Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   89 / 274
(#) bancsi15 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Valamelyik jó lehet a mélynyomóhoz?
8Ohm 40W pont elég lenne.
Persze TDA 2030A -val menne .
(#) Gyurix válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Sziasztok ennél a kapcsolásnál (melléklet) hány wattal nőne a teljesítménye ha áganként 1,3 V-al emelném a feszültséget?a piros jelölés nem számít csak ott van.

kapcsolas.JPG

(#) punkkazy hozzászólása Jan 15, 2009 /

Szeretnék feltenni egy számomra fogós és érdekes kérdést:
Mért van az, hogy a TDA2030A-val épített erősítőim egyike sem tűri a piezó hangsugárzókat? Értem ezalatt, hogy elkezd búgni, kikapcs és utána vége... Csak búúúg. Egy 1µF-os kondi van bekötve sorosan a piezó elé. Más erőlködőkkel gond nélkül működik, csak a TDA nem bírja vmiért. A kérdés tehát: miért van ez? 2,3 különböző TDA-s erősítő mind-mind ugyanezt produkálja. Ha jól emlékszem csak szimmetrikus tápellátással próbáltam. Most egy aszimmetrikus TDA-t építgetek és olcsóbban megúsznám, ha piezót tudnék használni, de kísérletezni nem szeretnék, mert egy TDA2030A 350HUF, pénzel meg spórolok
Várom a hozzáértők véleményét illetve azokat, akik tapasztaltak hasonlót, vagy akinél működik piezóval!
(#) lapose válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Szia!

Az erősítők általában nem komálják a kapacitív terhelést.
Lehet, hogy a tied is e miatt ment tönkre. Más hangszóró is volt rákötve, vagy csak a piezó?
Szerintem nem ártana egy-egy ellenállás párhuzamosan, meg sorosan a piezóval!
(#) punkkazy válasza lapose hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Hát volt rajta persze mélysugárzó is. Tudnál valamiféle rajzocskát küldeni az ellenállásos megoldáshoz? Asszem a JBL-ben van valami hasonló a Crossover modulban: L-pad nevezetű valami.
(#) lapose válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia!

Szerintem ez is az.
Első körben R1, R2 8 ohm, C1 4µF körül.

hangvalto.jpg

(#) Laci20 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Csináltam egy erősítőt tda 2030-cal(sima 2030) és nagyon csúnyám szól,nem tudom miért!Valakinek ötlete?
Itt van minden.
(#) Robi85 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Sziasztok. Egy kedves ismerősömtől hozzájutottam egy ilyen TDA2030A ICvel épitett kis végfokhoz.

Tápjával vagyok bajban, mert nemigazán értem hogyan kell bekötni. Azt tudom, hogy nem szimetrikus a tápja. A panlon egy +16 és egy GND és még a KI csatlakozási lehetőség van. Van egy trafóm is hozzá amin van egy greatz is, de a trafó nem középkivezetéses, ebből gondolom, hogy a táp sem lehet szimetrikus.

Mellékeltem a tápom ami van hozzá. Most ami a kondinak a negativ felén van vezeték az lesz a föld?

(#) lapose válasza Laci20 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia!

A két GND-t összekötötted?
(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia!

Igen!
(#) Robi85 válasza lapose hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Köszike. Akkor ki is probálom. Bár elirtam az IC-t mert TDA2030V nem A.
(#) punkkazy válasza Laci20 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Mit jelent az, hogy "csúnyán"?
(#) punkkazy válasza lapose hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Kössz, megpróbálom majd, működik-e így!
(#) Laci20 válasza lapose hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Igen persze összekötöttem.
Csúnyán azt úgy értem,hogy nagyon röcsögősen, meg pattogósan szól,és nem jöttem rá miért.
Max fesz amiről ment eddig 12V egyen.Ez neki a normális nem?
(#) punkkazy válasza Laci20 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Ha megnézed az adatlapot, akkor kiderül, hogy a 12V a minimális feszültség. Ilyenkor ne számíts nagy teljesítményre, adatlap szerint 2W 8 ohm-on. Szóval próbáld nagyobb feszültségről. Mondjuk megmérhetnéd a nyugalmi áramot: a bemenetet kösd le földre, a + tápfeszültség ágba köss be egy áramerősség mérőt persze kikapcsolt állapotban, majd kapcsold be az erősítőt. Ennek 60mA körül kell lennie (szintén adatlap szerint).
(#) floo72 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Sziasztok,tudná e valaki hogy miért hallgat el a gyári woofer amit két hidba kötött tda2030 erősit mikor bemelegszik.Ha kihül akkor ujra szol addig még ujra be nem melegszik.Az alkatrészek értékei ugyanazok mint a rajzon

tda2030a.gif

(#) pixels válasza floo72 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Mennyire meleg a borda? Lehet hogy hővédelem leold.
(#) floo72 válasza pixels hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Eléggé melegszenek az ic-k,akkor is ha csak be van kapcsolva és nincs audio rákapcsolva.A többi erősitő ic (1 db tda2030) müködik hiba nélkül,habár azok is melegszenek csak talán nem annyira(surround,center).A tápfesz +-20.4 V
(#) floo72 válasza floo72 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Erről volna szó(quart qht 700)
(#) punkkazy válasza floo72 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Nem vagyok egy vérprofi, de szerintem a hővédelem kapcsolja le. Ez jó, mert ha nem tenné, akkor füstbe menne az erősítőd. Azt kéne megtalálni, hogy miért melegszik fel annyira. Írtad, hogy audió nélkül is melegednek, ami nem jó dolog. Nem lenne szabad melegednie. Ötletem nincs nagyon: nem cseréltél benne hangszórót és mondjuk 8 ohm helyett 4 ohmos került bele?
(#) tar.sandor9 hozzászólása Jan 17, 2009 /

tisztelt uraim hobby társaim! A 2030 -as megépitésénél nagyon ügyelni kell a táp szürésére és nagyságára/tda 2030 legnagyobb fesz. 18 v/gyári adatlabbol olvastam a hidegitö kondik értéke változtatásánál a hang minösége tisztulhat vagy torzulhat. remélem segittettem egy -két emberkének. Keresek olyan internet cimet lehetöséget ahonnan letölthetnék tranzisztor ,IC katalogusokat amelyek tartalmazzák a bekötési rajzokat és müködöképesek,remélem valaki veszi a fáradságot és vissza ir nekem kösz
(#) pixels válasza tar.sandor9 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

a tda2030a viszont megbírja a +-22V-ot is, ha ilyen van végfoknak benne a tápfeszültség rendben is van. A hangszórók szólnak rendesen? a kimeneten van egy-egy RC tag (ha jól látom a panel szélén van a sok színes drótnál) nem zárlatosodott be ott a kondi?
(#) tar.sandor9 hozzászólása Jan 17, 2009 /

sajnálom de nekem itt van a kezemben az elkészitett
és üzemelö végfok,tüzforro, de ha fesz. leviszem 18-egy tized az IC vissza hül normálisra, most ültetem a sztereo másik paneljét majd meglátom hogy müködik igy monoba is szépen üzemel üdv.

A trafó váltófesz kb 2*16-17V ,a 6800 mikros kondik(gyári) után van +-20.4.Az rc ben az smd kondik nem mutatnak zárlatot,próbáljam meg kicserélni őket hátha mégis rosszak?
(#) pixels válasza floo72 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Ha el tudsz bánni az SMD alkatrészekkel, akkor kicserélheted, bár szerintem nem szükséges... Ha van rá lehetőséged, akkor indítsd be a panelt kisebb feszültségről, mert lehet hogy nem a +-22Vos IC van benne, hanem a +-18V-os - amúgy nem lett ebben végfok IC cserélve?

Gyárilag ezek voltak benne habár a nyákon LM1875 van feltüntetve.Még annyit hogy az összes hangszóró(5+1) halkan de hallhatóan zúg,ha nincs is audiojel
(#) punkkazy válasza floo72 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

az azért lehet, mert nincs lekötve GND-re a bemenet és egy picit zajos az erősítő.
(#) pixels válasza floo72 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Várjál csak... Most nézem, hogy a szubládát TDA híd hajtja, még írtad is Hány ohmos a mély hangszóró? Remélem 8ohm... kevesebbet már nem nagyon bír el hídban a TDA.

Még nem írtál még az előzményekről... Pontosan hogyan / milyen körülmények között ment el először a mély hangszóró hangja? Csak úgy magától, vagy meg lett hajtva, és utána?

Jah és nézd már meg légyszíves, hogy TDA2030, vagy TDA2030A van a panelen. Mert hol így, hol úgy van feltüntetve a hszben, meg csatolmányokban.
(#) bitorlo hozzászólása Jan 18, 2009 /

Hali.
Szeretnék építeni egy TDA2030 erősítőt,de nem tudom a miliomegy kapcsrajz közül melyik alapján készítsem el,mert ahányat néztem annyiféle volt.
Van itt az oldalon egy TDA-as kapcsolási rajz,az megfelel?
Bocs az offért..
(#) Robi85 hozzászólása Jan 18, 2009 /

Sziasztok.

Már emlitettem hogy van nekem egy TDA2030V ICvel szerelt sztereo erősitőm. Mekkora a maximum tápfesz amit elbir? Most +-16Voltot(32Volt) kap. Van a trafómon még 17V AC kivezetés is. Ez KB 24 Volt DC lesz ha egyenirányitom. Elbirja ezt még az IC?
Következő: »»   89 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem