Fórum témák
» Több friss téma |
Hello Mindenki!
Minap vettem (kollégák szomorú tapasztalata után) egy állíólag túlfesz védett konnektorsávot -- 5 aljzat meg egy párhuzamosan kötött varisztor. Adtam nek 400V ot (3 fázis vonali fesz) a varisztorra a Nagy Manitou vigyáz immár, de több, mint 10 másodpercig ott lógott a kijáraton. Sztem, ha valami lett volna odadugva, mehalt vóna... Nekem elsősorban nem villámok ellen, hanem mások töksége (400 V 240 helyett) köllene védekeznem, viszont nsec-ek alatt kellene leoldani... Van-e valakinek ilyen tapasztalata, ill csinált-e már ilyet? Köszi.
Szerintem egy ellenállás osztóval egy tirisztort vagy hasonló eszközt kéne begyújtani. És ez meg szépen rövidre zárná a hálózatot. Lehet, hogy nagy pukk lenne...
Úgy kéne méretezni a dolgot, hogy 230V fölött gyújtson be a félvezető. Én így gondoltam... Hátha valakinek van valami ötlete és jobbat talál ki. :yes:
Szia !
Ne haragudj, de lehet h. az én felfogásom kicsit nehéz, de nem tudtam megfejteni mit is akartál kérdezni... 2. Pontosan hova használnád ( lekapcsolási idő miatt)? 1. Hogy kerül 230V helyett 400V (nem oly könnyű ám) ? Üdv
Vannak NAGYON JÓ SZAKEMBEREK akik néha elkötnek ezt meg azt. Néha fázist a nullával és akkor lám nagy csodák lesznek :guluszem1:
Szerintem ezt akarja elkerülni... Vagy ha megszakad a 3 fázisú rendszerben a nulla akkor is lehet csodálkozni.
Tomee pontosan a lényegre tapintottál: dolgozunk egy angol agregátorral ( filmforgatás), amin a 220-as csati átkapcsolható(hogyan, MIÉRT, nem tom), de így néhány LiIon akkutöltőt sikerült leölni. Nem szeretném ,ha az én cuccom is így járna...
Lehet ezt bonyolítani ha bombabiztosat akarsz, de sztem megtenné egy graetz, kimenetével sorba egy 240V körüli zener, ami egy 110V-os relét (amivel sorosan még van egy megfelelő ellenállás) meghúzat, ha nagy a bemenőfesz és lekapcsolja a konnektorsávot.
En is valami hasonlot kepzelek el, de en relevel zarnek rovidre, es a rele maximalis uzemi aramanal kisebb erteku, gyors reagalasu biztositekot is tennek az egesz ele.
Legegyszerubb talan az lenne, ha a rele ele tennel egy ellenallast, ugy beallitva, hogy a rele meghuzasahoz szukseges aram 250V korul folyjon. Ekkor meg nem fog megserulni semmi, raadasul az alkatreszigeny szinte 0 (ellenallas, biztositek es rele).
szerintem is relével kéne megoldani...
Pl a főág és föld közé tenni egy elenállásosztót és a rajta eső feszt mérni egy műveleti erősítővel.. ha egy küszöböt meghalad akkor pedig bontatni vele a relét addig amég le nem kacsolod az egészről a feszültséget...
Hát ha ilyen dolog miatt kell, hogy véletlenül valaki átkapcsolja azt akapcsolót akkor egyszerűen leragasztanám azt a kapcsolót vagy becsavarnék egy csavart vagy bármi hasonló, vagy ha nem kell akkor kikötném vagy vannak kulcsos kapcsolók is....szerintem ez lenne a legegyszerűb....
Sziasztok!
Szerintem a relé túl lassan zárna, nem nanozsekundumok alatt... És mire lezár, már lehet, hogy minden megsült. De az elgondolást jónak tartom, csak pl. egy nagy áramú triac-kal és egy gyors biztosítékkal kellene megoldani! Üdv
van még egy ötletem!
nyomtass ki egy kis halálfejet és egy villám jelzést, ezt ragaszt a gomb tetejére, úgy hogy eltakarja a gombot! így nem is lehet átkapcsolni! szerintem ez a legegyszerűbb!
Mindenesetre, ha relével csinálod, akkor semmifélekképen se zárja rövidre a hálózatot(az okozhat még nagyobb bajt is), hanem úgy kell megcsinálni, hogy egy öntartó-kapcsolást bontson! Pontosabban NBalage ötletét felhasználva+egy öntartó kapcsolás, mindezt egy relével!
hmm
érdekes.. ezt jó tudni hogy ha nem szupergyors bizti akkor leég már minden.. de legalább mindíg okosabb leszek valamivel ha az a gond hogy IQ hiányos emberkék átkapcsolgatják a dolgokat mert jólesik nekik, akkor télneg az legjobb dolog hogy valami kütyüt odarakni hogy megakadályozza ezt... pl egy elktromos öngyújtó szkracsinálóját a nyomógomb helyett
Mit szólnátok egy olyan kapcsoláshoz amelyben van két biztosíték és egy varisztor? Működése nagyon egyszerű.
Ha a feszültség pl. meghaladja pl. a 250 V feletti értéket, akkor a varisztornak lecsökken az ellenállása, és olyan nagy áramot enged át ami kiégeti a biztostékot!
nálunk a faluban épp a napokban szakadt meg a nullvezető,eredmény: 2 utcában az összes ház szinte összes bedugott tv-je,szg-je,dvd-je,stb elfüstölt.most én is hasonló védelmen gondolkodom, de én szupresszorral oldanám meg,van 2irányú változata is. 2db sorbakötött 170V-osra gondoltam.másnak más ötlete esetleg?
Magyarországon az első kötési pontban szokás földelni a nullát, valamint ezt az áramszolgáltató is megteszi az oszlopokon elég nagy rendszerességgel. Ha jó minőségű a földelésed, akkor nem lett volna probléma. Nem azt mondom, hogy nem történt meg, de furcsa......
a nullaszakadás ugy tom a trafónál történt és ezáltal került más fogyasztókon kerül egy másik fázis a nullára,ezáltal a fázis-nulla különbség 300V fölé ment.erről szakvélemény is készült,de inkább a későbbi hasonló eseteket szeretném elkerülni a védelemmel
|
Bejelentkezés
Hirdetés |