Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   258 / 384
(#) zuzo1986 hozzászólása Júl 3, 2015 /

SZiasztok érdekelne hogy valaki tud e trafót tekercselni!
(#) zuzo1986 hozzászólása Júl 3, 2015 /

Azért kérdezem mert van egy philips fa 660 erősítőm és leégett a primer tekercse sajnos én nem tudom megtekercselni anyag hiányában meg nem is nagyon értek hozzá!
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Inkább csak a fele.(max. 30 VA)
(#) granpa válasza zuzo1986 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Hozd el Zsákára szombaton; megnézzük, tanácsot adunk.
(#) szili83 válasza granpa hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Nah* nem mindegy, egy 48VA-es Hakko 907-es pákához kellene. Tudom, csak az elején van leterhelve, amikor maximálisan fűt. Utána már sztem* nem eszik 48VA-t, nem?

*mik ezek?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
(#) Ge Lee válasza szili83 hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

A hakko klónhoz inkább combosabb trafó kell. A solomonnak ha jól emlékszem 12ohm körül van a fűtőszála, ami 24V-ról 2A (48W). A hakkóé pedig 4ohm, ez 24V-ról 6A ami 144W, ezt húzogatja ki a trafóból ha nem is folyamatosan. Nem mondom hogy biztosan le fog égni, de van rá esély. A 6A-nek nem fog örülni a trafó az biztos, rendesen fog esni a feszültsége.
(#) bladerock99 hozzászólása Júl 11, 2015 /

Hogyan kell bekötni egy 10 lábas trafót? (Compal DG150001502 8936 HI-POT)
(#) Gj válasza bladerock99 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Üdv!

Ráguglizok a névre, de semmit nem találok, ami trafó lenne -bár első találat a te hozzászólásod, az a kivétel -. Pontosabb nevet, adatlapot, vagy bármilyen linket nem tudsz, ami közelebb visz a cucchoz?

ennyi amit én is tudok róla , de ha gondolod képet csatolok.
(#) kadarist válasza bladerock99 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Szia!
Mihez akarod kötni? Ez egy kapcsolóüzemű táptrafó, aminek a használatához elektronikát kell építeni.

Engem csak a lábkiosztása érdekelne, amig nem tudom mire használjam
(#) kadarist válasza bladerock99 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

A lábkiosztását annak a készüléknek a segítségével lehet pontosan meghatározni, amelybe be volt szerelve ez a trafó. Így ahogy van nem sok információt lehet szerezni a tekercseinek elhelyezkedéséről. Talán annyit meg lehet tudni, hogy a vastagabb drótból tekercselt rész a kisfeszültségű, a vékonyabb meg a nagyobb feszültségű tekercs.
(#) ferci válasza bladerock99 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Ez valszín egy flyback táphoz való trafó.
Először ellenállásméréssel kontroll, melyik kivezetés melyikhez tartozik.
Az egyik oldalon láthatsz 2-3 vékony drótos kivezetést, ami a primer, 1-2 mH össz induktivitással és a nagyobb tekercset kell használni.
Van a segédtekercs, ritkán ezen az oldalon ( vagy a másikon), szintén vékony drótból, ami 40-60 uH-s.
A másik oldalon vastagabb drótokkal 1 vagy több szekundert találsz, 5-10 uH induktivitással.
Ha ezeket meg tudod mérni, kereshetsz hozzá alkalmazást, rajzot a kapcsüzemi 230-as topikban - különben tedd félre.
(#) bladerock99 hozzászólása Júl 12, 2015 /

Értem , köszönöm szépen , nekem annyi elég hogy nem tudom kihasználni ...
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 1, 2015 /

Sziasztok. Van egy kepen lathato trafo. Mennyit erhet hirdetve es hulladekkent sacc/kb? 45-50 kilogramm ennyit tudok rola meg hogy mukodik.
(#) Sebi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 1, 2015 /

Én ezt egy barkácsolt hegesztő trafónak látom. Nem ma készült, de ha működik, akkor értett hozzá aki elkövette, csak nem tudott dobozt gyártani hozzá. Csúnya ilyet mondanom, de ha szétszeded és réznek-vasnak adod el, akkor többet ér. Ma már csak műhelyben használatos, mert nehéz szállítani, doboz nélkül meg csak szakember veszi meg.
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Aug 1, 2015 /

Idézet:
„doboz nélkül meg csak szakember veszi meg.”

Amilyen ocsmányul most kinéz még az se. Legalább takarítsd meg. A tekercsei mellesleg szépek
Rakd rendbe...
(#) gordonfreemN válasza Gafly hozzászólására (») Aug 1, 2015 /

Nos mar megfogadtam Sebi tanacsat. Szetkaptam, a lemezek eleg * allapotban voltak amit kivulrol nem tudtam megallapitani
A primer telercsek valamivel vastagabbak mint 1.5mm2 de 2kg / db. A szekunder viszont eleg magy csalodas volt alu vezetek 5x1.5osek szigetelve es ugy tekerve. Legalabb is ezt lattam a telercseket szet se szedtem csak a primert.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
(#) olahtamas hozzászólása Aug 4, 2015 /

Ma a 90 éves dédmamám előállt nekem egy régi TV stabilizátorral vagy mivel. Azt mondta, hogy régen kellett a TV-hez. Szétszedtem és mást találtam benne mint amit gondoltam. Valaki meg tudná mondani, hogy mire lehetne esetleg hétköznapi célra felhasználni? Ha nem lehet akkor szétbontom és újratekerem.
(#) olahtamas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Mit tudott akkoriában?
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Van róla könyvem. Nagy élvezettel olvastam. Muszáj szétcseszni? Bár a sok réz meg vas biztosan csábító...
(#) olahtamas válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Gondoltam a rezet lementem róla és a két egyforma trafót feltekerem 28VACre.
(#) Hurkafej1 válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Szerintem ne bontsd szét még, ha jó és nem menetzárlatos. Lehet, hogy valaki hamarosan rádír, hogy ad cserébe olyan trafót amit ebből tekernél.
(#) olahtamas válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Elvileg jónak kéne hogy legyen. Holnap kitakaritom és kipróbálom. Ha valakinek nem gond az hogy szerbiai vagyok én szívesen elcserelem bárkivel.
(#) kisist1 hozzászólása Aug 12, 2015 /

Sziasztok

Előre is elnézést, de telefonról írok és nem működik a kérés.

Van egy transzformátorom, aminek 3 különböző kimeneti feszültsége van, de ezek nem egy közös tekercs kimenetei, hanem három tekercsé. 10v 11v és 12v

Az lenne a kérdésem hogy ezek sorba köthetőek e, hogy magasabb feszültséget kapjak?
Vagy ahogy erbe írta, ez csak a hatásfokon fog növelni?

Köszönöm a választ előre is

Megpróbálok csatolni egy képet .
(#) Gafly válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Igen, de mi a kérdés?
Mellesleg a felső kettő kétutas egyenirányitáshoz van kialakitva...
(#) pont válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Lehet sorba kötni, csak akkor a legkisebb kivehető áram (pl.1A) lesz a max.
(#) erbe válasza kisist1 hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Idézet:
„Vagy ahogy erbe írta, ez csak a hatásfokon fog növelni?”

Valamit félreértettél, mert ilyent nem írtam.
Milyen feszültségre lenne szükséged? A trafódon van 10, 11, 12, 22 és 24 V. Ha ennél is több kell, sorba lehet kötni akár az összeset, de a terhelhetőséget a legkisebb áramú tekercs határozza meg.
(#) kissattila88 hozzászólása Aug 13, 2015 /

Ha szakadás vizsgálóval vizsgálom trafó tekercseit és ha folyamatosan sipol az zárlatos?
Következő: »»   258 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem