Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   256 / 384
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Miért kell 2 mm vastag anyagból készíteni a csévetestet? Csak pazarékolod a drága ablak keresztmetszetet. Mikor már kész a tekercselés, szinte semmi szerepe nincsen. Keményebb vékony prespánból is elegendő, addíg tart, míg megtekered, és elegendő szigetelést biztosít a vas felé.
De ki is számolhatod, mekkora helyet foglal az ablakból, és erre a helyre hány menet 0,35 -ös drótot tudnál feltekerni.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Nem nagyon fogsz elférni. A műanyaggal még az is gond, hogy nem tudod mivel ragasztani. vagy a ragasztó is sok helyet foglal el. Keresel valami vastag keménypapírt, - mondjuk egy cipősdoboz tetejét, - és megcsinálod az a video alapján, amit korábban belinkeltél. Műanyagból is lehet, de az elég bonyolult és a reszelővel igazán jó barátságban kell lenned, különben nem fog menni, mert nem tudod összerakni.
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Nem nagy ügy. Fogod az üvegszálas lemezt és odaadod annak a barátodnak, aki csinált kis játszási cnc-t magának.
Például nekem az első, amit tegnap csináltak:

cséve.jpg

(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 23, 2015 /

Na elkészült!
félig kartonpapír félig műanyag!
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Fog ez menni...
(#) matyi16 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Szép napot mindenkinek!

Nem tervezni szeretnék, hanem egy kész UPS trafó merései után elkészíteni a helyettesítő kapcsolást, illetve kiszámítani ezt a bizonyos "k" csatolási tényezőt.
Mért adatok.
Ebben tudna nekem valaki segíteni?
Ez az adott transzformátor modellezésére kellene OrCAD-ban.

Köszönöm!
(#) (Felhasználó 46585) válasza matyi16 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Ki kellene számolnod, hogy mennyi a primer- és a szekunder tekercselés ohmos ellenállása. Vagy valahogy megmérni. És nem ártana megmérni a rövidzárási állapotban a szekunder áramot.
(#) matyi16 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Sajnos jelenleg arra nincs mód, hogy rövidzárási áramot mérjek.
A " primer- és a szekunder tekercselés Ωos" ellenállását, hogy mérhetem meg?

A menetszámokból és a huzalátmérőkből, meg a réz fajlagos ellenállásából kiszámíthatod az ohmos ellenállásokat. ( legalább körülbelül )
(#) matyi16 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Másképp nem tudom kiszámolni, azokat az értékeket amire szükségem lenne?
Tekercsszámot nincs honnan tudjam.
Vastagsághoz, nem ártana egy tolómérő (jelenleg az sincs).

A semmiből nem lesznek adatok...
(#) toncy hozzászólása Jún 8, 2015 /

Sziasztok, mivel nem kaptam sehol semmi leírást, így segítséget szeretnék kérni ennek a trafónak a tekercselésében, ami érdekel az a menet irány. A jobb hatásfok miatt szeretnék mind a két csévére primert és szekundert tekerni. Ha valaki lenne olyan szíves és bejelölné, elõre is köszönöm

névtelen.JPG

(#) Joe_001 válasza toncy hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Szia!
Hát így kevés az adat, szükséges teljesítmény, vas adatai stb.
de néhány segítség:Trafó méretezés
(#) Orbán József válasza toncy hozzászólására (») Jún 8, 2015 / 1

Képzeld azt, hogy egy gyűrűre tekersz huzalt és egyirányba tekercselve haladsz körbe. E szerint helyezd el, kösd össze a két féltekercset.
Egy hagyományos izzón keresztül kapcsold be először, ha nagyon világít, akkor az izzó jó, kötés rossz.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) granpa válasza toncy hozzászólására (») Jún 8, 2015 / 1

Ez így 2 trafó, egymás mellé téve. Szerintem nem így gondoltad.
(#) Gafly válasza toncy hozzászólására (») Jún 8, 2015 / 1

Miért nem a közepére tekercselsz, mint ahogyan világ többi részén szokták?
(#) toncy válasza granpa hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Igaz, koran van meg, erre gondoltam

névtelen.JPG

(#) (Felhasználó 46585) válasza toncy hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Tekersz két teljesen egyforma menetirányú tekercset. Egyiket felhúzod az egyik oszlopra, másikat a másikra, de úgy, hogy a két kezdet ( vagy vég ) legyen egymás mellett. Ezután a két véget, vagy két kezdetet kötöd össze és így lesznek a tekercsek sorbakötve. Pontosan, ahogy Orbán József társunk is írta.
(#) toncy válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Nagyon szepen koszonom a valaszokat! Minden ertheto!
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 8, 2015 /

Van egy házilag készített töltöm. Ma egy kicsit szét szedtem át vezetékezés céljából. Trafón több kimenet van. Képen a bekötése látszik mért így van bekötve? 0v csak kettős táp esetén használják?

trafó.JPG

(#) Hurkafej1 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Neked így 15V váltakozó feszültséged van, amiből már egyenirányítás után kis csökkentéssel lesz meg a töltő feszültség.
A közép leágazás jó lenne arra is, ha 6V-os akkut töltenél, mert akkor a tápfeszültség másik felét nem kellene elfűteni, hanem csak lekapcsolni a felesleget.
(#) kissattila88 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Nekem egyen irányítás után kb 13 volt volt feszültség ami kicsi töltőfeszültségnek.

Az egyen feszültségbe köss bele egy kondenzátort, és meg fog jönni a feszültség!

Már meg oldottam! Szerinted menyire jó hogy meg kapjam a 15v-ot 78L15 stab ic használtam és diódával csökkentettem le 14.5 voltra?

Az IC és a Dióda teherbírása meghatározza a maximális töltő áramot, de ettől még áram korlátozás nincs benne, ezért legalább egy izzóval kellene ezt megtenni, ha nem is komplett elektronikával. A cikkek között és a fórumban is van 1-2 töltő rajz.
Mekkora akkumulátorokat szeretnél tölteni?
(#) Orbán József válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

A 78L15-ben van áramkorlátozás.
Én huszonéve használok zselés akku töltéshez 7815 IC-t, kimenetén 2 db 1N4007 diódával.
Már sok üzemel szerte az országban, akku már kopott el (6-10év) töltő még nem.

A trafó 3A. Egy 110 Ah és egy 150 Ah aksit szeretnék vele tölteni.
(#) Orbán József válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Akkor egy 2A-es 15V-os stab IC-t használj, vagy 3A-es áramú stabilizátor IC-t kell keresni.
Hozzá 1N5401 pl. az 3A-es.Nekem bevált a minél egyszerűbb, annál jobb megoldás.
(#) kissattila88 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Még nem veszek nagyobbat addig így marad mert itt a közelben nincs elektronikai bolt. Amit tudok az meg messze van. Postán meg nem éri meg venni úgy túl drága lenne!
Gondolom erre gondoltál: 2A stab ic
(#) Orbán József válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Mindenképpen komolyabb trafó kéne ekkora akkukhoz, és töltő is.
15A-es maximált töltőárammal, szabályozhatóan...
Következő: »»   256 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem