-es biztosítékomat a primer oldalon, és nem tudom, hogy az indítóáram miatt,( valamikor jó helyen kapja el a hálózatot stb miatt csak az esetek 50%-ában?), vagy van valamilyen szakaszosan előforduló zárlatom?
(#) Orbán József válasza Einstein hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Szia! "T" jelű biztosítékot használj, az lassú, ki kéne bírnia, nem olyan nagy trafó az.
(#) simsonpuli hozzászólása Márc 7, 2013 /

Hali! Azt szeretném még kérdezni hogy el kell-e egymástól szigetelni a lemezeket? akksitöltőről van szó még mindig. Mert olyan lemezeim vannak amik gyárilag be vannak lakkozva, viszont a széleken egy kis sorja vagy valami összezárhat. az volna a kérdésem hogy mennyire számít ez? Vagy csak az a lényeg hogy a lapján ne érjen össze és kész? Vagy az is számít ha csak egy kicsit összezár a széleken? Illetve az volna még a kérdésem hogy baj-e hogy ha a lemezek egymáshoz illesztésénél marad 0,2-0,4mm hézag? törekedek rá hogy összeérjen de nem teljesen derékszög az összes és lehet hogy egy kicsi hézag marad. Előre is köszönöm a választ!
(#) Alkotó válasza simsonpuli hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Nem egyértelmű kitől kérdezel. Ha tőlem:
- A lemezek egymástól való elszigeteltsége szükséges, de a szigeteltségi mértékre nem kényes a trafó. Az éleken való érintkezés nem fog gondot okozni (van olyan trafó, amit össze is hegesztenek az él mentén). Sőt, még ha a lapján is összeér itt-ott, azt sem fogod észrevenni.
- A sorja viszont más szempontból lehet problémás. Ha sikerül mindet azonos irányba forgatni, akkor jó eséllyel hibátlan lesz. De ha eltartja a lemezeket, gátolja azok összesimulását, akkor az egyik részben rontja a kihasználható keresztmetszetet, másik részben zúgáshoz vezet.
- A 0,2-04 mm-es hézagot nem értem pontosan. Hol van ez a hézag? Mondjuk egy EI magos trafónál az "E" lemezeket váltakozva, fordított irányból kell berakni, majd miután telepakoltad, akkor kell az "I" lemezeket beszurkálni a résekbe. Ezzel a módszerrel lehet a legjobb kitöltést elérni. Az "I"-ket elég éppen csak "bekapatni" a résekbe, majd valamilyen fa-betétet vagy műanyag kalapácsot használva be lehet őket finoman kopogtatni. Hangsúlyozottan ügyelni kell a deformáció elkerülésére, mert ez is légréseket eredményez. Jól kivágott vasmagnál, a szintig beütött "I" lemezek éppen érintik a hozzájuk tartozó "E" lemez élét. De ha itt marad egy kicsi rés, az sem fog galibát okozni. Ez a fordított irányú lemezberakás kizárja a tényleges légrést.
(#) Koree hozzászólása Márc 13, 2013 /

Szervusztok.
Van egy toroid trafóm amit a Quad405-öm be szánok.400W 12V/33A azaz 6x12V párhuzamosan kötve.Két nagy vaskos kivezetés van ez miatt.Már le is vágtam a végeit a tekercseknek és ki kerestem a tekercsvég párokat.Rajzoltam egy elvi kapcsolást a 2X36V-os kialakítás megvalósítására.Remélem így jó lesz azaz fázis helyes a bekötés?Közép megcsapolást is remélem jól gondoltam,hogy a 3B és a 4A kivezetések összekötésével kapom meg?

Trafó.png

(#) granpa válasza Koree hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Igen, de a mérés úgyis igazolja(vagy nem), és akkor úgy kötöd.
(#) Koree válasza granpa hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Rendben.Max kivonódnak a feszűltségek egymásból.(vagy nem)
Következő: »»   190 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem